הרב מנחם מענדל ששון, מגזין ׳בית משיח׳
מסירת שטחים? מושג כואב מאין כמותו הצורם לכל יהודי, בפרט לאוזניים שהאזינו לשיחות הקודש בהם זעק הרבי מלך המשיח מקירות ליבו אודות ענין זה.
אך דווקא הפעם, בשיחת הדבר מלכות לפרשת לך לך, המושג 'מסירת שטחים' מקבל משמעות חיובית וגאולתית, עת בה ימסרו אומות העולם "מרצונם הטוב" את ג' הארצות הנוספות שהובטחו לאברהם אבינו בברית בין הבתרים.
אכן, נחלת הארצות הללו ינתנו לעם ישראל ברצון ובחפץ לב, ללא כל מלחמה וכיבוש, בשונה מנחלת הארץ בפעם הראשונה, וכלשון קודשו בשיחה: "החידוש כעת יהיה – שיקבלו את ג' הארצות בדרכי נועם ובדרכי שלום, כיון שבאותו הזמן (בימות המשיח) לא יהיה שם כו' מלחמה כו', אלא אומות העולם עצמם ימסרו אותן לבני ישראל ברצונם הטוב".
לפי הביאור המפליא בשיחה, כעת הוא הזמן – לאחר הכשרת העולם לגאולה – "להתכונן בפועל" לקבלת ג' הארצות הללו; לא רק לדעת שהם הובטחו לנו, לא רק להפנים שהם כבר ניתנו לנו, ולא רק לצפות לרגע שבו נתיישב בשטחם, אלא "להתכונן בפועל" למסירת הארצות הללו מאומות העולם לידי ישראל.
ניתן לבאר באופנים שונים מהי הכוונה בהכנה ממשית זו, אך ההיבט הראשוני קורא לנו בראש ובראשונה להכיר את מיקומם של הארצות הללו כיום, במטרה להמחיש זאת ולקרב למוחנו וליבנו במה מדובר.
ננסה ביריעה קצרה זו להיווכח למיקום השטחים, עם דגש מיוחד על מיקום שטחי הארצות כפי שהם בימינו, על מנת להמחיש זאת ביתר שאת לעולמנו.
עמון
רוב המפרשים נוקטים פה אחד שג' הארצות 'קיני קניזי וקדמוני' הינם הארצות 'עמון מואב ואדום', השוכנות ממזרח לירדן לאורך (כמעט) כל ארץ ישראל.
מיקומה של ארץ עמון היא מזרחית לירדן, כאשר הקצה הדרומי שלה הוא נחל חשבון המקראי (וואדי חיסבן כיום), והקצה הצפוני שלה הוא נחל יבוק ('נחל זרקא' כיום או "הנחל הכחול") הירדן והרי הגלעד הם הקצה המערבי, והקצה המזרחי שלה הוא 'מדבר ערב'.
להמחשת ארץ עמון – ניווכח לערים מרכזיות השוכנות שם כיום: בראש ובראשונה עיר הבירה של ארץ ירדן כיום הנקראת 'עמאן' היא זו ששימשה אף אז כעיר הבירה של מלכות עמון, הנקראת בתורה 'רבת בני עמון', ועל שם כך נקראת כיום 'עמאן'.
מעל עיר הבירה, משוך צפונה לכיוון מזרח נמצאת העיר 'זרקא' השנייה בגודלה בארץ ירדן המשתייכת לממלכת עמון, וכן מעליה העיר ג'רש והעיר 'מפרק' המהווה כגבולה של ארץ עמון, כאשר בצפונה שוכנת סוריה (כיום) ובמזרחה שוכנת עיראק.
במפה ניתן להבחין בערים עמאן וג'רש הנמצאות בארץ עמון.
׳עמאן׳ – בירת עמון כיום:
מואב
מיקומה של ארץ מואב היא מזרחית לים המלח, ב'הרי מואב' הנמצאים במזרח נהר הירדן: 'נחל זרד' הוא הקצה הדרומי של ארץ מואב, ונחל חשבון המקראי (וואדי חיסבן כיום) הוא הקצה הצפוני שלה, כאשר הקצה המערבי של ארץ מואב הוא ים המלח, והקצה המזרחי שלה הוא 'מדבר ערב'.
להמחשה – ערים מרכזיות השוכנות שם כיום: העיר 'מידבא' הירדנית כיום נמצאת בצפונה של ארץ מואב (וכך נקראת היא בתורה בכיבוש ישראל מיד האמורי – "וַנִּירָם אָבַד חֶשְׁבּוֹן עַד דִּיבוֹן וַנַּשִּׁים עַד נֹפַח אֲשֶׁר עַד מֵידְבָא").
כך גם העיר דִּיבוֹן או דיבון גד הירדנית השוכנת ממזרח לים המלח, בשטחה של ממלכת ירדן של היום משתייכת לממלכת מואב ואף שימשה כעיר הבירה, (עיר זו היוותה כאחת מתחנות בני ישראל בעת נדודיהם במדבר בדרך לארץ ישראל, ובתורה היא מוזכרת כעיר בני גד לאחר הכיבוש – ”וַיִּבְנוּ בְנֵי גָד אֶת דִּיבֹן וְאֶת עֲטָרֹת וְאֵת עֲרֹעֵר”).
כמו כן העיר 'כרכ' הירדנית, המשוכה דרומה יותר, משתייכת לארץ מואב ואף שימשה כעיר בירתה ברוב השנים של מלכות מואב (ומוזכרת בתורה כ'קיר מואב' בנבואת ישעיה "מַשָּׂא מוֹאָב כִּי בְּלֵיל שֻׁדַּד עָר מוֹאָב נִדְמָה כִּי בְּלֵיל שֻׁדַּד קִיר מוֹאָב נִדְמָה").
במפה ניתן לראות את הערים מידבא וכרכ השוכנות שם כיום בין היתר.
׳מידבא׳ – בארץ מואב כיום:
אדום
מיקומה של ארץ אדום היא באזור 'הרי אדום' המשוכים לדרומה של ארץ ירדן; 'נחל זרד' הוא הקצה הצפוני של ממלכת אדום (הנחל המיוחס כיום כ'ואדי חסה' בדרום ים המלח), הקצה המערבי של ממלכת אדום הוא 'הערבה' (עמק המשתרע מדרום ים המלח ועד מפרץ אילת), כאשר 'מפרץ אילת' הוא הקצה הדרומי של ארץ אדום, והקצה המזרחי שלה הוא 'מדבר ערב' (בחצי האי ערב, דרומית-מזרחית לישראל).
להמחשה – ערים מרכזיות השוכנות שם כיום: העיר 'טפילה' הירדנית (מוזכרת בתורה בשם העיר 'תופל' – ”אֵלֶּה הַדְּבָרִים אֲשֶׁר דִּבֶּר מֹשֶׁה אֶל כָּל יִשְׂרָאֵל בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בַּמִּדְבָּר בָּעֲרָבָה מוֹל סוּף בֵּין פָּארָן וּבֵין תֹּפֶל וְלָבָן וַחֲצֵרֹת וְדִי זָהָב”), וכן העיר 'פטרה', ובעברית "הסלע האדום" (הנראית במפה).
כמו כן העיר 'שובכ' הירדנית המשוכה דרומה יותר, נמצאת בחלקה של ממלכת אדום, כאשר מפרשים מסוימים אף ייחסו אותה ל'הר שעיר' הידוע הנמצא בחלקו של עשו בארץ אדום, וכן 'ואדי רם', ועד לעיר הדרומית ביותר (לכאורה) הנקראת 'עקבה' כיום השוכנת לחופו של מפרץ אילת (מזרחית לעיר אילת בישראל).
במפה ניתן לראות את הערים פטרה ועקבה השוכנות בארץ אדום.
׳עקבה׳ – בארץ אדום כיום:
*
המטרה בהצגת שטחי ג' הארצות הללו, לצד מפה ותמונות עדכניות מהערים המרכזיות השוכנות שם כיום, היא להוריד את הייעוד הגאולתי הזה ממדף הספרים המאובק הממתין לעתיד הרחוק, ולהפנים את עכשוויות הייעוד העדכני הזה, כאל דבר מוחשי הניתן למששו בידיים.
הגיע הזמן, תתכוננו למסירת השטחים!