נשיא ארצות-הברית דונלד טראמפ הכריז על מינויו של הרב יהודה קפלון – חסיד חב"ד, לשליח האמריקני המיוחד למעקב ולמלחמה באנטישמיות.
"אני גאה למנות את יהודה קפלון לשגריר המיוחד של ארצות הברית למעקב ולמלחמה באנטישמיות", כתב טראמפ בפוסט שפרסם ברשתות החברתיות.
"יהודה הוא איש עסקים מצליח, ותומך נאמן למען האמונה היהודית וזכויות בני עמו לחיות ללא רדיפות", כתב טראמפ.
"עם האנטישמיות שעלתה בצורה מסוכנת, יהודה יהיה הנציג החזק ביותר עבור אמריקאים ויהודים ברחבי העולם, ויקדם את השלום, מזל טוב יהודה!".
הרב קפלון נולד בכפר חב"ד להוריו – שלוחי הרבי מלך המשיח. סב סבו סייע בהקמת החיים היהודיים באוסטרליה, והוריו הקדישו את חייהם לחינוך. סבו מצד אמו, הרב צבי אסתר, היה חסיד שהקים בית מדרש בברוקלין שבו נהג לבקר הרבי הריי"צ. סבו השני הוא הרב משה יצחק הכהן העכט. רקע משפחתי זה בעשייה ציבורית ובפעילות רוחנית השפיע על דרכו של קפלון.
בתחום העסקי, קפלון הוא ממייסדי ונשיא חברת RussKap Water העוסקת בטכנולוגיית ייצור מים מהאוויר. לדברי החברה, מטרתה היא "להנגיש מים בטוחים ונקיים לכל אדם באשר הוא". פעילותו בתחום זכתה לתהודה בינלאומית, לרבות הזמנה לכנס בערב הסעודית, שם דיבר על מורשת רוחנית משותפת ועל חשיבות הדאגה לכל בני האדם.
לצד עיסוקיו העסקיים, קפלון פעיל בעשייה פילנתרופית. הוא היה ממייסדי קרן משה ואהרן יחד עם חתן פרס נובל אלי ויזל ז"ל, הפועלת לסיוע לילדים עם צרכים מיוחדים ובעיות נפשיות, ולמשפחותיהם. על פעילותו בתחום זה זכה להוקרה מגורמים שונים בממשל האמריקני. קפלון גם השתתף במאמצי סיוע בחירום בארה"ב, לרבות לאחר מתקפות 11 בספטמבר למניינם ובמהלך ההוריקנים הארווי ואירמה.
בשנים האחרונות קפלון התקרב למעגלי התמיכה בנשיא דונלד טראמפ. במהלך מערכת הבחירות ב-2024 למניינם, קפלון שימש כאחראי על פעילות ההסברה לקהילה היהודית בקמפיין טראמפ, עם דגש על מדיניות החוץ ויחסי ארה"ב-ישראל. במהלך הקמפיין השמיע קפלון אמירות נחרצות בנוגע לעלייה באנטישמיות בארה"ב, כאשר השווה את המצב דאז למצב היהודים בגרמניה של שנות ה-30 – השוואה שעוררה ביקורת בקרב חלק מההיסטוריונים והארגונים היהודיים.
עם תחילת כהונתו של טראמפ לקח קפלון חלק ביוזמות נוספות בממשל. במרץ 2025 למניינם, הוא סייע בארגון ביקור של שרת החינוך האמריקנית לינדה מקמהון במרכז החינוך לובביץ׳ במיאמי, ביקור שנועד להציג את מחויבות הממשל למאבק באנטישמיות במוסדות להשכלה גבוהה ולתמיכה בחינוך יהודי.
המינוי של קפלון לשליח המיוחד של ארצות הברית למעקב ומאבק באנטישמיות – מינוי בדרגת שגריר המצריך אישור מהסנאט – נתפס כביטוי לקשריו עם הנשיא. טראמפ הגדיר את קפלון כ"איש עסקים מצליח ותומך איתן של הדת היהודית", והביע אמון ביכולתו להתמודד עם האנטישמיות העולמית. מנגד, גורמים מסוימים בקהילה היהודית הביעו חשש שקפלון עלול להתקשות לייצג זרמים מגוונים ביהדות ארה"ב בשל עמדותיו הפוליטיות המזוהות.
קפלון עצמו הצהיר כי הוא רואה במינוי הזדמנות להשפיע על אופן ההתמודדות עם האנטישמיות ברחבי העולם. האתגר העומד בפניו כולל לא רק את המאבק בביטויי השנאה, אלא גם את הצורך לבנות גשרים בין קהילות יהודיות בעלות תפיסות עולם שונות, בעת שהפיצול בין יהודי ארה"ב מעמיק על רקע פוליטי ואידאולוגי.

הרב יהודה קפלון, ביקר לפני מספר חודשים בשומרון כאורחו של ראש מועצת שומרון, יוסי דגן. הוא הדגיש כי ההתיישבות ביהודה ושומרון היא שליחות היסטורית שזוכה לתמיכה רחבה בארה"ב.
ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן בירך את הרב יהודה קפלון עם הודעתו של נשיא ארה"ב על מינויו: "בעזרת ה' נעבוד יחד הרבה ונגד האנשטישמיות ושונאי ישראל ובעד עם ישראל וארצות הברית".
דגן אמר כי מינוי של הרב קפלון לשליחו של נשיא ארצטת הברית למאבק באנטישמיות עשויה לההיא לשינוי ותיקון היסטוריים: "אני מברך את ידידי הרב יהודה קפלון, על מינויו החשוב. מדובר באדם ערכי, חדור שליחות, אוהב ישראל אמיתי שמייצג את הקשר העמוק בין הקהילות היהודיות בעולם לבין ארץ ישראל – ובפרט יהודה ושומרון, לב ארץ האבות. מינויו הוא בשורה חשובה לעולם היהודי כולו ולמאבק באנטישמיות, ובמיוחד בתקופה רגישה זו. קפלון הוא איש של אמת שמחויב לערכים יהודיים וציוניים – מינוי כזה יכול לחולל תיקון עולמי".
רק לפני כחודשיים, באחד מביקוריו של הרב קפלון בהתיישבות בשומרון, הוא העביר מסר רשמי לתושבי השומרון: "אני מבקש לומר לתושבי יהודה והשומרון – רבים רבים בארה"ב אוהבים אתכם. אתם עושים שליחות אדירה וצדק היסטורי כשאתם בונים את יהודה ושומרון, לב ארץ ישראל, המקום בו פסעו אבותינו עוד מימי התנ"ך, והבית עבור ילדינו. אתם לא לבד – יש לכם שותפים נאמנים כאן וגם בארה"ב, ואנחנו מחזקים, מגבים ואוהבים אתכם".
דגן השיב לו אז: "זהו חיזוק חשוב ועוצמתי. היום יש יותר ויותר הבנה לכך שההתיישבות ביהודה ושומרון היא לא רק עניין ישראלי, אלא נושא בעל משמעות עולמית. תושבי השומרון מרגישים את החיבוק החם שמגיע מעבר לים, ויודעים שיש להם שותפים חזקים שניצבים עמם כתף אל כתף. נמשיך לבנות ולחזק את ההתיישבות בלב הארץ, לחזק את כל ישראל".
