-
הכנסת אישרה הלילה (שני) בקריאה ראשונה את החוק לצמצום עילת הסבירות. החוק עבר ברוב של 64 ח"כים תומכים מול 56 מתנגדים. הצעת החוק לביטול עילת הסבירות קובעת כי בית המשפט לא יוכל להביע ביקורת שיפוטית באמצעות עילת הסבירות על החלטות של הממשלה ונבחרי ציבור • לדיווח המלא
צילום: דוברות הכנסתאבריימקה אייזנשטיין|כ״ב בתמוז ה׳תשפ״גהכנסת אישרה הלילה (שלישי) בקריאה ראשונה את החוק לצמצום עילת הסבירות. החוק עבר ברוב של 64 תומכים מול 56 מתנגדים.
הצעת החוק לביטול עילת הסבירות קובעת כי בית המשפט לא יוכל להביע ביקורת שיפוטית באמצעות עילת הסבירות על החלטות של הממשלה ונבחרי ציבור. ועדת החוקה מתכוונת להתכנס כבר בהמשך היום כדי לדון בקידום החקיקה ובהכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.
כל חברי הקואליציה הצביעו בעד החוק, בעוד שכל חברי האופוזיציה הצביעו נגד. לאחר ההצבעה מחאו חברי הקואליציה כפיים, בעוד חברי האופוזיציה צעקו: "בושה".
השר אופיר סופר בירך על אישור החוק ואמר: "העברנו הלילה בקריאה ראשונה תיקון חשוב לעילת הסבירות. תיקון שיאפשר לשרי הממשלה לממש את המדיניות אשר בשמה נבחרנו. אני מברך את השר יריב לוין ויו"ר ועדת חוקה, שמחה רוטמן וקורא לחברים באופוזיציה לנהוג באחריות ולהענות להצעת ההידברות של שר המשפטים למען מדינת ישראל".
השר איתמר בן גביר אמר: "התחלנו בתיקון עילת הסבירות, כחלק מהרפורמה החשובה לתיקון מערכת המשפט כולה. הגיע הזמן להחזיר את השלטון לציבור ולהפסיק את שלטון החונטה. תיקון עילת הסבירות זה צעד חשוב ביותר, אבל חייבים להעביר את הרפורמה כולה. שינוי ועדה לבחירת שופטים, ביטול פסקת ההתגברות, שינוי סמכויות היועמ"ש. מחזירים את הדמוקרטיה לישראל".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' התייחס בחשבון הטוויטר לאישור החוק לצמצום עילת הסבירות בקריאה ראשונה. "64 תומכים מול 56 מתנגדים לצמצום עילת הסבירות. הערב הדמוקרטיה ניצחה", כתב סמוטריץ'. הוא הוסיף: "מזל טוב ולילה טוב לעם ישראל. ממשיכים בע"ה לקריאה שניה ושלישית".
סגנית שר האוצר מיכל וולדיגר אמרה: עילת הסבירות צומצמה, הדמוקרטיה התרחבה. זהו צעד קטן לאדם, צעד גדול לשוויון. קול העם מירושלים מעולם לא נשמע ברור וחזק יותר. יש דמוקרטיה בישראל והיא חוגגת את כוחה היום הזה, שהחיינו".
ח"כ דן אילוז (ליכוד) אמר לאחר העברת החוק: "זהו צעד קטן לרפורמה, צעד גדול למדינת ישראל".
ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית) בירך: "הלילה עשינו היסטוריה וצעד ראשון לחיזוק הדמוקרטיה. ביטול עילת הסבירות אושרה בקריאה ראשונה. התקווה עדיין מפעמת".
ח"כ משה סולומון (עוצמה יהודית) אמר: "העברנו כעת במליאה בקריאה ראשונה ברוב מוחץ של 64 מנדטים שנבחרו על ידי הציבור, את חוק יסוד השפיטה לצמצום עילת הסבירות.
"תוצאות ההצבעה של נבחרי הציבור שנבחרו על ידכם מעידות יותר מכל כי זהו הדבר הדמוקרטי והנכון בשעה זו עבור מדינת ישראל ומערכת המשפט שלה".
ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה יאיר לפיד תקף את אישור החוק ואמר: "כמו גנבים בלילה העבירה כעת הממשלה את ביטול עילת הסבירות והוכיחה ששום דבר לא מעניין אותה חוץ מחוקי שחיתות אנטי דמוקרטיים".
לדבריו, "המאבק לא נגמר. אנחנו לא נוותר לעולם על הערכים של מדינת ישראל. מיליוני ישראלים יצאו מחר לרחובות עם דגל ישראל כדי להגיד: לא נוותר".
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, הגיב "החוק לביטול עילת הסבירות שהקואליציה העבירה כעת בקריאה ראשונה הוא בלתי סביר בעליל ומהווה פגיעה קשה בדמוקרטיה.
"החוק נועד להחזיר את אריה דרעי לתפקיד שר הפנים וסגן ראש הממשלה, וכך לייצב את הקואליציה לעוד תקופה ארוכה, הוא מהווה בסיס לאפשרות לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, ובכלל להפוך את כל משרתי הציבור למשרתים אישיים של נתניהו ושל משפחתו".
לדבריו, "ברור שעילת הסבירות היא רק צעד אחד בשיטת הסלמי של נתניהו, בדרך להעברת חוקי המהפכה המשפטית במושב החורף, בו הוא יפעל להשלים את ההשתלטות על מערכת המשפט ועל ועדת הבחירות המרכזית".
להצבעה קדם דיון סוער, שנפתח בדברים של יו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, שהציג את ההצעה. "היא מאוזנת, אחראית, ושונה באופן משמעותי ממה שאולי היה צריך לחוקק", טען רוטמן. "עילת הסבירות היא עילה שבמשך הרבה שנים מדינת ישראל הסתדרה בלעדיה, ועדיין במשך שנים אפלות, תאמינו או לא, השמש זרחה כל בוקר".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד מתח ביקורת חריפה על הצעת החוק לביטול עילת הסבירות ותקף בדיון בכנסת את הקואליציה.
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, אמר בנאומו: "החוק שמובא היום לקריאה ראשונה מחזיר את ישראל לשורת העמים הדמוקרטים ומיישר קו עם מה שנהוג בעולם הדמוקרטי כולו. הממשלה לא נמצאת מעל החוק. היא חייבת לפעול אך ורק במסגרת החוק. על פי הסמכויות המוקנות לה, בהליך תקין, ללא ניגוד עניינים.
"כל פעולה שאינה נעשית באופן הזה, ואני מדגיש – כל פעולה, הייתה ותמשיך להיות נתונה לביקורת שיפוטית מלאה. באותה מידה, יש לממשלה גם סמכויות ובצידן אחריות. היא נבחרה כדי לקבוע מדיניות ולהביא לביצועה", הוסיף.
לדבריו, "כאשר הממשלה פועלת במסגרת סמכויותיה, במסגרת החוק, ללא ניגוד עניינים ובהליך תקין, יש לאפשר לה לבצע את מדיניותה. מצב שבו שופטים, או כל גורם אחר שאינו נבחר, שמים את מה שסביר בעיניהם, את עמדתם האישית, הסובייקטיבית, לא פעם אפילו הפוליטית, מעל מה שהיה סביר בעיני אזרחי ישראל בבחירות, הוא מצב שאין לקבלו. זה מצב שחותר תחת הבסיס של המשטר הדמוקרטי ותחת העיקרון המקודש שהציבור בוחר את נבחריו כדי שהם יפעלו למימוש השקפת העולם של הבוחרים. למימוש מה שהבוחרים חושבים שהוא סביר".
תגיות: הכנסת