-
במשרד קטן בקראון הייטס, יושבים 16 אנשי צוות – משפיעים ואנשי חינוך, כותבי תסריטים ומאיירים, יוצרי אנימציה ועורכי וידאו – ומפיקים בכל שבוע ששה תוכניות ווידאו מרתקות שמביאות את שיחותיו והוראותיו של הרבי – לעולמם של הילדים • שיחה עם הרב חנוך חסקינד, יוזם ומנהל הפרוייקט, לקראת יום הקדוש והבהיר יו"ד–י"א שבט • לכתבה המלאה
חב"ד אינפו|כ״ו בטבת ה׳תשע״טראיין: אברהם רייניץ, בית משיח
יו"ד שבט מתקרב. זה עתה חזרתם מהתוועדות מיוחדת במהלכה דיבר המשפיע בקאך מיוחד על הצורך לחזק את ההתקשרות לרבי, ללבות את אש האמונה, ולהוסיף בלימוד תורתו של הרבי וקיום הוראותיו. הגעתם הביתה עם 'אש' חסידית יוקדת ותשוקה עצומה להעביר את החום החסידי הזה גם לילדיכם. אבל מה לעשות, שהילדים עוד לא חצו את גיל העשרה, ומה שאצלכם ברור ומובנה, חלק אינטגרלי מאישיותכם – רחוק מאוד מתודעת הילדים…
פער הדורות גדול יותר מתמיד, בוודאי כאשר מדובר בהורים שעוד זכו לראות את הרבי בעיניהם הגשמיות. אבל גם הורים שעדיין לא זכו לראות את הרבי, לומדים במהלך השנים את שיחותיו ומאמריו של הרבי ומקיימים את הוראותיו, וכפי שהרבי עצמו אומר, זו הדרך להתקשרות אליו.
הילדים, לעומת זאת, נותרו מאחור. תנסו להושיב ילדים לצפות בשיחה של הרבי, ותגלו שגם אם הם מבינים אידיש (ורוב הילדים לא מבינים…) – הם לא מסוגלים לשבת להקשיב לשיחה שלימה, אפילו לא לקטע שיחה, ובוודאי שלא יהיו מסוגלים לחזור על המסר של הרבי. ככה זה ילדים.
וכך, בעוד ההורים מקבלים בכל יום 'רבי יומי', צופים בכל מוצאי שבת ב'מראות קודש', ובכך מחזקים את ההתקשרות לרבי על בסיס שבועי ואף יומי – הילדים שלנו נותרו מאחור.
הורים רבים שאלו את עצמם בתסכול: בעידן שבו התקשורת הוויזואלית דרך הווידאו וכדומה תופסים מקום כל כך רב בעולמנו וגם בעולמו של הילד – מתי יגיע תורם של הילדים?
לא עוד. המצב העגום הזה השתנה עם הופעתו הברוכה של הפרוייקט 'רבי לילדים' מבית 'מאור', שמפיק תוכניות וידאו ייחודיות שמביאות את שיחותיו של הרבי לעולמם של הילדים. דוברי האנגלית קיבלו השבוע את התוכנית מספר 463, דוברי העברית קיבלו כבר את תוכנית מספר 138, ולאחרונה הצטרפו דוברי הצרפתית לפרוייקט, עם 18 תוכניות מדהימות!
כאשר הרב חסקינד הזמין אותי לביקור במשרדי הפרוייקט, כדי לשוחח עם צוות ההפקה – לא חלמתי שמדובר בצוות כל כך גדול. מסתבר, שכדי להפיק ווידאו איכותי של 5–6 דקות, שיצליח להביא את המסר של הרבי לתוך עולמם של הילדים – יש צורך בלא פחות מ–16 אנשי צוות – משפיעים ואנשי חינוך, כותבי תסריטים ומאיירים, יוצרי אנימציה ועורכי וידאו.
וכך זה עובד: צוות התחקירנים של הפרוייקט, ר' אלי בראון ור' לוי רסקין, יושבים יחד עם הועד החינוכי ומעלים נושאים ששייכים לחודש הקרוב, וקרובים לעולמם של הילדים. זה יכול להיות שיחה של הרבי, סיפור שהרבי סיפר, ניגון שהרבי ניגן, או מאורע שאירע ב–770. כמובן, דגש מיוחד מונח על ענייני גאולה ומשיח.
התחקירנים עוברים על עשרות שיחות והתוועדויות, ודולים משם קטעים מעניינים שעשויים להיות מתאימים. כעבור שבועיים הם מציגים את ממצאיהם בפני הצוות החינוכי, שמוודא שהחומר עומד בסטנדרטים הבאים: א. קל להבנה. ב. שייך לעולמם של הילדים. ג. המסר מכיל נקודה אחת בלבד. ד. קשור לפרשת השבוע או ליומי דפגרא. לאחר קבלת האישור, עובר החומר לעיונו של ר' שלמה וולוובסקי, המוודא שהנקודות צמודות למקור וכתובות באופן מדוייק.
בשלב זה עוברים להכנת התסריט. גב' חיה ווילימובסקי וגב' אלטי רסקין כותבות את התסריט של התוכנית. לפעמים מדובר רק בקריינות–הסבר המשולבת עם שיחותיו של הרבי, ולפעמים מדובר בתסריט עלילתי שמעביר את המסר של הרבי, וכמובן – משלב גם קטע אורגינלי מהשיחה של הרבי.
ר' חנוך מספר כי בתחילה חשבו שמספיק קריינות–הסבר לפני השיחה, וקריינות סיכום לאחר השיחה, כאשר בין לבין רואים הילדים את השיחה של הרבי באורך 45 שניות. אלא שאז התברר שרבים מהילדים התקשו להתרכז בשיחה של הרבי למשך 45 שניות, והם התמקדו רק בחלקים ה'אטרקטיביים' של התוכנית, ובקטע העיוני הם פשוט 'חלמו'… כעת מחולקת השיחה האורגינלית ל–2–3 חלקים באורך 15–20 שניות, וכאשר הדבר אפשרי – גם קטעי שיחה קצרים אלו יוטמעו בתוך התסריט. כך משאירים את הילדים בריכוז וגם מאפשרים להם להבין את השיחה.
"כדי לקרב את השיחה לעולמם של הילדים", מסביר ר' חנוך, "יצרנו משפחה שלימה מדמויות אנימציה, ועם הזמן הילדים התחברו לדמויות. יש תוכניות בהן אנו מעבירים את המסר דרך דמויות האנימציה, שנקראים בפי הילדים "משפחת מאור", ויש תוכניות בהן המסר מועבר דרך ציור. כמובן שעל זה יושב צוות נפרד, של יוצרי אנימציה וציירים, ואחר–כך כמובן עורך וידאו מקצועי שמחבר את הכל ליצירה אחת מושלמת".
את הקריינות וחיקוי הקולות מבצעים ר' לוי פוזנר ור' שמואל זלמנוב; על האנימציה מופקדים ר' שרגא פרידמן ולוי אוריאן, את הציורים מבצע מענדי בריל, ועריכת הוידאו הסופית נעשית על ידי מענדי ירמוב. על כל השלבים מפקחת גב' שיינא אוסטר, מנהלת המערכת, ועל ההפצה אחראית גב' רבקה רייטשיק.
כאמור, לפני כשנתיים החל הפרוייקט לצאת גם בלשון הקודש, ובהפקתו שותפים ר' שרגא פרידמן, והת' יוסף חיים סעיד – על הקולות; הת' זושא גרייזמן על התרגום ודובי חסקינד על ניהול הפרוייקט. בהפקת הצרפתית שותפים: ר' מ"מ שושן ודוד שושן – תרגום ועריכה, ואליהו איידלמן על ניהול הפרוייקט.
התוכניות באנגלית נשלחות – דרך הוואצאפ ובאימייל – שלוש פעמים בשבוע; התוכניות בעברית פעמיים בשבוע, והתוכנית בצרפתית פעם אחת בשבוע. יותר מ–14,000 מנויים מקבלים לטלפון את התוכניות המרתקות, ומראים באופן קבוע לילדיהם. בנוסף, כל התוכניות מוצגות באתר הפרוייקט.
איך בעצם הגעת לרעיון החדשני הזה?
הכל בעצם התחיל בג' תמוז לפני 4 שנים. ישבנו קבוצה של אברכים ותכננו כינוס אחדות (שאכן התקיים ב–770 בהצלחה רבה), אחת מהמטרות שהצבנו אז לעצמנו, הייתה – ליצור כלי שימשיך את הפעולה וההשפעה לכל השנה.
בדיוק בימים ההם, הרב שמשון גולדשטיין, שליח הרבי בפושקר, ומקים מכון “לראות את מלכנו", יצא עם רעיון מהפכני וחדשני של “רבי יומי" בלשון הקודש. יצרתי עמו קשר, ובזכות ההתגייסות של משפחת חנין, זכינו בתוך חודש להתחיל את פרוייקט “רבי יומי" באנגלית, שהפך להיות הצלחה של ממש, ב"ה. כיום יש לנו למעלה מ–21 אלף מנויים, מכל גווני הקשת החבדי"ת.
אבל, למרות ההצלחה הגדולה, לא הצלחנו להגיע לילדינו. ראינו שיש צורך אמיתי ליצור מתכונת דומה של וידאו של הרבי, בצורה המתואמת לילדים.
המחשבה להתחיל פרוייקט לילדים קיננה במוחי זמן רב. אבל העלות הענקית שכרוכה בדבר כזה, הרתיעה אותי מלהתחיל…
יום אחד בקיץ לפני 3 שנים, אחד ממקבלי הווידאו ביקש לברר עלות של חסות לוידאו היומי לחודש שלם. תוך כדי שאני מחשב את העלות, אני חושב לעצמי – הוא סתם שואל, זה יוצא סכום כסף גדול, למה שהוא ירצה לעשות את זה?…
למרבה הפתעתי, לאחר כמה ימים הוא הודיע לי שהוא רוצה, ובהמשך אף תרם לי סכומים גדולים יותר. כאשר ראיתי שהרבי דואג להביא לי כסף ממקורות שלא חשבתי עליהם – זה נתן לי דחיפה גדולה, וכך למעשה התחלנו.
מופת נוסף אירע בתקופה בה הקשיים באיסוף הכספים העיקו עליי מאוד. דיברתי עם המשפיע שלי על כך, והוא עורר וחיזק אותי באמונה שאני צריך לעשות רק את ההשתדלות, והרבי יעשה את שלו.
לא חלפו 24 שעות, ובחור צעיר שהצליח בעסקיו ניגש אלי, וסיפר שיש לו וויכוח עם חבר על סכום גדול. הוא לא חושב שעליו לתת את הכסף, אבל מכיוון שאותו חבר מעריך מאוד את הפרוייקט של 'מאור', הם החליטו שהוא יעביר את הכסף למאור… חשבתי שאני חולם, אבל כעבור ימים ספורים קיבלתי לחשבון הבנק סכום מכובד, שהקל עליי מאוד בימים ההם.
מה בעצם מכיל הוידאו, מלבד השיחה של הרבי? מה הופך את זה לאטרקטיבי לילדים?
אנחנו לוקחים רעיון של הרבי ומגישים אותו בצורה עלילתית, עם דוגמאות מהחיים, בשילוב של ציור ואנימציה.
למשל, לרגל 40 שנה למבצע “12 הפסוקים", הפקנו סדרה של דמויות אנימציה של בני “משפחת מאור", שבה כל משמעות של פסוק אותה הסביר הרבי, מוגשת לילדים על ידי סיפור מהחיים שמתרחש בבית משפחת מאור (ניתן לצפות בסידרה בקישור:myMaor.org.il/12 מומלץ בחום!).
בהמשך הפקנו את סדרת “משפחת מאור – משיח", שאפשר לומר עליה שפעם ראשונה בהיסטוריה, עניני גאולה ומשיח הונגשו בצורה כל כך מוחשית ורלוונטית לחיינו. נכון להיום יש כבר 70 תוכניות בסדרת משיח, שמכסים שלל נושאים בענייני הגאולה (ניתן לצפות בתוכניות משיח שהופקו עד–כה בעברית, בקישור: myMaor.org.il/m)
דבר נוסף שאנחנו עושים, כדי לשתף את הילדים, היא – שאלה: בכל וידאו מוצגת שאלה על תוכן הוידאו, והילדים העונים עליה נכנסים להגרלה. כמו כן הורים שולחים להכרזה את שמות ילדיהם שיום הולדתם חל בימים אלו.
האחריות שלנו היא גדולה: מצד אחד להוריד את המסר לשפתו של הילד, ומצד שני להשאר צמודים למקור. אני יכול לספר לך ששעות רבות מושקעות על ידי כל הצוות, לוודא שכל רעיון שיוצא, נאמן למקור במאת האחוזים. אני חייב לציין את התמסרותם הרבה של חברי הוועד הרוחני, הרה"ח ר' אהרון לייב שי' רסקין, חבר מערכת אוצר החסידים, שעובר על כל וידאו, וכן הרה"ח שלום דובער שי' שפירא שמסייע רבות.
מה תוכל לספר לנו על ההצלחה של הפרוייקט עד היום?
ההצלחה היא אדירה ברוך השם. כיום יש לנו למעלה מ–14,000 משפחות, כמו שציינת מהעולם כולו. המנויים מקבלים וידאו שלוש פעמים בשבוע: שיחה, ניגון וסיפור מהרבי.
בתי ספר רבים הכניסו את הוידאו שלנו כחלק מהתוכניות שלהם, בפרט ביומי דפגרא, כאשר רוצים להביא את המסר של הרבי לתלמידים שלהם, בצורה שמדברת לילד.
הדבר הכי יפה לראות הוא, האחדות של אנ"ש סביב המסר של משיח. אנחנו שמים דגש על משיח, ואף פרסמנו וידאו מהפכני שלראשונה מנגיש את הרעיון והמסר שמאחורי “יחי אדוננו" לילדים (ואפילו למבוגרים רבים…). המנויים שלנו מגיעים מכל רחבי הסקאלה החב"דית, אנ"ש ושלוחים כאחד.
כמובן, שההצלחה המושלמת שלנו תהיה בהתגלות של הרבי מלך המשיח.
מהן התגובות?
ב"ה, תגובות מדהימות מגיעות כל הזמן, מהורים ושלוחים שמספרים, שהוידאו גורם לילדים שלהם לאהוב לראות וידאו של הרבי, ו"ראיית פני הרב" הפך לנוהג קבוע בבתים שלהם. שמעתי כמה פעמים מהורים, שמסרים ואפילו משפטים שנאמרו בוידאו, הופכים לחלק משפתם של הילדים.
שלוחים שילדיהם לומדים במקומות מרוחקים ונוסעים בהסעה לבית הספר, מספרים שזמן הנסיעה מוקדש לצפייה בתוכניות. אמא שמראה את הוידאו לילדים לפני השינה: (ובזכות זה הם גם הולכים לישון מוקדם יותר…) "נהנית לשמוע את הילדים מנגנים בדביקות את הניגון החדש שלמדו".
ילדה למשפחה לא–חב"דית באשקלון כתבה כיצד הושיבה את אחיה לצפות בוידאו, וכעת כל המשפחה יושבים לראות את הווידאו, והם הולכים ומתקרבים לדרך חב"ד.
אמא מנחלת הר חב"ד, כתבה בסיפוק רב על ההצלחה של הסרטונים להעביר את המסר החסידי בצורה מרתקת, המותאמת לדורנו, בשפה השווה לכל נפש החל מהילדה בת השנתיים ועד לילדה בת ה–12…וזאת מבלי לפגוע באותנטיות וברמה החסידית!
"מעניין היה לראות", היא כותבת בהתפעלות, "כיצד בתי הגדולה 'גוערת' באחיה הצעיר שהיה נוהג לפנות למשחקיו כשהחל הרבי לדבר, וחוזר להמשך האנימציה… מאז, הוא יושב וצופה בסרטון כולו, וכמובן בדרך זו מורגל לצפות בדברי קודשו של הרבי!"
בני משפחה חב"דית ממגדל העמק שיתפו אותנו במהפך שחולל הפרוייקט בביתם, וכך הם כתבו: "בזכותכם, בכל לילה הילדים הולכים לישון עם הרבי! מי שמזדרז מקבל ראשון את הווידאו, וזה גם מזרז אותם ללכת לישון, וגם השינה יותר טובה ורגועה. לפעמים כשיש זמן אנחנו מאפשרים לילדים לראות את הסרטונים במחשב והם מסוגלים לשבת למעלה משעה ולראות את הרבי".
אמא אחרת כותבת בהתרגשות: "מיום שהתחברנו ל'מאור' – כל השבוע שלנו סובב סביב שני הסרטונים השבועיים. הילדים מצפים להם בכליון עיניים, לומדים רבי, חיים רבי, ופתאום התכנים העמוקים ביותר שיש לחסידות להציע – שייכים גם להם, באופן של מתיקות ועריבות!
והנה תגובה שממחישה את ההשפעה העצומה על כל המשפחה: "מאז המיזם של הסרטונים 'רבי לילדים', ימי שני וחמישי הפכו ליום חג. כבר לקראת ערב הילדים שמחים ומאושרים ש'איזה כיף, היום רואים 'רבי לילדים'… הם מחכים לכך בקוצר רוח, ולפני השינה לאחר אמירת פסוקים, תניא ושמע ישראל – כולם מתקבצים למיטת אחד הילדים, אימא יושבת עם הנייד ופותחת את הסרטון… מיד בתחילה כולם מאזינים ונהנים לראות את הרבי מעודד, ומצטרפים אליו לשיר ווי וואנט משיח נאו, ואחר–כך מחכים בסקרנות לשמוע מה 'השאלה שלנו היום'..
"המסרים המדהימים חודרים ללבבות, לפעמים הרבה יותר ממאה הסברים. כמו למשל הסרטון על בקבוק הקולה שכל הילדים הגדולים לא הצליחו לפתוח, אבל אחריהם – דווקא הילדה הקטנה הצליחה, והמסר שאנחנו ננס על גבי ענק ולכן בכוחנו להביא את הגאולה. זהו אחד הסרטונים שהילדים ממש אהבו, התחברו ונזכרו בו והזכירו אותו הרבה.
אנחנו מקבלים גם כמובן, רעיונות והצעות לשיפור, רבים מהם אכן יישמנו.
אני רוצה לציין תגובה אחת שקבלתי מהרב זלמן ליברוב, שליח הרבי בפלטבוש. לאחר שנחשף לפרויקט, הוא ניגש אלי בהתפעלות: “אם זה מה שאתם עושה, כדאי לעזוב הכל ולהשקיע בזה, זוהי שליחות חשובה מאין כמוה לילדים, ואף למבוגרים, שלראשונה נחשפים לרעיונות בסיסיים שאף פעם לא הבינו במלואם".
את התגובה הכי מרגשת קיבלתי לפני כמה ימים, כאשר אברך אחד סיפר לי שבנו התחבר עם ילדים לא חסידיים והחל לרדת ברוחניות כשהוא מבטל את זמנו בצפייה בתכנים לא ראויים. לאחרונה נרשם לקבלת הסרטונים של 'מאור', והילד שלו פשוט 'נדלק' על זה, ופשוט לא הולך לישון לפני שהוא רואה כמה סרטים של 'מאור' מתוך הארכיון שבאתר. לאט לאט הוא עלה על דרך המלך, וכאשר הוא מפסיד יום אחד – הוא מבקש מאביו להשלים בלילה הבא… 'אתה הצלת לי את הילד', אמר לי האברך בעיניים דומעות.
וכמובן, לסיום, איך מצטרפים?
ניתן לקבל את הסרטונים בוואצאפ (לחץ כאן לשליחת בקשת הצטרפות)
או באמצעות האימייל (לחץ כאן להרשמה באתר מאור קידס)
מהן התוכניות לעתיד?
ברוך השם עד היום, הגענו לשלוש שפות, אני מתכנן בעז"ה להגיע לשפות נוספות, עד שנגיע למצב שבו כל ילד, יוכל לראות ולהבין את השיחות של הרבי.
במקביל אנו עובדים על תוכנית גדולה, של הבאת דברי הרבי לציבור הרחב על ידי הפצת וידאו מותאם לילדים ומבוגרים בצורה ישירה וברחבי הרשתות החברתיות.
וכמובן, לפני הכל – מצפים בכל רגע להתגלותו המליאה של הרבי מלך המשיח, ולהשלמת התוכנית הכללית האלוקית, הגאולה האמיתית והשלימה!
תגיות: בית משיח