מאת הרב יהודה גינזבורג
באחת הפגישות שקיימתי השבוע, נפגשתי עם מישהו שתיאר לי את הקשיים והמכשולים שעומדים בפניו וגורמים לו ולמשפחתו טלטלות ואכזבות.
כשניסיתי לתהות על קנקנן של הבעיות, התברר לי להפתעתי, כי לכל קושי יש צד אחר עליו הוא לא סיפר קודם. כך לדוגמא כשסיפר על העסק שבבעלותו העומד בפני סגירה עקב תלונות שכנים, התברר כי "במקרה" הציעו לו למזג את העסק עם חברה גדולה ומרוויחה, מה שיביא לו בעזרת-השם הכנסה גדולה יותר לעסק…
עם כניסתנו לימי חודש מר-חשוון האפורים מחגים ומענני גשם, כדאי לשים לב לקשיים שלנו ולבעיות היום-יומיות; כמו גם לפרדוקס הידוע בישראל, כיצד יתכן שמצד אחד – לכולם קשה, המונים אינם 'סוגרים את החודש'. ומצד שני כלכלת ישראל בפריחה והאבטלה בשפל?
*
לפני כחמישים שנה, נכנס בחור צעיר ל'יחידות' (פגישה אישית) עם הרבי מליובאוויטש מלך המשיח, והתלונן על הקשיים שלו. מדוע היצר הרע מתגרה בו פעם אחר פעם ומפריע לו בהתקדמות הרוחנית?
כשבירר הרבי אצלו מה הם התחביבים שלו, השיב, כי הוא מאוד אוהב ציורים, בפרט של הצייר הנודע פיקאסו – וכי הציור שאותו הוא הכי אוהב הוא ציור של שקיעה על חוף הים, כאשר רואים ילדים וילדות משחקים ליד הים.
כמה עולה הציור הזה? התעניין הרבי, כאשר הבחור לא מבין את הקשר לשאלתו. "בדיוק עכשיו נמכר הציור המקורי ב'סותבי'ס' בית מכירות] בשמונה מליון דולר", ענה.
וכמה תעלה תמונה של אותו אירוע אם תימכר כ"גלויה"? – המשיך הרבי לשאול. קוואטר (רבע דולר), ענה הבחור.
כעת הרבי הסתכל לו בעיניים ושאל: איך יכול להיות שהתמונה המדוייקת עולה רבע דולר והציור שהוא פחות מדוייק נמכר בשמונה מליון?
מה השאלה? פשוט מאוד! השיב הבחור. בציור הכניס הצייר את הנשמה שלו, הוא השקיע, תיקן וחידד עד שיצא ציור מושלם.
"זו התשובה לשאלתך" המשיך הרבי. הקשיים הם חלק מהאתגרים המביאים אותנו לשלימות גבוהה יותר. כמו שילד קטן לומד ללכת על ידי הנפילות, כך גם אנחנו, עם כל קושי אנחנו חזקים יותר ומגיעים לשלימות גבוהה יותר!
*
בפרשת השבוע שלנו מסופר על המבול שהתחיל גם הוא בחודש מר-חשוון ונמשך על פני שנה שלימה. נח ומשפחתו שהו בתיבה וכך ניצלו. וכך נאמר בתורה "וַיְהִי הַמַּבּוּל אַרְבָּעִים יוֹם עַל הָאָרֶץ וַיִּרְבּוּ הַמַּיִם וַיִּשְׂאוּ אֶת הַתֵּבָה וַתָּרָם מֵעַל הָאָרֶץ". מדוע טורח הפסוק להדגיש כי המים נשאו את התיבה מעל הארץ – דבר שלכאורה הוא פשוט ומובן?
בתורת החסידות מבואר כי סיפור המבול הוא הוראה לחיי היום-יום שלנו. מי המבול הם טרדות הפרנסה שמקיפים אותנו ומאיימים "להטביע" אותנו. בשיר השירים נאמר "מַיִם רַבִּים לֹא יוּכְלוּ לְכַבּוֹת אֶת הָאַהֲבָה וּנְהָרוֹת לֹא יִשְׁטְפוּהָ", ועל כך מוסבר כי האהבה לקדוש ברוך הוא תנצח את הקשיים והטרדות הרבות, שכוללות גם מחשבות שליליות.
החידוש הגדול הוא: לא רק שישנה אפשרות להינצל מהמבול – זאת ע"י כניסה ל"תיבה" – אמירת תיבות התפילה (תיבה מלשון מילה) בכוונה, אלא גם כי המבול והקשיים עצמם מרוממים אותנו "מעל הארץ", מעל הקשיים היום יומיים.
האתגרים הגדולים הקיימים בארצנו הקטנה – אף שלכאורה מקשים על החיים כאן, אבל הם אלו המחשלים אותנו.
ניתן לדוגמא לציין את תופעת ניצולי השואה, שלמרות הסבל והקשיים הרבים שעברו, הם זוכים להאריך ימים מעבר לממוצע.
אף אנו, נלמד מכל קושי לצמוח, על כל בעיה – להתגבר ולהתרומם, וכך להתעלות "מעל הארץ" ולהצליח יותר!