מחנך הוא רופא. כל כך פשוט להבין שרופא צריך ללמוד רפואה כדי לרפא בני אדם. בדיוק כך – מחנך, צריך ללמוד חינוך כדי לחנך. כפי שברפואה יש מגוון שיטות רפואיות, כך בחינוך יש מגוון שיטות חינוכיות. יש טובות יותר ויש טובות פחות, מה ההבדל בין כל שיטות החינוך לשיטת החינוך של הרבי?
שיטת החינוך של הרבי.
חינוך, זו תורת הנפש. בתחום זה יש ריבוי גדול של שיטות וגישות, הכוללות תובנות השקפתיות, דרכי התנהגות וכלים מעשיים. השיטות הידועות הם: גישת 'שפר', גישת 'התיווך', גישת 'כבוד הילד', שיטת 'מונטסורי', שיטת 'עיצוב התנהגות', ועוד.
מה הפירוש שיטת חינוך של הרבי?
למעשה, כשאומרים 'גישה' או 'שיטה' חינוכית, הכוונה היא לארגז כלים חינוכיים שהשימוש בהם יביא לתוצאות טובות בשינוי התנהגות והצלחה חינוכית. כל גישה ושיטה מבוססת על מחקרים או עקרונות פסיכולוגיים במדעי התנהגות וכדומה. לדוגמא: גישת שפר, מבוססת על עקרונות הפסיכולוגיה של הפסיכולוג אלפרד אדלר. שיטת מונטסורי מבוססת על מחקרים של החוקרת מריה מונטסורי. שיטת 'עיצוב התנהגות' מבוססת על מחקרים של הפסיכולוג פרדריק סקינר וכו'
'מנהיגות בחינוך' – שיטת החינוך של הרבי
כשאומרים 'שיטת החינוך של הרבי', הכוונה היא לארגז כלים חינוכיים המקיף את כל התחומים בחינוך. שימוש מעשי בכלים אלו יביא לתוצאות טובות בשינוי התנהגות והצלחה חינוכית. שיטה זו מבוססת בעיקר על דרך התורה בכלל ותורת רבותינו נשיאנו בפרט ובמיוחד בתורתו של הרבי.
ההבדל בין כל השיטות לשיטת 'מנהיגות בחינוך' הוא בכך שכל השיטות מבוססות על דברים שבדו אנשים מליבם. לעומת זאת – שיטת 'מנהיגות בחינוך' מבוססת על דברים שנאמרו בסיני.
תובנה זו ניתן לראות בדבריו הנפלאים של רבי עובדיה מברטנורא (פרקי אבות א,א) שכתב, "משה קיבל תורה מסיני אומר אני, לפי שמסכת זו אינה מיוסדת על פירוש מצוה ממצות התורה כשאר מסכתות שבמשנה, אלא כולה מוסרים ומדות, וחכמי אומות העולם ג"כ חברו ספרים כמו שבדו מלבם מדרכי המוסר כיצד יתנהג האדם עם חבירו, לפיכך התחיל התנא במסכת זו משה קבל תורה מסיני, לומר לך שהמדות והמוסרים שבזו המסכתא לא בדו אותם חכמי המשנה מלבם אלא אף אלו נאמרו בסיני."
הרבי התייחס פעם לדבר שכזה?
אכן. הרבי כתב על הצורך בליקוט ועריכת התכנים החינוכיים המובאים בתורת הרבי ולהנגיש תכנים אלה לציבור באופן ברור כמשנה סדורה. הרבי כותב כך "נהניתי מההצעה שיקבצו החומר המפוזר בהשיחות אודות עניני חנוך והדרכה והלואי שהי' נגשים לזה במרץ המתאים, ומובן שצ"ל נעתק להשפה המדוברת באה"ק ת"ו (אף שיש לשמור על הקירוב להארגינאל עד כמה שאפשר)" (אג"ק חלק ט' עמוד רט"ז).
קורס 'מנהיגות בחינוך' עושה היסטוריה. קורס 'מנהיגות בחינוך' הוא פרוייקט חדשני ומהפכני. הוא יוצא לאור כגישת חינוך סדורה המקיפה את כללי החינוך ומבוססת על תורת חב"ד.
אחד המאפיינים החשובים של הקורס, שהוא מנגיש את הדברים באופן מאוד מעשי.