-
איראן הצהירה היום שעקב פקיעת תוקפו של הסכם הפיקוח מול הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית, היא מפסיקה באופן מיידי את העברת המידע לסוכנות, והיא "לעולם" לא תעביר את המידע שהצטבר אצלה בתקופה האחרונה • הרב אבישי אפרגון בפרשנות ביטחונית על ההצהרה האיראנית • לטור המלא
מנחם|י״ז בתמוז ה׳תשפ״אהרב אבישי אפרגון
איראן הצהירה היום שעקב פקיעת תוקפו של הסכם הפיקוח מול הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית, היא מפסיקה באופן מיידי את העברת המידע לסוכנות, והיא "לעולם" לא תעביר את המידע שהצטבר אצלה בתקופה האחרונה.
המידע עליו מדובר, הינו אוסף של נתונים שמצטבר מדי יום ע"י שורה ארוכה של אמצעי מעקב ואיסוף שהסוכנות הבינ"ל התקינה באתרי הגרעין – כחלק מהסכם הגרעין. אמצעים אלו כוללים מצלמות מסוגים שונים, חיישנים שמודדים פעילות גרעינית ומסוגלים לאתר חלקיקים מסוגים שונים, וכן מערכות שעוקבות באופן רציף אחרי פעילות הצנטריפוגות באתרי נתאנז ופורדו (קום).
המידע הרב הזה מאפשר להבין בכל פרק זמן נתון האם איראן אכן עומדת בתנאי הסכם הגרעין.
בתקופה האחרונה, בה הודיעה איראן שהיא מעשירה אורניום לרמה של 60 אחוז ומפירה בכך למעשה את ההסכם – סיפקו מערכות העיקוב מידע שהראה שאכן איראן הפיקה באמצעות הצנטריפוגות אורניום מועשר ברמה זו, והן גם סיפקו מידע טכני מפורט על תהליך ההעשרה בו נקטה איראן.
המידע שזרם ממכשירי העיקוב, בשילוב עם ביקורי הפיקוח של הסוכנות, סיפק בשנים האחרונות מידה מסוימת של הבנה לגבי הפעילות האיראנית.
ככלל, הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית מפקחת על מתקנים רבים ברחבי העולם, אולם לאחר מלחמות המפרץ מול עיראק, וכשהתברר שלמעשה עיראק פיתחה במשך שנים רבות נשק גרעיני "מתחת לאף" של פקחי הסוכנות, הוכנס לשימוש מה שמכונה "הפרוטוקול הנוסף" – פרוטוקול זה הינו למעשה שורה ארוכה של אמצעי בקרה ועיקוב, ביחד עם ביקורים תכופים של פקחים, שהתווספו לפיקוח ה"רגיל" של הסוכנות. איראן הסכימה לקבל על עצמה את הפרוטוקול – וזאת כחלק מהסכם הגרעין.
ביחד עם זאת, גם במסגרת הסכם הגרעין, איראן סירבה לאפשר ביקורי פתע במתקניה הגרעיניים, וזו הייתה אחת הפרצות החמורות בהסכם, שישראל התריעה עליה כל הזמן.
הפסקת העברת המידע – צעד מתריס וחלק מהמו"מ
במשך כל השנים מאז חתימת ההסכם, המידע שהצטבר במערכות ובסנסורים השונים, הועבר באופן רציף לפקחי הסוכנות, אולם, כעת, כאמור, איראן הודיעה על הפסקה של העברת המידע משום שפג תוקפו של ההסכם (שגם הוארך לאחרונה).
הפסקת העברת המידע היא צעד מתריס של איראן, שנמצאת בעיצומו של מו"מ על הסכם גרעין חדש, והיא מהווה, להערכתי, "עמדת פתיחה" קשוחה, שנועדה מבחינת איראן להביא לה הישגים בהמשך המו"מ, וזאת משום שלדעת איראן, הפסקת העברת המידע תכריח את המעצמות לפעול מהר יותר, ולוותר לה יותר, כדי שהמידע ישוב לזרום כרגיל.
ישראל כבר הודיעה היום שהפסקת העברת המידע הינה צעד שחושף את כוונותיה הזדוניות של איראן.
וביחד עם זאת, צריך לשים לב לכך שאיראן לא הודיעה על ניתוק של המצלמות והחיישנים, וגם לא אמרה שהיא תפגע בהם או תשיב אותם לסוכנות. ולכן, עדיין לא מדובר על "שבירת הכלים", אלא, לדעתי, זהו צעד שנועד כנ"ל לשפר את מצבה של איראן במשא ומתן מול המעצמות, ולהפעיל עליהן לחץ חזק.
צעד זה גם מבטא את עמדתו הקיצונית של נשיא איראן החדש ראיסי, שמתוך הצהרותיו נראה שהוא מעונין בהסכם הגרעין, אולם הוא גם מעונין בשיפורים שיוכנסו בו לטובת איראן.
כך או אחרת, המצב עכשיו נהיה יותר מורכב, ונקווה שביידן וממשלו לא יתקפלו מול הלחץ האיראני. בישראל פועלים על מנת ליידע את הממשל האמריקני על מה שקורה "מאחורי הקלעים" באיראן ולהציג את הסכנות הנובעות מההסכם האפשרי, ולשם כך נסע לאחרונה הרמטכ"ל כוכבי לביקור בארה"ב.
האם הפסקת העברת המידע תביא לתקיפה נגד איראן?
להערכתי לא. ישראל במילא פועלת נגד הפרויקט במישורים רבים, וכבר פוגעת באתרי הגרעין.
לא ישראל, וגם לא ארה"ב, יצאו לפעולה צבאית נרחבת על רקע הפסקת העברת המידע, וזאת כל עוד לא התברר בוודאות שאיראן "פורצת קדימה" לעבר השגת נשק גרעיני.
רק במידה ויתברר, באופן וודאי, על סמך מידע מודיעיני אמין, שאיראן מנצלת את העובדה שאין העברת מידע, והיא החליטה להעשיר אורניום לרמה צבאית (של 90 אחוז ומעלה), או אז, ורק אז, תונח על השולחן האופציה של הפצצת מתקני הגרעין באופן מעשי.
נכון לעכשיו, אנחנו לא במצב הזה.
ולכן, להערכתי, לא תהיה הידרדרות צבאית מול איראן בעתיד הקרוב, אלא יהיה נסיון של המעצמות לזרז את המו"מ, ולהחזיר את איראן למצב שבו המידע כן יועבר. נקווה שהן יפעלו נכון מול איראן, בנחישות ובעקביות, ולא מתוך גישה של ויתורים ופשרנות.
בשורות טובות, צום קל, "יהפכו ימים אלו לששון ולשמחה"
הכותב הינו ראש ישיבת 'דרכי תמימים' ת"א, פרשן לעניני צבא ובטחון
תגיות: איראן, הרב אבישי אפרגון