-
שופטי בית המשפט העליון החליטו לקבל את עתירת 'יש עתיד' בראשות ח"כ יאיר לפיד, ולפסול את התיקון לחוק הגיוס שהעבירו המפלגות החרדיות בממשלה הנוכחית. המשמעות: בתוך שנה יהיה על הממשלה לחוקק חוק חדש • הנציגים החרדיים בכנסת הגיבו בחריפות רבה כנגד ההחלטה, וטענו כי בג"צ חרג מסמכותו • לכתבה המלאה
חב"ד אינפו|כ״ב באלול ה׳תשע״זכיכר השבת
שופטי בית המשפט העליון החליטו לקבל את עתירת 'יש עתיד' בראשות ח"כ יאיר לפיד, ולפסול את התיקון לחוק הגיוס שהעבירו המפלגות החרדיות בממשלה הנוכחית. המשמעות: בתוך שנה יהיה על הממשלה לחוקק חוק חדש.
"הסדר הגיוס החדש פוגע בשוויון" קבעו הרכב השופטים המורחב בבית המשפט העליון. הנשיאה מרים נאור ציינה: "הדיון החברתי התמידי בסוגיית שירותם של תלמידי הישיבות נוגע אם כן בקצות העצבים הרגישים של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית והוא נמצא על סף רתיחה. במשך השנים ומתוך מודעות רבה לרגישות החברתית, נקט בית משפט זה סבלנות ואיפוק מופלגים בעת שנדרש להכריע בעתירות שעסקו בנושא גיוס תלמידי הישיבות".
השופטת נאור המשיכה והבהירה את ההחלטה לבטל את חוק הגיוס: "משהתברר בסופו של יום שאין בכוחו של חוק דחיית השירות להגשים את יעדיו ושאין באפשרותו למנוע את המשך הפגיעה בשוויון, קבענו בפרשת רסלר כי לא ניתן עוד להאריך את תוקפו וכי על הכנסת לחוקק מתווה גיוס חדש שיתחשב בקביעות השיפוטיות".
לדבריה: "כיום איננו רואים מנוס מן הקביעה כי הסדר הגיוס החדש שקבעה הכנסת, תחת חוק דחיית השירות שבוטל בפרשת רסלר, אינו עולה אף הוא בקנה אחד עם תנאיה של פיסקת ההגבלה. ההסדרים שנקבעו בו אינם מקיימים קשר רציונאלי למטרותיו של החוק".
נאור סיכמה את ההחלטה וקבעה: "אנו נאלצים אפוא להחזיר שוב את העניין לכנסת. בשלב זה, ולאחר עשרות שנים של ניסוי וטעייה, ברור כי לא ניתן להסתפק עוד בהסדרים בלתי מחייבים ובלתי אכיפים שסופם לא ידוע. כל הסדר שיקבע המחוקק בסוגיה זו חייב להציב מטרה ברורה של קידום השוויון בנטל הגיוס ולהתוות מסלול ברור וישים להגשמתה".
"החברה הישראלית ניצבת אפוא בפתחו של מאמץ חברתי מחודש לפתרון בעיית הגיוס. לשם כך לא די בסיסמאות או בקביעתם של הסדרים הדוחים את הקץ. נדרשים מעשים של ממש".
יו"ר ש"ס אריה דרעי מסר: "פסיקת בג"צ היום מוכיחה שוב את הנתק החמור השורר בין בית המשפט העליון לבין העם היהודי, היודע כי במשך כל הדורות מה שהחזיק אותנו מול הרדיפות והגזרות היה לימוד התורה. בני הישיבות ימשיכו גם אחרי פסיקת בג״צ לשקוד על תלמודם בבחינת שבט לוי, ולהגן בזכויותיהם על תושבי הארץ. נפעל בכל כוחנו לתיקון החוק באופן שיאפשר את המשך ההסדר הקיים".
יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני הגיב להחלטה ואמר: "במהלך כל ההיסטוריה של העם היהודי היו רבים מתוך העם ומחוצה לו שניסו למנוע מתלמידי הישיבות להמשיך את תלמודם, חלקם ניסו זאת בכוח, חלקם בדרכים אחרות. לעולם לא הצליחו לפגוע בלימוד התורה, וגם עכשיו לא יצליחו. לומדי התורה ימשיכו בתלמודם עם בגץ או בלעדיו".
"אני דוחה מכל וכל את פסיקת בגץ ובמהלך השנה הקרובה נתקן זאת על אפם וחמתם של השופטים שאין להם שום מושג מה המשמעות של לומדי התורה וכל זכות הקיום שלנו כעם תלוי בתלמידי הישיבות וכך העולם כולו, 'אם לא בריתי יומם ולילה חוקות שמים וארץ לא שמתי'".
סגן שר החינוך מאיר פרוש אמר בתגובה: "האקטיביזם השיפוטי של בג"ץ מרוקן כליל את חשיבות החקיקה בכנסת שהופכת לאות מתה. הפסיקה היום הינה המשך לתקיעת היתדות בארון המתים. בג"ץ להוט למלחמת גוג ומגוג".
"במשך שבעים שנה לא היה מטעם המדינה שוויון כלפי הציבור החרדי מול הציבור הכללי, החרדים יודעים שהם מופלים וזה המחיר של עצמאות".
ח"כ יעקב מרגי אמר: "פסיקה שכולה נזק ומנותקת מהמציאות. בשנים האחרונות צהל ונציגים בחברה החרדית עושים עבודה שזיפית ומצליחים להגיע ליעדים סבירים ועכשיו שהבג"צ יגייס".
ח"כ מיכאל מלכיאלי אמר בתגובה: "שופטי בג"צ מוכיחים פעם אחר פעם שהם מנותקים מהעם ומגיעים עם אג'נדות מרחוב שינקין בתל אביב או מהאליטות ברחביה בירושלים. המוסד הזה חייב ניעור אחת ולתמיד. לומדי התורה שמרו על העם היהודי לפני בג"צ וישמרו עלינו לנצח נצחים.. כשאר יענו אותו כן ירבה וכן יפרוץ".
ח"כ מנחם אליעזר מוזס: "בג"צ שב ומוכיח כמה הוא מנותק ממסורת ישראל ועד כמה עמוקה שנאתו לכל דבר שקרוב ללומדי התורה ולשומרי הדת. בגצ ממשיך פעם אחר פעם להתערב בהחלטות הכנסת באופן שערורייתי. הגיעו מים עד נפש והגיע העת להחזירו לגודלו הטבעי".
"סיעת יהדות התורה תיוועץ עם גדולי ישראל ובמקביל נפעל לחוקק חוק שיגן עלינו מפני פסיקותיו הזחוחות של בג"צ. תורת ישראל תמשיך ותתקיים ולומדיה ימשיכו לשבת וללמוד באהלה של תורה על אף ולמרות פסיקתם".
בוועד הישיבות מסרו בתגובה: "הישיבות הקדושות הינם נשמת אפו ומאור עיניו של עם ישראל וסוד קיומו, מימות אבותינו אברהם יצחק ויעקב ובמשך כל שנות גלותו לא פסקה ישיבה מעם ישראל ועל אחת כמה וכמה בארץ הקודש. לימוד התורה בהיכלי הישיבות והכוללים בלא שום עיסוק אחר, הינו הערובה היחידה לקיום היהדות והבטחת דור העתיד. הישיבות הקדושות בארץ ישראל המאוגדות תחת "מרכז התורה – ועד הישיבות באר"י" שהוקם ע"י גדולי הדור לפני כ-75 שנה מתוך הריסות ישיבות אירופה, ימשיכו לקיים בדבקות את משימתם לקיום הישיבות הקדושות והכוללים התפתחותם ופריחתם ללא ויתור כל שהוא על אף אחד מהחוסים בצילם".