באדיבות מגזין בית משיח
זקני החסידים הם ה'מיילדות' של החסידים.. העיקר הוא הרגש – להרגיש. ובכדי להרגיש, זקוקים להכשרה מסוג אחר לגמרי. להכשרה זו מגיע האדם כאשר הוא 'מקבל' טוב מזקני החסידים (ליקוטי דיבורים חלק ג'–ד' עמוד תקב)
אחת מדמויות ההוד של שכונת קראון הייטס, היה הגאון החסיד הרב אהרן יעקב שוויי ע"ה. שנים רבות השפיע וחינך במוסדות השכונה. במשך טו"ב שנים כיהן כמרא דאתרא וחבר הבד"צ של השכונה. בצעירותו למד הרב שווי מתוך מסירות נפש בישיבה המחתרתית בסמרקנד, משם נדד לברינואה שבצרפת ולמונטריאל שבקנדה. בכל אותן תחנות בחייו זכה הרב שוויי לקבל מזקני רבני ומשפיעי חסידי חב"ד.
לצד גאונותו ובקיאותו הרבה בתחום ההלכתי, היה הרב שווי חסיד עם לב חם ורגיש. כאשר דיבר בהתוועדויות על נושאים הדורשים חיזוק והתעוררות, היה פורץ בבכי מעמקי לבו, ובקול שבור וכואב אמר את המסר שביקש להעביר.
גם לאחר שהתמנה למרא דאתרא של 'קראון הייטס', נושא החינוך היה ספוג בדמו. כאשר דיברנו על המצב העכשווי, הוא ביקש לדבר קודם כל על חינוך הילדים, והדגיש: הדרך הטובה ביותר לחנך ילד לחיות עם הרבי, היא כאשר מניחים דגש על החיות בענייני גאולה ומשיח. ילדים לא מתחברים לדבר שהיה בעבר. הם נוטים להתחבר חזק יותר לדברים שקיימים בהווה. לכן, כאשר מחנכים ילדים שהרבי חי וקיים, ונמצא איתנו בהווה – הם חיים עם זה מאוד חזק. רואים במוחש שאלו שחיים עם משיח, וכך מחנכים את הילדים – יש להם הצלחה גדולה מאוד.
כרב קהילה, הרב שווי לא התעלם מאלו הנוקטים גישה שונה, והבהיר כי ברור, שגם אלו הנוקטים בדרכים אחרות בחינוך, עושים זאת מתוך כוונה להתקשר לרבי, ובוודאי שגם להם יש סייעתא דשמייא. הרבי אמר פעם על הרבי הריי"צ, שהוא 'גוטער' [= טוב], ולכן כל מי שרוצה להתקשר אליו, הוא יסייע לו. ההבדל הוא רק, שמי שמתייחס אליו כאל רבי שנמצא בגנזי מרומים – הוא מסייע לו כמה שאפשר ממרחקים, מגנזי מרומים; אך מי שמתייחס אליו כאל רבי חי וקיים שנמצא איתו כאן למטה – הוא מסייע לו כמה שאפשר לסייע כפי שנמצאים בקירוב מקום. ובאמת אלו המאמינים שהרבי חי וקיים, וחיים עם זה, ומחנכים על זה – זוכים לגילויים נעלים ביותר.
•
מחינוך הילדים עברנו לדבר על בשורת הגאולה. לרב שווי היה קו ברור בנושא, וכמו בכל שאלה בתחום ההנהגה החסידית – הוא מדגיש: מספיק להתבונן בהנהגת הרבי, כדי לדעת את הדרך הנכונה. הרבי ניצל כל הזדמנות כדי לדבר אודות הגאולה. ובזה גופא רואים, שככל שנקפו השנים, כך גבר קצב השיחות אודות הגאולה. בשנות המ"מים, הרבי עסק בנושא זה הרבה יותר משנות הלמ"דים, ובשנות הנו"נים שיחותיו של הרבי מלאות וגדושות בענייני הגאולה.
לאור הנהגתו של הרבי, אין ספק שכיום צריכים לפרסם את בשורת הגאולה הרבה יותר ממה שפרסמנו בשנות הנו"נים, והרבה יותר ממה שפרסמנו בשנה שעברה, ובפרט שכעת אנחנו קרובים יותר לגאולה!
לדידו של הרב שוויי, לאחר שהרבי קבע כי העולם מוכן לקבלת פני משיח ולאחר שהרבי עודד את שירת יחי אדוננו קבל עם ועולם, אין בעיה לפרסם את זהותו של משיח. הבעיה היחידה שיכולה להתעורר, היא כאשר אנחנו חוששים…
"אם יש כאלה שלא מקבלים את המסר של הרבי", אמר הרב שווי בנחרצות, "זה רק באשמתנו. שאנחנו לא מספיק מאמינים בזה, וכאשר הדברים לא יוצאים מהלב, קשה להם להכנס ללב"…
הרב שווי סיכם את העניין באומרו: "זה כל הסיפור. 'ונהי בעיניני כחגבים', ומשום כך 'וכן היינו בעיניהם'. כאשר נפסיק להתבייש בדבריו של הרבי, ובהוראותיו הברורות לפרסם את בשורת הגאולה – ממילא יתקבלו הדברים בלי שום התנגדות.
בהתוועדות עמו, ביקש הרב שווי לעודד ולחזק את הוצאתו לאור של השבועון "בית משיח", שבכל שבוע מביא את אור האמונה, אש ההתקשרות וחום חסידי אמיתי לאלפי בתים חסידיים ברחבי העולם. "אין בליבי ספק", אמר, "שבהתגלותו של הרבי מלך המשיח אתם תעמדו בשורה הראשונה לקבלת פניו, והרבי יתן לכם תודה על העבודה הנפלאה שאתם עושים, ועל שחיזקתם את האמונה בכל דבריו".
צילום תמונה: מענדי קורנט.