הרב יהודה גינזבורג, שליח הרבי מה"מ בשכונת הכרמל הצרפתי, חיפה
גם היום – בפעם הששת אלפים ומי יודע כמה מאז הבר מצוה שלי – קראתי את "שש הזכירות" שבסיום התפילה, אותן חובה לזכור ולא לשכוח. הזכירה האחת לפני האחרונה שבהן היא "זָכוֹר אֵת אֲשֶׁר עָשָׂה ה' אֱ-לֹהֶיךָ לְמִרְיָם בַּדֶּרֶךְ בְּצֵאתְכֶם מִמִּצְרָיִם".
כאשר משה הגיע להוציא את ישראל ממצרים, פרש מחיי האישות עם ציפורה אשתו – ועל כך דיברה אחותו מרים עם אהרון, האח המשותף "וַיֹּאמְרוּ, הֲרַק אַךְ-בְּמֹשֶׁה דִּבֶּר ה' – הֲלֹא, גַּם-בָּנוּ דִבֵּר; וַיִּשְׁמַע, ה'". הם הבינו כי משה הרגיש מורם מעם בתור נביא ה' שלכן פרש מן האישה, ולכן דיברו עליו מאחורי הגב.
על כך הם קיבלו מענה כי משה "בכל ביתי נאמן הוא" וחלילה לדבר עליו. בהמשך קיבלה מרים את עונש הצרעת – על כך שדיברה לשון-הרע – ועם ישראל נאלץ להמתין במשך שבעה ימים עד להחלמתה. רק אז עזבו את המקום 'חצרות' בו שהו, ונסעו למדבר פארן.
אני מניח שרובנו זוכרים עשרות אירועים היסטוריים מהתורה. מבריאת העולם, ריב קין והבל ועד לבניית המשכן והכניסה לארץ ישראל.
מה 'זכתה' מרים שנזכיר אותה דווקא במקרה לא נעים זה? מה סך הכל היא עשתה? מדובר באחות צדיקה ששמרה על משה כשנזרק לייאור, דיברה עליו עם האח המשותף. לא שיימינג בפייסבוק, לא מודעות בעיתונים ולא פאשקווילים במאה-שערים. ובכל זאת מאז ועד היום נזכור, ולא נשכח.
• • •
פרשות השבוע שלנו "תזריע-מצורע" עוסקות בדיני הנגעים, בפרט נגע הצרעת – אחת המחלות שכבר עזבה אותנו (בתקוה שהקורונה תעזוב מהר יותר..).
הגמרא מספרת כי נגע הצרעת היה עונש למספרי לשון-הרע. המקבל צרעת נדרש לעזוב את מחנה ישראל למשך שבועות ארוכים! עונש שנועד לתת להם ימי בידוד בהם יחשבו על כך שסייג לחכמה הוא השתיקה. לשון הרע חמור ביותר עד כדי הקביעה "לשון הרע הורגת שלשה אנשים! האומר, המקבל ומי שאמרו עליו", והזהירות ממנו נדרשת שבעתיים.
כי גם כשלא נפגשים בגלל הסדר או בידוד חלילה אפשר לדבר לשון הרע בטלפון או בהתכתבות בוואטסאפ. אפשר להשחיל משפט באמצע סיפור ואפשר לתת גם קריצת עין שאומרת הכל וגם יכולה להרוס הכל.
• • •
רבי ישראל-מראדין ידוע בכינויו "החפץ חיים" על שם ספרו המדבר בחומרת לשון הרע. כנאמר בספר התהלים "מִי-הָאִישׁ, הֶחָפֵץ חַיִּים; אֹהֵב יָמִים, לִרְאוֹת טוֹב. נְצֹר לְשׁוֹנְךָ מֵרָע; וּשְׂפָתֶיךָ, מִדַּבֵּר מִרְמָה" (תהלים לד). ספר עבה שכל-כולו עוסק בחומרתה של העבירה הזו.
ועם כל חשיבותה וחומרתה – לא נהוג בחב"ד לעשות 'קביעות' ללימוד הספר, לדבר על העבירות והחומרות שבו ולדון באפשרויות המתירות את הדיבור במקרים יוצאי דופן.
חסידים הסבירו – כי לפעמים בכך שמתעסקים בדיבור על האיסור וחומרתו, יכול לצאת חלילה מכשול ודיבור אסור מפינו. הלשון הרע חמור עד-כדי-כך שעדיף לא לדבר עליו בכלל!
• • •
מרים הנביאה הייתה אישה של אהבת-ישראל אמיתית. היא דאגה בתקופת המשבר במצרים שהוריה יינשאו מחדש ובכך זכה עם ישראל ללידתו של משה הגואל. היא התייצבה לידו בהיותו במים וגם בימים הקשים במצרים עודדה את בני ישראל כי יום יבוא והם יצאו עם שירה וריקודים, מה שאכן קרה!
דווקא משום כך חשבה כי כאשר משה פרש מאשתו, עשה בכך מעשה שלא מתאים לו ורצתה לגרום לו לחזור לחיי הנישואין ולהבאת ילדים נוספים. היא חלילה לא עשתה זאת כגנאי או כדבר קבוע ורגיל.
ובכל זאת ואולי דווקא משום כך – אנו שבים ומזכירים כל יום, גם בשבת וביום הכיפורים – כי לשון הרע לא מדבר אלינו. כי גם צדיק גמור מחוייב להיזהר מלשון הרע גם אם מטרתו וכוונתו טובה.
• • •
החיים בצל הקורונה יכולים להשפיע עלינו להתעניין יתר על המידה בערוצי המדיה והחדשות, בעיתונים וברכילות על הא ועל דא. על המערכת הפוליטית, גורמי ההדבקה בקרב ציבורים ומקומות שונים, ועל האשמים בכל דבר וענין.
אז נכון, אנחנו בני אדם – אבל את הפגישות עם הידידים צריך לנתב לדיבור חיובי, מי צריך עזרה וכיצד אפשר לעזור לו, איך מנצלים את זמן הפנאי שנוצר ללימוד תורה ויהדות, לעשיה חיובית ולזמן משפחתי – וחלילה לא נגד מישהו או על מישהו.
יום הזיכרון לחללי צה"ל ונפגעי האיבה שיחול השבוע הוא יום חשוב מאין כמוהו, יום למחשבה על אלו שמסרו את נפשם למעננו ולמען ארץ הקודש, אבל יום הזיכרון הוא גם כל יום. שומר פיו ולשונו – שומר מצרות נפשו.
וכך קראנו בפרקי אבות בשבת האחרונה "שַׁמַּאי אוֹמֵר . . אֱמוֹר מְעַט וַעֲשֵׂה הַרְבֵּה, וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת".
כן, גם שמאי המחמיר ידע שיש לקבל כל אחד – גם מי שחושב או מתנהג אחרת – בסבר פנים יפות.