-
הכרזה רשמית על נורמליזציה עם סודאן – איראן וחמאס זועמים. הסכמי שלום בדרך עם עוד 5 מדינות – ביניהן סעודיה – מה הסיכון הבטחוני האפשרי? בשורה טובה – חיסול של בכיר מאוד באל-קאעידה • לטור המלא
מנחם|ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״אמאת הרב אבישי אפרגון, ראש ישיבת "דרכי תמימים" ת"א, פרשן לעניני צבא ובטחון
סודאן הכריזה רשמית על נורמליזציה של היחסים עם ישראל, הסכמים יחתמו בקרוב בעזהי"ת.
כצפוי, איראן וחמאס הגיבו בזעם רב. נזכיר שסודאן הייתה הנתיב המרכזי דרכו איראן העבירה שיירות של רקטות ואמצעי לחימה ותחמושת לחמאס (דרך סודאן נעשו הברחות למצרים, ודרך מדבר סיני הועבר הנשק לרצועת עזה), ולכן ברור מאליו הזעם שהם מביעים, ובמיוחד משום שכפי שכבר כתבתי כעת איראן מבודדת לגמרי בעולם הערבי, ונשארו לצידה רק שתי המדינות המתפוררות – לבנון וסוריה.
אין ספק שהסכמי שלום עם סודאן הם הישג חשוב ביותר – וזו בשורה חשובה ומבורכת.
בחסדי שמים, מול עינינו אנו רואים כיצד העולם הערבי משתנה, מתהפך, ושואף לקרבתה של ישראל. וביחד עם זאת, אסור לנו לאבד את העירנות המודיעינית-מבצעית, ואת כח ההרתעה שלנו, וסביר להניח שגם במדינות שכבר חתמו הסכמים, וגם באלו שעתידות לחתום (ראה לקמן), יש גורמים רבים שאינם מעונינים בשלום, ויש לדאוג הן לשלומם של התיירים מישראל שיגיעו לשם, הן לאבחנה מדויקת של מי שיגיע משם לישראל, והן לשימור מלא של היתרון האיכותי של ישראל מול כל אחת מהמדינות וגם מול קואליציה אפשרית שלהן, וזאת משום שהמשטרים בכל המדינות הללו אינם יציבים, ואיננו יכולים לסמוך על הסכמים בלבד כערובה לבטחון.
צפי לשלום עם סעודיה
במוצ"ש הודיע טראמפ שעוד 5 מדינות בדרך לשלום עם ישראל, ביניהן גם סעודיה.
נזכיר שסעודיה שלחה כוחות צבא נגד ישראל הן במלחמת ששת הימים והן במלחמת יום הכיפורים, ושבמשך שנים רבות היא מימנה בסכומי עתק מדינות ואפילו ארגוני טרור שלחמו ופגעו בישראל. שלום איתה הוא צעד חשוב, והוא חייב להתבטא "בשטח", ובצעדים מעשיים של ניתוק מימון סעודי – רשמי או שאינו רשמי – עבור ארגונים או יחידים שפועלים נגד ישראל, וכן באווירה תקשורתית מתאימה, וביצירת דעת קהל חיובית כלפי ישראל ברחבי הממלכה, באופן שאכן יביא לשינוי אמיתי וחיובי ביחסים.
שוב נאמר – הסכם השלום הצפוי עם סעודיה הוא בשורה חשובה וטובה, ומדהים לראות את התהליך הזה אל מול עינינו, אבל צריך זהירות גדולה מאוד בכל הנוגע לשמירה על היתרון האיכותי.
ישראל התנגדה במשך שנים רבות לעיסקות נשק גדולות של ארה"ב עם סעודיה, ולעיתים גם הצליחה להתנות אותן בהכנסת שינויים חשובים במערכות הנשק או בפריסת מערכות הנשק.
לצערנו, סעודיה בעצמה וגם ארה"ב, לעיתים לא עמדו בהתחיבויות שלהן בתחומים אלו.
למשל, בעיסקת הנשק הגדולה שבה הגיעו לראשונה מטוסי 15-F לסעודיה, היא התחייבה כלפי ארה"ב, בעקבות לחץ ישראלי מסיבי, שהיא לא תציב אותם בשדה התעופה טאבוק, שהוא שדה התעופה הסעודי המאיים ביותר על ישראל. אולם, לאחר שנים בודדות בלבד, הפרה סעודיה את התחיבותה באופן בוטה, והיא הציבה את מטוסי הקרב האמריקנים החדישים הללו בבסיס זה, שהוא הקרוב ביותר לישראל, ומהווה את ה"עוגן" האווירי לכל פעילות אפשרית נגדה.
דוגמה נוספת – באותה עיסקת מטוסי 15-F – התחייבה ארה"ב שלא לספק לסעודיה מיכלי דלק תצורתיים (CFT ) עבור אותם מטוסים חדישים. מיכלי הדלק הללו, הינם מיכלי דלק גדולים במיוחד, ש"מולבשים" סביב גוף המטוס, ומאפשרים להרחיב מאוד את טווח הפעולה שלו, עם פגיעה מינימאלית ביכולות האווירודינמיות שלו, דהיינו שהוא עדיין יכול לבצע קרבות אוויר בצורה מרשימה, למרות שהוא נושא עליו הרבה יותר דלק, ויכול להגיע לטווח רחוק בהרבה.
אולם, שוב, לאחר שנים בודדות, סופקו המיכלים הללו לסעודיה, ובכך שוב נפגע בטחונה של ישראל, למרות התחייבויות סעודיות ואמריקניות מפורשות!
השאלה הגדולה היא, האם ההסכמה הסעודית לשלום, שנראית כעת די קרובה, מותנית בעסקת ענק נוספת – והפעם של כמות גדולה של מטוסי חמקן, וכנראה גם של עוד מערכות נשק סופר-חדישות, שעד היום ארה"ב נמנעה מלמכור אותן, וכעת, בשל חוזה השלום הצפוי, הן יאושרו למכירה.
לדעתי אין ספק שהתשובה לכך היא חיובית. סעודיה תדרוש מכירת מערכות נשק חדישות מאוד ובמיוחד כמות גדולה של מטוסי חמקן. לדעתי היא תרכוש לא פחות מ- 50 מטוסים, ויתכן שאף 100. נזכיר שסך כל עסקאות החמקן שחתמה עליהן ישראל עד עתה עומד על 50.
רכש של עשרות מטוסי חמקן ע"י האמירויות, ורכש של 50-100 חמקנים סעודים, ואולי גם של מדינות מפרץ נוספות – יגרום להצפה של המזרח התיכון במטוסי חמקן, שבפוטנציאל עלולים להיות מופנים נגד ישראל.
זהו לא רק חשש אישי שלי. כבר התפרסם שמפקד חיל האוויר אמר לנתניהו שהוא מתנגד נחרצות למכירת מטוסי חמקן לאמירויות (וזה למרות שחיל האוויר שלנו אפילו תירגל איתם במשותף בשנים האחרונות, ואף הזמין אותם לביקור בבסיס שמפעיל בארץ את מטוסי החמקן!). ובמוצ"ש התפרסם, שהאלוף עמוס גלעד אמר שהמשטרים של המדינות איזור אינם יציבים ולכן צריך להתנגד למכירת ה 35-F למדינות אלו.
שוב גם נדגיש – יחסי השלום עם מדינות הערב הן אינטרס שלהן בראש ובראשונה, ולכן אסור לנו בשום אופן להתקפל ולהסכים לוויתורים בשביל השלום עימן, ובוודאי שאסור לנו להתפשר בנושאי בטחון, ובמיוחד אסור לנו לקבל שום פגיעה ביתרון האווירי של ישראל שהוא למעשה היתרון החזק והמוחץ ביותר שלה (בדרך הטבע) בשדה הקרב, והוא שמאפשר לה להגשים הלכה למעשה את יסודות תפיסת הבטחון שלה – שהם גיוס מהיר של צבא המילואים, ציודו המהיר, והעברתו הזריזה לשדה הקרב.
הגיוס המהיר הזה מותנה בדרך הטבע בכך שיש "שמים נקיים", או לפחות קרוב לנקיים, ועל ידי כך יכול צבא המילואים הגדול, שמבוסס על מאות אלפי אזרחים, לעזוב את המשפחות בבית ללא דאגה של תקיפות אוויריות עליהן ח"ו, ולהתגייס ולהצטייד במהירות במרכזי הגיוס ובימ"חים, וגם לנוע במהירות לחזיתות הקרב השונות, בלי להיפגע בדרך לשם ובלי להיות מעוכב ע"י הפצצות של חילות אוויר עוינים, ובכך, ע"י הגעתו הזריזה, הוא מסוגל להטות את הכף לטובת הכוחות הסדירים הקטנים של צה"ל, שהם קטנים מאוד ביחס לצבאות הסדירים של צבאות ערב.
כמו כן, העליונות האווירית חשובה מאוד על מנת להוות איזון לנחיתות הכמותית מול צבאות ערב (שקיימת למרות גיוס המילואים), וגם על מנת לפגוע במערכי השיגור העוינים של הרקטות וטילי הקרקע-קרקע, וכן על מנת למנוע פגיעה באמצעות הפצצות אוויריות במרכזי אוכלוסיה ח"ו, בתשתיות חיוניות, בסיסי צה"ל, מרכזי לוגיסטיקה וציוד, מפקדות, מתקני קשר, מערכות מכ"ם ובקרה וכו' – שכל פגיעה בהן יכולה להביא לנזק ממשי לצה"ל בשדה הקרב, בעודו נלחם עם כוחות גדולים פי כמה ממנו.
ובקיצור ולענין – קשה אפילו לתאר עד כמה העליונות האווירית היא חשובה – ולכן זה קריטי לשמור עליה מכל משמר.
יש להדגיש, גם היום, לאחר התפרקות הצבא הסורי והתפוררות לוב ועיראק, עדיין יכולה להתלקח במזרח התיכון מלחמה מול צבאות ערב גדולים – בראשם הצבא המצרי, ואיתו איראן, ובמקרה של חילופי שלטון גם סעודיה בעצמה, שיש לה חיל אוויר גדול מאוד וחדיש ביותר, ומאז מלחמת המפרץ הראשונה (1991) כוחות הקרקע שלה גדלו פי 2. כמובן שיש לקחת בחשבון גם את ירדן, ואת חיזבאללה וחמאס. כך שהתרחיש של מלחמה מול כמה אויבים, עדיין קיים, ומצריך מישראל לשמור על יתרונה המרכזי – עליונות אווירית מוחצת.
כמו כן, ברור מאליו שאם סעודיה תקבל מטוסי חמקן, בטענה שהיא כעת חותמת על חוזה שלום עם ישראל, אז מה ימנע ממצרים ומירדן לדרוש ולקבל מטוסים כאלו?
לישראל יהיה קשה מאוד להתנגד לאספקת מטוסי חמקן למצרים ולירדן רק בגלל ש"אולי יתחלף שם השלטון", כי הרי זו הסכנה גם בסעודיה ואיחוד האמירויות, ובכל זאת הן יקבלו את המטוסים הללו. נכון, אמנם, שיעברו כמה שנים עד שהמטוסים הללו יגיעו ויקלטו, אבל בכל זאת מדובר עבור המדינות הללו בקפיצת מדריגה עצומה, ועבור ישראל מדובר בשחיקה אמיתית של יתרונה החשוב ביותר.
אי אפשר ואסור להקל ראש בזה. ישראל לא יכולה לקבל מצב שבו שמי המזרח התיכון יהיו עמוסים במאות מטוסי חמקן – סעודיים, מצרים, ירדנים, אמירתיים וכו' וכו'.
למטוסים הללו יש יתרון עצום על פני כל מערכת נ"מ – כולל אלו של ישראל (כדוגמת הפטריוט), ויש להם יתרון עצום גם בקרבות אוויר, משום שהם עצמם בלתי נראים (לפחות בחלק ממתארי הקרב האווירי), ואילו יריביהם כן נראים להם (באמצעות מערכת חדישה לרכישת מטרות ע"י גילוי אינפרא אדום שמותקנת בהם), ולכן קשה מאוד לפגוע בהם, ואילו הם כן יכולים לאיים מאוד על יריביהם.
שלום – כן, ויתורים בתחומי בטחון חיוניים – לא ולא!!!
חוסל בכיר מאוד באל-קאעידה
ביום השבת קודש חוסל באפגניסטאן, באמצעות פעולה של יחידת עלית, מי שנחשב למספר 2 בהנהגת הארגון – אבו מוחסן אל מאסרי ימ"ש, כך נמסר בהודעה רשמית של אפגניסטאן.
הנ"ל היה ברשימת המבוקשים ביותר של ה FBI, ונחשב למנהיג העליון של אל-קאעידה באזור תת היבשת ההודית.
כן יאבדו כל אויביך ה'!
בשורה טובה נוספת – במוצאי שבת התחלנו לומר בתפילת שמונה עשרה "ותן טל ומטר לברכה" – ואכן כבר בתחזית ליום ראשון מדובר על גשם ברוב חלקי הארץ!
תגיות: הסכם שלום, הרב אבישי אפרגון