-
שליח הרבי מה"מ לקוזומל במקסיקו, הרב דודי כפלין, מספר לראשונה למגזין 'בית משיח' על ה'דידן נצח' האישי שלו בבית חב"ד שבניהולו, שנמשך כבר יותר מעשר שנים • "לאחר שלוש שעות, עורך הדין אוסקר חזר לבית חב"ד עם צו המורה לכל אנשי משמר החופים להתפנות מבית חב"ד באופן מיידי!" • לכתבה המלאה
מנחם|ב׳ בטבת ה׳תשפ״דיוסי סולומון, מגזין בית משיח
בית חב"ד בקוזומל מקסיקו, הפך להיות אחד מבתי חב"ד המרכזיים בדרום אמריקה, כשהפופולאריות שלו עוברת בין המטיילים הישראלים הרבים הפוקדים את איזור דרום אמריקה.
בית חב"ד נפתח על ידי השליח הרב דודי כפלין בשנת תש"ע, לפני כחמש עשרה שנים, יחד עם ידידו הרב שלומי פלג. למעשה, היה זה בית חב"ד הראשון שנפתח על אדמת מרכז אמריקה עבור המטיילים הישראלים. בעקבות ההצלחה שלו, נפתחו עוד עשרות בתי חב"ד למטיילים במקסיקו, ובמרכז אמריקה כולה.
כיום בית חב"ד בקוזומל התרחב והתעצם בפעילותו בזכות עבודתם של זוג השלוחים הרב כפלין ורעייתו חנה. הפעילות מתמקדת מול כמאה בני הקהילה היהודית המקומית, ועם עוד אלפי מטיילים ישראלים הפוקדים את קוזומל במהלך השנה, בעיקר בתקופת הקיץ.
בנוסף לבית חב"ד, הוקם גם תלמוד תורה, מכון 'סמיכה' לרבנות עבור תלמידים השלוחים שמגיעים לסייע בפעילות השנתית, מקווה כפול, מסעדות עם מזון למהדרין, ישיבה לבעלי תשובה, ועוד מגוון מרכזי יהדות הדרושים לקיומה של קהילה יהודית תוססת וחיה.
בבית חב"ד בקוזומל, למי שמכיר את השלוחים, הכול הולך 'בגדול'.
עזרה מתוך הכלא
מסתבר שבהתחלה – כמו בבתי חב"ד רבים – הייתה לא קלה, רצופה התמודדויות לא פשוטות, כאשר השלוחים נאלצו להיגרר לבתי משפט ולנהל מאבקים.
"עם הגעתנו לקוזומל", פותח הרב כפלין את סיפורו, "חיפשנו מקום קבע לבית חב"ד שלנו. בדיוק באותו זמן היה יהודי ממקסיקו סיטי שישב בכלא בגין עבירות הלבנת הון. יחד אתו ישב המושל לשעבר של האזור שלנו. מדובר היה ב'כלא לעשירים', עם תנאים טובים ונוחים יחסית.
"באותם ימים, המשפיע שלי הגיע ממיאמי לקוזומל כדי לבקר אותנו ולעודד אותנו בתחילת דרכנו. בדרך הוא עצר במקסיקו סיטי כדי לבקר יהודי מסוים שהיה מתפלל בבית הכנסת שלו, אך נתפס ונאסר. במהלך ביקורו סיפר לו על שלוחי הרבי שהגיעו לא מזמן לקוזומל. המושל לשעבר שהיה באמצע ריצוי עונשו, שמע זאת וביקש למסור לשלוחים, כי מה שהם צריכים – הוא ידאג להם…
"ניצלתי זאת, וביקשתי שידאג לנו למקום קבע עבור בית חב"ד.
המושל לשעבר אכן הפעיל את הקשרים שהיו לו במחוז שלנו, וביקש שמישהו בכיר מהממשלה יגיע ויסייע לנו. כשזה הגיע, הצבענו על בית מסוים וביקשנו לקבל אותו עבור הפעילות. נציג הממשלה אמר שהוא יקשר אותנו עם האחראים על הבנין וימליץ עלינו.
"למעשה, הבניין הזה היה מוזנח מאוד. כיוון שכך, נאמר לנו שהמקום הזה מוזנח כבר מספר שנים, ולכן אנחנו יכולים להיכנס למקום, לשפץ אותו והוא יהיה שלנו.
"ביקשנו לוודא שאין מדובר בהבטחה על הקרח. ניגשנו אפוא למשרדי הממשלה, ואכן קיבלנו שם אישור רשמי לבניין".
אנשי 'משמר החופים' קבעו עובדות
השלוחים פתחו מיד במלאכת שיפוץ מקיפה שנמשכה מספר חודשים. עם סיום השיפוץ, בית חב"ד פתח שעריו. עשרות מטיילים ישראלים ביקרו במקום מדי יום, ונהנו בגשמיות וברוחניות; נחשפו לעולמה של חב"ד, ליהדות ולתורת החסידות.
במקום הוקמה גם מסעדה קבועה עם אוכל למהדרין לכל באי בית חב"ד, והמקום הפך לפעיל.
אלא ששנתיים לאחר מכן, אחד הפקידים בממשלה – מישהו ממשרד משמר החופים המקסיקני – החליט ללא שום התראה או הודעה מוקדמת, כי על השלוחים לעזוב את הבניין לטובת משרד ממשלתי שמבקש להיכנס למקום. "מסתבר, כי בעקבות הפעילות הברוכה שלנו, מישהו שם 'פתח את העיניים', וחמד את המקום לעצמו", מספר הרב כפלין.
"כמובן סירבנו לצאת. הודענו כי איננו מוכנים לכך, והדברים לא יכולים להתנהל בצורה כזו לאחר שקיבלנו הבטחה ברורה, ולאחר שהמקום שופץ בעלות כספית גבוהה. בנוסף, אם הם מתעקשים על המקום – הם חייבים לתת לנו התראה מראש כדי שנמצא מקום חלופי. כעת אין לנו מקום אחר להיות בו".
פקידי הממשלה מצידם סירבו להקשיב לטענות שהוצגו בפניהם. ככל שחלף הזמן – המתח בין הצדדים הלך וגבר.
בשלב מסויים החליטו אנשי המשמר לקבוע עובדות בשטח: הם הגיעו לפתח הבניין ופתחו שם מפקדה של משמר החופים… אם לא די בכך – הרי שהיה זה ערב פסח, בעוד שלמחרת ציפו השלוחים לארח כארבע מאות יהודים שיסבו סביב שולחן ליל הסדר של בית חב"ד. שיא ההכנות והלחץ…
"זה היה מחזה הזוי – ככל שנקפו השעות, יותר ויותר מטיילים הגיעו לבית חב"ד כדי להיות איתנו בליל הסדר, והנה הם פוגשים בכניסה, לא פחות מאשר חיילים של משמר החופים של מקסיקו… הם פשוט הציבו שם שולחנות, כסאות, ציוד משדי ומסמכים לרוב – ממש כמו מפקדה אמיתית. הם פשוט התחילו לעבוד בתוך בית חב"ד", נזכר הרב כפלין.
למעשה, הממשל ניצל את העובדה שאנשי בית חב"ד הינם אנשים שהגיעו מ'בחוץ' ולא ממש מכירים את החוקים. הם קיוו כי בהיותם 'אורחים' במדינה, ייכנעו בקלות – מה שלא קרה…
'דידן נצח' ממקום לא צפוי
שלושה חודשים קודם לכן.
מקס, יהודי המתגורר במקסיקו סיטי, התקשר אל השליח הרב כפלין.
"יש לי חבר, עורך דין במקצועו, אוסקר דלגדיליו שמו, שרוצה להיות יהודי. איך תוכל לעזור לו?" שאל.
הרב כפלין הסביר לו כי בית חב"ד מתוקף עיסוקו אינו עוסק בענייני גיורים, ולשם כך יש לפנות לרבנים מוסמכים. החבר הבין, אך בכל זאת ביקש עזרה: "כיוון שאתה רב יהודי, ומדבר ספרדית – האם תוכל לענות לו על שאלותיו בענייני יהדות?" הרב כפלין נתן את הסכמתו.
בעקבות השיחה הגיע עורך הדין לבית חב"ד, והתעניין לגבי ספרי לימוד שהוא צריך ללמוד כדי להכיר יותר את יהדותו. הרב כפלין מצידו שלח אותו לבית הדין הרבני במקסיקו, שם קיבל את מלוא ההכוונה והסיוע.
אוסקר דלגדיליו קנה את הספרים והחל ללמוד מבוקר ועד הלילה. "לא ממש ידעתי מי האיש, רק ידעתי שהוא עורך דין שמעוניין להתגייר", מספר הרב כפלין.
מסתבר שהייתה זו השגחה פרטית מופלאה – שכן עורך הדין נשלח משמים בדיוק בעיתוי הנכון…
"כאשר אנשי משמר החופים של מקסיקו פלשו לתוך בית חב"ד שלנו, היינו בעיצומה של תפילת שחרית. הם לא התרגשו מעצם היותנו במהלך טקס דתי; הם פשוט נעלו את המקום עם שרשרת ברזל. היינו בהלם", משחזר הרב כפלין. "בכל זאת הגענו ממדינות מערביות, וידענו שבענייני משפטיים לא כך נהוג להתנהל באופן כזה, בפרט לא גוף ממשלתי…
"כאמור, הייתה זו תקופה ראשונית בשליחות שלנו. התקשרנו לעירייה, אך הם אמרו שהם לא יכולים לעזור בזה, שכן הם ממונים רק על ענייניים מקומיים, ואילו משמר החופים זה עניין פדראלי (לאומי).
"סיימנו תפילה, וראינו שאין לנו דרך לצאת מהמקום, אלא רק דרך קפיצה מעל הסורגים…
"בהשגחה פרטית מופלאה, אוסקר שנכח במקום, ביקש את הפספורט שלי, ואמר שהוא צריך את זה כדי לראות איך הוא יוכל לעזור בעניין פינוי משמר החופים.
"לאחר שלוש שעות חזר לבית חב"ד עם צו המורה לכל אנשי משמר החופים להתפנות מיידית מהמקום.
"מסתבר שבמקסיקו יש חוק, שאם אתה סוגר אנשים במקום מסוים מבלי שהם יוכלו לצאת ממנו, זה נחשב ל'חטיפה'. מקסיקו, כידוע, רגישה לחטיפות, ולכן מעשה כזה נחשב לאחד הדברים החמורים בחוק. אוסקר שהיה עורך דין בכיר, ידע זאת היטב, והוא הגיש תביעה נגד משמר החופים על כך שהם בעצם נעלו את בית חב"ד מבחוץ מבלי לאפשר לאנשים לצאת מתוכו.
"בשעה טובה – הצלחנו לערוך את ליל הסדר עם מאות יהודים, כפי שתוכנן מראש".
מתקדמים הלאה
התביעה המשפטית וההפסד בעקבותיה, גרמו לממשלה להפסיק להתנכל לבית חב"ד, והם הותירו את הבניין בידי השלוחים. הפעם גם ניתן אישור רשמי ומסודר להמשך שהותם של השלוחים במקום.
בשנה שלאחר מכן המשיכו השלוחים לעבוד מהמקום – אלא שאז המקום צר מהכיל את כל הפעילות.
בעקבות ההתנכלות מצד משמר החופים, ראש העיר החליט לעזור ולנו, והציע לנו מקום במרכז האי, בניין רחב פי שלוש, ולהקצות אותו לפעילות יהודית. בעקבות הבקשה, העירייה הקצתה את הבניין הכי מרכזי בעיר, העומד בכניסה לאיזור מרכז העיר. כיום, כל הפעילות מתרחשת בבניין הרחב והמרכזי.
"זה 'הדידן נצח' שלנו", אומר הרב כפלין בסיפוק. "מאז, למעלה מעשור, המקום רק הולך וצומח ופורח. לשמחתי הרבה, גם המקום הזה כבר צר מהכיל, כיוון שהפעילות הולכת ומתרחבת".
מה אתם מתכוונים לעשות כעת?
"כעת אנחנו בשלבי תכנון מתקדמים לרכישת מקום קבוע. מול הים ישנו בניין מפורסם, אותו אנחנו מתכוונים לרכוש ולעצב בצורת 770. זה מקום כל כך מרכזי, עד ששבעה מיליון אנשים שחולפים במקום מדי שנה, עתידים להיפגש בו…"
רגע, ומה עם אוסקר, עורך הדין?
"אוסקר? הוא ברוך ה' נשוי ואב לילדים, הוא התגייר ושמו בישראל יונתן. הוא הלך לישיבת חב"ד בארץ, וכמו רבי עקיבא בשעתו, החל ללמוד בישיבה בגיל 40. כיום הוא נמנה בין חסידי חב"ד בקהילת מקסיקו סיטי, ומשתתף רציני בכל הפעילות שלנו. את נר ראשון באירוע המרכזי שעשינו כאן בחנוכה, הוא הדליק. יחד עלינו על מנוף בגובה עשרות מטרים כדי להדליק את המנורה המרכזית של בית חב"ד בקוזומל. ראינו כיצד אור אחד מאיר את כל החשיכה השוררת בעולם".
מה המסר שלך מה'דידן נצח' הפרטי שלך בקוזומל לכלל החסידים?
"המסר מסיפור 'דידן נצח' אצלנו, הוא ברור: פעמים רבות אנו חווים אירועים שנראים לנו כגרועים, אך לבסוף מסתדרים לטובה. אני יכול להעיד כי אני רואה בעיניים כיצד כל הצמתים הקשים לכאורה שעברנו, הם הצמתים שהצמיחו אותנו הכי הרבה. אלו הן נקודות האור הכי משמעותיות שהיו לנו בחיים – ממש כמו ב'דידן נצח' אצל הרבי. כידוע, דווקא אז שמענו הצהרה רשמית מפי שופט גוי, כי גם הרבי וגם הספרים שייכים לחסידים. אלה הצהרות שמדרך הטבע לא היינו שומעים אותם, אבל דווקא מתוך החושך של משפט הספרים, זכינו לשמוע אותן.
"אני רואה במוחש כיצד דווקא מתוך החושך, מתגלות הנקודות הכי מאירות, וזה נכון לכולם. הקב"ה רוצה שנוציא את כל הכוחות שלנו החוצה, ואם כי ביום רגיל אנחנו לא משתמשים בכל הכוחות שיש לנו, אבל בימים בהם יש אתגר, אנחנו מוציאים את כל הכוחות שלנו החוצה, ואז אנחנו מגלים את הניצחון שקיים בתוכנו, את מידת הנצח הטמונה בנו.
"אני רואה את זה ב'דידן נצח' אצלנו, וגם אצל שלוחים נוספים שצריכים לעבור משוכות לא פשוטות; לא פעם הם נאלצים להגיע לבתי משפט ולדיונים שונים כנגד מעכבים למיניהם. כשם שב'דידן נצח' בה' טבת תשמ"ז, זכינו לניצחון גדול במשפט הספרים; וכמו ב'דידן נצח' שלנו בקוזומל, בעקבותיו זכינו לבניין גדול ומפואר בלב העיר, ומכאן נעבור למקום גדול עוד יותר, ממש מול הים – מה שיהווה קידוש ה' אדיר; כך נזכה ל'דידן נצח' במצב השורר בארץ הקודש. אנחנו רק מתפללים שלא נצטרך לעבור עוד סיפורים קשים, אלא נזכה כבר ל'דידן נצח' האמיתי בגאולה השלמה.
תגיות: דידן נצח, הרב דודי כפלין, מגזין בית משיח