ערוץ 7
בג"ץ מחק היום (חמישי) את העתירה שבה נתבקש למנוע מראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל את המנדט להרכבת הממשלה בשל כתב האישום שהוגש נגדו.
בית המשפט ציין כי מערכת הבחירות היא "ממלכת אי הוודאות" וכי סימן השאלה הגדול ביותר נוגע לתוצאות הבחירות ולזהות חבר הכנסת שעליו ימליצו בפני הנשיא רוב סיעות הבית להרכיב את הממשלה.
כל אחד מהנעלמים הללו, כך נקבע, משפיע על הסוגיה שהעלו העותרים והוא אף עשוי ליתר את הדיון בה כליל. משטרם נולדו התנאים המאפשרים לנשיא המדינה לקבל החלטה בעניין זה לפי חוק יסוד: הממשלה נקבע, כאמור, שהעתירה היא מוקדמת ותיאורטית בעת הזו.
בית המשפט ציין כי הסוגיה שהועלתה בעתירה היא עקרונית וחשובה, נוגעת לעקרון שלטון החוק, לטוהר המידות של נבחרי הציבור ולאמון הציבור במוסדות השלטון ומשכך היא נוגעת לליבת ערכי היסוד שעליהם מושתתת שיטת המשפט בישראל.
על כן דחה בית המשפט את טענת ראש הממשלה ותנועת הליכוד כי מדובר בסוגיה שאינה שפיטה. עם זאת ובהתייחסו לעמדת העותרים הרואים כחזות הכל את הסרת אי הוודאות מן הסוגיה המשפטית שהעלו, הדגיש בית המשפט כי על פי שיטת הבחירות בישראל הבוחרים מצביעים לרשימות מפלגתיות ולא למועמדים לראשות הממשלה.
עוד צוין כי ראש הממשלה כשיר להתמודד בבחירות בראש רשימת הליכוד בהיעדר מגבלה בחוק האוסרת עליו לעשות כן.
בג"ץ גם עמד על כך שתקופת בחירות היא תקופה רגישה מבחינה פוליטית, ועל כן מן הראוי כי ינהג באיפוק ובריסון וביתר שאת, נוכח התקופה הרגישה והמורכבת ביותר שבה נתונה כיום מדינת ישראל, אשר אין לה אח ורע בהיסטוריה השלטונית.
במפלגת הליכוד בירכו על החלטת בג"ץ ומסרו: "בית המשפט העליון נהג נכון כשמחק את העתירה, אנו עומדים על עמדתנו שבדמוקרטיה רק העם מחליט מי ינהיג את העם – ולא אף אחד אחר".
בתנועה לאיכות השלטון תקפו את החלטת בג"ץ. "מסע ההפחדה והדמוניזציה השיג את מטרתו. כוחות חזקים הצליחו לזרוע פחד בלב השופטים. זה יום מצער לדמוקרטיה הישראלית", אמרו בתנועה.
"אחרי שהיועץ המשפטי ברח מהתמודדות, גם בית המשפט העליון בחר שלא להתמודד עם השאלה הדמוקרטית החשובה, ושלח מדינה שלמה להצביע בבחירות מבלי שידעו מה משמעות ההצבעה שלהם", הוסיפו בתנועה לאיכות השלטון.
יו"ר הימין החדש ח"כ איילת שקד הגיבה "טוב שהעתירה נדחתה. חבל שלא נדחתה על הסף. חבל מאוד שהרמזים (העבים) שפוזרו לאורך הדיון ובהחלטה מעידים על כך שבית המשפט נכון לשקול להתערב בנושא בעתיד", אמרה שקד.
"העתירה לא הייתה צריכה להידחות בגלל שהיא תיאורטית ומוקדמת. העתירה הייתה צריכה להידחות בגלל שהיא מתעסקת בסוגיה פוליטית. ובעניינים פוליטיים – הציבור הוא זה שמכריע".
"חשוב להבהיר: גזר הדין הציבורי, שמתבטא בתוצאת הבחירות, הוא המענה החזק והנכון ביותר לשאלת אמון הציבור. הציבור בוחר במי להאמין. שום גוף, אפילו לא שופטי בג״ץ, יכול לבחור לו במי הוא צריך להאמין", הוסיפה ח"כ שקד.