-
במחלוקת על ביטול המחאה, שנמסרה מצד א' לצד ג', בית המשפט עורך מבחן משפטי, האם התקיימו בין הצדדים יחסיים הדדיים, בנוגע להמחאה. בנוסף, מחלוקת בגין ביטול המחאה שנמסרה לצד ג', דורשת הכרעה עובדתית, האם בכלל סופקה תמורה כנגד ההמחאה לבעליה • טור משפטי מאת: עו"ד אהרון ימיני • לקריאה
חב"ד אינפו|כ״ו בתמוז ה׳תשע״ומאת: עו"ד אהרון ימיני
לאחרונה, התקבל פסק דין, מבית המשפט השלום בקריות, לפיו לא חלה חובה על עו"ד לפרוע המחאה שמסר לקבלן והלה העבירו לצד ג' לצורך רכישת חומרים לשיפוץ משרדו.
וכך היה המעשה:
עורך דין באיזור הצפון ביקש לעשות שיפוץ במשרדו, באמצעות קבלן. לצורך השיפוץ המיועד, העביר עורך הדין לקבלן שתי המחאות, על מנת שירכוש חומרי עבודה, מחברה המספקת שירותי חשמל.
קבלן השיפוצים ניגש לחברה, מסר את ההמחאות, ורכש באמצעותן סחורה עבור השיפוץ למשרדו של עורך הדין. במעמד ביצוע הרכישה, החברה לא יצרה קשר עם עורך הדין, ולא טרחה לברר עימו האם הוא מסכים לפרוע את ההמחאה.
בחלוף מספר ימים לאחר ביצוע הזמנת הרכישה, לטענת עורך הדין, קבלן השיפוצים "נעלם" ולא ביצע את עבודת השיפוץ במשרדו. בעקבות זאת, ביטל עורך הדין את ההמחאה השנייה שנמסרה לחברה בטענה כי לא קיבל דבר מהחברה.
בשל כך, החברה הגישה בלשכת הוצאה לפועל בקשה לביצוע שטר כנגד עורך הדין.
למרות שהעסקה למכירת הסחורה התבצעה בין הקבלן לחברה, בית המשפט השלום בקריות פסק כי התקיימו בין עורך הדין לחברה המספקת שירותי חשמל יחסים הדדיים, בכל הנוגע להמחאה.
יחד עם זאת, קבע בית המשפט כי על החברה חלה החובה, במעמד קבלת ההמחאה מידיו של הקבלן, ולפני שמסרה לו את הסחורה, לברר תחילה עם עורך הדין, שהוא מסכים לפירעון ההמחאה, שנושאת את שמו.
זאת ועוד, הוסיף וקבע בית המשפט, כי החברה לא הוכיחה שעורך הדין קיבל את הסחורה שהזמין קבלן השיפוצים, ולפיכך, טענתו ל"כישלון תמורה" נכונה.
לאור האמור, נפסק כי לא חלה על עורך הדין חובה לפרוע את ההמחאה שמסר לקבלן והתביעה נדחתה.
למעשה, מפסיקה זו ניתן ללמוד כי במחלוקת על ביטול המחאה, שנמסרה מצד א' לצד ג', בית המשפט עורך מבחן משפטי, האם התקיימו בין הצדדים יחסיים הדדיים, בנוגע להמחאה.
בנוסף, מחלוקת בגין ביטול המחאה שנמסרה לצד ג', דורשת הכרעה עובדתית, האם בכלל סופקה תמורה כנגד ההמחאה לבעליה (צד א').
אם התקיימו יחסים קרובים בין הצדדים, לפי המבחן המשפטי, כמו במקרה הנידון בפסק הדין, יכריע בית המשפט בשאלה העובדתית, האם התקבלה תמורה.
אם התקיימו יחסים רחוקים בין הצדדים, בית המשפט יידרש להכריע, האם צד ג' הינו בגדר "אוחז כשורה", והאם נפל פגם בתום ליבו עת קיבל לידיו את ההמחאה.
—————————— ————–
הכותב: עורך דין אהרון ימיני מייצג בליטיגציה אזרחית – מסחרית.
* הכותב לא ייצג בתיק.
** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
וידאו-
ArrayArrayArrayArrayArrayחדשות חמות
-
תקרית קשה בעזה: חמישה לוחמים הי"ד נהרגו, שמונה נפצעו
-
עסקאות החטופים הקודמות והתוצאות שלהן • תקציר כואב
-
חולון: שמחת ה'ווארט' של משפחות גבריאל – גבאי
-
טסים לרבי דרך לונדון? שימו לב לאישור החדש הנדרש
מוזיקה-
ArrayArrayArrayבחירת העורךגאולה ומשיחמגזין
-
כתבה עניינית, תודה רבה!
פסיקה מעניינת, השאלה הנשאלת לפי זה משמע שבנק צריך לבדוק עם בעל הציק לפני כל ביצוע ניכיון?