-
בחריין הודיעה היום רשמית שהיא סיכלה פעולות טרור שנתמכו ע"י משמרות המהפכה באיראן. על פי ההודעה, הפעולות כוונו נגד מתקנים ציבוריים, בטחוניים, וכללו גם תכנון להתנקש בבכירים בחריינים. כמו כן נתפס מטען נפץ שאמור היה להיות מופעל נגד "משלחת זרה" שהגיעה לבחריין • לכתבה המלאה
מנחם|ג׳ בתשרי ה׳תשפ״אבחריין הודיעה היום רשמית שהיא סיכלה פעולות טרור שנתמכו ע"י משמרות המהפכה באיראן.
על פי ההודעה, הפעולות כוונו נגד מתקנים ציבוריים, בטחוניים, וכללו גם תכנון להתנקש בבכירים בחריינים. כמו כן נתפס מטען נפץ שאמור היה להיות מופעל נגד "משלחת זרה" שהגיעה לבחריין.
ההודעה הרשמית הזו הציבה באור הזרקורים את אחת הבעיות הקשות שמהן סובלת בחריין.
במדינה קטנה זו יש בסה"כ כ- 1.8 מיליון תושבים. רובם הגדול, כמיליון איש, אינם בחריינים במקור, אלא מהגרים ועובדים זרים. חלק נכבד מהמהגרים והזרים – מאיראן.
בנוסף לכך, גם העם הבחרייני עצמו, הוא ברובו שיעי, והוא נשלט בידי מיעוט סוני, של שושלת אל-ח'ליפה – שכבשה את בחריין לפני כ- 250 שנה. כזכור – איראן היא שיעית.
שני הגורמים הללו – הזרים הרבים (שחלק מהם מאיראן), והעובדה שרוב העם הבחרייני הינו שיעי – מהווים מוקד קבוע למתיחות ולבעיות בתוך בחריין. לפני 9 שנים, במסגרת מהומות ה"אביב הערבי", נערכו עימותים קשים ביותר בתוך בחריין בין מפגינים שיעים רבים, לבין צבא בחריין הקטן. כאשר נוכח השלטון לדעת שהוא עומד בפני התמוטטות, הוא הזעיק לעזרה את סעודיה ואיחוד האמירויות – אלו שלחו במהירות יחידות צבא וכוחות התערבות גדולים – שפעלו בעוצמה נגד המפגינים, והרגו עשרות מהם.
השלטון הסוני האשים אז את איראן השיעית בליבוי המהומות וההפגנות.
כל אלה יוצרים להערכתי איום ברור ח"ו על תיירות ישראלית לבחריין, ועל פעילות גלויה של ישראל שם.לעניות דעתי איראן כעת לוטשת עיניים לעבר בחריין, וסוכניה הרבים, שפזורים במדינונת הקטנה הזו, עלולים כבר להתחיל באיסוף מידע והכנות לקראת פעילות בעתיד נגד ישראלים ח"ו.
גם באיחוד האמירויות המצב לדעתי לא מאפשר פתיחה מהירה של קשרי תיירות וכלכלה. קשרים כאלו צריכים להיות מבוססים בראש ובראשונה על הבטחת הבטחון האישי של התיירים ואנשי העסקים. נזכיר, שבאיחוד האמירויות ישנם בסה"כ כ- 1.5 מיליון אזרחים, ומספר עצום של 8 מיליון אזרחים זרים, עובדים זרים ומהגרים, שחלק מהם מגיע מאיראן.
האם מישהו ערב לבטחונם של כל אלו שמזדרזים לסגור "חבילות תיור" וטיסות לאיחוד האמירויות ולבחריין?
אין לי ספק שגורמי בטחון בישראל – בראש ובראשונה המוסד – אכן נותנים את דעתם לסוגיה קריטית זו, אבל גם אין לי ספק שכדי להבטיח בצורה אמיתית ורצינית את בטחונם של התיירים ואנשי העסקים, צריך להיכנס לתהליך ארוך ומסודר – שיכלול פיקוח, בקרה, ועזרה מקצועית של גורמי בטחון ישראליים רשמיים לחברות התעופה של בחריין ושל האמירויות, לנמלי התעופה ונמלי הים, אתרי התיירות, המלונות, השווקים וכו', על מנת למנוע מאיראן ומעושי דברה אפשרות לתכנן פעולות טרור ח"ו במדינות אלו, תוך הסתמכות על העורף הלוגיסטי הרחב שיש שם לאיראן, על האזרחים הרבים שתומכים בה, ועל הקירבה הגיאוגרפית לאיראן שיכולה להקל על הוצאה לפועל של פעולה כזו ח"ו היל"ת.
בתוך כל "חגיגות השלום", צריך להיות ברור – חיי אדם הם מעל הכל, וכידוע ש"פיקוח נפש" דוחה הרבה מצוות גדולות וחשובות, וביניהן גם שבת וכו'.
אדגיש: אינני מתנגד לשלום – ההיפך הוא הנכון. אנחנו בעד שלום, אבל שיהיה שלום אמיתי – שלא יסכן חיי יהודים!
נכון לעכשיו, הויתורים המפליגים שעשתה ישראל יש בהם גם סכנה בטחונית חמורה – הקפאת התיישבות ביו"ש, חידוש הדיבורים המסוכנים על מדינה פלסטינית, ביטול הסיפוח, והסכמה שבשתיקה [או לכל הפחות מיתון ההתנגדות] לרכש מטוסי חמקן 35-F – הם חמורים ביותר. וכעת מתווסף אליהם כנ"ל, גם סיכון אפשרי שמגיע כתוצאה מפתיחה מהירה מדי של התיירות והעסקים, בלא שניתן מענה בטחוני יסודי להבטחת שלומם ובטחונם של הישראלים הרבים שמעונינים להגיע במהירות למדינות המפרץ.
נקודה נוספת למחשבה – הפרסומים הרבים בארץ על העוצמה הכלכלית של איחוד האמירויות, על האיים המלאכותיים, מגדלי הענק, מלונות הפאר, ועל ה"כסף הגדול" שעומד להגיע לארץ – יצאו מכל פרופורציה!
יחסים כלכליים ישנם מתחת לפני השטח עם האמירויות מזה כעשרים שנה. היחסים האלו גם הלכו והתחממו עם השנים, גם ללא הסכמים רשמיים. אולם כסף גדול לא זרם משם לארץ, וגם לא ברור מה יזרום משם כעת…
הערכות סבירות מדברות על היקף סחר של כ- 500 מיליון דולר בשלבים הראשונים. זה היקף סחר צנוע מאוד, וגם אם הוא יהיה גדול יותר, בוודאי שהוא רחוק מאוד מכל התיאורים הצבעוניים של התקשורת, שמהם ניתן להבין שעומדים לפזר על כולנו מזוודות של דולרים מהמטוסים של איחוד האמירויות…
כדאי לנו להיזכר בעובדה הפשוטה ששוק הנפט בכל העולם סובל בשנים האחרונות מירידה עצומה, וזאת בשל ההכנסה המוגברת לשימוש של אנרגיה מתחדשת ותחליפי נפט למיניהם, ולכן "העושר" של מדינות המפרץ לא צפוי להישמר בידן לאורך זמן. וזה עוד לפני שדיברנו על כך שבבחריין עתודות הנפט עתידות להיגמר ע"פ ההערכות תוך 10-15 שנים בלבד…
זוהי אחת הסיבות היסודיות לכך שמדינות אלו מעונינות ביחסים טובים עם ישראל – בשל ההצלחה הטכנולוגית העצומה שיש לה בחסדי ה', שיכולה להציל אותן בהמשך, ולעזור להן לפתח כלכלות יצרניות ומבוססות הייטק, כאשר שוק הנפט העולמי ימשיך להדרדר.
ובמלים אחרות – המדינות הללו מסתמכות על העוצמה הכלכלית הישראלית, ולכן אל לנו לשגות באשליות מסוכנות, שהעוצמה הכלכלית שלהן תביא לנו קפיצת מדריגה כלכלית כלשהי.
בשורות טובות, שנה טובה ומתוקה!
מאת הרב אבישי אפרגון, פרשן לעניני צבא ובטחון, ראש ישיבת חב"ד "דרכי תמימים" ת"א
תגיות: בחריין, הרב אבישי אפרגון
כתבות נוספות שיעניינו אותך: