למעלה מ1000 אברכים ווותיקים מאנ"ש עדת חסידי חב"ד, בראשות רבנים, שלוחים ומשפיעים, השתתפו בכנס השנתי "מקושר בכל" שקיים ארגון :"התאחדות החסידים לקבלת פני משיח". האירוע התקיים השנה במרכז האירועים היוקרתי 'וואהל' ורבים מהמשתתפים שלחו לאחר מכן משובים חיובים ולבביים על הארגון והסדר, התכנייה המרתקת ובעיקר על אודות ההשפעה לחיי היום יום שנלקחו כצידה לדרך מההרצאות וההתוועדויות. המשתתפים נהנו ממיטב המרצים וההרצאות בנושאי התקשרות, חינוך הילדים בתקופה מאתגרת זו, חיזוק חיי הנישואין, דילמות כלכליות ועוד נושאים שמעסיקים ומטרידים כל אחד מאיתנו סביב השעון.
"מאוד נהניתי. הרגשתי שקיבלתי כלים להיות חסיד ואבא ובעל טוב יותר", כתב אברך מירושלים. תושב המרכז ריגש עד דמעות כשהודה למארגנים: "הגעתי ל'מקושר בכל' למרות שכבר פתחנו תיק ברבנות כדי לפרק את הבית, אבל אחרי ההרצאה של חנוך מיודובניק התקשרתי לאשתי וסיכמנו שנלך לטיפול. ההשתתפות שלי בועידה הצילה את המשפחה שלנו".
"מטרת הועידה הייתה לייצר חוויה חסידית, התקשרותית, לימודית, רגשית, משפחתית וחברתית", אומר מנכ"ל "התאחדות" והרוח החיה שמאחורי הארגון, הרב שמעון-יהודה (שימעל'ה) פיזם. "כבר לפני עשור החליטו חברי ההנהלה לרכז את כל הנושאים הבוערים הללו ונושאים נוספים ליום אחד מרוכז ואינטנסיבי, כזה שילווה את המשתתפים הביתה ויצוק את העוצמות הנדרשות לאתגרי היומיום בבית ובמשפחה".
ראוי לציין כי כחלק מהשדרוג הכללי שהורגש היטב במהלך הכנס הוקרנו בין ההרצאות קטעי מעבר בוידאו מאת ראשי המחלקות ב'התאחדות החסידים' שקישרו בין התכנים שדוברו במהלך המושב לפעולות של מחלקות ואגפי הארגון במעגל השנה.
*
את מושב הבוקר של הועידה פתח הרב חיים שלמה דיסקין רבה הראשי של העיר קריית אתא ושליח הרבי בעיר: "בנוסח פדיון הבן שואל הכהן את האב הטרי 'במאי בעית טפי?' כלומר במה אתה מעוניין יותר – בבנך הבכור או בחמישה סלעים… לכאורה, איזו מן שאלה היא זו? יש כאן בכלל הווה אמינא? האם קיים מישהו שהעלה על דעתו לבחור בחמישה סלעים תחת בנו הנולד לו במזל טוב?!", תהה ומיד תירץ במסר נפלא: "המסר שאפשר ללמוד משאלת הכהן הוא שעל האבא לשאול את עצמו מכאן ואילך, מידי רגע ויום, מה אני מעדיף, את הכסף או את הבן שלי?? ואם הבן חשוב לי באמת יותר מכל דבר אחר עלי להקדיש לו זמן בכל יום – קודם לכסף. במו עיניי ראיתי שוב ושוב איך שהרבי מקדיש מזמנו לילדים". הרב דיסקין שיתף את הקהל בתפקיד המיוחד שזכה לו: להגביה את הילדים לפני הרבי בסמוך לקופת הצדקה בכניסה וביציאה מ-770. "כולם יודעים כמה כל דקה של הרבי יקרה ומחושבת ובכל זאת הרבי נותן תשומת לב לכל ילד עד שיניח את הטבע בקופה והרבי שואל אותי על כל ילד: 'האם הוא כבר קיבל מטבע לצדקה'?. כל העולם נישא על כתפיו של הרבי עד כדי כך שאפילו בנסיעות הקצרות הרבי עונה למכתבים ובכל זאת הרבי מקדיש מזמנו לעמוד לראות איך הילדים אומרים פסוקים ואומר לפניהם שיחות". הרב דיסקין שב והפציר באברכים לזכור תמיד את השאלה המהדהדת: "במאי בעית טפי?" – מהו הדבר שחשוב לאבא באמת יותר מכל דבר אחר.
*
על המסך הגדול שמאחורי הבמה הוקרן וידאו מיוחד עם לקט מפתיחת הועידה בשנים עברו מאת הרב זושא פוזנר ע"ה שליח כ"ק אד"ש מה"מ לאה"ק, חבר הנהלת אגודת חסידי חב"ד, יושב ראש "ועדת החינוך החב"די" וחבר הועדה הרוחנית של "התאחדות החסידים" שנלב"ע לפני כמחצית השנה. ההשתתפות בועידה הייתה חוק ולא יעבור אצל הרב פוזנר, שמאחורי הקלעים פעל בכל כוחו להצלחתה, מידי שנה. הרב פוזנר היה זה שנתן תמיד את נאום הפתיחה של "מקושר בכל" והתווה בדבריו את הקו החסידי של היום כולו באופן "שיהיה חדור בהתקשרות לרבי ולעשות מה שהרבי רוצה על מנת לגרום נחת רוח לרבי מלך המשיח" ודבריו אלה מן העבר – שכה רלוונטיים – הוקרנו על המסך הגדול וגרמו להתרגשות בקרב המשתתפים שנוכחותו של ר' זושא הייתה חסרה עבורם.
את ההרצאה הבאה לאחר מכן נשאו שניים: הרב פרופסור חנוך מיודובניק והרב יוסי דניאל. בהמשך ישיר למושב הבוקר של המשא המרתק שלהם מן השנה שעברה, הם קיימו שיח ייחודי ומשמעותי שבמרכזו הדרכה מקצועית ונדירה על המעבר הנדרש מראש המשפחה לעבור מהמקום האישי למקום של שותפות, הזדהות והבנה עמוקה של האשה והילדים.
הרצאתו של הפרופסור החסידי הרב חנוך מיודובניק, פסיכיאטר בכיר ומנהל מחלקה בבית-הרפואה 'סורוקה' בבאר שבע, הפכה בשנים האחרונות ל'גולת הכותרת' וחלק משמעותי ביותר בכנס השנתי. מידי שנה מתמקד הרב חנוך בנקודה פנימית בחיי המשפחה והשנה כאמור הוקדשה ההרצאה לשאלה "איך לעבור את הגשר מ'אני' ל'אנחנו"'?
*
את ההרצאות החינוכיות של מושב הבוקר חתם הרב ברוך וילהלם, שליח הרבי ורב קהילת חב"ד בנהריה, שסיפר על היחידות המדהימה שזכה לה בגיל 8 בלבד עם הרבי מלך המשיח. ביחידות זו קיבל הרב וילהלם את ה'שליחות החינוכית' הראשונה שלו: "במהלך היחידות ביקש ממני הרבי למסור דרישת שלום וברכת יישר כח למלמד שלי. לאחר מכן סיפר לי אותו מלמד שבאותו זמן הייתה לו התלבטות גדולה אם לעזוב את תפקידו בחינוך ולצאת לשליחות לקירוב יהודים. המסר שהגיע אליו מהרבי דרכי, תלמידו, גרם לו להבין שהרבי רוצה שהוא יהיה שליח בשדה החינוך ומיני אז הוא החל להשקיע ולפתח שיטה שלימה בהוראה ובחינוך והוא העמיד מאז אלפי תלמידים!".
הרב וילהלם סיפר למשתתפים אנקדוטה מדהימה מהקודש פנימה, שלה זכה ביחידות: "הרבי דיבר איתי ביחידות על מה שלמדתי בכיתה במסכת בבא מציעא, ולפתע שאל הרבי: 'מה תעשה אם תמצא את הסירטוק שלי'? במשך שנים שאלתו של הרבי מלווה אותי והלימוד שלקחתי מהשאלה הזו היא כמה החינוך צריך להיות מוחשי ומחובר לעולמו של הילד. לפני מספר שנים סיפרתי את הסיפור הזה לקבוצת 'מקורבים' אצלנו בעיר נהריה ואחד המשתתפים שאל אותי מה לדעתי המסר הנצחי לכל החיים שצריך לקחת מיחידות כה נפלא ולמרבה הפתעתי הוא המשיך ו'שלף' תובנה עמוקה עד מאוד: הרב, זה פשוט מאוד, הרבי שואל אותך מה תעשה אם תמצא את הסירטוק שלו והמסר הוא שיש לך עבודה למצוא הרבה סירטוקים של הרבי שאבודים בעולם… הרבי נותן לך שליחות למצוא אותם ולהשיב אותם אליו…". הרב וילהלם רווה נחת לשמע קול מתוך הקהל בכנס שאמר: "השאלה מרמזת שהחסיד צריך לחפש את הרבי בעצמו…".
הרב וילהלם האריך והמשיך לרתק את הקהל בחידוד השלבים בחינוך הילדים והמעברים בשלבי החינוך שצריך לשים לב אליהם. ומסיים במסר מהדהד עד כמה גדול הוא החוב של אבא להקדיש בכל יום חצי שעה (לפחות) לחינוך ילדיו.
*
על מלאכת ההנחיה של הכנס ניצח מנהל מרכז הלימודים 'מאושרים' של 'התאחדות החסידים', הרב אריה לייב קפלן, שביצע בחינניות ובכישרון רב קטעי קישור בין הדוברים וכעת הוא מזמין אל הבמה את הרב שמעון יהודה פיזם, מנכ"ל "התאחדות החסידים".
הרב פיזם היטיב לבטא את רגש הגעגועים והערגה לרב זושא פוזנר ע"ה וניגן יחד עם הקהל את הניגון שאותו ניגן ר' זושא בשנה האחרונה. לאחר מכן הוא פרש את מפת ההתקדמות בקהילות, הפעילות הארצית ותכניות הפיתוח של ארגון 'התאחדות החסידים' ושיתף את משתתפי הכנס בבשורה טובה על רכישת 'בית מאושרים – להרגיש גאולה במשפחה' בעיה"ק צפת לטובת מרכז הטיפולים המשפחתי ומרכז הלימודים לזוגות והורים והודיע כי בכוונת הנהלת הארגון לפתוח עוד ועוד מרכזים בכל מקום בו יש צורך.
כמידי שנה ננעל מושב הבוקר בסיום מסכת והשנה על ידי הרב משה קורנוויץ, רב קהילת חב"ד בשכונת רמת בית שמש ד' וחבר 'מכון הלכה חב"ד' שסיים את מסכת הוריות והסתייע במצגת כדי לחדד את נושא חשיבות ההקפדה על כשרות האכילה ובמיוחד בנושא "שחיטת ליובאוויטש".
הרב שניאור שחר סיפר – באמצעות וידאו שהוקרן על מסכי ענק – על פעילות אגף 'התאחדות בקהילות' והזמין את המשתתפים ליטול חלק בהתוועדויות, הרצאות ופעילויות ש'עושות את ראש המשפחה ודרכו את המשפחה כולה לחסידים ומקושרים יותר'.
הרב אריה מוצני מנהל מרכז הטיפולים 'מאושרים' שיתף את הקהל במהפכה שמתרחשת כיום כאשר משפחות אנ"ש בוחרים 'להכניס גאולה במשפחה' ומגיעים לטיפול אישי או משפחתי במרכז הטיפולים.
*
במושב הצהריים של ועידת 'מקושר בכל' מתקיימות בו זמנית מגוון הרצאות וסדנאות, תוך מתן הזדמנות למגוון של קהלים וגילאים לבחור את הנושא ש"קרוב לליבם" ולהעמיק בקבוצות סגורות בנושאים שהצנעה יפה להם.
כל הרבנים והמרצים שהשתתפו ביום העיון, ללא יוצא מן הכלל, הם חסידי חב"ד ליובאוויטש שקיבלו את פניית חברי ועדת ההיגוי של 'התאחדות החסידים' לדון ולהעמיק בנושאים שנבחרו להיות חלק מהתוכניה בשנה זו. הועדה יושבת על התכניה כחצי שנה קודם פתיחת הועידה והיא מתכננת לפרטי פרטים את הכנת התכנים ובחירת הנושאים והמרצים – מתוך מחשבה על הנושאים החשובים ביותר ומענה מתאים למגוון הגילאים ושלבי החיים – מתוך הבנה עד כמה קריטי ומשפיע יום העיון על קרוב לאלף משפחות מאנ"ש במעגל הראשון ועוד משפחות רבות שמקבלות את התכנים וצופות בהן בהמשך.
בסבב הראשון של הסדנאות חילקו המשתתפים את זמנם בין ההרצאות הבאות:
הרב אריה לוי, מחנך במכון החסידי טכנולוגי חלק מנסיונו הרב בהדרכת והכוונת ההורים בגישה וביחס לילדים העוברים משלב החינוך ה'יסודי' ללימודים בישיבה ובסמינר – ושם באומץ על השולחן לבטים וחששות של הורים תוך תיבול של חוש הומור חסידי שיצר אווירה נעימה ומשוחררת בין המשתפים.
הרב אליעזר אשכנזי, משפיע בישיבות 'חנוך לנער' הציג דילמות מחיי האברכים הצעירים ושיתף את הקהל בתובנות וכללים בדוקים ומנוסים לחיים חסידיים מאושרים בדרכי רבותינו נשיאינו – "מה מתאים ולא מתאים לחסיד" – בתקופה מיוחדת זו של ימות המשיח וברגעי הגלות האחרונים.
הרב שניאור נבון, בעל תואר שני בחינוך וייעוץ חינוכי וחבר הנהלת Netטוב, הרכיב ובנה בהרצאה בליווי מצגת בניין מושכל ובנוי לתלפיות לצד כלים מעשיים להתמודדות מול ה'מסך' הממכר וטיפים ליצירת קשרים אישיים איכותיים וטהורים אל מול בזבוז הזמן והסכנות שבהתמכרות ל'מסכים'.
בין סבבי הסדנאות התקיימה הפסקה קצרה ל"טעימות קיץ" מפירות העונה ומיני מזונות בשפע רב, הפסקה שהפכה עד מהרה ל'התוועדויות' של חברי 'קבוצה', שלוחים וידידים שזוהי ההזדמנות שלהם להיפגש יחד ולהתחזק בעבודת השליחות העכשווית 'קבלת פני משיח צדקנו בפועל ממש'.
הרצאות מרתקות נוספות ניתנו מפי ראש-ישיבת 'דעת' וראש מרכז 'דעת ותבונה' הרב יצחק ערד והיא יועדה לבעלי תשובה; הרב חיים אליעזר וילשנסקי, הרב שלמה אזרף והרב שלום לבקיבקר – ראשי מוסדות 'חנוך לנער' ו'המכון הטכנולוגי' בצפת – העניקו להורים למתבגרים כללי חינוך והדרכה להורים להתמודדות נכונה, הכרת המשברים, זיהוי הסכנות וכלים להצלחה.
ובקצה השני של הלובי, אברכים צעירים קיבלו יסודות בהתנהלות כלכלית נכונה והכוונה לרכישת דירה בתחילת הנישואין מפי ר' שחר וולף, כלכלן, מומחה למשכנתאות ומנהל לשעבר בבנק דיסקונט.
דרכה של ליובאוויטש ורוח של שמחה גאולה סוככו את באי הכנס 'מקושר בכל' ה-11 לאורך היום כולו, גם בהפוגות והן ניכרו בכל פינה. אגב, לאחר האירוע סיפר מנכ"ל מתחם 'וואהל' שבו התקיים יום העיון כי מנהל התחזוקה במקום, מוסלמי ישראלי, אמר לו לאחר האירוע "15 שנה אני עובד פה והשתתפתי בכל האירועים, אבל אף פעם לא ראיתי כזו קבוצה שמחה. הם מתרגשים מכל אדם שהם פוגשים כמו מפגש של אב ובן אחרי שנים ארוכות".
*
במושב הערב חודד הנושא המרכזי ביותר בעבודתו של כל יהודי, על אחת כמה וכמה על כל חסיד של הרבי מה"מ, בדבר הכנת העולם לגאולה. הרב אסף חנוך פרומר – משפיע בקהילת חב"ד בקרית שמואל ובישיבת חב"ד בחיפה, הלהיב את הנוכחים בנושא גאולה ומשיח. הרב יוסף יהודה ליפש, שליח הרבי בשכונת רמת אביב הרצאה על "פורצים את הגבול – העולם מוכן!"; ובפאנל גאולה ומשיח השתתפו הרב ישראל נחמן לרנר ראש ישי"ג תות"ל בית שמש, הרב מנחם מענדל איברט – משלוחי הרבי באוניברסיטה העברית – ירושלים והרב דובער חביב – מנהל הפעילות של 'ופרצת קיבוצים'.
לאורך כל ועידת 'מקושר בכל' – וכמובן בהתוועדות הנלהבת והסוחפת שחתמה את יום העיון המיוחד עם המשפיע הרב עופר מיודובניק – חלחלה ההבנה שמדובר בכנס החשוב ביותר לחיי המשפחה החסידית בדור השביעי, בגשמיות וברוחניות גם יחד. המשתתפים כרו אוזן, למדו והחכימו, שאלו והפנימו ולקחו איתם צידה רבה לדרך מתוך שאיפה ובעירה יוקדת "להרעיש את העולם היום" כדי להביא להתגלות הרבי מלך המשיח תיכף ומיד ממש.