משנה לשנה, ועם הקמת מוסדות נוספים מתחזקת והולכת אימפריית חב"ד ליובאוויטש בקזחסטאן, וביחד עם עבודת השלוחים שפועלים כאיש אחד בלב אחד באחדות נפלאה תחת הנהלת חב"ד ליובאוויטש המרכזית במדינה, נבנה נדבך נוסף בכבוד ליובאוויטש. עוד ועוד ערים ברחבי המדינה זוכות לקלוט זוגות שלוחים, אשר עם בואם נכנסים תחת עול הרבנות ומשמשים אוזן קשבת עבור יהודי המקום והסביבה, בעניינים רוחניים וגשמיים כאחד.
מה מתאים מימים הסמוכים ליום הבהיר כ"ף מנחם-אב הבא עלינו לטובה, להביא לאור הדפוס מעט מן הפעילות המהפכנית שמביאה אור חסידי לכל פינה במדינה אשר פניה היהודיות שונו לבלי הכר, וכבר קשה להאמין שהיתה עד לא מכבר בבחינת "אחורי מסך הברזל".
בבואנו לפתוח בפרוייקט תיעודי זה, מן הראוי היה להקדים סקירה על פועל ידיו של הגאון ר′ לוי′ק זצ"ל בימים ההם, ואולם קצרה היריעה מהכיל ועוד חזון למועד, רק זאת נזכור, אשר כל הפירות המתוקים שאנו זוכים לראות בעבודת השליחות כאן, לא צמחו בחלל ריק, קדמה להם עבודת קודש ומסירות נפש ממש של הגאון רבי לוי′ק זצ"ל בשנות כהונתו פאר ברבנות העיר יקטרינוסלב (דנייפרופטרובסק כיום). ביחד עם הרבנית חנה ע"ה ניצב איתן מול שלטון האימים הקומוניסטי, בהגינו על פח השמן הטהור, תוך עמידה בלחצים לא אנושיים, עד שהוגלה לארץ הגזירה צ′אילי. גם בשובו משם חולה ורצוץ לאלמא אטא, המשיך בערוב ימיו, ואף על ערש דווי לחזק את יהודי העיר. אין פלא איפוא שהשלוחים של בנו, הרבי ממשיכים את עבודת הקודש, ומצליחים באופן בלתי ישוער, בבחינת ′ואתם תלוקטו לאחד אחד′, לגאולה השלימה בביאת משיח צדקנו בקרוב ממש.
כאמור, בסמיכות ליום ההילולא של האי גאון וקדוש זצ"ל, ועל רקע ההכנות הקדחתניות לכלל האירועים, ובייחוד זה שעתיד להיערך בסמיכות למקום מנוחותו בעיר אלמא אטא, בחרנו לפתוח את הפרוייקט התיעודי "שליח ליום" עם שליח הרבי וראש הישיבה הרב מרדכי הכהן. רצינו לשמוע את ההגדרה שלו לשורה של מושגים מחיי השליחות בעיר אשר אזכור שמה בלבד, מעורר זכרונות ורגשות בלב כל אשר בשם חסיד יכונה.
נפתח בכבוד אכסניא, כמה מילים על אלמא אטא?
עירו של אביו של הרבי, עיר של ′אור בקצה המנהרה′. מחד, היא עיר בירה של מדינה אליה הוגלה ר′ לוי′ק באכזריות. מדינה אליה הוגלו עשרות רבות של חסידים ומאות אלפי אזרחים תמימים, אך מאידך, עיר זו היוותה מקום מפלט עבורו ועבור זוגתו הרבנית חנה לאחר 4 שנות סבל וייסורים קשים בכפר צ′יאלי הנידח, מקום מפלט למשפחות רבות מאימי המלחמה הנוראית שהשתוללה.
הציון הקדוש של ר′ לוי′ק?
בבת עינו של הרבי, מקום אשר כל מי שטיפחו והתעסק בו היה יקר לרבי. מקור חשיבותה של עירנו ומדינתנו, ומוקד הקשר האישי של קהילתנו עם הרבי.
שנים בשליחות?
ארבע וחצי.
ניגון ההקפות של אביו של הרבי מושר תדיר באלמא אטא ובהחלט ניתן להגדירו כ"הניגון" של חב"ד ליובאוויטש בעיר בפרט ובמדינה בכלל, ′הרגש′ אישי שלך לניגון המיוחד…
קרבה מיוחדת וקשר אישי יוצא דופן. כעין מארש של נצחון במלחמתו של ר′ לוי′ק עם המשטר הקומוניסטי, כשבמדינת גלותו ניתן לשורר את הניגון בראש כל חוצות ולהפיץ את מעיינות החסידות בריש גלי.
ל′לקט נשמות′ בעיר מנוחתו, זכות נפלאה. שתף אותנו באפיזודה אחת?
בליל א′ דחג הסוכות השנה בשעה אחת עשרה בלילה, נכנס לסוכה יהודי מהקהילה ובעודנו ניגשים לקבל את פניו הוא אומר בתמימות שאמש קיבל ממני הודעה קולית על תפילה מיוחדת שתתקיים בשעה שתים עשרה בלילה ובמהלך הערב ישב בביתו וחיכה עד שהתקרב הזמן המיועד ומיד הגיע לבית הכנסת.
בתחילה לא כל כך הובן לי על איזו הודעה מדובר היות שלפני החג לא הספקתי לשלוח לו כלל הודעה, מסתבר שרק יום לפני סוכות הוא שמע את ההודעה ששלחתי לו לפני ′סליחות′ (חודש שלם!) וזה מה שהביא אותו לאכול כזית ולסעוד בסוכה בליל א′ דחג הסוכות.
ללמדנו, שגם הודעה על ′סליחות′ יכולה להביא יהודי לחגוג את ′חג הסוכות′ שלשה – ארבעה שבועות מאוחר יותר…
תלמידי התמימים
ה′ברכה′ של מקום השליחות. ′נרות להאיר′ ו′חיילי בית דוד′ – בלימודם ותפילתם פועלים ומאירים על כל הסביבה.
צו השעה…
שלא ישאר אף יהודי אחד מחוץ לתמונה, מנער ועד זקן טף ונשים, אורח, בן קהילה או איש עסקים, לקשר את כולם לאילנא דחיי ולא לוותר אף על אחד.
רגע מרגש בלתי נשכח…
רגעי המסע בכפר צ′יאלי הנידח, מקום גלותו של ר′ לויק, לאור זיכרונותיה של הרבנית חנה ′אם המלכות′ – תיאוריה החודרים אל הלב, על מסע ייסוריהם במקום זה.
′התלמידים השלוחים′
חיילים במלא מובן המילה, יוצאים ופועלים במקומות ′אשר לא ישב אדם שם′, מקומות בהם אין שליח של קבע, מקבצים את הפזורים והבודדים ומחברים אותם ל′מקור′. זאת גם ובנוסף למקומותיהם של השלוחים הפועלים גדולות ונצורות, אינם בוררים מטלות, מתקדמים ומקדמים את כולם.
בישיבה ובשיעורי התורה בבית הכנסת בסמיכות לציונו הק′ עוסקים רבות בתורתו של ר′ לויק, בבחינת "שפתיים דובבות", שתף אותנו ברשמים מלימוד תורתו של אבי הרבי…
גם כאשר רק מתחילים לנגוע בתורתו של אבי הרבי ר′ לוי′ק, ולא מסוגלים כלל לרדת לעומקם של דברים ו′להחזיק ראש′ ברצף הדברים, בולטת במיוחד בכל תורה ואמרה שכתב אחדותה של התורה, שכל מימרא המוזכרת במשנה, בגמרא, במדרש או בזהר קשורה לבחינתו של בעל המימרא, כיצד כל מילה ואות בתורה היא אמת מכל צד ופינה, כל מילה בזהר מדוייקת, כפל לשון בתניא אינו מקרי כלל וכו′ וכו′.
בכל דבר מתגלה מהות עמוקה ובחינה עליונה שמהווה חוט השני המקשר את כל פרטי העניינים זה לזה. קו לימוד זה מבהיר כל מדרש ואגדה, משנה והלכה נותן מבט עמוק לכל חג ומועד.
לא די בכך אלא שגם בענייני ומקרי העולם מתבטא כיצד התורה מדברת בעליונים ומרמזת בתחתונים (בית של שני חדרים, שנה שלישית או חמישית לנישואין, תאריך פלוני בחודש פלוני וכו′).
אין ספק שהרבי אין ספור פעמים עודד אותנו ללמוד את תורתו של אביו ועלינו ללמוד ולחדש בתורה עכ"פ בזמן הזה וביתר שאת כשעומדים ומתקרבים ליום ההילולא כ"ף מנחם אב, אשרינו שזכינו שבשנים האחרונות יוצאים לאור ספרים רבים המנגישים את תורתו לכל החפץ.
כ"ף מנחם אב
מרגעי השיא במהלך השנה במקום השליחות. יום של התעוררות מיוחדת בקרב השלוחים בכלל ושלוחי הרבי במדינתנו בפרט ובקרב יהודי קהילתנו. יום של הרבי. בו התוועד הרבי בכל שנה, שפע שיחות ומאמרים ביאורים והדרנים בהקשר לעניין השייך לו הקשור במיוחד לד′ אמות שלנו…
כיצד נערכים אצלכם לקראת אירועי כ"ף מנחם אב?
עם ′שטורעם′ מיוחד כראוי וכיאה לשנת ′הקהל′. זו השנה החמישית ברציפות בה תפעל הישיבה שנקראת על שמו של בעל ההילולא ′אהלי לוי יצחק′ הסמוכה ביותר ל′ציון′ הק′, בבחינת ′מושיבין ישיבה על קברו′. והשנה נערכים אנו לכמות כפולה של תמימים מבחירי התמימים בישיבות תות"ל באה"ק שישבו וילמדו בשקידה והתמדה נגלה וחסידות עם דגש מיוחד על תורתו של ר′ לויק וביאורי בנו הרבי נשיא הדור.
לסיום, נאחל לך בהצלחה בעבודת השליחות: ′להביא לימות המשיח′.
"אמן!".