-
ידועה עמדתו של הרבי עד כמה חשיבות ישנה לקעמפים ומחנות הקיץ לחינוכם של הבנים והבנות. השאיפה הינה שכל רגע ינוצל לקדושה. וזמן הקיץ הינו הזמן לעשות הכל מתוך שמחה והנאה, כיצד נוכל להעסיק את הילדים בזמן החופש בצורה חסידית רגועה ושמחה? • היועץ הרב אריאל קהניאל בטור חינוכי • לקריאה
מני|י׳ באב ה׳תשפ״אמאת: הרב אריאל קהניאל, יועץ חינוכי בת"ת צבאות מנחם חיפה והקריות ומרצה במכללות לחינוך
כיצד נוכל להעסיק את הילדים בזמן החופש בצורה חסידית רגועה ושמחה?
ראשית, ידועה עמדתו של הרבי עד כמה חשיבות ישנה לקעמפים ומחנות הקיץ לחינוכם של הבנים והבנות. השאיפה הינה שכל רגע ינוצל לקדושה. וזמן הקיץ הינו הזמן לעשות הכל מתוך שמחה והנאה. חשוב שהילדים יהיו רשומים לקעמפים ויהיו במסגרת חינוכית חסידית בכל זמן הקיץ.
ככלל, הבסיס להצלחה הינו סדר יום חסידי. והכל מתחיל מהמנהיגות שלנו ההורים.
הרבי מלמד אותנו ללא הפסקה, מהו מנהיג וכיצד כל אחד יכול להיות מנהיג, רק אם ירצה וישקיע בכך. האחריות החינוכית שנמצאת על כתפינו לא מאפשרת לנו ברירה אחרת. באם אנו רוצים להצליח בחינוך הבנים והבנות, עלינו להיות מנהיגים חינוכיים אשר מובילים את המשפחה. ולא להיות מובלים על ידי ההתנהגויות של הילדים.
בכל גיל נדרשת הפעלה ותעסוקה שונה. אך דבר שחשוב בכל גיל הינו סדר יום ותוכנית ברורה. עלינו לזכור שבאם אנו לא נדאג לסדר יום חינוכי, אזי כשהבור ריק נחשים ועקרבים יש בו…
איך הופכים את זמן החופש למנוף להתקדמות רוחנית וצמיחה לכל המשפחה?
הרבי מכוון אותנו על שימת דגש על "רום ויוקר הנפש", עצם ההבטה על הילד בעין יפה וטובה, נותנת חיזוק לחשיפת מעלותיו וממילא מתמעטים העניינים שאינם טובים. חשוב לתת דגש על דברי עידוד, הרמת הרוח ודברי קירוב. דברים אלו נותנים לילדים מרץ להתמדה ושקידה בדברים חיוביים ומחזקים את העקביות בכך. לעיתים קורה שהורים מעירים רבות לילדים ועל ידי כך נוצרת אווירה לא נעימה בבית. עלינו לזכור שבאם אנו רוצים בית חסידי עלינו להתנהג בצורה חסידית, חמה ומעצימה.
איך נשמרים מהסכנות שהחופש מציב לנו?
ניתן לסכם זאת ב- 3 מילים, נוכחות מעורבות ורגישות. ככל שאנו נהיה נוכחים בצורה חיובית בעולמם של ילדינו כך נוכל להמשיך לחנך אותם ליראת שמיים ומידות טובות.
שיחות והתוועדויות משפחתיות מחזקות מאוד את החסידישקייט של המשפחה, אך יחד עם כל העשה טוב. בתקופתנו, צריכים לדאוג בצורה טובה גם לסור מרע.
למותר לציין שכל המחשבים והמכשירים הסלולריים, צריכים להיות עם סינון ברמה איכותית וגבוהה. כמו בכל דבר, הדוגמא האישית הינה חשובה מאוד, באם רק בבית יש הגנה ובמכשירים הסלולריים של ההורים אין הגנה בכלל או הגנה מינימלית הדבר לא טוב בכלל בלשון המעטה.
לצערי, כבר נתקלתי מס' פעמים באברכים יראי שמיים שמחזיקים מכשיר סלולרי כשלפתע קופץ באנר עם פרסומת לא מתאימה. הדבר מושלל ביותר מבחינה רוחנית וחינוכית. עדיף לשלם על שירות מאשר לקבלו בחינם עם פרסומות לא מתאימות. כמו כן, גם לאחר שהאינטרנט מסונן, שוטטות של הילדים ברשת יכולה לגרום לחשיפה של תכנים לא מותאמים והתמכרות למסך ועוד.
לאור כך, רצוי שהמחשב יהיה בסלון הבית ולא בחדר, על מנת שההורים יהיו מודעים בכל רגע נתון מה קורה עם ילדיהם.
כמו כן, גם כאשר ילדינו יוצאים לפעילות חסידית כגון: התוועדות, מבצעים וכדו', מעורבות ההורים חשובה מאוד. עלינו לברר מי המבוגר האחראי שדואג שהכל יהיה לנח"ר הרבי ולא שחלילה יחשפו לדברים אחרים.
להלן טיפים מעשיים להצלחה חינוכית ב"בין הזמנים":
א. דוגמא אישית חיובית – ככל שנתמודד בצורה נכונה, כך גם ילדינו ילמדו להתמודד נכון. הילדים מחקים אותנו, ואם אנו נפעל בנעימות ובסבלנות, כך גם הם יפעלו.
ב. תקשורת חמה ומקרבת. למרות האינטנסיביות עם הילדים. ומלאכות הבית אשר לעיתים נדמה שאינן מסתיימות. חשוב שברגע שמרגישים שהשיח נהיה פחות נעים ונכון. פשוט לעצור ולהתאוורר. אל תהרסו לעצמכם ולילדים שלכם. צרו לכם הזדמנות טובה ונכונה לדבר יחד מתוך הבנה ואמפתיה של אחד כלפי השני.
ג. מחמאות וחיזוקים – הילדים צריכים אותנו נוכחים משמעותית, חשוב לפרגן ולומר מילים טובות על המעשה או התהליך החיובי שהילד עשה. "אני גאה בך שעזרת לאסוף את החפצים", "זה היה כל כך יפה איך ששיחקת עם אחותך" וכדו'
ד. חשיבה חיובית – "תחשוב טוב – יהיה טוב"! אמונה שהכל מאיתו יתברך. יש בנו יכולת להסתכל ולמצוא את החיובי בכל דבר. גם שרואים קשיים לא מעטים.
ה. התבוננות בהשגחה פרטית וסיפורי צדיקים אשר מחזקים את האמונה והביטחון בה'. – חשוב לקרוא ולספר לילדים, זה ממש מחזק את כולם! מומלץ מאוד לפני השינה.
ו. לימוד משותף גורם לשמירה על הרצף הלימודי וגם מחזק את הקשר החיובי עם הילדים. מומלץ לשלב מידי יום זמן לימוד משפחתי בנושא גאולה ומשיח, כפי שהרבי מלמד אותנו כיצד עלינו לחנך את ילדינו: "אל תגעו במשיחי אלו תינוקות של בית רבן" – "החינוך של תינוקות של בית רבן צריך להיות באופן, שהתינוקות נעשים חדורים לגמרי תוך תוכם עם העניין והנקודה של משיח, כך, שכאשר רק נותנים מבט על ילד יהודי, מה רואים? משיח". (שמח"ת, תשנ"ב)
ז. צמצום החשיפה לדברים אשר גורמים לדאגות ומחשבות לא נעימות (עדכונים וכדו'). ככל שנתמקד בכאן ועכשיו, בדברים החיוביים שאנו עושים כעת, פחות ננדוד למחשבות ודאגות מיותרות. ונשמור על אווירה חסידית ונעימה
ח. שגרה בריאה וסדר יום מאורגן ככל שניתן, מסייעים רבות לכל המשפחה.
ט. תפקידים – ילדים אוהבים לעזור, תנו להם אפשרות בחירה ממגוון התפקידים. ואתם תופתעו לטובה כיצד הם יבצעו זאת בצורה נפלאה. התפקיד גם מעצים ומחנך את הילד לאחריות ונשיאה בנטל וגם מסייע בשמירה על שגרה בריאה בבית. תפקידים כגון: עריכה ופינוי השולחן, בכל ארוחה ילד אחר. זריקת האשפה, קיפול כביסה, גיהוץ ושאר מלאכות הבית מסייעים לבית שבו כולם שותפים ומאושרים. ולא שהמטלות נופלות על האם או חלק מהבנים או הבנות. במידה וכולם נושאים באחריות המשפחתית, כך נהיה נעים יותר.
י. תאום ציפיות ורווח בין משימות ויעדים שאנו מציבים לעצמנו ולילדים, יכולים להקל מאוד על ההרגשה והאווירה בבית. תחליטו יחד עם הילדים מה הכי חשוב לעשות בכל יום. מעבר לזה, זהו זמן חופשי שבו הילדים בוחרים מה כיף להם לעשות. אל תרדפו אחריהם ואחרי המשימות. תנו נשימה. זה טוב שהילדים ידעו להסתדר. רצוי שתתכננו יחד מראש את הזמנים שבהם כל משימה צריכה להסתיים.
יא. זמן הקיץ הינו זמן טוב לפתח את היצירתיות של הילדים. בכל גיל מתאימים דברים אחרים להתנסות ולחוויה, קיימים אין ספור רעיונות שלא עולים כמעט כלום (מיחזור דברים בבית ועוד) שניתן לעשות עמם דברים יפים ויצירתיים מאוד.
יב. פעולות מרגיעות לאורך היום – מנוחה, הרפייה, ניגונים ומוזיקה נעימה ורגועה, יכולים לעזור ולהרגיע את כל המשפחה.
יג. ניתן לעשות סבב שבו כל יום ילד אחד או שניים מכינים פעילות לכל המשפחה לזמן ארוחת צהריים או ערב. הם יכולים להכין הצגה/ מצגת/ חידון/ יצירה ועוד מדברים שקיימים בבית.
יד. הגבלת מסכים והפנייה למשחקים ודברים מקדמים, מעבר ל 2-3 שעות מסך ביום, עלולה להיווצר תחלואה, עדיף להפנות את הילדים למשחקים אשר יקדמו אותם. שעות מסך רבות מעלות את רמת האימפולסיביות ועוד.
טו. עידוד שימוש במשחקי קופסא וחשיבה, ספרי קריאה, משחקי קופסא רבי משתתפים, משחקי מחבואים וכדו'. נקודה מעניינת למחשבה: עד לא לפני הרבה זמן, טרום עידן המסכים, אלו היו המשחקים שבהם אנו ההורים, שיחקנו בילדותנו וב"ה גדלנו יפה.
טז. פעילויות הפעלות ומשחקי חברה תורמים רבות לגיבוש המשפחתי. מומלץ שגם ההורים ישתתפו ולא רק הילדים בעצמם. החוויה הופכת להיות עוצמתית וחווייתית יותר יחד עם ההורים.
יז. שינה טובה – חשוב לשמור על הבריאות והמערכת החיסונית – שעות שינה חשובות מאוד ולכן שאפו ל-8 שעות בלילה בזמן מוקדם. ולא שינה מאוחרת על חשבון הבוקר.
יח. תזונה נכונה – הכניסו יותר ירקות חיים לשגרה, יותר שומנים בריאים, הרבה פחות פחמימות וסוכרים. זה מרגיע ועושה פלאים.
יט. פעילות גופנית – חצי שעה הליכה מהירה או כל פעילות אחרת שתגרום להזעה, תזרים את הדם, תעלה את הפעילות העצבית במוח ותוציא את הרעלים דרך הזיעה החוצה. מעניין לציין כי מבחינה מחקרית נמצא כי לפעילות גופנית יש השפעה חיובית זהה לתרופות נוגדי דיכאון וחרדה.
כ. מומלץ לצאת לפחות פעם בשבוע לטיול משפחתי בחיק הטבע. הילדים צריכים להכיר את העולם והטבע הנפלא שהקב"ה ברא, לא רק דרך המסך… בטיול שכזה ניתן ללמוד, להתוועד ולהתחזק רבות במגוון תחומים. מה רבו מעשיך ה'!
תגיות: הרב אריאל קהניאל