-
הוא נולד וגדל ברובע 19 בפריז, ומאז היה עולל חינכוהו הורי על אהבה לרבי מלך המשיח • כשבגר רצה לשיר, אך פחד מעצמו ומסביבתוץ לבסוף כישרון השירה שלו פרץ, ויש סיכוי טוב שפגשתם אותו שר באחת החתונות החב"דיות • סיפורו של הבעל מנגן ר' מיכאל אזולאי, באדיבות מגזין 'בית משיח' • לקריאה
חב"ד אינפו|כ״ד באדר ב׳ ה׳תשפ״בנתן אברהם, בית משיח
מי שמכיר מקרוב את הזמר ר' מיכאל אזולאי, יודע שעיקר שירתו באה מהלב. זו גם הסיבה שקשה מאוד לקטלג את המוסיקה שלו בז'אנר מוזיקאלי ספציפי. זו גם הסיבה שהיבול המוסיקאלי האישי בשלוש שנים האחרונות מסתכם בארבעה סינגלים. מיכאל הוא מסוג הזמרים שלוקח להם זמן רב להתחבר ליצירה, אך כשזה קורה, השירה בוקעת מתוך הלב.
הסינגל 'ילכו מחיל אל חיל', הוא האחרון בינתיים שיצא לאור. "ילכו מחיל אל חיל זהו ניגון שהייתי מחובר אליו שנים רבות; כל אימת שנוגן בהתוועדות חסידית, הייתי מתרגש", מספר ר' מיכאל.
הסינגל הזה הוא סנונית ראשונה מתוך פרויקט ניגוני חב"ד עליו עמל בתקופה זו. הניגון אמנם עבר עיבוד מחדש אך נעשה מאמץ גדול לשמר את האותנטיות החסידית שלו.
סינגלים מפורסמים נוספים שמיכאל חתום עליהם: 'ברכה והצלחה', 'שמע בקולה' ו'עשה למענך'. אם תשאלו אותו, המוטו הוא פחות לרוץ לאולפן ההקלטות ויותר לשמח יהודים, ואת זה הוא עושה כזמר מבוקש כמעט מדי ערב בחתונות ברחבי הארץ והעולם.
זה החל כנער ללא ביטחון
מיכאל נולד וגדל ברובע 19 בפריז במשפחה שהתקרבה לחב"ד. מאז היה עולל קטן חינכוהו הוריו על אהבה לרבי מלך המשיח.
"אימי זכתה בגורל לקראת י' שבט תנש"א, וכשהגיעה ל–770 נכנסה למזכירות זכתה לקבל שלושים וששה דולרים כהשתתפות בהוצאות ההתוועדות שתארגן בחזרתה לפריז. מלבד זאת קיבלה עוד ששה דולרים במעמדים שונים במהלך אותו ביקור.
"באחת ההזדמנויות זכתה להתברך מהרבי לזיווג הגון. ואכן, בתוך כמה חודשים מאז ששבה לצרפת, הציעו לה נכבדות את אבי, ושנה וחצי לאחר מכן נולדתי. את כל הדולרים – חוץ מאחד – חילקה ביום חתונתה ליהודים שהיו זקוקים לרפואה".
מיכאל למד כל השנים במוסדות חב"ד בצרפת, ולקראת בר המצווה שלו, עלתה משפחתו ארצה והתיישבה תחילה בירושלים ולאחר מכן בבית שמש. מיכאל התחנך בישיבות חב"ד בבני ברק ובצפת.
בליבו בערה תמיד אש לבטא את עצמו בשירה, אך לא אזר אומץ לשם כך.
"פה ושם שרתי, בעיקר מול קהל מצומצם, אך לצערי לא היה לי את הביטחון להמשיך בכך, למרות שקצרתי מחמאות. בשנות הישיבה הקטנה והגדולה הייתי די ביישן ומופנם. נראה שהעובדה שהייתי 'עולה חדש' שלא דובר חלק את השפה, תרמה לכך. אפילו לעמוד חזן בתפילות שבת מיאנתי".
בשנה האחרונה ללימודיו בצפת, משהו השתנה. הוא ביקש אישור מהנהלת הישיבה ללמוד 'פיתוח קול' אצל מורה בעיר. "למדתי אצלו במשך כמה חודשים טובים, ולצד הטכניקות שלמדתי, רכשתי גם ביטחון".
בשנת ה'קבוצה' ולאחריה, החלום על השירה שוב נדחק לקרן זווית ואופסן למשך כמה שנים. "במשך ארבע שנים שקעתי בשדה החינוך ונהניתי מאוד".
כאשר חבריו הקרובים מהישיבה החלו להינשא, והיו מהם שידעו על החיידק המוסיקאלי שלו והזמינו אותו לשיר בחתונתם. "אצל הראשון הסכמתי, אצל השני כבר לא היה נעים לסרב, וכך מצאתי את עצמי בכל חתונה אליה הגעתי, עולה לשיר – לבדי או בדואט עם הזמר שהוזמן לשיר בחתונה. מאז אנשים החלו להכיר אותי, והתחלתי להיות מוזמן לאירועים, בעיקר לחתונות".
לשיר מהלב באמת
בשלוש השנים האחרונות, מיכאל אזולאי לא מפסיק לשיר, ונראה שהוא נמצא בגלריה הראשונה של זמרי–חתונות חב"דיים, לא מעט בזכות שיתוף הפעולה שלו עם בניה בן דוד, מ'תכלת הפקות'. בד בבד עם ההופעות, עמל מיכאל על הפקות מוסיקאליות מקוריות. ההפקה המוזיקאלית הראשונה ששמה אותו על המפה הייתה – 'ברכה והצלחה'.
"מי שקישר ביני לבין המעבד יואל דיקמן, היה חברי שמחה פרידמן. בחרתי את הלחן הזה מתוך לחנים רבים. היה חשוב לי שהסינגל הראשון אותו אפיק, יהיה ברמה גבוהה ויתאים לכל שכבות הגיל והאוכלוסייה. השקעתי בו רבות, כאשר בנוסף לכך, הפקנו 'קליפ' מושקע עם אלמנטים חסידיים רבים".
מיכאל עצמו הוא האחראי על ההפקה כולה – החל משלב התכנון והכתיבה ועד לביצוע. בקליפ החדש חובר אל אזולאי לראשונה השחקן ר' מיכאל ווייגל המגלם את דמותו של איש עסקים ששיתף אותו בהתוועדות חסידית במופת 'הדולר של הרבי' שהגן עליו מעסקה כושלת.
"כמה שנים קודם לכן התחלתי בחיפושים אחר הלחן שילווה את קליפ הבכורה. כשקיבלתי את 'ברכה והצלחה', היה ברור לי שאת זה אני מחפש ואפשר לצאת לדרך. זהו לחן שמצד אחד הוא בעל גוון חסידי אותנטי, ומאידך גם חדשני ומקורי".
תקופה ארוכה היה השיר הזה מושמע שלוש–ארבע פעמים ביום בתחנות הרדיו החרדיות והדתיות, וזכה לצפיות רבות במדיות האינטרנטיות.
אחרי 'ברכה והצלחה' הגיע סינגל נוסף, קייצי ומרענן בשם 'שמע בקולה'. זוהי הפקה מקורית ולא שגרתית בנוף המוזיקה החסידית. ואכן זהו סינגל שהפך ללהיט הן מבחינת הסגנון המוזיקלי והן במסר המיוחד שלו המציע לכל אדם להסתמך על ה'עזר–כנגדו'. את 'שמע בקולה' כתב יצחק הרץ והלחין המוזיקאי מנדי ליפסקר שגם עשה את העיבוד המוזיקלי.
"כזמר שנמצא במגע יומיומי עם הקהל, חשוב לי לייצר במוזיקה אמירה אישית שתדבר לכל אחד", מספר מיכאל. "כל אחד מאיתנו יודע לספר על רגעים שקשה לקבל החלטה, ותמיד טוב שיש בבית 'אשת חיל' להתייעץ איתה, בבחינת 'כל אשר תאמר אליך שרה, שמע בקולה'".
סינגל נוסף שיצא לקראת לידת בנו בכורו הוא 'עשה למענך'. "זהו דואט שעשיתי עם הזמר שמחה פרידמן, שיר שמתאים לימים הנוראים. זהו לחן שקט ומרגש, וזה מה שדיבר אלי באותה ימים. השיר הזה כמו קודמיו, זכה להיות במקום הראשון בפלייליסט של תחנות רדיו חרדיות בחודש החגים".
איך היית מאפיין את הסגנון המוסיקלי שלך?
"מבחינת הלחנים, אין לי סגנון אחד – אני מגוון ושר בסגנונות שונים. אני חובב גדול של מוסיקה בכלל, וכל שיר שאני מרגיש חיבור אליו, אזרום אתו. אני אוהב לעשות דברים טובים ולא סתם להוציא שירים כדי למלא אלבום. השירים שאני בוחר ושר מבטאים את הלך החיים האישי שלי, את החוויות שאני חווה.
"לחן יכול לשכב אצלי שנה שלמה לפני שאני הופך אותו לשיר. במשך חודשים ארוכים אשמע אותו באוטו שוב ושוב, ורק לאחר שאני מרגיש שאני חי ונושם אותו, אעשה לו עיבוד עם מילים. כך למשל השיר 'עשה למענך', ליווה אותי במשך כמה חודשים, ורק לפני הלידה אצלינו, הוא פרץ לעולם. זהו שיר עם הרבה רגש, כי זה המאפיין שאפיין את הווי החיים שלי באותם ימים".
אתה מופיע הרבה בחתונות בכל קצות הקשת של המגזר החרדי. האם יש מאפיין לחתונה החב"דית?
"יש כמה מאפיינים, אך המאפיין המרכזי היא תחושת המשפחתיות; אין דיסטנס; אנשים מבוגרים רוקדים בצוותא עם צעירים, אין ריקוד מיוחד ל'ראש הישיבה' ועוד ריקוד למשגיח… כולם יחד רוקדים ועושים שמח – צעירי הצאן עם רבנים, בני משפחה עם שכנים ומכרים. חתונה חב"דית היא חתונה עם 'אורות גבוהים' בלי מדידה והגבלה".
חודש אדר, זה לא סתם…
אנחנו בחצי השני של חודש אדר עליו נאמר 'מרבין בשמחה'. האם זמר ששר כל השנה יש לו תחושת שמחה נוספת בחודש זה?
"בחודש אדר יש משהו מיוחד, אם בכל השנה אנחנו מצווים להיות בשמחה, הרי שבחודש אדר השמחה היא בטהרתה. אנחנו כחסידים האמונים על דרכו והוראותיו של הרבי, ובכלל כשלומדים חסידות ומבינים את המהות הפנימית של שמחה, הרי שהשמחה היא רבה יותר משאר ימות השנה.
"את התחושה הזו חשים ביתר שאת בהיכלי ישיבות 'תומכי תמימים'. כל זמר חב"די יספר לך שבזמן הזה הוא מפנה מזמנו לבוא ולשיר עם התמימים בריקודים שאחרי סדר חסידות בערב. רק אתמול הייתי בישיבה קטנה ב'ביתר עלית', הייתה שם שמחה אמיתית. בחורים רוקדים ורוקדים לא בשביל להרשים אף אחד, אלא רק בשביל לעשות לרבי נחת".
לקראת סיום אי אפשר שלא לשאול על משיח ועל בשורת הגאולה – עד כמה זה בא לידי ביטוי בשירה?
"בתור זמר חב"דניק, אי אפשר להתחמק מזה, זה תמיד יגיע. אנשים בתעשיית המוזיקה שואלים ואתה צריך לדעת לענות תשובות. פעמים רבות אני מוזמן לחתונות ואירועים לא בחב"ד, לפעמים אני מגיע לשמחות של 'בני ישיבות' שתורתם אומנותם, וכשהם שואלים על משיח, הם מצפים לתשובה תורנית והלכתית וצריכים לא להתבייש ולדעת לענות תשובה כהלכתה. בשביל זה צריכים ללמוד הרבה מענייני גאולה ומשיח.
"הרבי מדבר רבות על–כך שהעולם מוכן לגאולה ובעולם המוסיקלי רואים זאת במוחש. אינני מגזים אם אומר שמרבית השירים שיוצאים בשנים האחרונות, עוסקים בביטחון, אמונה וגאולה. אפילו זמרים חופשיים משמירת תורה ומצוות, אפילו כאלה שנראים רחוקים מאוד מכך, משלבים במילות השירים שלהם מילים של אמונה יוקדת, או אף מילים מהמקורות המבטאים חזרה לשורשים וחיבור לבורא עולם. גם המוסיקאים חרדים שרים בריש גלי על משיח, ולא רק כציטוטים מהנביאים, אלא טקסטים שנכתבים על ידם.
"אפשר לראות במוחש כיצד המסר הגאולתי מזוהה עם חב"ד. לא מזמן יצא קליפ יפה ומוצלח של הזמר אבי אילסון, אברך ליטאי. השיר נקרא 'שיבוא' כשהכוונה לביאת משיח. בקליפ מושקע שהפיק יחד עם השיר, רואים חסידי חב"ד ונמצאים בו אלמנטים חב"דיים מובהקים כמו דוכן תפילין. שיר זה הפך ללהיט במגזר החרדי–ליטאי, ומושר בכל הזדמנות. כך שלא רק שאין התנגדות למשיח, העולם זועק אמונה ומשיח".
תגיות: בית משיח, מיכאל אזולאי, ראשי