ליב"ה – מנהיגות בחינוך
תוכן והגהה: הרב שלמה רייניץ – מומחה ביצירת משמעת בריאה ושיתוף פעולה בין הורים לילדים, על-פי שיטת חב"ד.
הדרכה מעשית לטקס הדלקת החנוכיה
היעד: ראשית, נציב את המטרה לנגד ענינו: לחבר את הילדים לתוכן ולמשמעות של החג.
האופן: כדי שטקס ההדלקה יתקיים בצורה הטובה ביותר, אנחנו – ההורים – צריכים להסתכל על זה כעל הפקת אירוע לכל דבר וענין (כמו כנס צבאות השם).
הפקת התכנית תיהיה סביב שתי מטרות:
א] להעביר את התכנים ולפנים בילדים את המשמעות של חנוכה.
ב] שהילדים יהנו. ככל שהתכנית תיהיה מאורגנת מראש, כך האווירה תיהיה רגועה ושמחה.
*שלב החשיבה:* תחילה, נשב עם עצמינו (עדיף שאמא ואבא יחשבו יחד) ונחשוב על כל פרטי הארוע.
למעשה, האירוע מתחלק לשניים: א] טקס ההדלקה. ב] הכינוס שלאחר ההדלקה. ונפרט:
א] טקס ההדלקה:
נחשוב על כל הפרטים הבאים:
מי מדליק עם שמן, מי מדליק עם נרות, באיזו חנוכיה כל ילד מדליק, איפה החנוכיה של כל ילד\ה תיהיה מונחת, מי מכין לבד את החנוכיה שלו ומי יצטרך לקבל עזרה וממי,
מי מהילדים מדליק ראשון, מי שני ומי שלישי וכו' (קוראים לאחד אחד להדליק את החנוכיה), מי מדליק עם ברכה ומי מדליק בלי ברכה,
איפה כל ילד ישב בזמן ההדלקה (יש לסדר כסאות כדי שישבו בצורה מסודרת),
ועוד פרטים דומים הקשורים להכנות של ההדלקה.
ככל שנחשוב על יותר פרטים, כך נמנע רגשות *(נפיצים)* של אכזבה בזמן ההדלקה.
תכנית הטקס:
א] מדליקים לפי הסדר שנקבע.
ב] כאשר כולם מסיימים להדליק – מנגנים 'הנרות הללו'.
ג] לאחר הדלקת הנרות יושבים ליד הנרות (ומתחילים את הכינוס).
ב] הכינוס – לאחר ההדלקה:
א] יש להתכונן כראוי לפני האירוע ולהכין מה לומר.
ב] סדר הכינוס הוא (כהצעה); ניגון אחד או שניים (רצוי כל יום ניגון אחר. מתאים גם ׳אתה בחרתנו׳, ׳אבינו מלכינו׳, ׳ושמחת בחגך׳, ׳והיא שעמדה׳ וכדו׳). לאחר הניגון סיפור עם מסר משמעותי של אמונה, מסירות נפש, שליחות וכדו׳. הסיפור צריך להיות מרתק. לאחר מכן, 12 הפסוקים. ובסוף, מחלקים דמי חנוכה.
ג] אם רוצים לחלק סופגניות – יש לחלק אותם בזמן מתאים. כדאי בזמן הסיפור. (לקטנים, לא כדאי לתת סופגניות שלמות אלא לחלק אותם לרבעים זה יותר מסודר ונקי).
ד] לאחר הכינוס, צריך לתת הוראה כמו: 'עכשיו תלכו לשחק בחדרים' וכדומה ולא להשאיר חלל ריק, כי זה נותן מקום להפקרות (כשהילדים שקועים במשהו ונוצר לאחר מכן חלל, תמיד צריך לכוון אותם מה לעשות).
לסיום, עוד שלוש נקודות חשובות מאוד:
1) מבצע נקודות:
כדי שהתכנית תיהיה מוצלחת מתוך אווירה נעימה, היא צריכה להיות מלווה בנקודות. אנחנו מציעים כך (אך זה לא חד משמעי, כל אחד יעשה כפי הבנתו בהתאם לאותו עקרון):
הילד צריך לקבל 7 נקודות בזמן טקס ההדלקה והכינוס על כך שיושב יפה ובשקט וממושמע לכללים. בסיום, הוא יזכה בפרס או בדמי חנוכה לפי מספר הנקודות שצבר (הרעיון הוא, שיהיה לילד את האפקט של הצבירה).
הנקודות יכולים להיות סוכריות קטנות (יש סוכריות ממש קטנות שניתן להשיג). אנחנו מחלקים אותם לא רק כממתק, אלא כניקוד (הקטנים שלא מסוגלים לצבור, נהנים מהממתק שהוא כפרס מיידי).
2) אסיפה משפחתית:
כדי שטקס ההדלקה והכינוס יהיו מוצלחים, כדאי מאוד לעשות אסיפה עם כל המשפחה כמה שעות לפני הדלקת הנר הראשון. יש לכך שתי מטרות: א] להכין אותם מראש בכל הפרטים והכללים. ב] למנוע התנגשויות מיותרות שעלולות לקרות בזמן אמת כאשר הילד יופתע לראות משהו שלא לרוחו ויתאכזב מאוד.
באסיפה נפרט את כל הנזכר לעיל עם כל פרטיו. אם אחד הילדים התנגד למשהו מסויים שמאוד מפריע לו, ננסה למצוא איתו פיתרון, כשמדברים מראש, אפשר ויש זמן לדבר ולהתגמש (זה לא כמו בשעת ההדלקה, שאז לחוץ יותר והרבה פעמים נבצר מאיתנו להתעסק עם זה ולחשוב על פתרונות).
3) אבא ואמא בפוקוס מלא:
כדי שטקס ההדלקה והכינוס יעברו חלק, האבא והאמא מוכרחים להיות בפוקוס מלא ופנויים לילדים. אחד מההורים מוביל ומנחה את התכנית והשני מסייע (לקחת מישהו לשירותים, מישהו נפל, התלכלך וכדומה).
בהצלחה רבה!
ונזכה עוד השנה להיות עם הרבי מלך המשיח ויחד עם כל ישראל לראות בהדלקת המנורה בבית המקדש – גאולה אמיתית ושלימה תיכף ומיד ממש.