מאת זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח
אנו חיים בדור שבו ״התנהגות נורמאלית״ נחשבת כמעט מילה גסה. עושה רושם שבדור שלנו אנשים רבים מחפשים להתנהג באופן יותר ויותר יוצא דופן. התנהגויות שלא היו עולות על הדעת בעבר נהפכו להתנהגויות נורמטיביות שאסור לחלוק על הלגיטימיות שלהן. לפעמים, משהו מהתפיסה הזו גם זולג לתוך העולם החסידי שבו אנו חיים. ניתן לראות זאת בעיקר אצל חלק מבני הנוער שלפעמים מושפעים מתפיסת העולם שהשתרשה בכל מקום. בני נוער האלו שואפים לחיים יותר חיצונים וראוותנים ופחות צנועים מאלו המקובלים בקרב חסידי חב״ד. מול ההשפעות ההרסניות של הרחוב, מה ניתן לעשות כדי לגדל ילדים שיקימו בתים נורמליים ומאוזנים שמבוססים על שגרת חיים ברוכה? מאיפה נובע צורך של בני נוער מסוימים בחיפוש אחרי ״הי״ מתמיד? מדוע יש בני נוער שמחפשים חיים ראוותנים שכל כולם בנויים על חומריות, הישגים ועשיית רושם?
התשובה היא שההתנהגויות האלו קשורות הרבה לתחושת הערך העצמי הנמוכה של בני הנוער האלו. תחושת ערך עצמי נמוכה גורמת לכך שהאדם אינו מרגיש שלם עם עצמו ואינו מרגיש שווה ערך ואינו מגיש ראוי לאהבה, ולכן הוא עסוק ב״לעשות רושם״ על אחרים כדי לקבל מהם את היחס והערכה והאהבה שכל כך חסרים לו. מה היא תחושת ערך עצמי? תחושת ערך עצמי היא האופן שבו כל אחד מעריך את עצמו וכמה הוא ״שווה״. אדם בעל תחושת ערך עצמי מרגיש שהוא שווה בזכות מי שהוא, ולא בזכות מה שהוא עושה ולא בזכות מה שיש לו. תחושת הערך העצמי יכולה להיות חיובית או שלילית בהתאם לאופן שבו כל אחד מעריך את עצמו. תחושת ערך העצמי משפיעה על האופן שבו אדם מעריך את יכולותיו להתמודד עם אתגרי החיים, לפתור בעיות, להשיג אושר, ולקבל כבוד מהסביבה. תחושת הערך העצמי מושפעת מהיחסים עם אנשים אחרים (בראש ובראשונה, ההורים) ומעתיקה את היחס שבין אדם לסובבים אותו, ומפנה אותו פנימה. ערך עצמי יכול להיות מאפיין כללי של האדם, כגון, ״אני מאמינה שאני שוות ערך״, או שיכול להיות מאפיין של תחום חיים מסוים, כגון ״אני מאמין שאני אישה טובה ואימא טובה״.
חשיבותה של תחושת הערך העצמי טמונה בעובדה שהיא נוגעת ל'עצמי' של האדם, לדרך שבה האדם חי וכיצד הוא מתקשר עם החברה. תחושת הערך העצמי משפיעה על כל התחומים של פעילות האדם: אורח מחשבתו, רגשותיו, והתנהגותו. שורשיהן של בעיות פסיכולוגיות רבות טמונות בחוסר האהבה וחוסר ההערכה של האדם כלפי עצמו, ובכך שהוא לא מחשיב את עצמו כבעל ערך, או כראוי לאהבה.
החוויות שאדם חווה עם אנשים אחרים הן מקור מרכזי להתפתחות תחושת הערך העצמי. חוויות החיים החיוביות או השליליות שהאדם חווה עם אחרים יוצרות גישה מסוימת כלפי ה'עצמי'. יכולה להיווצר גישה חיובית שתפתח רגשות בריאים של ערך-עצמי, ויכולה להיווצר גישה שלילית שתפתח רגשות שליליים בנוגע לערך העצמי.
חוויות ילדות תורמות לבניית תחושת ערך עצמי גבוהה. כשהילד מרגיש שמקשיבים לו, שמדברים אליו בכבוד, שהוא מקבל את תשומת לב הראויה ואת החיבה הראויה, שרואים את הצלחותיו ושמקבלים את טעויותיו הוא מפתח תחושת ערך עצמי. חוויות ילדות גם יכולות לתרום לחוסר הערכה עצמית כשהילד מרגיש ביקורתיות, האשמה, חוסר כבוד, וחוסר הערכה.
איך אנו יכולים לעזור לילדים שלנו לבנות תחושת ערך עצמי? התשובה היא שערך עצמי נפגע על ידי מה שאנשים משמעותיים עושים ואומרים, ואפשר לשקם אותו על ידי מה שאנשים משמעותיים עושים ואומרים. עבור ילדינו, אנו האנשים הכי משמעותיים בעולם, גם אם הם אולי לא מודים בכך. הערך העצמי של ילדינו נבנה על ידי היחס שאנו נותנים להם. כדי לחזק את הערך העצמי שלהם עלינו לכבד את ילדינו, להעריך אותם, לאהוב אותם ולקבל אותם, וגם לקבוע להם גבולות סבירים. הכוונה אינה להרשות להם כל דבר (מה שרק יפגע בערך העצמי שלהם), אלא להציב להם גבולות שיהיו מכבדים וסבירים. כאשר הערך העצמי של ילדינו יתחזק הם לא יצטרכו יותר לחפש אישור לערך העצמי שלהם בחוץ. הם יפתחו ״תחושת עצמי״ פנימית שאינה זקוקה לאישור מאחרים. הם כבר לא יצטרכו להתנהג בכל מיני התנהגויות שונות ומשונות שמטרתן לקבל תשומת לב מאחרים. הם יפתחו צניעות פנימית שמגיעה מתוך תחושת ערך עצמי שלמה. אם נראה לנו, שלפתח ערך עצמי אצל ילדינו זו משימה קשה מידי אחרי כל מה שאולי קלקלנו עד היום, כדאי לזכור את מה שלימד אותנו הרבי בקשר לפסח שני: ״עניינו של פסח שני״ הוא שאין מצב ״אבוד״. תמיד אפשר לתקן ולהשלים.״ (היום-יום י"ד באייר. ההדגשה שלי ז.ק.).
____
זאב קרומבי הוא מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות, ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות zeev@crombie.com או 0547-822686