מאת המטפל הרגשי הרב זאב קרומבי.
בעולם הרחב (ומידה מסוימת גם בעולם הדתי) אנשים מרגישים בשנים האחרונות יותר ויותר בודדים. חלק מהאנשים מרגיש בודד מכיוון שהם חיים לבד, אולם רבים מהאנשים שחשים בדידות הם בעלי משפחה, ולמרות זאת הם מרגישים בודדים.
בעשורים האחרונים המצב החמיר עד כדי כך שמשרד הבריאות האמריקאי מגדיר היום בדידות כ"מגיפה" (the loneliness epidemic), ואילו בבריטניה מונה שר מיוחד לטיפול בבדידות. מחקרים שנערכו בארה"ב מצביעים על כך שמספר האנשים שמרגיש את עצמם בודדים הכפיל את עצמו בחמישים השנים האחרונות. במחקר מקיף נמצא הממצא העצוב שאחד מכל חמישה אמריקנים מרגיש קרבה לאנשים אחרים לעיתים רחוקות בלבד.
בדידות אינה רק תחושה נפשית קשה, אלא עלולה לפגוע קשות גם בבריאות הפיזית. לפי נתונים שפרסם ראש משרד הבריאות האמריקאי (the Surgeon General of the United States) בדידות עלולה להגדיל ב 29% את הסיכוי למחלות לב, להגדיל ב 32% את הסיכוי לשבץ, ולהגדיל ב 50% את הסיכוי להתפתחות דמנציה אצל אנשים מבוגרים. חוקרים מצאו שהנזק הבריאותי של בדידות יותר גדול מהנזק הבריאותי של עישון והשמנה גם יחד!
מה הסיבה לגידול המתמיד בתחושת הבדידות של הרבה אנשים? אחת הסיבות לכך קשורה לעליה התלולה בשימוש בטכנולוגיה המכונה ״מדיה חברתית״ אשר פגעה קשות בקשר האנושי האוטנטי.
מחקרים מצאו שבמהלך עשרים השנים האחרונות הקשר האנושי הישיר בין אנשים בגילאי 15-24 פחת ב 70%! אנשים חיים באשליה ש־״המדיה החברתית״ מספקת את הצורך הקיומי שלנו בחברת אנשים אחרים, אולם זו רק אשליה.
שום טכנולוגיה לא מסוגלת לתת מענה לצורך הקיומי שלנו בקשר אנושי (attachment) ישיר פנים אל פנים. כשאנו ״מתקשרים״ עם מישהו במדיה החברתית, נדמה לנו שאנו מתקשרים איתו, אולם האמת היא שבמציאות אנו ״מתקשרים״ רק עם הדמות שלו שמופיעה על מסך הטלפון או המחשב שלנו.
הדרך להתגבר על תחושת הבדידות היא לפתח יחסים אינטימיים עם אנשים נוספים, ובראש ובראשונה עם בן או בת הזוג שלנו. מה הם יחסים אינטימיים? יחסים אינטימיים הם יחסים בהם בני הזוג מרגישים מספיק בטוח האחד בשני עד שהם מרגישים שהם יכולים לחשוף את עצמם באופן נוח ופתוח בפני השני, ושהדברים שהם יגידו יתקבלו מתוך הקשבה, אמפתיה, אכפתיות, והבנה וללא כל שיפוטיות.
יחסים אינטימיים נבנים בשיחה ישירה פנים אל פנים, כשכל אחד מבני הזוג מדבר עם השני ומביט בעינו של השני, ולא כאשר הם מתכתבים האחד עם השני בהודעות ושולחים אימוג׳ים אחד לשני! שום אימוג׳י אינו יכול להוות תחליף לחיוך כנה! (וגם לא לכעס כנה).
אינטימיות וקשר אוטנטי בין בני זוג לא מגיעים מעצמם, אלא מצריכים מאמץ מצד שני בני הזוג. באופן טבעי, מיד בתחילת חיי הנישואין בני הזוג עדיין לא מרגישים מספיק בטוחים האחד בשני כדי לשתף אחד את השני במחשבות והרגשות היותר עדינים ואישיים שלהם, כי הם עדיין חוששים.
במהלך השנים בני הזוג בוחנים עד כמה הם יכולים לתת אמון בבן או בת הזוג שלהם, ובהתאם לכך הם מגבשים הערכה לגבי רמת החשיפה שהם יהיו מוכנים לחשוף את עצמם. ככל שהם מרגישים שהם יותר יכולים לתת אמון בשני, כך הם מרגישים יותר חופשיים לחשוף את עצמם.
יחד עם זאת, גם כאשר בני הזוג מרגישים די בטוחים אחד בשני כדי לחשוף בפניו את החלקים הרגישים והפגיעים שלהם, הם לא צריכים לשאוף לחשיפה מוחלטת בפני השני. רצוי שתמיד כל אחד מהם ישאיר לעצמו חלק מסוים אותו הוא ישמור רק לעצמו.
זאב קרומבי הינו מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות בעל תואר שני (MSW) בטיפול זוגי ותואר שני (MA) בהתמכרויות ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות: 0547-822686