הרב יהודה גינזבורג – שליח הרבי מלך המשיח בשכונת הכרמל הצרפתי, חיפה
לפני כחודשיים נכנסתי לחנות בגדי ילדים בירושלים, ולהפתעתי גיליתי מדף שלם של.. תחפושות! נראה היה שהתחפושות לא נשארו משנה שעברה והתברר כי כבר אז נחטפים מהמדפים תחפושות, שמחירם במאות שקלים!
נודה ולא נבוש, שמצוות התחפושת גברה על הרבה מצוות אחרות. אם זה כמצוה שנוהגת באנשים נשים וטף ובכל גיל, אם זו המצווה היחידה שבה קיים האיסור "לא תוסיף" – כי אין בעיה להתחפש בכל בוקר וערב למישהו אחר.
ואם זה מנהג התחפושות שמתחיל הרבה לפני פורים האמיתי, אז מה יש בתחפושת שאפילו הפחות מסורתיים לא מוותרים עליה?
• • •
ר' חיים היה איש עסקים מוצלח, שהתסובב הרבה בין הפריצים של המאה ה-19 וסחר בין רוזנים ומלכים, יהודים וגויים כאחד. לצערו הרב לא יכול היה להסתובב בלבוש החסידי המסורתי הכולל חולצה לבנה ומכנסיים שחורות, ונאלץ ללבוש בגדים אחרים שתאמו לאופנה של אז.
רק פעם בשנה, כשהגיע לרבו רבי שמואל שניאורסון (הרבי הרביעי של חב"ד) הקפיד תמיד ללבוש את ה"שטריימל" (הכובע מפרווה) ובגדי החסידים. הוא היה נכנס לפגישה אישית אל הרבי ומקבל את ברכתו לשנה הבאה שיזכה לברכה והצלחה.
שנה אחת, טרם צאתו מביתו לנסיעה אל הרבי – חשב לעצמו: הלוא כל השנה מסתובב אני בבגדי האופנה הרגילים, האם אשקר אני על הרבי? מוטב שאבוא אליו בבגדיי הרגילים ולא אטעה אותו כאילו כל השנה הולך אני בבגדי החסידים.
אמר ועשה, והגיע אל הרבי בבגדי האופנה. "רבי – החלטתי להפסיק לשקר", אמר.
הסתכל אליו הרבי בפנים חתומות ואמר: "וכי חשבת שאיני יודע מה הנך לובש בכל השנה? אלא שעד עכשיו חשבתי כי הלבוש היהודי הוא הלבוש האמיתי והלבוש המודרני אינו אלא כתחפושת ובלית ברירה. אבל אם גם לכאן הגעת בלבוש זה – אות הוא כי זהו לבושך האמיתי"…
• • •
טעמים רבים נאמרו למנהג התחפושת – רובם ככולם אינם ידועים למתחפשים, אולם הטעם העיקרי הוא כדי להדגיש ולסמל את נס פורים,
כי אף שנהנו כולם מסעודתו של אחשורוש והשתחוו להמן – כל זה היה רק תחפושת. באמת ובתמים נשארו כולם נאמנים לה' ולתורתו, מה שגרם לפור שיתהפך לטובה וליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר.
פעם בשנה אנחנו מתחפשים ומראים כי כל מה ש'לבשנו' במשך השנה אינו הלבוש האמיתי. הסיבה שלא קבענו עיתים ללימוד התורה היה בגלל הקשיים בעבודה. זה שלא ראו אותנו בבית הכנסת היה בגלל בעיות בשלום-הבית, והתפילין שלפעמים נשארו מיותמות על המדף זה רק בטעות.
באמת באמת – יהודים אנחנו, נאמנים ומאמינים במסורת אבותינו שהיא העומדת לנו לעד ולעולמי עולמים. נתחפש ושוב נתחפש, נשקיע כמה שיידרש – כדי להוכיח (גם אם איננו מבינים) שלא מה שנראה כלפי חוץ הוא האמת.
שהמריבות בין המפלגות אינם אלא רק כדי שכל אחד יקבל את תשומת הלב המספקת לו. שהחילוקי הדעות אינם אלא חיצוניים, אבל באמת – כולנו אחים.
לכן גם תחפושת גורילה לא תפחיד אותנו כי אינה אמיתית. אבל כשרואים מסכת קורונה תמיד נשאר החשש אולי נידבק חלילה…
• • •
בספר הזוהר נאמר כי יום הפורים נעלה אף יותר מיום הכיפורים – מה שמרומז בשם "יום הכיפורים" שהוא רק 'כ' – כמו פורים.
בכדי להגיע למקור הרחמים והסליחות בכיפור נדרש צום ארוך, תפילות בקשות וסליחות, ואילו ביום הפורים מגיעים על ידי התחפושות וה'עדלאידע', השמחה והמשתה – למקום שבו כולנו שווים, כולנו אחים, כולנו יהודים טובים.
אז הגיע הזמן להוריד את המסכות… לגלות את האמת שבתוכנו – כי "הנה מה טוב ומה נעים – שבת אחים גם יחד"!
אתם מוזמנים למסיבת הפורים לילדים – שני הקרוב (9/3) בשעה 18:00 במכללת גורדון (טשרניחובסקי 73), תהיה גם תפילה וקריאת מגילה למבוגרים,
ולמשתה הפורים למחרת יום שלישי (10/3) בשעה 17:00 בבית חב"ד – לשתות ולשמוח עד דלא ידע ולקיים את מצוות היום בשמחה ובכיף!
• • •
כאן תוכלו לקיים את המצווה החשובה ביותר בפורים – מתנות לאביונים, כדברי הרמב"ם "מוטב לאדם להרבות במתנות אביונים, מלהרבות בסעודתו ובשלוח מנות לרעיו; שאין שם שמחה גדולה ומפוארה, אלא לשמח לב עניים ויתומים ואלמנות וגרים, שהמשמח לב האמֵללים האלו מידמה בשכינה, שנאמר: "כִּי כֹה אָמַר רָם וְנִשָּׂא, שֹׁכֵן עַד וְקָדוֹשׁ שְׁמוֹ–מָרוֹם וְקָדוֹשׁ, אֶשְׁכּוֹן; וְאֶת-דַּכָּא, וּשְׁפַל-רוּחַ, לְהַחֲיוֹת רוּחַ שְׁפָלִים, וּלְהַחֲיוֹת לֵב נִדְכָּאִים."