ערן אזרן, דה מרקר
מניית חברת האקספלורציה לאבנים יקרות, שפע ימים , עולה הבוקר בכ-7%, לאחר שהחברה פירסמה דו"ח, ובו מסקנותיו של מחקר שבוצע לאבנים היקרות שמצאה סמוך לנחל הקישון. הזינוק במניה נרשם במחזור של 240 אלף שקל – פי 2.5 מהממוצע היומי ב-90 ימי המסחר האחרונים.
בדו"ח, שהוכן על ידי פרופ' וויליאם גריפין מאוניברסיטת מק'קוורי שבסידני, נמצא כי אבני הספיר והרובי (קורונדום), כמו גם אבני המויסאנייט (החומר הקרוב ביותר ליהלום), שמצאה שפע ימים מכילים מינרלים יוצאי דופן, שאחד מהם, טיסטאריט (Tistarite), נמצא עד כה רק "במטאוריט בודד שהגיע מהחלל החיצון". "זהו גילוי ראשון בטבע של מינרל מסוג זה שמקורו בעומק כדור הארץ", הסבירה שפע ימים.
בנוסף למינרל טיסטאריט שנמצא באבני הספיר והרובי, שפע ימים דיווחה כי "בערך מחצית מהמינרלים שנמצאו בתוך אבני הקורונדום אינם מוכרים למדע; והראשון והמשמעותי מבניהם הוא תרכובת של טיטניום-אלומיניום-זירקוניום, הידוע בשם הלא-רשמי TAZ". שפע ימים הדגישה כי המינרלים שנמצאו דורשים סביבת התגבשות בעומק האדמה המכילה חמצן בכמויות מאוד נמוכות, שזו סביבת התגבשות הדומה לזו של יהלומים ואבני חן.
על רקע הממצאים, שפע ימים הבהירה כי בכוונתה – באמצעות פרופ' גריפין – לפנות לאגודה הבינלאומית למינרלים בבקשה להכרה רשמית כמינרל חדש בטבע שנמצא בשם "שפע-טאזיט" ("ShefaTAZite"). מאחר שלא ידוע על קיומם של אבני חן שנמצאו במקום אחר בעולם, בשפע ימים הוחלט כי בהתאם להצעתו של פרופ' גריפין, היא תעניק לאבני הקורונדום עשירי הטיטניום את השם הכולל "ספיר הכרמל" ("CARMEL SAPPHIRE").
בדיווח הדגישה שפע ימים כי פרופ' גריפין הוא "חוקר מוביל בתחום הגיאוכימיה, גיאופיסיקה ובפטרולוגיה של הקרום התחתון ושל אזור המעבר בין הקרום למעטפת כדור הארץ; ומומחה בחיפוש והתוויית אזורי מטרה עבור תעשיית מרבצי האבנים היקרות". לפי החברה, גריפין מכהן בתפקיד בכיר במרכז לחקר האבולוציה הגיאוכימית והמטלוגנזה (תהליכי יצירת מתכות) של היבשות; משמש עורך של מגזינים וספרות מקצועית, קיבל מדליות ופרסי כבוד עבור מחקריו הן באוסטרליה והן במספר אוניברסיטאות ברחבי העולם. שפע ימים ציינה כי בשנים האחרונות ביצע גריפין – ביוזמתו – מחקר על חלק מהאבנים שנשלחו אליו על ידי שפע ימים.
שפע ימים, שנסחרת לפי שווי של 43 מיליון שקל בלבד, נוסדה על ידי אברהם טאוב (מכהן גם כמנכ"ל וכדירקטור), חרדי שהיה מקורב לרבי מלובביץ'. טאוב פירש נבואה שניתנה על ידי הרבי בתחילת שנות ה-90 כהוראה לעסוק בכריית יהלומים, ומאז הוא משקיע את כל מרצו בחיפושים באזור נחל הקישון. מאז שנכנסה לבורסה בתחילת 2013, נפלה המניה בכ-85%, וזאת בעיקר כתוצאה מהנפקות ההון התכופות שביצעה במטרה לממן את פעילותה, וכן מאחר שטרם הצליחה להציג ממצאים משמעותיים.
בחודש שעבר פירסמה שפע ימים דו"ח אקספלורציה למדגם קרקע של כ-400 טונה, שנאסף משכבת המטרה במקטע התיכון של הקישון. במדגם אמנם לא נמצאו יהלומים, אך לדעת החברה, הממצאים חיזקו את הערכות הגיאולוגים כי נחל הקישון עשוי להיות מרבץ להימצאותן של אבנים יקרות. בין היתר, הדו"ח הצביע על הימצאותן של קבוצות מינרלים מסוגים שונים – חלקם אבנים יקרות וחלקם מיועדים לתעשייה. בסך הכל, מצאה החברה 1431.59 קראט של מינרלים מהסוגים שהוגדרו כ"מינרלי המטרה", כלומר כ-358 קראט לכל -100 טונה.
קבוצת המינרלים הראשונה – המינרלים היקרים (DMC Suite) – כוללת 28.70 קראט של המינרל מויאסנייט ונגזרות אבני החן של הקורונדום – אבני ספיר ורובי. קבוצת מינרלים זו כוללת גם יהלומים – שכאמור, לא נמצאו. קבוצת המינרלים השנייה – מינרלים כבדים לתעשייה (HIM Suite) – כוללת 416.40 קראט של רוטיל, זירקון, אילמנייט, וגרנט לתעשייה. קבוצת המינרלים השלישית כוללת את המינרל קורונדום (סוג של אבן יקרה) במשקל כולל של 991.43 קראט.
שפע ימים הדגישה כי הממצא העיקרי הוא הרבגוניות והריכוזיות של המינרלים הכבדים והיקרים במדגם, שהביאה את הגיאולוגים להגדיר את המקטע כ"רב ערך" (Multi-commodity). "המשמעות היא מאסף נדיר בתחום האקספלורציה בעולם של מינרלים שהניב תא שטח מצומצם. דהיינו, בעולם מוכרים בדרך כלל מכרות של מינרלים מסוגים שונים במקומות שונים – ואילו המקטע התיכון של נחל הקישון מנפק מאסף ייחודי במגוון המינרולוגי שלו", נכתב בדיווח.