בהמשך לשני ספריו הראשונים שיצאו לאור בראשית שנה זו (ביאורים בש"ס ובהלכה, ושו"ת בעניני הלכה ומנהג), יצא לאור זה עתה ספר נוסף בסדרת "פרדס ישעיהו" – מאת רב העיר נצרת עילית, הרב ישעיהו הרצל . ספר זה עוסק בעניני תפילה ומכאן שמו "פניני תפילה" – ובו מופיעים ביאורים נפלאים ורעיונות שונים, חלקם מפי ספרים ומפי סופרים, בנוסח התפילה.
כך למשל נמצא הסבר, מדוע פותחים אנו את תפילת שמונה עשרה במילים "א-דני שפתי תפתח ופי יגיד תהלתך", למה לא אומרים "ופי יגיד תפלתך", והלא שבח ותהלה מתאימים להיאמר בסיומו של הדבר, ולא מיד בתחילתו?
מה ההבדל בין ברכת "רופא חולי עמו ישראל" ששם דוקא מדגישים את עם ישראל ל"רופא כל בשר ומפליא לעשות"? כיוצא בזה ההבדל בין "וגבורתיך יגידו" ל"וגבורתיך ידברו" (המופיעים ב"אשרי")? וכיוצא בו ההבדל בין "בתוך הים ביבשה" ל"הלכו ביבשה בתוך הים"?
מדוע חוזרים על תפילת "יהי רצון שיבנה בית המקדש" פעם שניה בסיום תפילת שמונה עשה, לאחר שכבר נאמרה לפני הודו?
לאחר שביקשנו "הרחיקנו מאדם רע" מהי משמעות הבקשה הנוספת (בקטע שלאחריו) "תצילני מאדם רע"?
שלבי ההכנה לתפילה נרמזים בשלושת האבות, ואילו שלבי התפילה עצמה נרמזים בבני יעקב – הא כיצד?
הברכה היחידה שבין ברכות הבקשה בשמונה עשרה מתחילה בהצהרה: "אתה חונן לאדם דעת"!, לא כמו שאר הבקשות שתיכף מבקשים "רפאינו", "ברך עלינו" כו' – במה נשתנתה ברכה זו משאר הברכות (שאין אנו מבקשים מיד "חוננו מאיתך")?
כך גם נגלה ביאור מחודש בביאור הברכה "ברוך אתה ה' הרוצה בתשובה" – מי הוא זה הרוצה בתשובה.
בנוסף נמצא גם ביאורים בדקדוק לשון התפילה לפי הנוסחאות השונים, כמו: מה ההסבר הפנימי בהבדל בין האומרים "מוריד הַגָּשֶׁם" גימ"ל קמוצה, לאומרים (וכמנהגנו) "הַגֶּשֶׁם" בגימ"ל סגולה?
כיוצא בזה לגבי ההבדל בין "המרחם כי לא תמו חסדיך" ל"והמרחם", עם תוספת וא"ו, שבסידורים אחרים הלשון והמרחם נאמר בכל יום, ואילו בסידור האריז"ל שינוי זה נעשה רק בשבת ויום טוב?
גם מנהגי תפילה רבים נידונים במהלך הספר, כמו: המנהג להביט על הש"ץ בעת שאומר ברכת כהנים. כך גם לגבי המנהג לומר "יישר כח" לכהן המברך (וכי צריך להודות לכהן על קיום מצוה שהוא מחוייב בה?). כיסוי הראש בטלית במשך זמן התפילה. אמירת "הריני מקבל עלי מצות עשה של ואהבת" – האם אין זה בגדר "נדר"?
וכל זה היא רק טעימה קלה בלבד. וכהנה רבות נגלה גם בשאר חלקי התפילה, כך גם בתפילות השבת, הלל, ועוד ועוד.
כהוספה לספר נלווה קונטרס מעניין במיוחד בשם "לחיים ולברכה" ובו מ"ח פנינים אודות מעלת, חשיבות, אופן ותוכן אמירת לחיים. זאת לאחר הקדמה בה נתבאר המשותף בין ברכה לתפילה וההבדל ביניהם – זאת במיוחד לאור מנהג ישראל להביא "תיקון" לבית הכנסת ולומר "לחיים" לעילוי נשמת הנפטרים. כל זה מלווה באימרות נאות וסיפורי צדיקים וחסידים.
כמו בספריו הקודמים גם ספר זה מעוטר בהסכמות של נכבדי הרבנים.
אכן אוצר של ממש בפרדס. פרד"ס כפשוטו וכמשמעו והפעם ב"עיון תפילה".
את הספר ניתן להשיג:
בחנויות הספרים בריכוזים החרדיים, באמצעות המפיץ הראשי: "קולמוס" – אבי, טלפון 052-3939444
בקה"ת כפר חב"ד.
בצפת בחנות הספרים של הרב שהינו.
בבית חב"ד יקנעם.
בנצרת עילית: 04-6464052 yherzel@neto.net.il
בניו-יורק: 718-801-1996 szhertzel@gmail.com