ישראל היום
היא אחת המדינות שהיו הכי סגורות בעולם במהלך הקורונה ואחד מהמקומות הכי פחות דתיים. ככזאת שרחוקה מאוד מישראל בהרבה מאוד מובנים – גם אנחנו הופתענו שיש קהילה יהודית ביפן.
הקהילה היהודית מתחלקת בין האזור של אוסקה-קיוטו-קובה לבין זאת שבטוקיו. כתב 'ישראל היום' שמעון יעיש יצא בעקבות הסיפור של הקהילה באוסקה-קיוטו-קובה שמתחיל לפני כמאה שנים, כאשר סוחר יהודי הגיע עם ספר תורה לאזור קובה והחליט להקים קהילה יהודית קטנה שעברה לא מעט גלגולים.
כשגילינו שאחד מבתי הכנסת היחידים ביפן נמצא בקובה, החלטנו ללכת לבקר שם ומצאנו את הרב שמוליק וישצקי. הוא התגורר עד לפני תשע שנים בכפר חב"ד, החליט לעבור ליפן, ושם גיבש תחתיו כמה מאות בודדות של יהודים שמגיעים לבית הכנסת שלו לחגוג שבתות וחגים.
בשיחה עם הרב וישצקי הוא מספר כי במהלך ימות השבוע קשה להגיע למניין, אך בסופי השבוע ישנם לא מעט מצבים שבהם ישנו מניין בבית הכנסת בעיר, שמוכרת בעיקר בזכות הבשר היפני המשובח שלה – קובה ביף.
"הגענו לכאן וראינו בית כנסת עם חורים בתקרה. זה היה מאוד יקר לשפץ את זה, ומדי פעם כשהיו ימים סוערים גם ירד עלינו גשם באולם הסמוך לבית הכנסת. עד שיפני יקר החליט שהוא תורם את התיקון – מדובר בעשרות אלפי דולרים. בית הכנסת כרגע מקבל יהודים מהקהילה היהודית הקטנה שלנו, שמפורזת בקיוטו, אוסקה וקובה. הרוב מגיעים בעיקר בחגים, ואנחנו עושים הכל כדי לשמור על המסורת היהודית כאן", מספר הרב וישצקי.
הקהילה היהודית באזור, שמונה כ-300 חברים בסך הכל, גדלה בימי מלחמת העולם השנייה, לאחר שסוגיהרה היפני הבריח יהודים מאירופה ליפן לאחר שהעניק להם ויזות. סוגיהרה הציל אלפי יהודים, ומאחוריו סיפור מדהים של צניעות וטוב לב ואלפי יהודים שניצלו בזכותו. אותם יהודים הועברו לאזור קובה. רובם כבר לא גרים באזור, אך גם חלק קטן מהם נשאר מאותה התקופה.
במרחק של כשלוש שעות נסיעה, נמצאת הקהילה היהודית הקטנה בטוקיו. הרב בנימין אדרעי יחד עם אשתו אפרת ועשרת ילדיהם, הם שליחי חב"ד בעיר הגדולה וגם אליהם מגיעים יהודים שבאים לבקר בעיר. הגענו לביתם של משפחת אדרעי ושוחחנו עם אפרת, אם המשפחה, שהציגה בפנינו מפעל יהודי מרשים.
הרב אדרעי מכשיר מוצרים יפניים לטובת היהודים שחיים באזור, ולטובת מי שמעוניין לייבא מוצרים מיפן למדינות אחרות עם קהילה יהודית גדולה. במשרד של משפחת אדרעי ניתן היה לראות יינות יפניים כשרים, אורז, אצות, דאשי ועוד מוצרים יפניים רבים שנמצאים תחת השגחתו של הרב, שמתגורר עם משפחתו כבר 22 שנים בטוקיו.
הרב בנימין אדרעי ומשפחתו, יחד עם איש העסקים הישראלי אריק אמסלם ששהה ביפן באותם ימים, היו גם אלו שסייעו למשפחות שנדבקו בקורונה בספינת "דיימונד פרינסס" בימים הראשונים של הקורונה. הרב בנימין סייע לממשלת יפן באסון הצונאמי, ובזכות כך הוא וכל משפחתו קיבלו תושבות קבע ביפן.
בימים אלו כמעט אין ישראלים שמבקרים ביפן, וזאת בעקבות הקושי היחסי להיכנס למדינה. תיירים מורשים להיכנס ליפן באופן מאורגן, ואנשי עסקים יכולים להיכנס למדינה עם ויזת עסקים. כרגע אין אפשרות להיכנס ליפן כתיירים בודדים, אך ההערכה היא שזה יקרה בתקופה הקרובה.