-
מקרים של נעדרים ונפגעים בחו"ל הביאו את יוגב דרעי להשיק את אפליקציית J-SOS, אשר בשיתוף שלוחי חב"ד מסייעת ליהודים ולישראלים בזמן חירום בכל נקודה בגלובוס • בראיון עימו, הוא מספר על הטכנולוגיה שלא מביישת ארגון ביון • "הייעוד – להציל חיים" • הראיון המלא לקריאה
צילום: יהושע יוסףיודי|ח׳ באלול ה׳תשע״חישראל היום, רן פוני
את הבשורה המרה קיבל יוגב דרעי לפני כארבע שנים. קרוב משפחתו נהרג לאחר שהתהפך עם ג'יפ במדבר יהודה. שעות קריטיות חלפו עד שהוא וחבריו נמצאו. ניסיונותיהם ליצור קשר עלו בתוהו, והם אותרו רק בבוקר שלמחרת. "כשחלף הזמן הבינו שמשהו לא בסדר", נזכר דרעי, "ורק אחרי כמה שעות של חוסר ודאות התחילו לחפש אותם. זה היה זמן יקר שאבד".
באותה תקופה, נסע דרעי עם אשתו וילדיו לטיול באיטליה, וחיפש את חברת השכרת הרכב שממנה הזמין מכונית שכורה. "שאלתי שוטרים שהיו בדרך איך מגיעים, ולא היה עם מי לדבר. אתה רואה עוד שוטר ועוד שוטר, והם לא יודעים אנגלית. פתאום חשבתי – מה היה קורה אם היינו צריכים להסביר להם שהילד שלנו נעלם חלילה, או שקרה מקרה חמור אחר".
מקרים אלה, ועוד מקרים נוספים של מטיילים יהודים שנעלמו ואף נפגעו וקיפחו את חייהם במהלך טיולים בחו"ל, הביאו את דרעי לייסד את אפליקציית (J-SOS (Jewish SOS, שמטרתה הצלת מטיילים יהודים וישראלים שנקלעו למצבי חירום בכל נקודה בעולם. "הרצון להציל חיים של יהודים וישראלים שנמצאים בסכנה הוא בראש מעיינינו", אומר דרעי, שבעברו שימש לוחם בימ"מ ובעל תפקיד רגיש במערכת הביטחון, וכיום משמש מנכ"ל ומייסד J-SOS, שהיא גם עמותה ללא מטרות רווח.
האפליקציה פועלת בשיתוף עם אלפי שליחי חב"ד ברחבי העולם שהתנדבו לסייע, ביניהם מנהלי ארצות ומנהלי יבשות. כאשר יהודים וישראלים שנמצאים בחו"ל נקלעים למצוקה – בין שמדובר באירוע טרור, אירוע בריאותי, תאונה או אפילו רעש אדמה או צונאמי – כל שנותר להם לעשות הוא ללחוץ על כפתור ה־SOS באפליקציה, והקריאה שלהם, כולל מיקומם המדויק, מגיעה לשליח המקומי של חב"ד באותה מדינה, ולחמ"ל של העמותה בישראל שפעיל 24/7.
"מכאן", מציין דרעי, "אנחנו מאמתים את המידע עם אותו מטייל כדי לוודא שלא לחץ בטעות, ואם אכן מדובר במקרה אמת – אז השליח המקומי שיודע את השפה ואת הטלפונים הרלוונטיים, יוצר קשר עם שירותי ההצלה שמגיעים למקום ומטפלים באירוע".
מודיעין מהשטח
האפליקציה כוללת, בין השאר, פיצ'ר שבו ניתן להרים טלפון לחמ"ל בישראל, גם כאשר למטייל אין חבילת שיחות לחו"ל או חיבור ל־Wi-Fi. פיצ'ר נוסף פותח בעקבות הלקחים ממקרה החטיפה והרצח של שלושת הנערים, אז שימש דרעי בתפקיד מסווג.
"כשאתה לא יכול להוציא שיחה ולא יכול להסביר מה הבעיה, יש באפליקציה כפתור של 'Walk with Me'", ממשיך דרעי. "כשיהודי חש בסכנה הוא רק צריך ללחוץ על הכפתור ולהשאיר אצבע לחוצה – ואז אנחנו מקבלים חיווי שהיוזר המסוים נמצא בסכנה. כל עוד האצבע לחוצה, כל חמש שניות אנחנו מקבלים חיווי על מיקומו. אם קורה משהו והיד שלו מתנתקת ממכשיר הטלפון, בתוך שלוש שניות ובאופן אוטומטי קריאת המצוקה שלו נשלחת אלינו. אם הכל בסדר והיתה טעות – הוא יכול גם לבטל את הקריאה".
ברגע שהופעלה אופציית הליווי, איך נציג חב"ד יודע את מי עליו להזעיק?
"אנחנו קודם כל מנסים ליצור איתו קשר מהחמ"ל דרך האפליקציה. אם הוא לא ענה אנחנו מרימים אליו טלפון, ואם הוא לא ענה כמה פעמים נודיע לשליח והוא יודיע למשטרה המקומית. אפילו אם לא תמיד אתה יודע מה קרה לאדם – תגיע אליו עזרה שיכולה להזעיק עוד עזרה רלוונטית".
מה קורה במקרים שבהם מטיילים הולכים לאיבוד במקומות ללא רשת?
"כל משתמש שהתקין את האפליקציה, מיקומו נלקח ונשמר כל 501 מטרים, בהנחה ששירותי המיקום מופעלים. אם חס וחלילה הורים מתקשרים ואומרים שהילד שלהם כבר שבוע מנותק קשר, אנחנו יכולים לראות מייד איפה הוא נראה לאחרונה והיתה לו קליטה סלולרית.
"יש לנו גם אפשרות לשלוח את תמונת הנעדר לכל המשתמשים שנמצאים באזור שבו הוא נראה לאחרונה, ואז הם נשאלים – האם ראית לאחרונה – כן/לא? כל מי שנמצא שם יקבל את התמונה שלו לטלפון הסלולרי. זה מאפשר לנו לקבל מידע מודיעיני חי ועדכני מהשטח. אבל לצד כל מה שהאפליקציה נותנת, צריך להדגיש שמחובתו של כל מטייל בחו"ל לרכוש פוליסת ביטוח רפואי, אנחנו לא תחליף לפוליסת ביטוח".
מה במקרים של אסונות המוניים או פיגועים?
"במצב רגיל מנסים ליצור קשר וממתינים. באפליקציה, אנחנו שולחים הודעה לטלפון – האם אתה זקוק לסיוע רפואי? זה מאפשר לנו למפות אירועים כאלה בתוך דקות: מי במצב תקין, מי מנותק קשר ומי צריך סיוע.
"מי שלחץ 'כן', אנחנו מקבלים בחמ"ל את פרטיו לרבות המיקום המדויק שלו. כל מה שנותר זה לקחת צוות מקומי, שיודע שהולך למשה לוי בן 39, למשל, ברחוב הרלוונטי, כולל צילום מפה. זה דבר שהשגנו בעבודה עם משרד החוץ, וזה חלק גדול מהעניין. העבודה מול משרד החוץ היא הן באירוע בודד והן באירוע גדול".
נדרשת הכשרה לנציגי חב"ד שמסייעים לכם?
"מכיוון שמדובר בלהרים טלפון לשירותי חירום מקומיים בארץ שבה הם גרים – אין צורך בהכשרה".
"עובד מכל חור בעולם"
דרעי, בן 42, נשוי ואב לחמישה לילדים ובוגר תואר ראשון במשפטים. כבר מגיל 14 הוא עסוק בהצלת חיים, עת בחר להתנדב למד"א. גם היום, כחסיד חב"ד עם הזקן העבות ומגבעת הקנייטש, הוא מתייצב לשירות מילואים ביחידה מסווגת בצה"ל כסרן במיל'.
מאחורי האפליקציה, שבה הוא משקיע את כל זמנו, עומדת חברת היי־טק ששמעה על חזון העמותה והחליטה לתרום לה את האפליקציה, כאשר בפיתוחה המתמיד השקיעה העמותה כסף נוסף. לאחר שנתיים וחצי של ניסויים, שבהן היא נבחנה גם על ידי גורמים ביטחוניים, היא זמינה להורדה בחינם לאייפון ולאנדרואיד. כיום גם נמצאת האפליקציה, כאמור, בשיתוף פעולה מלא עם המחלקה לישראלים במשרד החוץ, וקוראת למשרדים ממשלתיים נוספים לשתף עימה פעולה.
"האפליקציה עובדת ברמת דיוק של ארבעה מטרים. בחנו את זה בהמון מדינות, וזה עובד מכל חור בעולם", אומר דרעי. "כל יהודי וישראלי שמוריד את האפליקציה מחובר אלינו תמיד". עוד מציין דרעי כי הייחוד של האפליקציה לעומת יישומונים אחרים בתחום – היא העובדה שהם פעילים בכל העולם.
"בכל מקום שתבחר, לאף גוף אין כזו פריסה של אנשים בנקודות מסוימות בעולם, וזה הייחוד שלנו. אנחנו בנויים על משולש – שליחי חב"ד בעולם ואולי נציגויות בעתיד, חמ"ל מסביב לשעון והאפליקציה. דבר ייחודי נוסף הוא שלא פיתחנו את זה כדי להרוויח כסף. הייעוד שלנו הוא להציל חיים של יהודים וישראלים. אנחנו מתבססים על תרומות שעשויות לסייע לנו במלאכה, ואפשר לתרום גם באתר העמותה, WWW.J-SOS.COM".
גם בווטסאפ ובווייז אני יכול לשלוח את המיקום שלי כשאני בצרה.
"אם חבר טוב שלך נסע לזנזיבר למשל וקרה לו משהו, והוא מודיע לך, ואפילו נכנס לווטסאפ ושולח את המיקום שלו, מה תעשה עם זה? החוזקה שלנו היא שיתוף הפעולה עם שליחי חב"ד שפרוסים בעולם, כאמור, גם יותר מחלק מארגוני הביון שאנחנו מכירים ויש להם זרועות בכל מקום".
לאחר תקופת הניסויים באפליקציה, מה למדתם על האופן שבו פועלים ומגיבים אנשים במצוקה?
"אנשים בעת צרה הם חסרי אונים, ולא יודעים מה לעשות. בדרך כלל הם נכנסים למצב מיידי שמן הסתם לא תוכנן מראש, ואין להם יכולת לעזור לעצמם. לכן יש כאן דגש על נושא האיתור וחוכמת ההמונים. במקרה שלנו, השימוש הוא מאוד פשוט – להיכנס לאפליקציה, ללחוץ על SOS, והכוחות בדרך אליך".
היו אירועי אמת בזמן הניסויים?
"סיוע אמיתי בחו"ל עדיין לא היה, למעט חבר שלי שנתקע עם ג'יפ ממזרח לירדן באזור רמת הגולן, ולא ידע להגיד מה מיקומו. כדי להגיע ולעזור לו השתמשתי באפליקציה – ראיתי אותו על המפה באופן מיידי, והגענו אליו תוך דקות. במצב רגיל כנראה היו שולחים את יחידת חילוץ גולן לחפש אותו. זה ממחיש את הדיוק והפשטות".
יש מדינה שבה אתם מתמקדים מבחינת רמת סיכון?
"חיי אדם הם חיי אדם, לא משנה איפה אתה נמצא ובאיזו ארץ. אנחנו נערכים באותה רצינות, אחריות ומקצועיות בכל מקום בעולם".
היכן אתה רואה את האפליקציה בעוד כמה שנים?
"קודם כל אני צופה לה הורדות של כמה מיליונים, בעזרת השם. האידיאל הוא שכל יהודי בעולם יוריד את האפליקציה. מדינת ישראל היא נתח קטן לעומת מספר היהודים בעולם. היום האפליקציה בתחילת דרכה, אבל אנחנו קשורים לחברה טכנולוגית שאיתה השמיים הם הגבול. אני מקווה שבעוד 4-3 שנים – לא יהיה יהודי וישראלי שלא יהיה לו את זה בכיס.
"זה הולך להיות משהו שיכלול את כל החבילה שאתה צריך כשאתה טס לחו"ל – מחירום ועד פנאי. דרך האפליקציה יהיה אפשר גם להשכיר חדר במלון, לקנות ביטוח רפואי ולהתחבר לאטרקציות או למסעדות מקומיות. כמובן שנקפיד על כך שזה לא יהפוך להיות ממוסחר ועם פרסומות. אנחנו רוצים שאדם יוריד את זה ותהיה לו נחת בחופש שלו".
תגיות: ראשי
בסד ענק!
תחת איזו קטגוריה לכתןב לחנות של האפליקציות?
בסד ענק!
יוצא מן הכלל!!!!!תודה רבה אני מפרסמת לכל משפחתי ומכרי
פשוט גאוני!
Privacy