-
מעידות הן חלק בלתי נפרד מכל תהליך, והן גם חלק בלתי נפרד מיחסים זוגיים. מעידות ביחסי נישואין קורות בגלל שבני הזוג רוצים להתנהג בדרך הרצויה, אולם לפועל הם לא תמיד מתנהגים כך. מעידות נגרמות בגלל שבני אדם לא מושלמים, שזה מאפיין מרכזי של הטבע האנושי • טורו השבועי של זאב קרומבי, באדיבות מוסף עטרת חיה של מגזין בית משיח • לקריאה
חב"ד אינפו|י״ט באדר א׳ ה׳תשפ״בזאב קרומבי, מוסף עטרת חיה
יותר קל לפרום מאשר לתפור, לתפור זה עבודה… אך כשנוצר קרע בחוט המחבר, צריך לעשות קשר ואז מגלים שהחוטים התקרבו יותר זה לזה. איך יוצאים חזקים יותר מהמעידות?
מעידות הן חלק בלתי נפרד מכל תהליך, והן גם חלק בלתי נפרד מיחסים זוגיים. מעידות ביחסי נישואין קורות בגלל שבני הזוג רוצים להתנהג בדרך הרצויה, אולם לפועל הם לא תמיד מתנהגים כך. מעידות נגרמות בגלל שבני אדם לא מושלמים, שזה מאפיין מרכזי של הטבע האנושי. אם בני אדם היו מושלמים, הם היו יכולים להחליט ללכת דרך מסוימת, וללכת בה בלי מעידות, אלא שבני אדם לא מושלמים… כדאי לזכור זאת, כי ההבנה שאנו לא מושלמים, ושגם שבני הזוג שלנו אינם מושלמים, יכולה להקל עלינו את החיים.
כתוב בספר משלי: ״כִּ֤י שֶׁ֨בַע ׀ יִפּ֣וֹל צַדִּ֣יק וָקָ֑ם״ (משלי, מג, כד). המפרשים במקום (עיין מצודת דוד, ועוד) מפרשים שהפסוק בא ללמדנו שגם גם אם הצדיק ייפול שבע פעמים, הוא יחזור ויקום. אולם יש המפרשים את הפסוק בצורה מעט שונה. הם מפרשים ש־״יִפּ֣וֹל״ הוא בלשון עתיד כדי ללמדנו שהצדיק ודאי ייפול שבע פעמים, ואילו אנחנו כנראה ניפול הרבה יותר פעמים… הדבר הכי חשוב אחרי הנפילה הוא לא להישאר על הרצפה, אלא לקום ולהמשיך. מורי ורבי ר׳ ראובן דונין ז״ל נהג להגיד שכאשר אנו נכשלים ומועדים, היצר הרע שמח פעמיים. פעם אחת היצר הרע שמח כי הוא הצליח להכשיל אותנו. פעם שנייה היצר הרע שמח כי הוא יודע שאחרי שהפיל אותנו פעם אחת, יהיה לו הרבה יותר קל להפיל אותנו פעם נוספת. כולנו עלולים למעוד פעם אחת. החכמה היא לא לתת למעוד בפעם השנייה.
למה כל מעידה עלולה לגרור מעידה נוספת? להבנת הנושא נתבונן באישה שעושה ״דיאטה״. האישה משקיעה הרבה מאד כוח רצון כדי להתמודד עם הדחף המתמיד שלה לאכול עוגות ומקפידה לאכול רק מזונות בריאים. התשוקה שלה לאכול עוגות לא מרפה ממנה כי עוגות היו תמיד עבורה מקור לנחמה בשעת מצוקה. במשך תקופה ארוכה האישה הצליחה להתמודד עם התשוקה שלה לאכול עוגות, עד שיום אחד היא לא עמדה בפיתוי ומעדה… מה קורה אחרי שהיא מעדה? אחרי שהאישה מעדה היא התחילה להרגיש רגשות אשם על כך שלא הצליחה לעמוד בפיתוי, והתחילה לחבוט בעצמה: ״איך לא הצלחתי לעמוד בפיתוי?!״.ו־״איזה אדם חסר כוח רצון עצמי אני שלא מסוגל להתאפק?!״, וכו׳ וכו׳. היא האמינה שככל שהיא תחבוט בעצמה יותר חזק ולא תוותר לעצמה, זה יביא לכך שהיא לא תמעד פעם נוספת. היא האמינה שככל שהיא תרגיש יותר אשמה ותחבוט בעצמה יותר, כך היא תהיה יותר חזקה להתמודד עם פיתויים עתידים.
מה קרה בפועל? לפועל, מה שקרה הוא, שרגשות האשמה והביקורת העצמית שלה רק הובילו אותה למעידות נוספות. למה זה קרה? ההסבר הוא פשוט. האישה הזו הרגישה רגשות אשמה וחבטה בעצמה, וכל זה רק גרם לה להרגיש עוד יותר רע עם עצמה. ואז, האישה חזרה לעשות את מה שתמיד נהגה לעשות כדי כשהייתה לה הרגשה רעה: היא חזרה לאכול עוגות כדי להרגיש טוב יותר…
מה אם כן הדרך הנכונה להתמודד עם מעידות? ראינו שרגשות האשמה וחבטה עצמית רק מחמירים את המצב. הדרך היעילה להתמודד עם מעידות היא להגיד לעצמנו את אותם הדברים שהיינו אומרות לחברה, אם זו הייתה מספרת לנו שהיא מעדה בדיאטה שלה. אם חברה הייתה מספרת לנו שהיא מעדה, לא היינו נוזפים בה: ״איך לא הצלחת לעמוד בפיתוי?!״., או ״איזה אדם חסר כוח רצון את שאת לא מסוגלת להתאפק״, וכו׳ וכו׳. במקום זאת כנראה שהיינו מעודדות אותה ואומרות לה שזה ממש לא נורא שהיא מעדה, שזה רק אנושי שהיא מעדה, ושמעידה אחת היא לא סוף העולם, וכו׳ וכו׳. למה שלא ננהג כלפי עצמנו באותה חמלה שהיינו נוהגות כלפי חברה? למה שלא נגיד לעצמנו את אותם הדברים שהיינו אומרות לחברה שמעדה. למה שלא נתייחס לעצמנו מתוך ״חמלה עצמית״?. מחקרים רבים מצאו שחמלה עצמית עוזרת להתמודד עם מעידות הרבה יותר טוב מאשר רגשות אשמה וחבטה עצמית.
הדרך להתמודד עם מעידות, בין אם הן אישיות, ובין אם הן בזוגיות שלנו, היא להתרומם, לנקות את הבוץ, ולהמשיך הלאה. כך נהגה משוררת שירי הילדים העיוורת אריאלה סביר. אריאלה סיפרה שכבר בתור ילדה קשתה עליה הראיה בלילה. מספר פעמים, כאשר חזרה מבית של חברה בלילה במושב בו גדלה, אריאלה מעדה ונפלה לתעלה מלאת הבוץ שבצד בכביש. אלא שאריאלה החליטה שהיא לא תיתן למעידות האלו להפיל אותה. היא החליטה שבכל פעם שהיא תיפול, היא מיד תקום, תנקה את הבוץ, ותמשיך הלאה. ההחלטה הזו שלה מלווה את אריאלה כל חייה, גם כאשר במשך השנים היא איבדה לגמרי את מאור עיניה. למרות אי-יכולה לראות, אריאלה התחתנה והקימה משפחה, חזרה בתשובה ביחד עם בעלה, וחיה חיים מלאים ומשמעותיים.
כדאי לזכור שכולנו מתמודדים עם קשיים. קשיים הם חלק בלתי נפרד מהחיים, וכאשר מתמודדים עם הקשיים, לפעמים מצליחים, ולפעמים מועדים. אין דרך אחרת. כדאי גם לזכור שמעידות יכולות להיות הזדמנות מצוינת להגיע למקום יותר טוב. זה אומר, שאם נשכיל לנצל את הנפילה בצורה נכונה, ונפיק ממנה את הלקח הראוי, הנפילה יכולה בהחלט להביא אותנו למקום יותר טוב. כל מעידה היא הזדמנות להגיע למקום יותר טוב.
____
זאב קרומבי הוא עובד סוציאלי ומטפל זוגי (MSW), מומחה להתמכרויות התנהגותיות (MA), ודוקטורנט בטיפול זוגי באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות 0547-822686
תגיות: זאב קרומבי