-
השליח הרב דוד זאווי ע"ה שנפטר בשבוע האחרון באופן פתאומי, לא הסתפק ביהודי נויי-סר-סן, אלא הוא שאף להביא את דבר ה' ודבר הרבי לכמה שיותר יהודים ברפובליקה הצרפתית. ההזדמנות הנדירה לא איחרה לבוא בדמות נשיא צרפת שנבחר באותן שנים, מר ניקולא סרקוזי ששמר עימו יחסי חברות קרובים • לכתבה המלאה
מנחם|י״ב בשבט ה׳תשפ״אעשרות שוטרים ושומרי ראש הקיפו בטבעת אבטחה הדוקה את מר ניקולא סרקוזי, שנבחר זה עתה לנשיאה של הרפובליקה הצרפתית לאחר מערכת בחירות סוערת וצמודה. קהל אוהדים גדול המתין לו, מריע וצוהל לכבודו. זה רגעי השיא של כבוד ותפארת עבור מועמד שנבחר זה עתה לנשיאות.
אל המקום נכנס לפתע יהודי, ולא סתם יהודי, אלא אורתודוכסי, עטור במגבעת שחורה, זקן שחור בולט מעטר את פניו. הנשיא הנבחר מבחין בנוכחותו. לפתע הוא עוצר הכול, ולהשתוממות אלפי הנוכחים ניגש אליו, מחבקו באהבה מופגת ולוחץ את ידיו בחמימות. ביחד הם ממתיקים סוד במשך דקות ארוכות. מצלמות הטלוויזיה כולן התבייתו על המראה שהוקרן ביממה הבאה שוב ושוב ברחבי הרפובליקה הצרפתית.
דמותו של החסיד הזה, שזכה ליחס כה קרוב ואישי מהנשיא, היה הרב דוד זאווי, שליח הרבי מלך המשיח בעיר נויי-סור-סן שבצרפת שנפטר השבוע פתאום, והוא בן 52 שנים בלבד.
בשיחה שקיים הרב זאווי עם "בית משיח" ימים ספורים לאחר אותו אירוע, הוא לא נטל כתרים לעצמו, אלא קישר זאת לשיחתו של הרבי בפרשת וישב תשנ"ב, על בירורם של נשיאי חב"ד את מדינת צרפת.
"אם מדברים על בירור צרפת", אמר אז השליח הרב דוד זאווי, "אי אפשר שלא לצרף לכך את בחירתו לנשיאות של מי שאוהד גדול של הרבי".
ההיכרות בין השניים, בין השליח לבין הנשיא שנבחר, החלה כבר בשנת תשנ"ו, שעה שהרב זאווי ביקש להציב חנוכייה מרכזית בעירו, בה רוב האוכלוסייה היא נוצרית אדוקה. "כבר אז, ללא שאלות והצקות, הוא אישר את הצבת החנוכייה". מאותו רגע נרקמה בין השניים ידידות קרובה, כאשר זה האחרון הקפיד להגיע לאירועים רבים שקיים בית חב"ד. "הידידות שלו הייתה אישית וכנה. הוא מאמין גדול ברבי מלך המשיח; בארנקו הוא מחזיק דולר של הרבי. הוא ראה בעיניים התממשותן של כמה ברכות שקיבל באמצעות ה'אגרות קודש'", סיפר הרב זאווי.
במעלה הדרך
הרב דוד זאווי נולד ברובע 93 שבפריז, מהמסוכנים מבין רובעי פאריז בשל המהגרים הזרים המתגוררים בו. חיי פשע מכל הסוגים מתקיימים שם לאור יום, בצורה כמעט גלויה וחופשית. כנופיות מטילות את חיתתן על התושבים. בשכונה זו עשה דוד את שנות ילדותו.
כשהיה בגיל עשרים ושתים נפטרה אמו, והוא עבר להתגורר בעיר נויי–סור–סן, שלימים הפכה לעיר שליחותו. החינוך היהודי אותו ספג בבית הוריו, היה מינימלי. שמירה על המסורת, ותו לא.
"יום אחד פגשתי ברובע 17 בפריז את הרב אליהו אוזן, מנהל מוסדות 'בית רבקה'", סיפר הרב זאווי ל'בית משיח'. "הוא נתן לי זריקת עידוד להיכנס לחיים של שמירת תורה ומצוות בצורה רצינית יותר. מאוחר יותר נכנסתי ללמוד בישיבה; הייתה זו ישיבה ליטאית כשבמשך כל שעות היום למדתי גמרא. את ההיכרות עם העולם החב"די לא נטשתי, והמשכתי ללמוד חסידות בד בבד עם לימודי בישיבה".
לאחר ארבע שנים נכנס ללמוד בכולל החב"די של הרב יעקב זרביב, שהיה באותם ימים בסמוך לישיבת 'תומכי תמימים' בברינואה. שם עבר מהפך רציני בחייו.
"ההימצאות בצוותא עם תלמידי התמימים וכל ההתלהבות החסידית וההתקשרות לרבי, הדביקו אותי והכניסו אותי עמוק אל תוך עולמה של חב"ד". דוד הצעיר שינה את לבושיו החיצוניים והפנימיים לכאלה המאפיינים חסיד חב"ד.
אל הרבי מלך המשיח נסע לראשונה בשנת תש"נ, וזה היה ה'מכה בפטיש' האחרון בהתקרבות שלו לחיי תורה וחסידות. "נחשפתי לעולם מופלא וחדש שלא הכרתי".
"המבט של הרבי כבש אותי לחלוטין. היה זה ביום ראשון לאחר ראש השנה תש"נ, כאשר עברתי לפני הרבי. זכיתי לקבל שלושה דולרים, ועד היום איני יודע מדוע. מעניין שבאותה תקופה גם רעייתי לעתיד הייתה אצל הרבי, וכשהיא עברה בדולרים הרבי נתן לה דולר ואמר לה 'זה עבור בית חב"ד'. היא לא הבינה באיזה בית חב"ד מדובר, שכן לא היה לה שום בית חב"ד. כשבאנו בקשרי השידוכין וסיכמנו על כך שיעודנו בחיים יהיה בהפצת המעיינות והקמת בית חב"ד, הדברים התחוורו לשנינו"…
מגדלור יהודיבנויי-סור-סן
את האישור להקמת בית חב"ד בעיר מגוריו ניי–סיר–סן, קיבל הרב זאווי באמצעות הרב ראובן מטוסוב שהמליץ עליו ב'לשכה האירופית'. הרב דוד זאווי לא איבד זמן יקר ויצא לדרך במלוא התנופה.
נויי–סיר–סן היא למעשה פרוור אמיד מאוד הנמצא ממערב לפריז במחוז רמות הסן. אוכלוסייתה מונה כשבעים אלף תושבים. נויי–סיר–סן היא אחת הקומונות הצרפתיות שבהן ההכנסה הממוצעת לנפש היא בין הגבוהות ביותר. מתגוררים בה רבים מאנשי הבורגנות הצרפתית, בהם עורכי דין, אנשי ממשל וידועני קולנוע וטלוויזיה.
הפעולות הראשונות שעשו בני הזוג זאווי היו בדמות סעודות שבת המוניות למקורבים, וכן הדלקה מרכזית בימי החנוכה שמשכה אליה המוני יהודים. שמעו של בית חב"ד נפוץ עד מהרה ברחבי העיר. בכל שבת הגיעו לבית חב"ד בחורים מישיבת 'תומכי תמימים' בברינואה, וקיימו פעילות עם יהודי העיר, מהילדים ועד המבוגרים, הן בתפילות והן בשיעורים.
בשנת תשס"ה חיפשו השלוחים אחר מבנה מתאים שיאכלס את הפעילות ההולכת וגדלה של בית חב"ד. לבסוף מצאו בניין מתאים, גדול ורחב בעל שלוש קומות שהפך למגדלור עבור יהודי העיר. במשך השנים, היווה בית חב"ד שהקים עם רעייתו תבלחט"א, מרכז יהודי שוקק פעילות, שמאות ואלפי יהודים מצאו בו בית חם.
הרב זאווי הוא מסוג השלוחים שתמיד חשב ב'ראש גדול'. אחד הפרויקטים שהקים, היה ארגון ארוחות צהריים כשרות בבית חב"ד עבור כאלף ילדים יהודים הלומדים בבתי ספר ממשלתיים. "עדיף כמובן שילמדו בבית ספר יהודי, אבל בינתיים שיאכלו לפחות אוכל כשר", סיפר.
חסיד ונשיא
כבר בתקופה הראשונה להקמת בית חב"ד, נוצר הקשר עם מר ניקולא סרקוזי, אשר לימים הפך לנשיאה של צרפת. "זה היה קצת לפני חנוכה", סיפר הרב זאווי, "החלטתי שלמרות האופי הקתולי האדוק של תושבי ניי–סיר–סן, ראוי שגם אצלנו תהיה חנוכייה מרכזית גדולה כפי שהרבי רוצה.
"מספר ימים לפני חנוכה הגעתי אל בניין העיריה בראשו עמד באותם ימים ניקולא סרקוזי. נכנסתי אל לשכתו והוא קיבלני בחום. שטחתי בפניו את בקשתי, תוך שאני מציין שעושים זאת במקומות מרכזיים רבים בעולם וגם בצרפת עצמה. לא שיערתי לעצמי שהאישור יתקבל כה מהר. מי שגר בצרפת יודע שהעיר שלנו נחשבת לעיר יוקרתית בה מתגוררים דיפלומטים רבים כמו גם אומנים ידועי שם. סרקוזי האזין לי בקשב רב ומיד נתן את אישורו.
"הוא היה מאוד ענייני ואוהד. כבר מלכתחילה הרגשתי שהוא לא עוד פוליטיקאי צרפתי, אלא בעל גישה חמה ולבבית ליהדות ולכל מה שהיא מסמלת.
"באותם ימים נבחר סרקוזי לדובר ממשלת צרפת, בד בבד עם תפקידו כראש העיר. אנשים נסחפו אחרי הכריזמה שלו; הוא סחף ושידר כוח ועוצמה. למרות שהתקדם במהירות בסולם הדרגות הפוליטי והמדיני, תמיד שמרנו על קשר קרוב. הקפדתי לשלוח לו הזמנה לכל אירוע שקיימנו, והוא מצידו עשה מאמצים כדי להשתתף באירועים שהזמנו אותו אליהם. במשך הזמן למד והבין מה זה 'רבי' ומה זה 'משיח' ומה תפקידם של השלוחים בעולם…
"את תפקידו רב–העוצמה זה, ניצל לטובת היהודים המתגוררים בצרפת. שנה אחת, בטקס הדלקת החנוכיה המרכזית שקיימנו, נשא דברים בפני צוותי התקשורת. מול הנרות המרצדות הבטיח חגיגית כי יעשה הכול בכדי להגן על יהודי צרפת שנאמנותם אינה מוטלת בספק, תוך שהוא מציין לשבח את המסורת היהודית וקורא לממשלה לכבד אותה בכל צורה שהיא.
"באותם ימים מצאו היסטוריונים צרפתיים סידור תפילה יהודי מתקופת נפוליון, ושם הייתה מודפסת תפילה לשלום המלכות. הראיתי את זה לסרקוזי והוא התרגש מאוד, תוך שהוא מדגיש את נאמנותם של היהודים לצרפת גם אז".
שנה אחת, לפני שנסע לכינוס השלוחים ב–770, נכנס הרב זאווי ללשכתו של סרקוזי ושאל אותו לשם אביו. זה האחרון התרגש מאד כשהשליח הציע לו להתפלל עבורו. "במהלך הקשר הארוך שנרקם בינינו הוא שמע על הרבי רבות, לא רק שמע אלא גם הפנים והאמין".
להגיע אל כלל תושבי הרפובליקה הצרפתית
תקופה ממושכת פעלו השלוחים בצרפת בהחדרת המסר של קיום 'שבע מצוות בני נח'. השלוחים פרסמו פרוספקטים עם המסר בשכונות הלא–יהודיות כמו גם פרסום כרזות ושלטי חוצות גדולים בצמתים שונים.
הרב דוד זאווי ע"ה היה אחד מפורצי הדרך הגדולים של הפעילות הזו כפי שסיפר:
"זכיתי לפרוץ דרך בכל הנושא של שבע מצוות בני נח. היה בצרפת יהודי מפורסם בשם רונה גוסיני, שאביו היה גוי. הוא עסק בהפקת תוכניות לילדים והיה אהוב ומוכר בצרפת. הוא עצמו נישא רח"ל לגויה ונולדה להם בת יחידה. לפני מספר שנים נפטר, ובתו היחידה ירשה את כל כספו. בעקבות עיסוקיו, צבר הון עתק והבת העסיקה כמה עורכי דין כדי שיטפלו בירושה הגדולה. אחד מהם היה ידיד טוב שלי. יום אחד הוא הגיע אלי וסיפר לי שהבת הגויה של אותו יהודי רוצה שאביה ייקבר בבית קברות יהודי, ושיפעלו להוציא אותו מבית הקברות הנוצרי. היה בה רצון עז שכולם ידעו שהוא היה יהודי.
"יום אחד בתו הגיעה אלי וביקשה שאייעץ לה איך היא יכולה לגרום שצרפת כולה תדע שהוא היה יהודי. חשבתי על רעיון מקורי, והצעתי לה לפרסם בעיתון החדשות הגדול בצרפת 'לה–פיגרו' עמוד שלם בו תובאנה 'שבע מצוות בני נח' כשמתחת העמוד יהיה כתוב שזה לעילוי נשמתו. כל מי שיקרא את הדברים, יבין שהוא היה יהודי. הוצאנו גם פרסומים מהודרים עליהם נכתבו שבע המצוות בצורה מהודרת, ואחד מהם הבאתי בהזדמנות לסרקוזי שהתעניין אודות כך, ואף לקח על עצמו לשמור זאת".
בשלב מסויים החליט הרב זאווי למנף את הפצת שבע מצוות בני נח בקנה מידה רחב בהרבה. ההזדמנות הנדירה לא איחרה להגיע. היה זה כאשר סרקוזי החל 'לחמם מנועים' לקראת הריצה לנשיאות.
באותם ימים פנה אליו הרב זוואי והציע לו כסגולה להצלחה, להפיץ את שבע מצוות בני נח בקרב כל מכריו. "הצעתי לו לקבל על עצמו לא רק לשמור על שבע המצוות, אלא גם להפיץ אותן בין חבריו. סיפרתי לו על סנטור ארגנטינאי שקיבל עצה כזאת מהרבי, ואכן הצליח כנגד כל הסיכויים. סרקוזי שמע את הסיפור והתרגש מאד. בו במקום הסכים לבצע זאת.
"באותם ימים חל י"א בניסן, יום הולדתו של הרבי מלך המשיח, ובבית חב"ד קיימנו התוועדות גדולה אליה הזמנו גם את סרקוזי. מפאת טרדותיו במערכת הבחירות, הוא לא יכול היה להגיע, ועל כן שיגר אגרת ברכה בה הוא מכנה את הרבי כ'מלך המשיח'. אגרת זו התפרסמה בצרפת ומחוצה לה וגרמה להדים נרחבים.
"הכנסתי את אגרת הברכה של סרקוזי בין דפי האגרות קודש, וכמה הופתעתי לפתוח את הספר ולגלות מכתב שכתב הרבי לנשיא זלמן שזר, בו הרבי מודה לו שבירך אותו על יום הולדתו ומאחל לו הצלחה גדולה. בשלב זה ידעתי שהרבי רוצה בבחירתו של סרקוזי לנשיאות".
בשלב מסויים קיבל איומים על חייו. למודיעין הצרפתי הגיע מידע שארגון אל-קאעידה רוצה לפגוע בו בעקבות עמדותיו הברורות לצד היהודים. הרב זאווי הגיע לאחת ההתכנסויות של פעיליו כדי לחזקו.
"כשראה אותי, עצר את כל ענייניו. אמרתי לו כי אין לו מה לחשוש מאויביו, שכן לאחר שזכה לברכת הרבי, הוא יצליח ובגדול. הוצאתי מכיסי דולר שהתקבל מידיו הקדושות של הרבי מלך המשיח, והגשתי לו את זה כסגולה וכבטחון. הוא התרגש מאוד, ובעיניו נקוו דמעות.
"לאחר שניצח ונכנס לארמון האליזה, קיבלתי ממנו הזמנה להפגש. במהלך המפגש סיפר כי הוא נושא עימו אישית את הדולר לכל מקום. אני מצדי ביקשתי ממנו שימשיך להפיץ את שבע מצוות בני נח, וימשיך לסייע ליהודים. בשנים הבאות נשא עמו את הדולר של הרבי לכל מקום".
מסתבר כי ניצוצות צרפת האחרונים, גם הם מתבררים ועולים…
לחיות משיח בשליחות
לאורך השנים היתה פעילותו של הרב זאווי חדורה בשליחות היחידה לקבלת פני משיח. מעולם לא חשש לפרסם בעוז ובגאווה את בשורת הגאולה וזהות הגואל. "זה אחד הנושאים שאנחנו הכי מקפידים עליו בבית חב"ד, בבחינת 'זהיר טפי'", סיפר ל'בית משיח'. "בכל פרוספקט שבית חב"ד מנפיק ובכל פגישה שלי או של צוות בית חב"ד, יהיו דעותיהם אשר יהיו, כולם ישמעו על פרסום נבואות הגאולה וזהות הגואל. זהו סוד ההצלחה שלנו".
הרב דוד זאווי הוא שליח מזן מיוחד ומקורי, כזה שלא חשש מפעולות שהם בבחינת 'לכתחילה אריבער'. בגאון וללא מורא הוא פועל גדולות ונצורות בחיזוק חומת היהדות בעירו, כשהכול חדור בנקודה העיקרית – משיח, כפי שהרבי ביקש מהשלוחים בכינוס השלוחים תשנ"ב. "אין בזה פשרות" הסביר בפשטות: "אם זאת השליחות כפי שהרבי הורה לנו, אז זהו סוד ההצלחה".
שנה אחת, ביום ז' באדר, יום הסתלקותו של משה רבינו, הגה רעיון שהיו מחבריו שחשבו כי הוא הזוי. זאווי חשב אחרת והדבר התבצע והפך לשיחת היום בקרב שאר חבריו השלוחים בצרפת רבתי. בכל שעה עגולה הגיע מרצה חב"די לבית חב"ד ונתן הרצאה בנושא מסוים מענייני משיח וגאולה. ההרצאות הועברו בשידור באמצעות אתר האינטרנט של בית חב"ד, וצפו בו למעלה מאלף בני אדם.
בימים האחרונים השיב את נשמתו לבוראה באופן פתאומי בעקבות התקף לב, והוא בן 52 בלבד.
הותיר אחריו את רעייתו מרת יעל תחי', ילדיו שיחיו, ומאות יהודים כאובים ומזועזעים על פטירת הדמות הרוחנית שליוותה אותם במסירות, בדאגה ובאהבה לאורך השנים.
הכתבה באדיבות מגזין בית משיח