-
במשך כל השנה הרב אליעזר קרוגליאק הוא מחנך בתלמוד תורה ‘אהלי תורה’ בכפר חב”ד. אבל עם התקרב חג הפסח, הופך הרב קרוגליאק לשליח נמרץ, קמפיינר, פרסומאי ומפיק שלנגד עיניו מטרה אחת: להביא את סעודת משיח לכל בית בישראל • בראיון מיוחד לבית משיח מספר הרב קרוגליאק איך הכל התחיל, על סעודת משיח הראשונה וקיום ההוראה בלב ג'נין • לראיון המלא
chabadinfo editor|כ׳ בניסן ה׳תשע״זזלמן צרפתי, בית משיח
“למה דווקא סעודת משיח”? שאלתי את הרב קרוגליאק, “זו לא רק הסעודה, זה המשיח”, הוא אמר לי. “דרך הסעודה אתה מכניס משיח לכל בית בישראל. אתה מתאר לעצמך, שמשפחה יושבת מסביב לשולחן והאבא מסביר לילדים שלו בפשטות שעכשיו אוכלים סעודה לכבוד המשיח כי הוא שמע בבית כנסת, או קרא בדף שקיבל בחול המועד שזו סגולה לעשות סעודה למשיח. ואז הילד שואל את אבא שלו מה זה משיח? ומתי הוא יבוא? ומי זה המשיח? ולמה צריך משיח? ככה, בלי צורך בהסברים, והרצאות ושיעורים, באלפי ומאות אלפי בתים יהודיים ובתי כנסת בישראל ידברו על הנושא של משיח. ישאלו, יענו, יתווכחו, יסבירו ואפילו יספרו על זה בדיחה טובה… יש לך מבצע משיח גדול מזה”?
כשביקשתי לראיין הרב אליעזר קרוגליאק לגיליון חג הפסח של בית משיח, הוא ממש התלהב. “בטח, איזה יופי, תודה רבה”, הוא אמר, “אני ממש מחפש כל הזדמנות לעורר את אנ”ש והשלוחים שידברו על הנושא, שיפיצו. ואם אני יכול דרך הכתבה להגיע לעוד כמה עשרות אלפים שיקראו אותה בערב חג או בחול המועד ויעבירו את המסר, אז זה ממש מרגש אותי”.
כל דבר, גם הקדוש ביותר, כדי להצליח לחדור היטב בציבור, צריך שיהיה לו ‘משוגע לדבר’, אמר פעם אחד המשפיעים, מישהו כזה שהעניין יבער בו, שיעשה עליו מסירות נפש ויעורר את כולם. ה’משוגע לדבר’ של סעודת משיח באה”ק הוא ללא ספק הרב אליעזר קרוגליאק מכפר חב”ד. האיש שהפך את ההוראה של הרבי למבצע של ממש. עם מטה ומתנדבים ומגוון אמצעי פרסום מתקדמים. הוא חי את הנושא כל השנה, מגייס את המשאבים, את הרעיונות ובימים שלפני חג הפסח, בעוד כולם עסוקים בניקיונות ובליל הסדר, הוא כבר בסעודת משיח. מכין פליירים, מודעות בעיתונים, תשדירים ברדיו, פרסום במסרונים והכל במטרה להפיץ את הרעיון של סעודת משיח לכמה שיותר יהודים בישראל.
הרבי סחב אותי לזה
“הגעתי לזה ממש בהשגחה פרטית, אני מרגיש שהרבי ממש סחב אותי לתוך זה”, עונה הרב קרוגליאק בצניעות אופיינית כשאני שואל אותו “מה פתאום אדם קם בבוקר ומחליט להיות ‘יהודי של סעודת משיח’? “כנראה שהרבי רצה שיהיה מישהו משוגע לסעודת משיח” הוא מסביר בפשטות.
“הכל התחיל בשנת תשנ”א, לקראת פסח חזרתי משליחות של חצי שנה ברוסיה, באותה תקופה הרבי התחיל לדבר מאוד חזק על משיח כל שבת הייתה שיחה חדשה, עם חידוש יותר חזק על משיח. הרבי הכניס את כולנו לאווירה מאוד מאוד חזקה של משיח.
כשהגיע חג הפסח, כל העניין של כימי צאתך מארץ מצרים, אראנו נפלאות קיבל משמעות מיוחדת, וכשהגיע שביעי של פסח ובשיאו סעודת משיח, הייתי כל כך נרגש, שפשוט התחלתי להסתובב בין בתי הכנסת. גרתי אז בירושלים, ואני זוכר את עצמי בשביעי של פסח, עובר מבית כנסת לבית כנסת. עברתי בלילה בכל מיני בתי כנסת שבהם היו ערים ולמדו, ובבוקר בשחרית עברתי בעוד כמה בתי כנסת, ולפני מנחה ואחרי מנחה, ממש השתדלתי להספיק כמה שיותר בתי כנסיות ובכולם דיברתי בפני הציבור ואמרתי להם שיש סגולה בשביעי של פסח לאכול סעודה לכבוד המשיח עם מצה ויין.
הייתי בהלם לראות את הפשטות והשמחה בה התקבלו הדברים. בלי שיחות והסברים עמוקים. אמרו לאנשים שיש סגולה כזו וכולם רצו לאכול סעודת משיח. גבאים שפתחו שולחנות, רבנים שפינו את מקומם ונתנו לדבר ונשים פשוטות שהלכו להכין ולאכול בביתן את סעודת המשיח בפשטות ובתמימות.
פתאום קלטתי שסעודת משיח זה אחד המבצעים של הרבי הפשוטים ביותר לפרסום וביצוע. כשמדברים עם מישהו על תפילין, על מזוזה, על שמירת שבת או כל עניין אחר, בדרך כלל זה כרוך במאמץ פיזי או אמוני, כאן זה הדבר הכי פשוט שיש. תאכל מצה ותשתה יין. אתה לא צריך לקנות משהו בהרבה כסף, אתה לא צריך להבין עניינים עמוקים, אתה לא צריך לבוא לאיזה מקום ששם זה מתקיים, אין הוראות מורכבות איך צריך לעשות את זה. זה פשוט וקל. תאכל בבית שלך, ויש בזה את כל הסגולות.
סעודת משיח בבקו”ם
זו הייתה הפעם הראשונה שהרב קרוגליאק החל לפעול ומאז הגיעו עוד הרבה שנים. בערב פסח תשנ”ד, למרות שהיה הרב קרוגליאק בשנתו הראשונה לאחר נישואיו, הוא גוייס לצבא ממש בערב פסח. “כל חול המועד הייתי בצבא, לא יכולתי לאכול כלום. הב הבאתי איתי מצות שמורות ואכלתי רק מצות ומצות”. בערב שביעי של פסח הוא שוחרר לביתו יחד עם עוד אלפי חיילים מ’גיוס מרץ’ ששהו יחד איתו בבסיס קליטה ומיון בתל–השומר.
לפני השחרור, מילאו את רחבת הבסיס אלפי טירונים וקיבלו ממפקדיהם הצעירים הוראות אחרונות לקראת השחרור הראשון. קרוגליאק הצעיר ניגש למפקדים וביקש לברך את החיילים לקראת החג. “האווירה הייתה מרוממת, וכולם נתנו לי לדבר” הוא מספר. “דיברתי איתם בקצרה על חג הפסח ובעיקר על סעודת המשיח שתחול בעוד קצת למעלה מיממה וביקשתי מהחיילים שכל אחד יאכל מצה וישתה יין או מיץ ענבים ויבקש את כל הבקשות שהוא מעוניין ובעיקר על הגאולה השלמה”.
“כשחזרנו אחרי החג, ניגשו אלי המון חיילים וסיפרו לי שהם עשו את מה שאמרתי ואכלו סעודת משיח בפסח. אפילו כאלו שהיו רחוקים לכאורה מהעניין של מצה ויין, כאלו שלאו דווקא הקפידו לבחון את תווית ה’כשר לפסח’ שעל המזון.
הפריצה לקמפיין ארצי
כך מידי שנה, ניצל הרב קרוגליאק את יכולותיו כדי להפיץ בכל מקום את ענין סעודת המשיח. אבל מתי שהוא לפני כעשור ומחצה, הגיעה הפריצה הגדולה. “הייתי במבצעים בבית הרפואה ‘אסף הרופא’ בערב שבת הגדול – השבת שלפני פסח. עברנו בכל המחלקות עם תפילין ומצה. ובכל מקום שעברתי, דיברתי עם האנשים על כזית ראשון בליל הסדר ועל האחרון בסעודת משיח.
נכנסתי לזה חזק ודיברתי עם כל אחד, באמת מעומק הלב, חשבתי לעצמי, חבל שאי אפשר לעלות על איזה מקום גבוה ולצעוק את זה שכולם יוכלו לשמוע. ואז נולד הרעיון של פרסום בעיתון.
התקשרתי לעיתון מעריב שהיה אז בשיאו והמחיר היה כמעט 10.000 ₪ לריבוע קטן. זה היה המון כסף, אבל הייתי כל כך נלהב שלא וויתרתי. התקשרתי לחבר שנתן חלק מהסכום, ולעוד חבר שגם נתן משהו, שמתי את הכרטיס אשראי שלי כערבון, לא היה לי פקס, הלכנו לבית של ר’ אבי פיאמנטה, ניסחנו מודעה, שלחנו אותה והיא התפרסמה בגליון החג של מעריב.
המודעה עשתה את שלה, בתחתית המודעה השארתי את מספר הטלפון שלי ‘לפרטים נוספים’. והגיעו המון פידבקים. התקשרו אלי אנשים לשאול אותי איך מקיימים את המצווה, ואחרי החג התקשרו כאלו שסיפרו לי שקיימו את המצווה. גם שלוחים סיפרו לי שאנשים הגיעו אליהם לבית חב”ד מהמודעה בעיתון.
זו הייתה הפעם הראשונה שהפעילות האישית הפרטית של האברך הצעיר הפכה לפעילות ארצית. מאז עם השנים, השיטות הלכו והשתכללו, הרב קרוגליאק למד את הנושא והקמפיין לקיום סעודת משיח הולך ומתרחב מידי שנה.
“כיום אנחנו מפרסמים במגוון ערוצים ודרכים”, הוא מספר, “יש לנו בעיתונות פרסום שמשולב בתוך המכתב כללי של הרבי שמתפרסם מידי שנה על ידה הרב שמעון יהודה פיזם מהתאחדות החסידים לקבלת פני משיח. מעבר לכך יש לנו פרסום חזק ברדיו בתחנות המיועדות לקהל הדתי והחרדי, אנחנו שולחים מאות אלפי מסרונים, וכמובן מודפסים עשרות אלפי מנשרים שמחולקים לפני חג הפסח ובמהלך חול המועד על ידי אנ”ש והשלוחים. חוץ מזה, אני בקשר עם הרבה כתבים ועיתונאים מכל מיני תחנות, דרכם אנחנו מעלים את הנושא של סעודת משיח בתכניות השונות למגוון מגזרים”
ניסים מתגלגלים ועידודים מהרבי
זה נשמע כמו קמפיין מאורגן היטב עם מטה מסודר, מהיכן המימון לכל זה?
“לא יודע. הכל ניסים. אני לוקח על עצמי התחייבויות, וזה פשוט לא יאמן איך כל שנה הדברים מסתדרים באופן פלאי. יש כמה יהודים יקרים שהעניין ממש חשוב להם והם תורמים חלק נכבד מההוצאות. כאן המקום להזכיר את משפחת סטמבלר בעלי מאפיית המצות בכפר חב”ד שתורמים מידי שנה לעילוי נשמת אביהם ר’ יעקב, שנפטר בי”א ניסן.
אבל מעבר לכך אנחנו רואים פשוט ניסים על כל צעד ושעל. לפני כמה שנים, קיבלנו מידע בדרך כלשהי, שהעמוד האחורי במוסף החג הכי פופולארי בארץ ישראל התפנה פתאום בעקבות פרסום שהתבטל, ומוכנים למכור אותו במחיר נמוך במיוחד. אמנם היה זה סכום בן חמש ספרות, אולם היה זה פחות מרבע מהמחיר המלא.
לא ידעתי מה לעשות, זה היה אחרי שכבר הוצאנו את כל הכסף על הקמפיין הקבוע, נותרו בידי שתי תרומות שקיבלתי משני חברים על–סך 500 ₪ כל אחת. כתבתי לרבי באגרות קודש, את התשובה שלח לי הרבי באחד הכרכים הראשונים, ושם כותב הרבי: נתקבלו שתי התרומות על–סך מאה ושתים עשרה וחצי דולר, ועכשיו נוכל לגשת להדפיס את מכתבי כ”ק מו”ח אדמו”ר לחג הפסח. מה שמדהים הוא שהמכתב הוא בכלל מחודש אב. כלומר זו תרומה שהרבי קיבל כנראה בקיץ, והוא כבר מייעד אותה להדפסת המכתב של הרבי הריי”צ לפסח. אבל את ההלם קיבלתי כשעשיתי בדיקה של השער היציג באותו יום. והסכום של 112.5 $ היה שווה בדיוק 500 ₪.
באותו רגע, שמתי את מה שהיה לי, שיתפתי גם את הרב פיזם, הוא גם היה אחרי פרסום המכתב בעיתונים, אבל כשהוא ראה את המכתב שקיבלנו מהרבי, הוא נכנס לזה וגם השיג את התרומה על כל הסכום באופן מידי ופלאי.
כמה וכמה פעמים שכתבתי לרבי על הקמפיין, קיבלנו תשובה שבה הרבי מדבר על הפרסום ‘בעיתונים וברדיו’. בכלל יש לנו מענות מהרבי ומופתים על כל צעד.
הרב קרוגליאק ממשיך לספר לי סיפורי השגחה פרטית מדהימים הקשורים למבצע ואני יושב ומתפעל. “אבל זה לא העיקר”, הוא אומר לי פתאום. “העיקר זה לשכנע את השלוחים ואנ”ש להיות לקחת חלק פעיל ולהפיץ את הרעיון של סעודת משיח. השנה היא שנה מיוחדת, אנחנו ארבעים שנה, לשנה שבה הרבי עשה שטורעם מיוחד מהנושא של סעודת משיח והרבי התבטא ‘להגיע לכל בית בישראל’”.
הכי קל וטבעי
מה אתה אומר לאנשים על סעודת משיח, איך אתה משכנע אותם?
אמרתי כבר קודם, הדבר המיוחד במבצע של סעודת משיח, זה הפשטות שלו. אין כאן צורך בהסברים עמוקים. הרי לאכול זה הדבר הכי קל וטבעי שאדם עושה כל הזמן, אז כאן רק מבקשים ממנו שיאכל מאכל מסויים בשעה מסויימת, ומה טוב אם יתכוון שזה לכבוד המשיח.
במקומות שכן יוצא לי קצת יותר לפתח שיחה, אני מסביר שבשעות האחרונות של כל חג מאירים האורות הכי גבוהים. כמו רעווא דרעווין בשבת ונעילה של יום כיפור. כל הקדושה של החג מצטברת אותן שעות הסיום הנעלות. הרגעים הללו הם עת רצון מיוחד. זה זמן שבו מאיר הארה של משיח בעולם ושערי שמיים נפתחים. זה הזמן לבקש על כל מה שאתה רוצה, על בריאות, על פרנסה, על נחת מהילדים, שידוכים וזוגיות טובה לילדים, לנכדים וכמובן לבקש את גאולת עם ישראל על ידי משיח צדקנו.
מבצע (סעודת) משיח
כשאבא או סבא חוזר הביתה, אוסף את אשתו, את הילדים, את הנכדים, מחלק להם קצת מצות ויין או מיץ ענבים ומספר להם את זה, זה פרסום משיח הכי גדול שיכול להיות. הרבי אומר שקבלת פני משיח זה השער שדרכו עולים כל ענייני השליחות. הכל קשור למשיח, מבצע מזוזה ותפילין, ונש”ק, וטהרת המשפחה, ולימוד תורה, הכל צריך להיות קשור למשיח וסעודת משיח זה לפרסם משיח בפשטות בכל בית בישראל, וכשהם אוכלים, אז זה גם חודר בפנימיות כמו שמוסבר בחסידות.
וכאן אני קורא לכל אחד ואחד מאנ”ש והשלוחים להצטרף השנה ביתר שאת וביתר עוז למבצע סעודת משיח. בכל יום מחול המועד אנחנו יוצאים עם המשפחה לטייל. כל יום בפארק אחר, בעוד המשפחה נהנים, אני יוצא עם הילדים הגדולים שלי לסיור של כמה שעות בפארק ומחלקים את הדפים. חול המועד זה זמן מצויין. אנשים בפארק, לא לחוצים, רגועים, זה לא כמו במרכזי קניות בערב חג.. אפשר לדבר איתם, לספר, להסביר וזה מדהים כל פעם מחדש לראות את הצימאון, את הביקוש ואת ההיענות לעניין.
כולם מוזמנים להצטרף
אני עובר משפחה משפחה, ואין כמעט מישהו שלא נענה. ברוך ה’ יש לנו גם בשנים האחרונות את ה’קול קורא’ שהוצאנו מרבנים ואדמו”רים בהשתדלותו של הרב נפתלי רוט, בהם קוראים גדולי ישראל לקיים את המנהג ואף מעידים שהם מקיימים אותו בעצמם. זה עוזר מאוד להתאים את הפניה לפי הזרמים השונים. אם זה הבבא סאלי, הרב מרדכי אליהו או הרב יורם אברג’ל זצ”ל שהיה להם ‘קאך’ מיוחד בעניין, או אדמו”רים חסידיים שמקיימים את תקנת הבעל שם טוב.
חשוב גם להסביר שזה מיועד גם לנשים. הרבה פעמים יש כאלו שמסתפקים בכך שבבית הכנסת מתקיימת סעודת משיח והאב משתתף בה, וצריך להסביר שגם נשים ובנות יכולות וצריכות לקיים סעודת משיח. הן יכולות לעשות זאת לבדן בבית או להתאסף כמה, אבל חשוב שגם הן תאכלנה ותערוכנה סעודת משיח.
לכל מי שמעוניין להצטרף להפצה והפרסום, ניתן להשיג אצלי חומר בעניין מכל הסוגים והסגנונות, ולצאת עם זה לפארקים, לגינות ולמקומות הטיולים בחול המועד. ומי יודע? אולי המשפחה הספיציפית הזו שתצטרף מהפעילות שלך תהיה זו שתכריע את הכף ותביא את הגאולה.
תגיות: סעודת משיח, שבועון בית משיח