היום מתפרסם בארץ על כך שתמורת ההסכם עם איחוד האמירויות, הסכים נתניהו שארה"ב תספק להם מטוסי חמקן חדישים מדגם פ 35, כמו של ישראל. אם אכן זה כך הרי שמדובר בצעד חסר תקדים. במשך שנים ישראל התעקשה, בצדק רב, על כך שמטוסים אלו לא יסופקו למדינות ערב, וזאת למרות שהן ביקשו אותם מארה"ב, והיו מוכנות לשלם עבורם מחירים מפולפלים.
אמנם, אין לישראל גבול משותף עם האיחוד, אבל במקרה של שינוי משטר שם (בשל מהפכה אסלאמית למשל), תוכל מדינה זו להעביר אותם בקלות למדינה קרובה יותר. דוגמא בולטת לכך היא מלחמת יום הכיפורים.
במלחמה הזו השתתפו בלחימה שתי טייסות של מטוסי מיראז' צרפתים שהועברו למצרים משכנתה לוב. מטוסים אלו השתתפו כבר בתקיפה המצרית הגדולה הראשונה של פרוץ המלחמה.
כמו כן חיל האוויר העיראקי העביר לחיל האוויר הסורי, לפחות 3 טייסות של מטוסי קרב , שהשתתפו בלחימה נגד צה"ל בחזית הצפון, וטייסת נוספת של מטוסי האנטר (תוצרת בריטניה) שתקפו את כוחות צה"ל בסיני.
אלגי'ר הרחוקה, העבירה גם היא למצרים 59 מטוסי קרב, מדגמי מיג 17, מיג 21, וסוחוי 7.
כוויית – אחת ממדינות המפרץ – העבירה למצרים 5 מטוסי האנטר, וגדוד חיל רגלים שלחם בצה"ל באזור תעלת סואץ. גדוד שריון כוויתי וסוללת ארטילריה יצאו לכיוון סוריה, אך לא הספיקו להגיע.
סעודיה שלחה באותה מלחמה כוחות קרקע – גדוד צנחנים וגדוד שריוניות לחזית הסורית, וכן שתי חטיבות וגדוד שריון, ו- 5 מסוקים – ששהו בשטח ירדן.
העברת המטוסים נעשית בצורה פשוטה ביותר, בטיסה בין המדינות. בתרחיש של לחימה כוללת נגד ישראל ח"ו, למטוסי חמקן שיופעלו ממצרים או מירדן תהיה משמעות אדירה (שתיהן מפעילות מטוסי פ 16, ובעלות תשתית טכנולוגית תעופתית מתקדמת יחסית, והיכרות טובה עם מערכות נשק חדישות).
בנוסף לתרחיש הנ"ל, תיתכן גם פעילות ארוכת טווח באמצעות תדלוק אווירי, כך שהמטוסים יוכלו להיות מופעלים ישירות משטח האיחוד, תוך ניצול של יכולות החמיקה שלהם, לטיסה ארוכת טווח בלי שיגלו אותם מערכות מכ"ם אווירי מוטסות של קרקעיות של ישראל.
לאחר הפרסומים היום בנושא, הכחיש ראש הממשלה נתניהו שהסכים להעברת מטוסי החמקן.
מאת: אבישי אפרגון, ראש ישיבת "דרכי תמימים" ת"א, פרשן לעניני צבא ובטחון.