-
אדמו"ר האמצעי נטמן בבית העלמין היהודי בניעז'ין ועל קברו בנו אוהל ולידו בית הכנסת. ומאז ועד היום, חסידים ועמך ישראל מגיעים לניעז'ין כדי לשפוך תחינה על ציון אדמו"ר האמצעי • סקירה מיוחדת אודות הציון בניעז'ין לרגל ט' כסלו יום הסתלקות אדמו"ר האמצעי • מאת: שניאור זלמן ברגר • לקריאה
יוסי סולומון|ט׳ בכסלו ה׳תשפ״השניאור זלמן ברגר
הסתלקות בחזרה מהאדיטש
זמן קצר אחר שקיבל את נשיאותו, קבע אדמו"ר האמצעי את מקום משכנו בעיירה ליובאוויטש אשר שכנה ברוסיה הלבנה וכיום ברוסיה ולשם נהרו החסידים במהלך שנות הנשיאות, ומשם הופצה אור החסידות. אז מדוע אדמו"ר האמצעי נטמן בעיר ניעז'ין שבאוקראינה?
התשובה לכך נעוצה במסע מיוחד שערך אדמו"ר האמצעי לציון אביו אדמו"ר הזקן בעיר האדיטש שבאוקראינה, וכאשר החל את מסלול הנסיעה בחזרה לליובאוויטש, עצר בניעז'ין בה התגוררו גם חסידי חב"ד ושם חלה וכעבור מספר ימים הסתלק לעולמו ונטמן בעיירה ניעז'ין.
הלילה האחרון
בליל ט' כסלו כאשר סידרו את מיטתו התעלף והשיבו רוחו בריחות, ומספר פעמים התעלף באותו הלילה, ובפעם האחרונה לא יכלו להעירו, ובבית החלו צעקות נוראיות, ומיד התקבצו כל החסידים ויהודי העיר וגם אנשי החברא קדישא הגיעו והסבירו כי רואים שאינו איתנו ואין מה לעשות.
אך החסידים ובני המשפחה לא התייאשו ועמדו סביב למיטתו מרחוק והביטו בו זמן רב עד שפתח את עיניו ופניו צוחקות. הסובבים אמרו לו: למה אדונינו מבהיל אותנו, האם לא שמעתם קול הצעקה שהיה פה? ואמר להם: אני שמעתי קול קורא: מה צריכה נשמה כזו בעולם הזה.
אחר כך אמר שילבישו לו כתונת לבנה ולבש לבנים והתעטף בלבנים, והיה דומה למלאך ה', והחל לדבר טוב על כללות עם ישראל ולהכריעם לכף זכות. ואמר לחסידים ובני ביתו שיהיו בלילה זו בשמחה הממתיקה את הדינים.
האדמו"ר החל לומר חסידות, ב' פעמים אמר חסידות על הפסוק 'אחרי ה' תלכו' ופעם השלישית על הפסוק 'זכר רב טובך'. והיה דורש בהתלהבות עצומה וכמה פעמים שאל אם האיר השחר, וקודם עלות השחר סיים הדרוש במילים: "כי עמך מקור חיים מחיי החיים" ומיד פרחה נשמתו והוא בן חמישים וארבע בלבד.
אדמו"ר האמצעי נטמן בבית העלמין היהודי בניעז'ין ועל קברו בנו אוהל ולידו בית הכנסת. ומאז ועד היום, חסידים ועמך ישראל מגיעים לניעז'ין כדי לשפוך תחינה על ציון אדמו"ר האמצעי.
נכדו נטמן לידו
לאחר הסתלקות אדמו"ר הצמח צדק, אדמו"ר המהר"ש הוכתר כאדמו"ר של חסידי ליובאוויטש, ואילו כמה מאחיו פתחו חצרות חסידיות בשמות אחרים ובמקומות שונים. אחד האחים – רבי ישראל נח שניאורסאהן, מספר שנים לאחר הסתלקות אדמו"ר הצמח צדק, מונה לרבה של ניעז'ין ולמעשה פתח בה חצר חסידית אשר כונתה "חב"ד ניעז'ין".
במשך כחמש עשרה שנה כיהן באדמו"רות ורבנות והסתלק לבית עולמו בי"ז בניסן תרמ"ג ונטמן ליד זקנו אדמו"ר האמצעי.
הרב נטמן בחזית הציון
הרב שלמה מנחם מענדל חן הי"ד, אשר ידוע יותר בשם המקוצר – הרב מענדל חן, כיהן כרבה של ניעז'ין. הרב חן – בן החסיד הנודע הרב דוד צבי חן רבה של צ'רניגוב – מחשובי וגדולי חסידי אדמו"ר הרש"ב ופעל בשליחותו לטובת עם ישראל.
בחודש תמוז תרע"ב, היה צורך בתיקונים דחופים באוהל אדמו"ר האמצעי ולשם כך היו זקוקים לתרומות ועל כך כתב אדמו"ר הרש"ב אל הגביר החסיד ר' שמואל מיכל טריינין: "בנעזין נתקלקל מאוד האהל, ומתקנים אותו כעת ועולה סך נכון. ועל כן יתן נא כבודו נדבה על זה סך כ"ה רו"כ [רובל כסף] וישלח אותם לנעזין להרמ"מ שי' [להרב מנחם מענדל חן] או על שמי לליובאוויטש וזכות כ"ק אדמו"ר האמצעי זצוקללה"ה יעמוד לו להצלחתו ברוחניות וגשמיות".
בתקופת המהפכה הקומוניסטית, כבשו גדודי דניקין, ה"לבנים" מתנגדי הקומוניסטים, את ניעז'ין וחוללו בעיר פרעות. מספר ימים לאחר מכן, יצאו הרב חן ו – להבדיל – כומר פרובסלבי בשם אנדריאבסקי ועוד אחד מחשובי בעלי הבתים היהודים בשם מר זסלבסקי, לפגוש את מפקד העיר ולבקש הגנה. ככל הידוע המפקד קיבל את המשלחת אך ספק אם הבטיח להם דבר, שכן רסן השלטון כבר לא היה בידיו.
בדרכם מהפגישה, באה מולם כנופית פורעים והיו שנמלטו אל כנסיה סמוכה, אך הרב חן סירב להיכנס למקום עבודה זרה, ונחפז להסתתר במלון יהודי סמוך. ואולם כנופית פורעים פשטה על בית המלון ורצחה את כל יושביו ובהם הרב מענדל שמת מות קדושים והוא בדמי ימיו, הי"ד.
הרב חן הי"ד, נטמן בחזית ציון אדמו"ר האמצעי.
בן הרב נטמן ליד הציון
הרב מנחם נחום שניאורסאהן הי"ד בן רבי ישראל נח מניעז'ין ונכד אדמו"ר הצמח צדק, היה ראש הקהילה היהודית בניעז'ין עוד בתקופת הרב מענדל חן ובשנים הבאות התמנה הרב שניאורסאהן לרבה של ניעז'ין בעידודו של אדמו"ר הריי"צ. בי"ג אדר א' תרח"צ נאסר על ידי הקומוניסטים ומניעז'ין הועבר לצ'רניגוב, הוצא להורג בו' אייר תרח"צ בצ'רניגוב.
בנו אליה, נטמן סמוך לציון אדמו"ר האמצעי בניעז'ין.
שיפוץ האוהל
לפני למעלה משלושים שנה, הרב דוד נחשון שי' ור' אבי טאוב ע"ה, ערכו מסעות בכל רחבי ברית המועצות כדי לבנות ולחדש את ציוני רבותינו נשיאינו וכאשר הגיעו לניעז'ין, שיפצו וחידשו את האוהל, והפכו את המקום למתאים לתפילת החסידים המבקשים להתפלל על ציון אדמו"ר האמצעי.
ללא ספק בשנים האחרונות מפאת המלחמה באוקראינה, אתגרים מורכבים עומדים בפני המבקשים לעלות לציון, אך למרות הכל, מידי שנה ביום ההסתלקות ט' בכסלו, מגיעים חסידים להתפלל בציון אדמו"ר האמצעי.
לתגובות אודות המאמר: 0587700698
תגיות: אדמו"ר האמצעי, ט' כסלו, שניאור זלמן ברגר