-
בתוך חודשיים ימים הצליח הרב משה אסמן, רבה של אוקראינה, לעשות את הבלתי יאומן: הוא בנה כפר יהודי חדש, יש מאין, עבור הפליטים היהודים מהמלחמה העקובה מדם המתנהלת במדינה • בקרוב תושלם שם גם בניית בית כנסת, מקוואות, בתי ספר יהודים ואפילו חיידר – ובעתיד הכפר הזה אולי יהפוך ליעד נופש תיירותי ליהודים מכל העולם • כתבה מרתקת ב'קו עיתונות דתית' • לקריאה
חב"ד אינפו|י״ט באלול ה׳תשע״המאת: אלי שניידר, קו עיתונות דתית
כל מי שנפגש השבוע ברבה הראשי של אוקראינה, הרב משה אסמן, ושאל: איך הצליח הרב להקים במהירות שיא, תוך חודשיים ימים (!), כפר יהודי חדש לתפארת המיועד לפליטי הקרבות במדינה? קיבל את התשובה הבאה: הכל בזכות חסדי הקב"ה, וזכותו של הצדיק מצ'רנוביל זצ"ל שמקום קבורתו, כך התברר לו במקרה, נמצא בפאתי הכפר.
מה שהחל לפני כחודשיים בלבד כחלום ומשאלת לב, קרם במהירות עור וגידים, והחל מאמצע השבוע האחרון גם יצא לפועל, בטקס מרגש ורב רושם: בית חדש, כפר לכל דבר, לפליטי המלחמה היהודים, שאלמלא אנשים דוגמת הרב אסמן והקהילה היהודית המקומית, ספק אם היו זוכים שוב לבית חם, אוכל חם ושאר הצרכים הבסיסיים, שנשכחו מהם במהלך המלחמה במדינה. נחת רוח יהודית במדינה השסועה.
הרחק מזרקורי התקשורת, עמלו בחודשים האחרונים בקהילה היהודית באוקראינה, ובעיקר רבה הראשי של אוקראינה הרב משה אסמן, על הקמת כפר יהודי חדש סמוך לקייב, בשם אנאטווקה. מיקום הכפר עצמו גם הוא, כאמור, סוג של סגירת מעגל יהודי, לאחר שהתברר כי בסמוך לכפר, נמצא קברו של הצדיק רבי מרדכי מצ'רנוביל זצ"ל.
השבוע החל השלב הראשון בשיקום הפליטים היהודים, כאשר כמאה מתוכם נכנסו לבתי הקבע הכפר ועל פי התוכנית ישוכנו במקום בחודשים הקרובים עוד כמה מאות פליטים יהודים. על פי הערכות, עלות הקמת הכפר נאמדת במאות אלפי דולרים, כשמרבית הכסף מתרומות.
כאן צריך לציין כי מאז תחילת העימות הצבאי באוקראינה, בשנת 2014, יש על פי הערכות כמיליון פליטים ממזרח המדינה, ביניהם גם כמה אלפי פליטים יהודים. מרביתם מגיעים מאזור דונסק ולונסק, שנכבשו על ידי הכוחות הפרו רוסים. אותם יהודים איבדו את בתיהם ורכושם ולמעשה הפכו פליטים.
בינתיים, ממשלת אוקראינה נמצאת במשבר כלכלי בשל המלחמה המתמשכת ולא יכולה לסייע לאותם פליטים, ביניהם גם מבוגרים וילדים הזקוקים לטיפולים, אותם אינם יכולים לקבל בשל המצב. לאור זאת, הקהילה היהודית באוקראינה ובעיקר הרב הראשי הרב משה אסמן לקחו על עצמם הטיפול בפליטים היהודים.
כפר יהודי בשום מקום
במטרה לבנות עבורם בית קבוע מחוץ לקייב, רכש הרב אסמן חלקת קרקע סמוך לעיר, בכפר אנאטווקה. "מה שמדהים", מספר הרב אסמן בראיון מיוחד ל"כל ישראל", "הוא שרק לאחר שרכשתי את חלקת האדמה גיליתי במקרה שממש בשולי החלקה, בתוך שדה, נמצא קברו של הצדיק רבי מרדכי מצ'רנוביל זצ"ל".
הרב אסמן לא מסתיר התרגשותו מגודל הגילוי. "בשנת 1837 הצדיק הרגיש כי הוא הולך להסתלק לעולמו, ובחר להחזיר נשמתו לבורא באמצע השדה, שם נפטר ושם נקבר. רצה הגורל ורכשתי בדיוק את הקרקע הזו, שקברו מצוי ממש בשולי החלקה", מוסיף רבה הראשי של אוקראינה, שמיהר לבשר על כך לאדמו"ר הנוכחי מצ'רנוביל, מה שעורר התרגשות רבה בקרב חסידי צ'רנוביל, שכבר הודיעו על כוונתם לבוא ולבקר במקום.
ואם אתם מחפשים עוד סוג של 'סגירת מעגל יהודי', הרי ששם הכפר, אנאטווקה, הוא שמו של הכפר המפורסם עליו כתב בזמנו הסופר היהודי שלום עליכם בספרו 'כנר על הגג', שהפך לאחד הסיפורים היהודיים המוכרים ביותר בעולם.
לא עדיף היה לעלות את הפליטים האלה לישראל? שאלנו את הרב אסמן.
הרב אסמן: "אנחנו בהחלט מעודדים ופועלים להעלאתם לישראל. חלק מאותם יהודים שנמלטו מבתיהם בכפרים בשל המלחמה, נשלחו לישראל, אולם יש כאלה שמסיבות שונות לא יכלו לעזוב את אוקראינה, אם בשל היעדר מסמכים מתחייבים או בשל תקוות שאולי יום אחד יוכלו לשוב אל בתיהם הנטושים באזור המסוכן, להם צריך לדאוג ועבורם הקמנו את הכפר החדש".
למה הייתם צריכים להקים כפר מיוחד עבורם? אי אפשר היה לשכן אותם בקייב או בערים אחרות?
"בשנה האחרונה הם חיו בשכירות במקומות שונים בלי שיש להם כסף או עזרה, אבל התושבים בקייב חוששים להשכיר דירות למי שמגיע מאזור המלחמה. העובדה היא שאנו מוצאים כל יום יהודים נוספים שחיים בכפרים. כמובן שבשנה החולפת, בזמן שהם התגוררו בכפרים, דאגנו עבורם למזון כשר ועשינו הכל לשמירת האווירה היהודית. כרגע אנו דואגים להם לפרנסה ומתכוונים גם לספק להם מקומות עבודה בכפר החדש".
עד כמה שמדובר בהשגחה עליונה, אפשר ללמוד מעדותו של הרב אסמן כי הוא נכנס לפרויקט הזה מבלי שהיה לו כלל תקציב, ואת המקדמות נתן על סמך עתיד לא ברור… "את רוב הכסף מצאתי מחוץ לאוקראינה – באמריקה ובאירופה, ברוך השם. לא חשבתי שהפרויקט יצליח ככה, אני מרגיש ממש שהכסף לכך הגיע ישירות מהקב"ה".
גם העובדה שהוא הצליח להקים את הכפר החדש יש מאין בתוך חודשיים, תוך שהוא מדלג מעל הבירוקרטיות והקשיים הלוגיסטיים, רק מחזקת את התחושה שיש כאן יד מכוונת מלמעלה. "בנינו בבנייה מהירה, ואף אחד לא יכול להאמין שבתוך פחות משלושה חודשים הקמנו כזה דבר על חלקת השדה שקנינו. פרויקט בסדר גדול כזה מצריך המון אישורים ובירוקרטיות. גם אני בעצמי לא יודע איך זה קרה אבל ברוך השם זה קרה".
הרב השיב את המדליה
הרב משה ראובן אסמן מכהן מזה כ-25 שנה כרבה הראשי של אוקראינה וכשליח הרבי מליובאוויטש למדינה. הרחק מזרקורי הפרסום קנה לו מעמד בכיר ומוכר באוקראינה, עד כדי כך שקיבל אות מיוחד מהממשל האוקראיני, בשל פעילותו רבת השנים בשיקום וסיוע רוחני וגשמי לאסירים יהודים הכלואים בבתי הסוהר ברחבי אוקראינה. בשנת 2010 הוענקה לו מדליה נשיאותית מטעם נשיא אוקראינה, אולם שבועיים לאחר מכן הודיע הרב אסמן על כוונתו להשיב את המדליה הנשיאותית, מאחר והנשיא החליט להעניק מדליית גבורה דומה לפושע המלחמה ושונא ישראל סטפן בנדרה.
בין יתר תפקידיו, משמש הרב אסמן כנשיא זק"א במדינה, וכן היה מראשי פרויקט ילדי צ'רנוביל בחבר העמים. לפני כעשור הקים בית יתומים בקייב, אותו מנהלת רעייתו הרבנית חנה אסמן; לפני כשש שנים הקים מכון להוראה במדינה; בראשית שנות ה-2000 הקים קרן רווחה 'מצווה' שנועדה לסייע לארגוני ומוסדות רווחה בישראל. בישראל הוא גם מסייע רבות לפעילות "ניידות חב"ד בארץ הקודש".
וכעת, ביום שלישי השבוע הוסיף לרזומה המכובד שלו עוד פרויקט גדול: כפר חדש לפליטי המלחמה היהודיים.
רגע לפני שהוא ממשיך להסתער על היעד הבא או להשלים במהירות את בניית הכפר כולו, הוא מרשה לעצמו, בשיחה איתנו, להיזכר כיצד הכל התחיל. "קיבלנו מחנה קיץ הרוס בו התכוונו לשכן את הפליטים היהודים. לא הספקנו לשפץ ופתאום הגיעו למקום שלושה אוטובוסים מלאים בפליטים שהגיעו בלי כלום, בלי כסף או ציוד. הייתי צריך בתוך כמה ימים להקים להם יש מאין. מי שהיה מצויד במסמכים מתאימים שלחנו לישראל, באחרים טיפלנו במקום".
מה כולל הכפר החדש?
הרב אסמן: "הכפר החדש כולל בתים למגורים, בית כנסת, בתי ספר ומרכז קהילתי. הבניינים עצמם נבנו מעץ במטרה לשחזר את הכפר העתיק שפעל באנטווקה. בשלב הראשון הקמנו עבורם בניין לשהייה לתקופה קצרה ובהמשך ייבנו גם בית כנסת, מקווה, 'חיידר' לילדים, בית ספר לבנים ובנות, כולל מעון יום; בתי קבע; בית יתומים עבור הילדים שאיבדו את הוריהם במלחמה, ובית אבות ליהודים המבוגרים".
בעוד כחודש וחצי תושלם בניית בית הכנסת ושני מקוואות. בית הספר שמוקם במקום יפתח בסוכות. בעתיד הרחוק יותר הכוונה היא גם להקים מרכז הבראה. "אני מאוד שמח שהצלחנו לעמוד ביעד שהצבנו לעצמם, לשכן את ראשוני הפליטים בכפר החדש ערב החגים. בעז"ה כבר בימים הקרובים ייחלו המשך העבודות במקום בקצב מואץ", אומר הרב אסמן, ונפנה להמשיך בבנייתו של הכפר היהודי החדש, שמוקם, ממש כמו בסיפורים, בערבות אוקראינה.
תגיות: אוקראינה, הרב משה ראובן אסמן, קו עיתונות דתית