-
זה היה כל כך נצרך, איך זה לא הוקם עד היום? זו השאלה שרבים שואלים את אנשי 'מכון הלכה חב"ד' שהקימו פרוייקט חדשני – 'בית ספר לחתנים' • יש בית ספר, ויש בית ספר לנהיגה, וכעת יש גם בית ספר לחתנים, כל מה שרציתם לדעת על מהפכת החתנים, באדיבות מגזין בית משיח • לכתבה המלאה
חבר המערכת|כ״ד בטבת ה׳תשפ״גשניאור וחני (שמות בדויים כמובן) מתרגשים 'עד השמים'. בעוד כחודש הם יעמדו תחת החופה.
אבל ביום בהיר אחד משהו השתנה. בשיחת הטלפון האחרונה, חני שיתפה את שניאור בכך שקשה לה שההורים שלו יותר מידי מתחשבנים על כל שקל".
שניאור לקח את זה קשה. "מה היא רוצה שאעשה עם המידע הזה? שאצעק על ההורים חלילה? זה ממש לא רגיש מצידה", הוא פורט את תסכולו בפני מדריך החתנים שמלווה אותו בנאמנות. הוא ניסה לתרץ את ההתנהגות של הוריו, אך זה נגרר לוויכוח – מי מהצדדים יותר 'לארג"…
שימי ורבקי (שמות בדויים כמובן) היו בתקופת השידוכים בעננים; הם היו מאושרים זה מזו ולהיפך. שיחות הטלפון טראנס-אטלנטיות זרמו וקלחו בנעימות. בחוויה שלהם החיים הולכים להיות 'דבש'.
חודש אחרי החתונה 'יצא החתול מהשק'. 'היא כבר לא זורמת ומכילה כמו שהייתה', 'יש המון שתיקות והשיחות נתקעות', 'יש מתח באוויר'. ושניהם הגיעו ליעוץ: "אולי אנחנו לא מתאימים?", "אם עכשיו כך, אז מה יהיה בהמשך?!"
שני סיפורים אלו, אמיתיים לחלוטין, הם חלק מאלפי מקרים איתם מתמודדים מדריכים חתנים בתקופה שלפני, או מיד אחרי החתונה.
אזעקת אמת
הכנה לחיים חדשים אינה מותרות. היא מן הדברים שהם בגדר 'הכרח'. על אחת כמה לפני שבונים בית חדש בישראל – הדרכה היא לא פריווילגיה, אלא צורך נחוץ ביותר.
שנים רבות התחום היה 'אפור'. מדריכי חתנים וכלות, היו אנשים שראו עצמם כמורי-דרך, שיכולים ללמד את דור מקימי-הבתים החדש שגדל והתרחב במשך השנים.
מסתבר שהדברים לא היו פשוטים כלל ועיקר. אם בלימוד נהיגה צריך הכשרה מיוחדת, ואם בלימוד לשון בבית הספר, צריך מורה להיות 'מוסמך' – דווקא בהדרכה של בניית בתים, איש מהמדריכים לא נדרש להוכיח את יכולותיו וכישוריו, שלא לדבר על תכנית לימודים מסודרת.
כותרות שהתפרסמו בתקשורת החרדית רק לפני חודשיים בהם גדולי ישראל מתריעים נגד מדריכי חתנים המכשילים באיסורי דאורייתא, היו סוג של אזעקה. אזעקת אמת.
כמו תמיד יש את אלו שמצקצקים בלשון ויש את אלו שמרימים את הכפפה. מי שנחלץ חושים להפוך את הנושא הזה לרציני באמת, כבד-משקל, מתוך הבנה שמדובר בעסק רציני, הוא 'מכון הלכה חב"ד', בניהולו של המנכ"ל החרוץ, ר' שניאור זלמן גורפינקל. "מדובר ביסודות לחיים, לא פחות" הוא אומר כדרכו בקצרה, ומתמצת את כל הסיפור של "יסודות לחיים".
למעשה, הפרוייקט של הדרכת חתנים בצורה מקצועית, הוקם כהמשך למחלקת "ותחיינה", במסגרתו מקבלים רבני מכון הלכה אלפי פניות בנושאי שלום בית, טהרה ופוריות. במסגרת מחלקה זו, שאלות בנושאים אלו מתקבלים במסגרת עצמאית כדי לתת עדיפות מהירה לשאלות אלו.
מתוך כמות ומגוון השאלות, הדרך הייתה קצרה להבין שיש בעיה רצינית בכל הקשור להכנת חתנים וכלות להקמת בית ישראל. "יחד עם חברי ההנהלה הרב זלמן ברנשטיין והגה"ח הרב משה קורנוויץ הבנו שהגיע הזמן לטפל בשורש הבעיה ולא רק בתסמינים – מכאן הגיע הצורך על הקמת "יסודות לחיים".
אל צוות הרבנים והמומחים נבחרו שורה של רבנים בעלי הבנה וידע הן בתחום ההלכה והן בתחום ההדרכה, ראשונים במעלה: הרב דב טברדוביץ' מו"צ בכפ"ח וחבר מכון הלכה חב"ד, הרב יוסף יצחק וילשאנסקי משלוחי הרבי לאה"ק ראש ישיבות חח"ל וחבר הנהלת אגו"ח, הרב משה קורנוויץ רב קהילת חב"ד רמב"ש ד' וחבר מכון הלכה חב"ד, הרב יעקב סינגאווי רב ביהכנ"ס חב"ד בקרית גת וחבר מכון הלכה חב"ד, הרב שלמה הלפרן רב קהילת חב"ד תל אביב וחבר מכון הלכה חב"ד ופרופסור הרב חנוך מיודובניק – ראש החטיבה לפסיכיאטריה באוניברסיטת בן גוריון ומנהל מחלקה במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע
המיזם עצמו די 'טרי'; הוא פועל מספר חודשים, אך כמה מבוגרי "יסודות לחיים" שהספיקו להקים בתים בישראל, מספרים גדולות ונצורות.
המפה השתנתה
לפי אמדן זהיר, כשלוש מאות חתנים וכלות חב"דניקים נישאים מדי שנה בארץ ישראל. לשירות החתנים עומדים כיום כחמישים מדריכי חתנים חב"דיים, ואין הקומץ משביע.
מי שמרכז את המיזם מטעם 'מכון הלכה חב"ד', הוא הרב חיים אברביה, מדריך חתנים בעצמו ומשפיע במכון החסידי הטכנולוגי.
"בשנים האחרונות נוצרה מודעות גוברת בציבור החרדי בכלל, והחב"די בפרט, להכנה מתאימה של בני הזוג לפני הקמת הבית. בני הזוג לומדים להכיר את עצמם, להבין מה הם הדברים החשובים בעיניהם. במסגרת הכנה זו הבחור לומד שהקמת בית בישראל זה פרויקט שונה מכל דבר שהוא הכיר עד כה".
מה בעצם היה עד כה שדרש שינוי?
"עד לאחרונה לא היה כל פיקוח בכל הקשור להדרכת חתנים. דווקא בתחום הנוגע בנושאים עדינים ורגישים כל כך – על אחת כמה בדור שנחשף לאתגרים רבים – קיבלו חתנים צעירים הדרכה לוקה בחסר, או כזו שאינה מותאמת למציאות החיים בימינו.
"שים לב כמה המצב מאתגר: בעשורים האחרונים חווה העולם כולו קפיצה עצומה בכל תחום אפשרי: עולם הנפש, התקשורת הבינאישית, התפתחות אישית, הכרת עולמות הטיפול לסוגיהם, ועוד. דווקא ההדרכה שניתנה לזוגות צעירים לא השתנתה כמעט, ועסקה אך ורק בפן ההלכתי מבלי להיכנס למקום הרגשי והנפשי, שלא לדבר השקפתי חסידי".
זה השלב שבו נכנסו רבני מכון הלכה חב"ד לעובי הקורה, והם החליטו למסד את תחום ההדרכה הן מבחינת הלכה והן מבחינת מקצועיות. מכאן הדרך היתה קצרה להקים את המיזם החבד"י הראשון והמקיף להדרכת חתנים וכלות לחיי נישואין חסידיים מאושרים ומעצימים – "יסודות לחיים", שמו.
כחמשה עשר מדריכי חתנים פועלים כעת במיזם "יסודות לחיים", כולם הוסמכו על ידי מכונים מוכרים ונמצאו מתאימים, הצטרפו לנבחרת המובילה של "יסודות לחיים". מדריכים אלו ממשיכים ליהנות משורה של השתלמויות והדרכות להעמקת הידע המקצועי שלהם.
יצרנו קשר עם שלושה מדריכים. אלה פתחו חלון וצוהר אל המתחולל בשטח עצמו: הרב מתתיהו יהודה לוינסון – מדריך חתנים מוסמך ויועץ נישואין, הרב זוהר גינדי – מדריך חתנים מוסמך, מומחה להדרכה בקדושה ושלום בית ופוסק בטהרה, והרב איתי יעקובוביץ – מנחה לנישואין ומשפחה, מדריך שידוכים וחתנים ויועץ בקדושה מוסמך.
אם אפשר בכמה מילי להכיר אתכם…
הרב גינדי: כבר בתור חתן הייתה בי התחושה שמסגרת החתונה והנישואין מהותית הרבה יותר ממה שמצטייר לנו לפני החתונה. לא מדובר רק על 'לחיות עם אדם נוסף בבית' או ללמוד טכנית להסתדר איתו – זה הרבה מעבר לכך. אם בשביל לנהוג ברכב צריך לעבור 30 שיעורים ויותר בנוסף לטסט קפדני, על אחת כמה שצריך ללמוד איך 'לנהוג עם בן/בת זוג', דבר שהוא מורכב בהרבה, שצריך לקבל הדרכה נכונה.
"לצערי, במקרה הטוב ההדרכה עסקה בהלכות וכמעט לא נגעה בחיי הנישואין, זוגיות, הבית היהודי, הקמת משפחה. גם חתנים רבים עמם שוחחתי, הביעו את הרגשתם כי בהדרכה שקיבלו נאמרו דברים בכותרות כלליות ללא הסבר ממשי וללא ירידה להתנהלות הפרקטית".
הרב לוינסון: כבר בתחילת דרכי בחיי הנישואין התחלתי לחשוב על הצורך בהדרכה שתכין את החתנים לחיי הנישואין באופן מלא ככל הניתן. לפני 4 שנים נכנסתי ללמוד את התחום ולהדריך, ומאז אני זוכה ללוות חתנים לקראת החתונה ואף לאחריה.
הרב יעקובוביץ: אחרי החתונה תכננתי דווקא ללמוד מקצוע בתחום הפיננסים, אך הקב"ה רצה אחרת, והגעתי להיות יועץ נישואין וקדושה ומדריך חתנים. מה שגרם לשינוי, הייתה ההדרכה שקיבלתי בעצמי לקראת החתונה. היה לי חשוב ללמוד את הנושא כמו שצריך, ומשום כך שילמתי על הדרכה אישית ולא בקבוצה. אולם בפועל, גם ההדרכה האישית לא נתנה לי את המענה הנדרש, ולאחר החתונה מצאתי את עצמי בסיטואציה חדשה ולא מוכרת. גם פנייתי למדריך החתנים לא קיבלה מענה כמו שצריך.
החוויה האישית שלי, בנוסף לחוויות ששמעתי מחבריי, גרמו לי ללמוד את המקצוע לעומק.
איזו הכשרה חסידית ומקצועית עברת בתחילת הדרך? ואיך לומדים ומשתלמים תוך כדי?
הרב גינדי: הדרכת חתנים למדתי במכון 'היכל שלמה' וגם במכון פוע"ה. לאחר מכן הוספתי מספר השתלמויות בנושא 'הבית היהודי'. אולם לדעתי, אין די בכך. עיקר העבודה מתחילה רק אחרי הקורסים. לא מספיק אם למדת את הנושא, אלא כמה אתה חי אותו".
על מנת להצליח, צריך המדריך לבנות לעצמו תוכנית מסודרת ובעיקר לחיות הנושא, לקרוא אודותיו עוד ועוד, ולהיות תמיד בתנועת התפתחות והשתלמות; לחשוב איך לתת לחתנים את הטוב ביותר על מנת שיגיעו מוכנים בנפשם לחיי הנישואין.
הרב לוינסון: קיבלתי את ההכשרה במרכז י.נ.ר ללימודי נישואין ומשפחה, שם למדתי את היסודות המקצועיים של נושאי ההדרכה ואופני ההדרכה. כן למדתי את החלק ההלכתי. בנוסף, ישבתי עם רבני חב"ד ועם משפיעים, איתם ליבנתי את הנושאים הנדרשים מבחינה הלכתית- ומבחינה השקפתית.
הרב יעקובוביץ: בתקופתי כחתן לפני 11 שנים, האופציה הבלעדית כמעט הייתה ללמוד במכון י.נ.ר בירושלים, שם למדתי הדרכת חתנים והנחיית נישואין. כיום ב"ה פתוחות אפשרויות רבות ומגוונות גם במחננו, ללימוד מקצוע חשוב זה.
הלימודים כשלעצמם מקנים את המסגרת הבסיסית והראשונית כדי לעשות את הצעדים הראשונים במקצוע. אולם מה שהופך את המדריך למקצועי, זו הלמידה בתחום, והניסיון הקליני. תוך כדי עבודה הבנתי, שכל מה שנוגע לחיי נישואין, הוא חלק בלתי נפרד מהדרכת החתנים. ללא ידע רחב בתחום, לא אוכל לתת מענה מלא לחתנים הפונים אלי.
האמת מרה מכפי שיודעים
כיצד לדעתכם ניתן להגדיר 'בחור מוכן' לחתונה?
הרב יעקובוביץ: אין שום שאלון רשמי שיוכל למדוד את זה. 'מוכנות' לנישואין היא בעצם בשלות ובגרות של הבחור, וגיבוש כלל המרכיבים הנפשיים והרגשיים שמאפיינים אותו.
זו בעצם שאלה שכל אדם צריך לשאול את עצמו 'האם אני מוכן לחתונה'; בטח אדם שמעולם לא היה במסגרת הזאת קודם לכן. לא בכדי אדמו"ר האמצעי התבטא כי "חתונה היא עניין נעלה ביותר, וחבל על כך שנותנים את זה לילדים קטנים".
מצד שני, אין ציון, מדד או זמן מסוים שאז האדם ירגיש שהוא מוכן בכל מאת האחוזים. על אדם לעשות את המקסימום מבחינתנו כדי להיות מוכן, כפי שכותב הרבי הריי"צ "שכשאדם ניגש לבצע מעשה מסוים בחייו, עליו להקפיד שההקדמה למעשה עצמו תעשה בשלימות, מכיוון שכאשר ההקדמה נעשית כראוי, גם העצם נהיה שלם."
חתן אמור להבין שרק לאחר החתונה מתחיל ההליך המשמעותי שהופך אותו מוכן לנישואין… כלומר, אי אפשר באמת להיות מוכן לנישואין עד שלא מתחילים לחיות אותם – אבל כן אפשר להגיע עם נתוני הפתיחה הטובים ביותר.
מניסיונכם – מה הם הדברים החשובים ביותר בהדרכת הבחור לאחר שנהיה חתן?
הרב גינדי: יש הטוענים "על מה הרעש?!" הרי עד לפני שלושים שנה, כלל לא היה מושג של 'מדריך חתנים', ונראה שבכל זאת הוקמו בתים רבים בישראל…
אך האמת מרה מכפי שיודעים. עצם התפקיד של 'מדריך חתנים' החל לאחר שחתנים רבים קיבלו הדרכה מאברך ולא מאיש מקצוע, וכך הם מצאו עצמם מבולבלים וחסרי תיאום ציפיות, עם המון עוגמת נפש.
מהותו של מדריך היא ללמד את החתן להגיע מוכן לחיים, וללמדו על מהות תפקידו בחיי הנישואין: מהי התנהלות זוגית נכונה, וכיצד לשמר את החמימות הרגשית והחסידית בבית.
כן, ישנם חתנים רבים מחפשים פשוט 'לעבור' את ההדרכה לעשות v וזהו; מי שהכי זול / הכי קצר / הכי קרוב, ולא מעבר לכך. זהו סימן מובהק לחוסר מוכנות לחיי נישואין. חתן המקל ראש בחשיבות ההדרכה, מעיד על עצמו שדווקא הוא זקוק להדרכה מלאה יותר, על מנת שיכיר ויבין שכדי שהבניין יהיה עדי עד, יש צורך בבנייה ובהשקעה מתמדת.
שמעתי ממדריך מסוים סיפור על אחד החתנים שהוא לימד, כאשר במהלך ההדרכה, בכל פעם שהועלה נושא השלום בית, הגיב החתן "אני לא צריך את כל הכללים הללו, אנחנו משהו אחר; אנחנו פשוט אותו דבר! יש לנו טלפתיה, תמיד בפגישות אנחנו שותקים באותה שניה, פורצים בצחוק מאותו הדבר, מדברים באותה צורה, וכדומה".
זמן מה לאחר החתונה, קיבל המדריך טלפון מהכלה: "אני פשוט לא יכולה לחיות אתו; הוא פוגע בי ללא הפסקה בלי לשים לב, מתייחס לרגשותיו ומתעלם מרגשותיי; הוא מרגיש שהוא יודע הכל איך להעיר לי, ומה בדיוק אני צריכה"…
חתן זה חווה משברים גדולים מאוד, עד שהפנים ששלום בית לא בא מעצמו, אלא דורש השקעה מתמדת ולמידה כיצד להתנהל נכון.
הרב לוינסון: בהדרכה שאני נותן לחתנים, ישנם שלושה נושאים עיקריים: א. הלכות. ב. זוגיות ושלום בית. ג. חיי קדושה. כל אחד משלושתם הוא עיקרי וחשוב בפני עצמו, ודורש הדרכה טובה ומקצועית על מנת שהחתן יקבל את הידע הנדרש, ובני הזוג יוכלו ליישמו בשטח לאחר החתונה.
הרב יעקובוביץ: ראשית, הדרכת חתנים איננה חברותא ללימוד הלכות. כדי ללמוד הלכות לא צריך מדריך חתנים. ישנה אף תופעה מסוכנת בה בחורים שואלים את עצמם "למה אני צריך מדריך חתנים"? שאלה זו קיבלה לגיטימציה אצל קומץ בחורים, היות שההכנה לנישואין נתפסים בעיני רבים כלימוד הלכות גרידא.
אכן, ההלכות הן חלק מרכזי בהדרכה, אך זה לא חזות הכול. הדרכה היא בראש ובראשונה ליווי לחתן בתקופה הרגישה והמיוחדת בה הוא נמצא. על המדריך לגבש יחד עם החתן תפיסה חסידית לנישואין, לאתגר אותו בשאלות המעידות על ההחלטה שלו להינשא: למה אתה מתחתן? מה הציפיות שלך מהנישואין? מה המטרות שהצבת לעצמך בנישואין? ומתוכן לגבש לו השקפה המבוססת על תורה, מצוות וה'אני מאמין' הייחודי שלו.
לאחר מכן על המדריך להקנות לחתן ידע הנוגע לחיי שלום בית, הבדלים המנטליים בינו לבינה, נושאים בתקשורת, נקודות חיבור ועוד.
זו הסיבה שאינני מלמד בקבוצות, ואף לא ממליץ לעשות זאת, אלא באופן אישי ופרטני.
עד כמה יש פער בין בנות התיכון והסמינר לבין חוסר ההכנה של הבחור בשנותיו בישיבה?
הרב לוינסון: לדעתי הפער לא באמת כל כך דרמטי. כפי שהזכרתי קודם – הבחור בשנותיו בישיבה מקבל דברים וערכים רבים שמכינים אותו במידה לא מעטה (באופן עקיף) גם לחיי הנישואין. במהלך השנים הבחור חי בישיבה עם חברים, חולק חדר בפנימייה, יוצר קשרים, לומד צורות דיבור ואינטראקציות חברתיות (אמנם לא תמיד כאלה שמתאימים גם לחיי נישואין – אך כן יש בהם בסיס טוב), ומקבל השפעה חיובית של מידות טובות, אהבת ישראל, הסתכלות נכונה על החיים וכו'.
יחד עם זאת, במהלך השנים הבחור נמצא בעולם אחר – של תורה ועבודת ה', עולם שהדגש בו הוא יותר על 'דירה לו יתברך' ופחות על 'בתחתונים' (בהקשרים השייכים לבניית בית). מה שחסר הוא, שהבחור יקח את כל האיכויות שקיבל בשנות הבחרות, וידע לנתב אותם לאפיקים הנכונים בבניית בית.
בשביל שזה יקרה, צריכים לדעתי להיות שני דברים, והם בעצם מהווים ה'גישור על הפער' שהזכרת: א. ההבנה של הבחור שכעת מתחילה תקופה חדשה בחייו. אמנם פעמים והבחור מבין זאת כבר עם כניסתו לתקופת השידוכים, אך לא תמיד זה מופנים מספיק. ב. הדרכה טובה שתתן לחתן ידע מעשי וכלים כיצד להתנהל נכון בחיי הנישואין.
הכול נגיש
אחת הבשורות המרנינות של 'יסודות לחיים' של 'מכון הלכה', הוא הקמת אתר מקוון בו הושקעו שעות רבות של חשיבה ותכנון. מדובר באתר עשיר בתוכן רלוונטי וממוקד עבור הזוג הצעיר. הכל תחת קורת גג אחת (ראה מסגרת). האתר על שלל תכניו, יעמוד לרשות הזוג הצעיר גם במהלך השנה הראשונה לחיים המשותפים, מה שיסייע להם רבות 'להמריא' בצורה בטוחה.
מה מוסיף לך האתר של 'יסודות לחיים', והאם זה משפר את המקצועיות של ההדרכה?
הרב לוינסון: האתר של 'יסודות לחיים' הוא פלטפורמה מעולה עבור החתנים לצורך חזרה ושינון של החומר, וכן להעשרה בנושאי ההדרכה ובנושאים נוספים.
עצם העובדה שיש אתר זמין ונגיש בו נמצאים החומרים לחזרה ולעשרה – מעודדת את החתן להיכנס לשם ולחזור על החומר (גם לאחר החתונה יחד עם רעייתו), וכתוצאה מכך הדברים באים ליישום הרבה יותר טוב בשטח – לשביעות רצונם של בני הזוג ולנחת רוח הרבי מלך המשיח.
אני מציע שלא רק חתנים ייכנסו לאתר, אלא גם ההורים; הם ימצאו בו עזרה ומידע רב לקראת החתונה, אפילו בדברים בסיסיים כמו צ'ק ליסט והכנות גשמיות לקראת החתונה ועוד.
הרב גינדי: קשה למצוא את המילים הנכונות שיביעו את הצורך וההכרח במיזם "יסודות לחיים". 'מכון הלכה' לקח את העניין לידיים ובנה מערך שיעורים מקצועי ומסודר להפליא, לצד יישום של שני בני הזוג גם לאחר חתונתם, כאשר יורדים לחיי המעשה בפועל. זה מעלה את ההצלחה בכמה רמות.
המיזם מעניק כלים מקצועיים ומעשיים, בזוגיות, בטהרה, בהשקפה חסידית, ואפילו בכלכלה, הן למדריך והן לחתן. אני בטוח שהדבר משפיע ומשנה את כל התמונה בנושא הדרכת החתנים בחב"ד. זו חובה וזכות לכל חתן להצטרף למיזם זה.
הדרכה לחתנים חייבת להמשך גם לאחר החתונה
האם יצא לך לשמור על קשר עם החתן גם לאחר החתונה?
הרב לוינסון: בוודאי. הקשר עם החתן ממשיך גם לאחר החתונה, וכך זה אמור להיות. ההדרכה לפני החתונה היא במידה מסויימת כמו 'ללמוד לשחות מחוץ למים', וכאשר מגיעים אל הדברים באופן מעשי לאחר החתונה, לא פעם עולים אצל הזוג בלבולים ושאלות; לא תמיד זוכרים את פרטי ההדרכה, ולא תמיד יודעים להתאים את ההדרכה למציאות הפרקטית שמתרחשת.
לשם כך אנחנו שומרים על קשר עם החתן ועם הזוג גם לאחר החתונה – על כל פנים בתקופה הראשונה – כדי לראות היכן המקומות שבהם הם צריכים ליווי וסיוע.
הליווי לאחר החתונה נדרש בכל אחד משלושת נושאי ההדרכה אותם הזכרתי קודם – אך מתוכם בולט במיוחד הנושא של שלום בית. בנושא זה נדרש במיוחד ליווי לאחר החתונה על מנת שבני הזוג יצליחו ליישם בפועל את מה שלמדו בהדרכה.
הרב יעקובוביץ: המשכת הייעוץ והליווי גם לאחר החתונה, הוא רעיון הכרחי. אני יודע שיש כאלה שחושבים שליווי כזה מלמד על 'בעיות בבית', חלילה. זה לגמרי לא נכון!
כדי להיות בן או בת זוג טובים, מחובתנו ללכת ללמוד, להתייעץ ולהיות מלווים בכל אחד מהתחומים, בפרט בתקופת ה'בראשית' של הנישואין, כאשר יש שאלות ותהיות, והתנסויות שונות.
ישנם מגזרים בהם הליווי וההדרכה לזוג הצעיר לאחר החתונה היא חלק בלתי נפרד מהדרכה שהם התחילו לפניה. בדורנו, דור רב אתגרים, חובה על מדריכי החתנים להוות כתובת עבור החתן והכלה גם לאחר החתונה. מעניק כחלק בלתי נפרד מההדרכה, אני מעניק מפגש זוגי בתקופה הסמוכה שלאחר החתונה, ונמצא בקשר כמעט עם כל החתנים לאחר החתונה.
הרב גינדי: 'שאלת השאלות' היא: "למה שהדרכה תעצר פה?!" הרי נושא 'הבית היהודי' הוא עולם שלם. מאיפה יקח החתן ידע מקצועי והדרכה מעשית בנושא אם לא מהמדריך שלו?!
סיפר הרב מנחם בורשטיין, ראש מכון פוע"ה, כי פעם נכנס לספרייה העירונית על מנת לחפש ספר בנושא רפואה. כשהספרנית ראתה אותו, היא הפנתה אותו מיד אל מדפי "הספרים של הדתיים, בסוף שמאלה"… בתחילה לא הבין למה היא מתכוונת, עד שגילה את המציאות העגומה – חתנים רבים שלא קיבלו הדרכה בנושא 'הבית היהודי', הגיעו לספריה כדי לקבל הדרכה באמצעות ספרים של גויים!
בוודאי שאם היו מקבלים הדרכה מלאה, לא היו צריכים לחפש במקומות פסולים.
חתנים רבים סיפרו לי על תופעה מצערת: פעמים שהמדריך למד ייעוץ זוגי, השתלמויות והרחבות, ועוד שלל תעודות התלויות על הקיר, והחתן מצידו בטוח שיקבל הדרכה מפורטת בכל מה שצריך. אך בפועל, החתן כמעט לא מקבל דבר. כלומר, הכישרונות והידע הרב של המדריך נשארים אצל המדריך, בעוד החתן יוצא עם הדרכה רדודה ומתומצת ביותר.
חתנים רבים עמם דיברתי מספרים כי כמעט ולא קיבלו הדרכה בנושא הבית היהודי, והקשיים מדברים בעד עצמם.
אני בהחלט משתדל לשמור על קשר עם החתנים ומתקשר לכל חתן לפחות פעם בחודש ומלווה אותו בהתאם לצרכים, לא פעם גם במהלך התפתחות המשפחה. תקופת טרום הלידה ואחריה היא תקופה לא פשוטה עבור זוגות רבים, ויש צורך אמיתי לסייע גם בתקופה זו, ולשם כך אף כתבתי חוברת הדרכה מיוחדת המעניקה כלים להתנהלות זוגית מפותחת ועמוקה יותר.
להיות מוכנים לחתונת הגאולה
השליחות האחרונה שקיבלנו מהרבי מה"מ היא להביא את הגאולה בפועל ממש. איך זה מתחבר עם הדרכת החתנים?
הרב לוינסון: הרבי מלך המשיח מלמד אותנו שכל חתונה פרטית מקרבת ומזרזת את החתונה הגדולה והכללית של הקב"ה ועם ישראל – בגאולה האמיתית והשלימה.
השליחות שלנו כמדריכים היא לסייע לבני הזוג להקים את ביתם באופן ראוי ונכון, וכלשונו של הרבי "על יסודי התורה והמצוה, כפי שהם מוארים במאור שבתורה זוהי תורת החסידות, בחיים מאושרים" – כך שהבית יהווה דירה לקב"ה ויזרז את הגשמת תכלית הבריאה – הגאולה האמיתית והשלימה!
מסגרת:
המהפכה האמיתית של 'יסודות לחיים'
הרב מנחם סעיד, אף הוא מדריך חתנים, הינו מלווה מקצועי של מיזם 'יסודות לחיים' כבר מיום הקמתו.
"כדי שההדרכה תשיג את מטרותיה, על המדריך להיות מיומן ומקצועי", הוא אומר פסקנות.
"המיזם 'יסודות לחיים', שזכיתי ללוותו מבחינה מקצועית, בא למסד את תחום ההדרכה, הן ברמה של פיקוח התכנים מבחינה רוחנית-השקפתית, והן ברמה של הידע ומיומנויות המקצוע.
"'אכשר דרא', וכיום ישנם מספר גופים המעניקים הסמכה להדרכת נישואין, וזה אכן דבר מבורך ביותר. אבל 'אליה וקוץ בה' – לא תמיד יש פיקוח מספק על התכנים הנלמדים באותם מכונים, שלא לדבר על ההדרכות בשטח. כמי שעבר כמה הכשרות באי-אלו מכונים בתחום הנישואין והמשפחה, אני יכול להעיד כי מלאכת הברירה איננה פשוטה כלל וכלל.
"מדריך שנכנס למיזם של 'יסודות לחיים' של 'מכון הלכה', הוא למעשה מדריך העונה על קריטריונים שמהווים איזושהי אמת מידה הן למימד הרוחני והן למימד המקצועי שלו. בנוסף, הנהלת המיזם שמה דגש על המשך התמקצעות של המדריכים באמצעות השתלמויות מקצועיות בתחום ההדרכה ובתחומים הנושקים לה.
מה נותן האתר של 'יסודות לחיים'?
האתר המקוון מרכז תוכן עשיר וממוקד בחמישה תחומים עיקריים – "יסודות". התכנים זמינים לזוגות הצעירים מרגע הרישום, בכל התקופה שלקראת החתונה ולמשך שנה מיום החתונה.
• יסוד הטהרה – קורס מושקע בהלכות טהרה, בליווי מצגות וסיכומים.
• יסוד ההנהגה – מגוון הלכות, מנהגים וכלים מעשיים הקשורים לתקופה שבין סגירת השידוך לחתונה.
• יסוד הקשר הזוגי – קורס מקצועי בתקשורת זוגית ובין אישית, ומאמרים בנושא זוגיות.
• יסוד הבית – ידע עשיר במגוון נושאים הקשורים להקמת הבית וניהולו באופן שוטף.
• יסוד הכלכלה – קורס ייחודי שנכתב ומוגש ע"י יועץ כלכלי בכיר, ממוקד לזוגות צעירים.
החזון
• להעניק לכל זוג ארגז כלים מלא לחיים מאושרים בכלל ההיבטים.
• להוות כתובת לזוגות צעירים פרטני ודיסקרטי גם לאחר החתונה, כחלק מתהליך הבנייה של קשר זוגי בריא.
• ליצור סטנדרט הדרכה גבוה לעולם ההכנה לנישואין, בפן ההלכתי והמקצועי והן בפן החסידי השקפתי.
חתנים מספרים
אחת הבשורות הגדולות של 'יסודות לחיים', היא בדמות הקמת האתר מקוון בו הושקע שעות רבות של חשיבה ותכנון. מדובר באתר עשיר בתוכן רלוונטי וממוקד המכיל המון מידע בכל הקשור ללימוד, הכנה לחיי נישואין ועוד. הכל תחת קורת גג אחת. האתר על שלל תכניו, יעמוד לרשות הזוג הצעיר גם במהלך השנה הראשונה לחיים המשותפים".
במהלך החודשים הספורים מאז הוקם 'יסודות לחיים', הספיקו כבר מבוגריו להינשא ולבנות את ביתם. אלה ממשיכים להעזר באתר המקוון כמו גם במדריכים האנושיים:
ר' אוריאל גבאי הוא אחד החתנים ש'טעם' מהמקצועיות הרבה של המיזם. "יצא לי לשמוע על המיזם החדש, ניסיתי והוקסמתי", הוא אומר בפסקנות.
"המיזם הציע לי ליווי פרונטלי ומקצועי ביותר. כיף לדעת שהידע שנרכש ועוד שלל כלים נפלאים להצלחה בזוגיות, בכלכלה ובשאלות ההלכתיות, עומדים לרשותי בכל רגע באתר לצפייה חוזרת ושינון. כעת, אחרי החתונה, אנחנו עושים זאת יחד, כשכל אחד עוזר להרכיב ולשנן ולבנות עוד לבנה לבניין עדי עד".
גם ר' אברהמי כצנשטיין, חתן 'טרי' אף הוא מספר: "נכנסתי לאתר בהכוונת מדריך החתנים שלי. הגלישה באתר מאוד נוחה, השיעורים מרתקים, המרצים מעניינים, היה מרגש לראות את הימים של החתונה מתקרבים באמצעות האיזור האישי.
"הרשימות של ההכנות מאוד עזרו לי ב"לסדר את הראש" מה אני צריך לקנות ולהכין.
"ברוך ה' ממשיך להשתמש באתר גם עכשיו, לאחר החתונה, תוך שינון וחזרה על הלכות טהרה, עזרה בכלכלה, שלום בית והרחבת הידע ההלכתי באופן כללי.
"מדובר ביוזמה מבורכת. הלוואי והאתר ימשיך לסייע לבנות בתים יהודים וחסידיים בעם ישראל.
גם להתנהלות הכלכלית יש חשיבות
הכנה נכונה לחתונה, היא גם בפן הכלכלי. כבר בשבוע הראשון החתן והכלה צריכים לקנות, לשלם ולהתנהל. צריך לזכור שרבים מהזוגות הצעירים עדיין ללא עבודה.
מאיפה משיגים כסף? איך מתנהלים נכון? איפה צריך להיזהר מלעשות שגיאות ולהיכנס לסחרור כלכלי (שיכול להשפיע גם על השלווה בבית החדש)?
חלק בלתי נפרד מההכנה ב'יסודות לחיים', מגיע בדמות הכנה והכשרה בנושאים כלכליים. היועץ הכלכלי ר' צבי סילבר נרתם לנושא כדי ללמד ולהדריך נכון.
מתוך הבנת המציאות שזוגות רבים נקלעים לקשיים בגלל חוסר הכרת או הבנת המציאות לאחר שלא תמיד הספיקו להפנים את המעבר מחיי הרווקות הנוחים בהם לא היה להם צורך לדאוג לכלכלה ולמחיה, אל האחריות שנפלה באחת על כתפי הזוג הצעיר.
ציטוטים:
הרב יעקובוביץ: המשכת הייעוץ והליווי גם לאחר החתונה, הוא רעיון הכרחי. אני יודע שיש כאלה שחושבים שליווי כזה מלמד על 'בעיות בבית', חלילה. זה לגמרי לא נכון!
הרב גינדי: יש הטוענים "על מה הרעש?!" הרי עד לפני שלושים שנה, כלל לא היה מושג של 'מדריך חתנים', ונראה שבכל זאת הוקמו בתים רבים בישראל… אבל האמת מרה מכפי שיודעים.
הרב לוינסון: הרבי מלך המשיח מלמד אותנו שכל חתונה פרטית מקרבת ומזרזת את החתונה הגדולה והכללית של הקב"ה ועם ישראל – בגאולה האמיתית והשלימה.
הרב חיים אברביה: דווקא בתחום הנוגע בנושאים עדינים ורגישים כל כך – על אחת כמה בדור שנחשף לאתגרים רבים – קיבלו חתנים צעירים הדרכה לוקה בחסר.
הרב סעיד: "מדריך שנכנס למיזם של 'יסודות לחיים' של 'מכון הלכה', הוא למעשה מדריך העונה על קריטריונים שמהווים איזושהי אמת מידה הן למימד הרוחני והן למימד המקצועי שלו.
תגיות: מכון הלכה חב"ד, נישואים, שידוכים