בתקופה האחרונה עלתה במלוא חומרתה הבעיה אליה נקלעו כ-300 בחורים שחזרו משנת ה'קבוצה' וקיבלו צווי גיוס. למקצת מהבחורים כבר נקבע תאריך גיוס לשבוע הבא, וזאת בשעה שהם תלמידי ישיבה לכל דבר ורצונם להמשיך בלימודם.
ועדת ראשי הישיבות, העומדת בקשר עם הצבא, בה חברים הרב יצחק גולדברג, ראש ישיבת תות"ל מגדל העמק, הרב משה הבלין, ראש ישיבת תות"ל קריית גת, והרב יוסף יצחק וילשנסקי, ראש ישיבת חח"ל צפת, קיימה מגעים עם הצבא על מנת לפתור את הבעיה.
מסביר הרב הבלין: "המצב החוקי כיום קובע שבחור היוצא לחו"ל לזמן ממושך מאבד את מעמדו כבן ישיבה ש'תורתו אומנותו', וממילא הוא חייב גיוס. לכן נעשים מאמצים כבר כמה שנים למצוא הסדר שיאפשר לבחורים לצאת לשנת ה'קבוצה', בלי שיחוייבו להתגייס. בפועל טרם נחתם הסכם כזה, ולכן הבחורים שיצאו ל'קבוצה' בשנים האחרונות איבדו את מעמדם והם נעשו חייבי גיוס".
פעילות ועדת ראשי הישיבות התחילה לפני כמה שנים, עם מעורבותו הגדולה של הרב מרדכי שמואל אשכנזי ע"ה. בהמשך התקיימה אסיפה של כל ראשי ישיבות חב"ד, ובה הוצגה הבעיה והכיוון המסתמן לפתרונה.
הרב הבלין מבקש להדגיש: "בתחילה ניהלו את המגעים עסקנים, והמקסימום שהשיגו היה הסכמה לדחיית הגיוס עד גיל 24. זה לא היה מקובל על הרבנים, והם דרשו שהדחייה תהיה עד גיל 26, וגם דרשו לאפשר לאחוז מסויים מהאברכים להמשיך ללמוד גם הלאה. לכן הוחלט שראשי הישיבות עצמם ייכנסו לתוך העניין, וב"ה הגענו להסכמות שנותנות פתרון לבעייתם של הבחורים האלה".
הרב הבלין דוחה את הביקורת הנשמעת על ההסדר שאליו הגיעו: "כל אלה שכותבים הצהרות יפות מתעלמים ממציאות אחת – יש כרגע 300 בחורים, תלמידי ישיבות, שאיבדו את מעמד 'בן ישיבה' בגלל יציאתם ל'קבוצה', והם קיבלו צווי גיוס. בלי פתרון הם יגוייסו או יושלכו לכלא. אנחנו מציעים פתרון שיוריד מעליהם את חרב הגיוס עד גיל 26, ובינתיים הם יכולים להמשיך ללמוד, להתחתן וללמוד בכולל".
עוד אומר הרב הבלין, כי אחרי עמל רב, ופגישות עם הגורמים הצבאיים ועם חברי הכנסת החרדיים, המעורבים בחקיקת החוק, המתווה שהושג על-ידי ועדת ראשי הישיבות הוא הפתרון הטוב ביותר שאפשר להשיג כדי למנוע את סכנת הגיוס לבחורים שכבר יצאו ל'קבוצה'.
"אנחנו עדיין מנסים לשפר את המתווה לגבי העתיד", אומר הרב הבלין, "אבל באשר לבחורים שכבר יצאו ואיבדו את מעמדם – זה הפתרון היחיד שיאפשר להם כרגע לדחות את הגיוס ולהמשיך בלימודיהם, ולכן הוחלט לתמוך בהסדר הזה".
המצב כעת הוא ששלטונות צה"ל הגיעו להסכמה לדחות את גיוסם של אותם בחורים שאיבדו את מעמדם, וזאת במסגרת שתי אפשרויות: 1) דחייה עד גיל 24, ואז הם יתגייסו למסגרת שח"ר. 2) דחייה עד גיל 26, אבל במשך השנתיים האלה האברכים צריכים ללמוד מקצוע המתאים לצורכי הצבא.
כמובן שכל הבחורים יעשו כל מאמץ להמשיך ללמוד עד אחרי שנת הכולל, והפניה ללימוד מקצוע תהיה באישור המשפיע או רב בלבד, וגם אז רק במסגרת חרדית מתאימה.