-
יש מהפכה ויש מהפכה. יש מהפכה שמתחילה בקול תרועה גדולה, מכריזה על עצמה כמחוללת תמורות ושינויים ונושאת בכנפיה בשורה על משהו חדש שמתחיל. אך יש מהפכה מסוג אחר. כזו המופיעה בהדרגתיות ובצעדים מתונים. רק ממרחק של זמן, כאשר התמונה נפרשת במלואה, היא מתגלית במלא עוצמתה וזוהרה • לכתבה המלאה
חב"ד אינפו|כ״ב בטבת ה׳תשע״חיש מהפכה ויש מהפכה. יש מהפכה שמתחילה בקול תרועה גדולה, מכריזה על עצמה כמחוללת תמורות ושינויים ונושאת בכנפיה בשורה על משהו חדש שמתחיל. אך יש מהפכה מסוג אחר. כזו המופיעה בהדרגתיות ובצעדים מתונים. רק ממרחק של זמן, כאשר התמונה נפרשת במלואה, היא מתגלית במלא עוצמתה וזוהרה.
כל הארץ אור!
בדרך כלל, יפה כוח של זו האחרונה מן הראשונה. הראשונה שהגיעה ביעף ללא קביעת עוגנים, עלולה גם להסתלק כמות שבאה. לעתים ההבטחה אכן מגשימה את עצמה, אך במקרים רבים, במשך הזמן מתברר שהבשורה שהגיעה בסערה גדולה, התנדפה וכמעט לא הותירה אחריה זכר. לעומתה, זו האחרונה, שצמחה בצורה מתונה והדרגתית, והכתה את שורשיה במציאות החיים בצעדים מדודים, עתידה מובטח והיא ברת קיום. הן כבר אמרו חכמינו: "לוחות אחרונות שניתנו בחשאי הן קיימין לעולם".
קרוב ל1000 אברכים לומדים בעשרות כוללים ייעודיים ללימוד חסידות בראשות המשפיע הרב יוסף יצחק אופן. עשרות הכוללים הפזורים בכל רחבי הארץ, מקריית שמונה שבצפון ועד אילת שבדרום, נפתחו במהלך השנים האחרונות.
הפריסה הרחבה של הכוללים לא התבצעה ביום אחד ואף לא בשנה אחת. בדרך כלל, אנשי המקום ששמעם של הכוללים הגיע לאוזניהם, הם אלו שפנו בבקשה לפתוח סניף באיזורם, לאחר שנוכחו בתועלת הרבה שבדבר. כך, בתהליך איטי ומחושב צצו הכוללים בזה אחר זה, ואט אט הם קבעו יתדות במקומות רבים.
כיום, במלאות שנות 'חזקה' לכוללים, לנוכח המחזה המרהיב הנגלה במלא הקיפו, כאשר למעלה מחמישים נקודות אור מנצנצות ומאירות במלא יפעתם, אי-אפשר להישאר אדיש לעומתם. פתאום מתבררת עוצמתה של המהפכה שבעזרת ה' תוסיף ותגבר.
השפעה על מעגלים רחבים
עתה כעבור תקופה משמעותית, פירותיה של המהפכה צצים ומבצבצים מעברים שונים, וכבר ניתן ללמוד על עוצמת השפעתם של הכוללים על האברכים הלומדים בהם כמו-גם על סביבתם. הנה עדותו של הרב מנחם מענדל ועקנין, שליח הרבי ביבניאל: "אחד ממתפללי בית הכנסת, יהודי מסורתי שרק בא לתפילות, התקשר אליי יום אחד ושאל 'מה עם הפרדס?'. לא הבנתי מה הוא רוצה. הוא הסביר שכאשר חזרתי על שיחה בבית הכנסת דיברתי על פרד"ס התורה. הוא שאל אם יש לנו מסגרת בה אפשר ללמוד את סודות התורה.
"זה יהודי שהגיע לבית הכנסת בשבת אבל אפילו לא שמר שבת… הזמנתי אותו לבוא לשיעורי החסידות בכולל וחשבתי לעצמי שהוא לא יחזיק מעמד ברמת הלימודים הגבוהה. מהר מאוד התבדיתי. הוא אמנם התקשה להבין מושכלות עמוקות, אבל מכל שיעור לקח נקודה אחת והתחבר אליה. היום, הוא שומר תורה ומצוות. את הבת שלו הוא שלח ללימוד בחינוך דתי. הבית שלו השתנה והוא היום הרוח החיה בקהילה. זה מה שתורת החסידות עשתה. אני לא עשיתי כלום. הוא השתנה מעצמו בזכות לימוד החסידות".
הפצת המעיינות בקרב הציבור התורני
שמא תאמרו שהכוללים, כוחם יפה בהשפעה על ציבורים הנחשבים כ'רחוקים' מחיי תורה ומצוות, אך פחות על ציבורים תורניים. בהחלט לא. לדעת הרב שלום רוזנברג ראש הכולל באלעד לא רק שגם על ציבורים תורניים השפעת הכוללים אינה פוסחת, אלא להיפך. לעתים השפעתם מרובה עוד יותר: "אברך המלמד באחד החדרים בעיר הצטרף אלינו לפני כשנה. מהרגע שהוא החל ללמוד חסידות בכולל, הוא החל להנהיג בכיתה שלו לומר תהלים אחרי התפילה כפי המנהג שיסד כ"ק אדמו"ר הריי"צ. ההשפעה של לימוד החסידות באה לידי ביטוי במעגלים רחבים יותר מכפי שאנו רואים במבט ראשון".
אנחנו שואלים את הרב רוזנברג, כיצד הוא מסביר את התופעה המדהימה הזאת, כאשר אברכים בני תורה מושפעים בצורה כל-כך עמוקה מלימוד החסידות, והרב רוזנברג, משנתו סדורה: "אין ספק שדורנו התברך במגוון מוסדות הפצת חסידות בקרב הציבור החרדי, אך בעוד שחלק גדול מהם, השפעתם הינה נקודתית ומזדמנת, כאן מדובר במסגרת לימוד קבועה ורצינית המחברת את הלומדים לתורת החסידות בצורה הכי פנימית ועמוקה שיכולה להיות. אינו דומה מי שלומד מפעם לפעם חסידות למי שמתמיד מידי ערב לכמה שעות של לימוד בשיעורים ובחברותות, תוך עמידה בכור המבחן על החומר הנלמד. לפעולה פנימית כזאת, חייבות להיות תוצאות".
אלעד יכולה להוות משל למתרחש בערים ובריכוזים חרדיים נוספים בהם קיימים הכוללים, ומסתבר שגם שם הם פועלים גדולות ונצורות. הנה לדוגמה, בני ברק, מרכז התורה והחסידות בארץ ישראל.
בבני ברק מפעיל את הכולל השליח הרב קסטל המעיד מכלי ראשון על תוצאותיו הברכות של הכולל בעירו: "אני עושה בעיר עוד פעילויות חוץ מהכולל. אבל הלימוד בכולל הוא הדבר שפועל יותר מכל ולא במקיף, אלא בפנימיות. וזה משפיע על החיים של כל אחד ואחד מבני התורה שלומדים אצלנו.
"יש אצלנו אברך ליטאי שמתחיל את השנה הרביעית בלימוד החסידות. אני לא רוצה לתאר את השינוי שזה פעל בו. אבל אני רוצה לספר סיפור של מופת שקרה לו. כמה חודשים אחרי שהוא נכנס לכולל, התברר שלא נולדו לו ילדים מזה כמה שנים אחרי בת ראשונה שנולדה להם והוא שלח איתי פ"'נ לרבי. בדיוק, אבל בדיוק תשעה חודשים אחר-כך נולדה לו בת…
"לבת שנולדה לו הוא קרא חנה על-שם אימא של הרבי ושנה אחרי זה הוא כבר הכניס את הבת הגדולה לבית ספר חב"ד. הבית שלו השתנה לחלוטין והפך לבית חב"די על כל המשתמע מכך. השנה, כמו שאמרתי, הוא מתחיל את השנה הרביעית בכולל".
כשעוסקים בכוללים הפועלים בריכוזים חרדים ותורניים, לא ניתן לפסוח על עיר בעלת אפיון דומה, אך מאתגרת במיוחד – מודיעין עלית. לרב מרדכי קעניג השליח לעיר תובנות מעניינות בקשר לכולל הפועל בעירו: "מדובר באנשים שלומדים בדרך הרגיל. אבל כשאני רוצה לפעול שינוי אצל מישהו, הדרך היחידה היא להביא אותו לכולל. כאשר יושב אברך, חסידי או ליטאי, ולומד בכל יום שעה וחצי חסידות, זה פועל פעולה בלתי רגילה. אין משהו יותר טוב מזה. זה חיבר עשרות עשרות אברכים לעולם התורה של הרבי. תורה של משיח".
ימי בראשית
אז מהי בעצם רשת הכוללים שמונה כבר חמישים סניפים ברחבי הארץ? מייסד הרשת, הרב יוסף יצחק אופן, מספר: "כבר לפני שנים רבות הרגשתי שצריך לפעול בעניין של לימוד החסידות ולא רק בישיבה ולא רק בקרב אנ"ש. כתבתי לרבי וקיבלתי ברכה ועידוד רב יחד עם הוראה שזה צריך להיות באישור ותחת ישיבת תומכי תמימים.
"היות ולימדתי אז בישיבת תורת אמת, התחלתי את הפעילות בתיאום עם הרב יהושע יוזביץ מנהל הישיבה. ברוך ה', מהר מאוד הצטרפו עוד ועוד יהודים ללמוד בכולל. את המהפכה הגדולה והפריצה של הכוללים צריך לזקוף לזכות הנדיב יצחק מירלשוילי שהסיוע שלו אפשר לנו להקים עוד ועוד כוללים".
נשמח לשמוע בכמה מילים על מבנה הכוללים ועל סדר יומם: "הכולל, בעצם כל הכוללים שלנו, פועלים מידי יום למשך שעה וחצי לפחות. יש מקומות בהם הכולל מתקיים בערב ויש מקומות בבוקר אחרי התפילה.
"בנינו סדר לימוד ויש תכנית אחידה של חומר לימודים לכולם ובסוף כל חודש יש מבחן שצריכים לעמוד בו".
כיום, כעבור למעלה משלוש שנים מאז הוקמו הכוללים, אתם בוודאי יכולים לסכם לעצמכם, באיזו מידה הרעיון אכן הגשים את עצמו: "אין מספיק מילים לתאר את ההשפעה שיש ללימוד החסידות באופן קבוע, בתוך מסגרת מסודרת לאורך זמן. שמעתם בוודאי הרבה סיפורים, וגם לי אישית יש המון סיפורים שמעידים על ההשפעה העצומה שיש לכוללים הללו. אנחנו לא מתכוונים להסתפק בכך כמובן. אנחנו מקווים שבעזרת ה' נכפיל, נשלש ונרבע הן את מספר הכוללים והן את מספר הלומדים בכל כולל.
"ה'אברכים' כפי שקראתם, נמנים על כל החוגים, החל מבני תורה שחשקה נפשם בלימוד חסידות וכלה באנשים מתקרבים שזה עתה החלו את צעדיהם אל חיים של תורה ומצוות. ההשפעה של לימוד בפועל, גדולה יותר מכל פעילות אחרת".
פריצת דרך
כמדומה שאם היינו מבקשים להגדיר את רשת הכוללים במילה אחת, המילה המתאימה ביותר היא: 'תעוזה'; ובשתי מילים: 'פריצת-דרך'. הקמת עשרות כוללים בכל רחבי הארץ, כאשר בין כותליהם לומדים אך ורק חסידות, מידי יום ביומו, מצריכה לא רק חשיבה מחוץ לקופסה, אלא לא פחות מכך תעוזה. תוסיפו לכך את העובדה שחומר הלימודים מבוסס על 'פך השמן הטהור' – תורתו של נשיא דורנו, ותבינו שהמילה 'תעוזה' הינה חיוורת משהו. זאת לא רק בשל החדשנות שבהחלטה להשתית את כל הלימודים על תורת הרבי, אלא בעיקר בשל הקושי האובייקטיבי להנגיש את מאמרי הרבי, הכתובים בסגנון עמוק הכולל מושגים רבים מחד, ומאידך מבוססים במידה רבה על מאמרי רבותנו נשיאינו לדורותיהם, לציבור לומדים שמגלה עתה את תורת החסידות. ואכן ב'מרכז חמ"ש' הרימו את הכפפה, וצוות אברכים ת"ח אשר ידם רב להם בתורת החסידות, מגישים לציבור הלומדים מידי חודש בחודשו מאמר חסידות מבואר לתל-תלפיות. הביאור שנכתב בצורה בהירה ושווה לכל נפש, מתקבל בקרב הלומדים בצמאון רב, ובפניהם נפתחים שערים לעולם שהיה עבורם עד כה חדש ולא מוכר.
הפצת המעיינות 'פנימה'!
אם מדברים במושגים של פריצת דרך, לא ניתן לפסוח על יוזמה נוספת המתנהלת בין כותלי הכולל, יוזמה שבתחילת הדרך רבים הרימו גבה והביעו ספק בקיומה לאורך זמן, כמו-גם ביכולת להטמיעה בין אברכי הכולל: לימוד מאמר חסידות בעל-פה.
מלגה מיוחדת מוענקת מידי חודש בחודשו לאברכים שמשננים, שקלא וטריא, מאמר שלם בעל פה. כאמור, בתחילת הדרך הטילו רבים וטובים ספק בסיכויי ההצלחה של היוזמה. אך כיום, כעבור שלוש שנים שהיא מתקיימת בהצלחה בכל הכוללים, היא הפכה לעובדה קיימת. את מקומה של הספקנות תפסה ההתפעמות.
שוו בנפשכם את גודל הנחת רוח הנגרם מעשרות אלפי (!) מאמרי חסידות שנלמדו בשנים אלו על ידי מאות אברכים מידי חודש בחודשו. אם מחפשים 'חוצה' שעד היום המעיינות טרם הגיעו אליו, אז הנה לכם, הפצת המעיינות, אבל באופן פנימי!
אתגרים ותוכניות
השאלה המתבקשת היא כמובן, מהיכן אילן זה חי. החזקת מאות אברכים, קרוב לאלף כ"י, מידי חודש בחודשו, הינה לבטח נטל מכביד ביותר. פנינו אפוא למי שמנהל זה כמה שנים את רשת הכוללים הרב שמואל אופן, וביקשנו לשמוע ממנו מעט כיצד מתנהל מפעל רב-ממדים זה:
"ללא ספק, החזקת הכוללים הינה נטל לא קל בלשון המעטה. תודה לא-ל זכינו לסיועם של נדיבי לב, וכפי שכבר הזכיר אבי שיחי' בראשם הנדיב הרב יצחק מירלשווילי וקרן מרומים שתומכים בנו ביד נדיבה ומסייעים רבות להחזקת הכוללים. כאן המקום באמת להודות להם בשם מאות האברכים, ולברכו שהשי"ת ימשיך ויפתח בפניו את אוצרו הטוב, ויזכה להרבות חילים לתורה ולמצוות. אך ביחד עם זאת ברור שמדובר בנטל לא פשוט בכלל".
אז מהיכן לוקחים את הכוחות לכך? אין רגעים בהם נראה שהמשא כבד מידי? "בהחלט יש, אך ברור שה' נותן כוחות. לעיתים, בעיקר ברגעים של קושי, אני מתבונן בנעשה בין כתלי הכוללים ובמה שהם מחוללים. אני חושב על גודל העניין כאשר יהודים בכל רחבי הארץ הוגים בתורה של משה רבנו של דורנו, ועל גודל הנחת רוח לרבי והדבר נוסך בי כוחו מחודשים".
ותוכניות לעתיד, יש? "האמת שישנם תכניות רבות. אין כמעט שבוע בו לא מתקבלת פניה נוספת משליח או רב קהילה לפתוח כולל באיזור מגוריו. הדבר הכי קשה מבחינתי הוא להשיב את הפונה ריקם. אנחנו עושים מאמצים אדירים שלצד ביסוס הקיים, נצליח להתרחב ולגדול ולפתוח מקומות לימוד נוספים, וכל זאת תודות לתמיכתם של ידידים רבים מאנ"ש ומחוצה, המבינים את גודל וחשיבות העניין".
בייה באגרות קודש הרבי מקפיד על ה…..ו ..של וצפונה ונגבה