שעת צהריים חמה בתלמוד תורה החסידי חב"ד גילה "נער ישראל".
שני תלמידים רוכנים בהתלהבות מעל חוברת דקה מודפסת. פעם אחד בוחן והשני משנן ופעם – להיפך. זוהי שעת ההפסקה, אך התלמידים מעדיפים להתכונן עד הדקה האחרונה. תיכף יבחנו על שינון משניות במסגרת מבצע שינון כללי, וכל דקה חשובה.
כן, כן. בישראל של 2019 ישנם תלמידים המעדיפים שינון עוד משנה ועוד פרק בתניא, על פני משחק כדורגל או תופסת בחצר. אני מסתכל על קירות התלמוד תורה. הכל חדור חיות והתקשרות לרבי. שילוט המעודד השתתפות במבצע, סיסמאות חיזוק ומסך וידאו ענק המקרין ללא הרף מראות קודש של רבינו נשיאנו.
לפתע נתקלות עיני באופניים חדיש ונוצץ המתנוסס.. על הקיר!
ומה זה, אני שואל את הרב בועז אהרון, המקבל את פני בחיוך.
זה, אומר הרב אהרון, לדבר עם התלמידים בשפה שלהם. הפרס הראשון הם כמובן ספרי קודש מהודרים ויקרים וזוג אופניים חדש לדבר "בשפת הילדים". יש עוד פרסים רבים ומגוונים, סטים של ספרי קודש, רחפנים, משחקים, ספרי קריאה ועוד. כשילד עובר יומיום מול הקיר הזה הוא מקבל מוטיבציה, מוסיף עוד משנה ועוד אחת, וככה בעצם אנחנו מעודדים את הלימוד והשינון גם אצל ילדים שזה לא בא להם באופן טבעי. והתוצאות מדברות בעד עצמן".
ואכן, התוצאות לא פחות ממדהימות: כל תלמידי התלמוד תורה נבחנו במסגרת המבצע. בכל תלמיד הוכתרו שלושה חתנים: חתן תניא, חתן גמרא וחתן משניות ולכל חתן- שני סגנים. מאות משניות נלמדו, עשרות דפי גמרא ופרקי תניא כשהשיא עמד על 1,000 שורות. אכן שיא שהוא נחת לרבי.
בכלל, תלמוד התורה המחודש בגילה שובר שיאים:
לאחר סיום שנת לימודים המוצלחת ועתירת ההישגים החסידיים והלימודיים מונה המקום 150 תלמידים ונכון לפתיחת שנה"ל תש"פ חל גידול של 40% עם 210 תלמידים רשומים.
אך לא רק במספרים עסקינן. ייחודיותו של הת"ת פרצה ונסקה לגבהים בשנת הלימודים החולפת. שנת תשע"ט הצטיינה במימוש החזון לראות בכל תלמיד ותלמיד את הפוטנציאל הטמון בו, את החזקות והכישרונות שהתברך בהן. ראיית וזיהוי הכישרונות בא לידי ביטוי במקהלת הת"ת החוג למוזיקה וניגוני חב"ד, בפרויקט 'אמירים' לתלמידים מצטיינים שעסקו בחקר מעמיק של בתי חב"ד בעולם, בגינה הלימודית, הפעלת הפסקות פעילות ע"י תלמידים, פרויקט חונכות של תלמידים בוגרים לצעירים ועוד.
הטיפול בפרט וההתייחסות לכל תלמיד כבן יחיד נכרו באופן מיידי על התלמידים. הילדים מעידים על עצמם שהם באים בשמחה ובחיות לתלמוד תורה והלא אין הישג יפה מזה לאור הוראתו של הרבי כי תלמיד צריך להגיע לכיתה שמח.
בשעה טובה מבשר מנהל הת"ת על רישום מבורך לכיתה א', רישום שהביא לפתיחת שתי כיתות, כנגד כל התחזיות הפסימיות. ככה זה שיש את ברכתו של כ"ק הרבי מה"מ להרבות בתלמידים ולא לדאוג למקום הגשמי." מוסיף הרב אהרון בחיוך.
בכלל, קשה להתעלם מהתנופה החינוכית שהביא הרב אהרון למקום. בשיתוף פעולה מבורך והדוק עם מייסד המקום, הרב פרבר, שליח הרבי לשכונת גילה, הביא הרב אהרון רוח רעננה וחיה הנושבת במסדרונות התלמוד תורה, יחד עם חדשנות חינוכית חסרת תקדים גם במקומות חדשים ומתוקצבים יותר.
כך לדוגמא, הצטרף התלמוד תורה לקראת שנה"ל הקרובה לפרויקט "השאלת ספרים", שיחסוך מאות ואלפי שקלים להורי התלמידים ברכישת ספרי לימוד וכד' ויהווה מקפצה לימודית לכולם באופן שווה.
בימים אלו מתרחב צוות התלמוד תורה ומגייס מחנכים ומורים מקצועיים נוספים, אנשי חינוך חסידיים בעלי מסירות אין קץ לבצע את השליחות החינוכית חסידית למען ילדי הת"ת ולמען הצעדת המקום לשיאים חדשים של מצוינות.
ומה בשנה הבא? הרב בועז אהרון מתרגש כשהוא מסביר: "שנת תש"פ מאופיינת במיוחד בפתיחת שכבה לכיתה ז'. שכבה זו והבאה אחריה – שכבה ח', יהוו את הישיבה הצעירה שתכין את תלמידיה לישיבות הטובות ביותר הן לימודית, ערכית חסידית והן רגשית ובשלות עצמאית.
על פרויקט הישיבה הצעירה, שהוא ליבת העשייה כאן, הופקד בפועל הרב זאב קפלן שידיו רב לו בניסיון עשיר בגילאים אלו ובהכנה לישיבות חב"ד. אנחנו מכינים 'תמימים' לישיבות הקטנות!"
ומה לגבי הקיץ, אני שואל, הלא מדובר בתקופה שטומנת בחובה סכנות גשמיות וגם רוחניות, למעטפת החינוכית ההדוקה שאתם מעניקים כאן.
"גם לזה נתנו מענה בהתאם להנחיות הרבי מה"מ בעניין", אומר הרב אהרון. "בתקופת לימודי הקיץ תוגברו למודי התורה והיהדות לנצל ימים אלו לחיזוק לימוד התורה, תורת חיים. התלמידים נחשפו והועשרו בנושאים תורניים וחסידותיים רבים שבימים כשגרם לא מגיעים אליהם. הפן החוויתי נותן גם הוא את אותותיו ויש תלמידים שסופגים אפילו יותר בתקופה זו מאשר בתכנית הלימודית הקבועה".
ואכן, נקודת הציר שעליה צומח התלמוד תורה בכל המישורים ובכל המקצועות היא תורת החינוך של רבותינו נשיאנו ובראשם תורת הרבי המתבססת על תורת החינוך של הרבי הריי"צ. כאן, מקדישים הרבה יותר מחצי שעה ביום למחשבה על חינוך. כאן מקדישים את כל היום. כל יום.