ice
לפשני כשנתיים נכנס לתוקף חוק המזומן שמגביל את העסקאות בכסף מזומן ל-11,000 שקל, לאחרונה, הממשלה מתכננת לנקוט בעוד צעדים שישנו את מדיניות המע"מ והמזומן: איסור על אדם פרטי להחזיק בביתו סכום מזומן גבוה.
ההצעה, שמתגבשת בצוות בין משרדי בראשות מנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב, מבקשת להגביל החזקת כסף מזומן: החזקה של יותר מ-50 אלף שקל תהיה חייבת בדיווח, ואסור יהיה להחזיק מזומן ביותר מ-200 אלף שקל. אדם שיחזיק יותר מכך, כספו יחולט. בנוסף, צפוי הצוות להמליץ גם על היפוך בחובת תשלום המע"מ בענפים מרכזיים במשק, לרבות ענף הבנייה. ההמלצות עדיין אינן סופיות, בגלל התנגדותו של משרד המשפטים.
ההצעה מגיעה כניסיון להתמודדות עם התופעה של החזקת כסף מזומן בסכומים גדולים, שנפוצה בעיקר בחברה הערבית ומשרתת את ארגוני הפשע בה. אך חלק ניכר מהחברה הערבית לא מתנהל פיננסית בצורה דיגיטלית עקב חוסר נגישות, וכך בחלק מהארץ נשארו אנשים שמנהלים עדיין כלכלה המבוססת בעיקר על מזומן.
כמובן שם המדינה מעוניינת למגר את תרבות הסכומים הגדולים במזומן, עליה לפעול להנגיש את החברה הערבית לבנקאות דיגיטלית. ובעוד הבנק הדיגיטלי עומד לקום בקרוב, יש עדיין סקטורים שבהם אפילו האפליקציה של הבנק הרגיל לא נמצאת בשימוש. לפחות בעניין המשכנתא, צוות בין משרדי בראשות החשב הכללי יהלי רוטנברג, בוחן את האפשרות לסייע במשכנתאות לאזרחים ערבים באמצעות ערבות מדינה.
כיום אין הגבלה על החזקת מזומן, וכנראה לא רק בחברה הערבית יש אנשים שבביתם ספונים סכומים גדולים של מזומן בכספת, מתחת לבלטה ברצפה או מתחת למזרן שלהם. אז אם המדינה רוצה להגביל את ההחזקות הללו, היא תצטרך גם לאפשר לאנשים להפקיד את אותם סכומים בחשבון הבנק שלהם.
כאחד שעובד עם המגזר הערבי,אני נתקל בבעיה שהבנקים מאד קשוחים וחשדנים בנוגע לאשראי במגזר הערבי.לא סומכים על צקים,לא נותנים מסגרות אשראי,וזה מגביר מאד את השימוש במזומן.
מלחמה במזומן או תאגידי האשראי שרוצים לגזור עוד קופון ולא בוחלים בשום דרך
חינוך לכלכלה מתחיל במזומן יש קונה אין לא קונה אבל המדינה רוצה לשיבד את כולם לכלכלת המינוס