-
במשך מאות ואלפי שנים היה ידוע שגברים ונשים שונים מהותית אחד מהשני. עובדה פשוטה זו מותקפת בשנים האחרונות על ידי אנשי אקדמיה ואנשי טיפול "פוסט מודרניים" שמנסים לערער על האמת הפשוטה הזו. לצערנו הרב, התפיסה החדשה הזו מחלחלת לתחומי חיים רבים, כולל תחום הטיפול • טורו השבועי של ר' זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח • לקריאה
אילוסטרציהיודי|י״א באייר ה׳תשע״טמאת: זאב קרומבי, באדיבות מגזין בית משיח
במשך מאות ואלפי שנים היה ידוע שגברים ונשים שונים מהותית אחד מהשני. עובדה פשוטה זו מותקפת בשנים האחרונות על ידי אנשי אקדמיה ואנשי טיפול "פוסט מודרניים" שמנסים לערער על האמת הפשוטה הזו. לצערנו הרב, התפיסה החדשה הזו מחלחלת לתחומי חיים רבים, כולל תחום הטיפול. מטפלים ואנשי מקצוע פוסט-מודרניים (בעיקר בתנועות הפמיניסטיות) מנסים להתעלם מהעובדות ומהמציאות הפשוטה והברורה ולטעון כי ההבדל בין נשים וגברים הוא רק תוצר של חינוך וסוציאליזציה, ולא שוני מהותי מולד. האמנם יש ביסוס לטענתם? ננסה לענות על השאלה הזו כשניקח כדוגמא את המוח האנושי. מחקרים שבחנו הבדלים במבנה המוח בין גברים לנשים מצאו שבאופן כללי יש הבדלים בין המוח הגברי למוח הנשי. מחקרים מצאו שההבדלים בין המוח הגברי לנשי קיימים בעוברים עוד לפני הלידה, מה ששולל את הרעיון שההבדלים האלו הם תוצר של חינוך וסוציאליזציה. כמובן, שההבדלים האלו עוסקים בממוצע של הרוב הגדול של הנשים והגברים, ולא במקרים פרטיים.
נתחיל עם המוח הנשי. יש אזורים במוח שיותר מפותחים אצל נשים מאשר גברים. לדוגמא, קיים במוח אזור שנקרא "רכס החגורה" (ACC Anterior Cingulate Cortex). אזור זה במוח אחראי על שקילת אפשרויות, קבלת החלטות, והוא כל הזמן דואג. האזור הזה אחראי על הפחד מפני עונש. הוא מזהה עימותים ומניע החלטות. זה אזור המודעות העצמית. האזור הזה יותר גדול במוח של נשים מאשר במוח של גברים. אזור נוסף במוח נקרא "קליפת המוח הקדם-מצחית" (PFC Prefrontal Cortex). זה האזור ששולט על הרגשות ומונע מהם לצאת מכלל שליטה. האזור הזה מתמקד בעניין נתון ברגע מסוים ומבצע שיפוטים והחלטות. הוא אחראי על ריכוז תשומת הלב ובולם דחפים. האזור הזה יותר גדול במוח של נשים מאשר במוח של גברים, והוא גם מבשיל אצל נשים שנה או שנתיים לפני שהוא מבשיל אצל גברים. אזור ה"אינסולה" (Insula) במוח הוא המרכז של תחושות בטן, והוא יותר גדול ופעיל אצל נשים. אזור "היפותלמוס" (Hypothalamus) במוח אחראי על המערכת ההורמונלית ומפעיל את בלוטות הרבייה והוא מתחיל לפעול בגיל יותר צעיר אצל נשים. "בלוטת יותרת המוח" (Pituitary Gland) מייצרת את ההורמונים האחראים על רבייה ועל האכלת היונקים ומפעילה את המוח האימהי. "ההיפוקמפוס" (Hippocampus) אינו שוכח שום מריבה, פגישה מלהיבה או רגש סוער. האזור הזה יותר גדול ופעיל אצל נשים. "מערכת נירוני מראה" (MNS Mirror-Neuron System) אחראית על האמפתיה הרגשית. היא מאפשרת לקרוא תווי פנים ומפרשת נימת קול ואותות בלתי מילוליים אחרים. היא גדולה ופעילה יותר במוח הנשי.
מה לגבי המוח הגברי? האזור הקדם-אופטי המדיאלי במוח (MPOA) אחראי על הדחף לקשר הזוגי והוא גדול פי שתים וחצי אצל גברים. "מפגש האונות הרקתית-קודקודית" (TPJ Temporal-Parietal Junction) אחראי על חיפוש פתרונות, מגייס את המוח לפתרון בעיות דוחקות ומביא בחשבון את נקודת המבט של המעורבים האחרים. הוא חותר לפתרון "מהיר ולעניין" והוא פעיל יותר אצל גברים. "הגרעין האחורי הפרה-ממילארי" (DPN Dorsal Premammillary Nucleus) במוח עוסק בהגנה על הטריטוריה והתנהגויות "גבריות" נוספות כגון החתירה להשגת יתרון על אחרים והתוקפנות. אזור זה יותר גדול אצל גברים. אזור ה"אמיגדלה" (Amygdala) הוא מרכז האינסטינקטים. האזור הזה מתריע מפני איומים פחד וסכנה והוא יותר גדול אצל גברים. "אזור החגורה האחורי" (RCZ Rostral Cingulate Zone) בוחן אישור או דחיה חברתית. זה האזור שעוסק במקובלות חברתית ומונע מאיתנו להיות יותר מידי שונים מאחרים. הוא מתריע מתי ההתנהגות שלנו לא מתאימה למערכת היחסים. הוא מסייע לגברים לשלוט בהבעות הפנים שלהם כדי להסתיר את הרגשות שלהם. "סיפון המוח הגחוני" (VTA Ventral Tegmental Area) הוא מרכז המוטיבציה במוח והוא מייצר את הורמון הדופאמין שאחראי על מוטיבציה ותגמול והוא פעיל יותר במוח הגברי. "החומר האפור שמסביב לאקוודוקט" (PAG Periaqueductal Gray) מכיל את מעגלי הכאב במוח ומרסן עונג או כאב לא-רצוניים. האזור הזה יותר פעיל אצל גברים.
ניתן לראות מהסקירה הקצרה הזו שיש הבדלים מהותיים הבדלים בין המוח הגברי למוח הנשי. הבדלים אלו משפיעים על האופן שבו גברים ונשים חושבים מרגישים ומתנהגים. הבדלים אלו בין גברים לנשים לא אמורים להפריע לנו בחיי הנישואין, אלא להיפך. הבדלים אלו הם המעלה של חיי נישואין בהם שני אנשים שונים חיים ביחד ומביאים לנישואין דברים שונים. אנו לא צריכים לצפות שבן או בת הזוג שלנו יחשבו, ירגישו או יתנהגו כמונו. זה לגמרי בסדר שבני הזוג שלנו חושבים מרגישים ומתנהגים אחרת מאיתנו. כך בדיוק ברא אותנו בורא עולם. השוני בינינו מאפשר לנו להשלים אחד את השני, כפי שאמר הרבי "… ובכן, אף על פי שהבעל ממלא את שליחותו בעניינים שלו, והאישה בעניינים שלה, עניינים שונים, לכאורה הרי דווקא ע"י השוני שביניהם הם משלימים זה את זו, וכן הילדים בתפקיד שלהם – שמשלימים את הוריהם על ידי שגורמים להם נחת רוח…" (ההדגשה שלי ז.ק. התוועדויות תשמ"ו, חלק ג, עמ' 443).
____
זאב קרומבי הוא מטפל זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות, ודוקטורנט בתחום הטיפול הזוגי בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת חיפה. להערות ושאלות zeev@crombie.com או 0547-822686תגיות: בית נאמן, הרב זאב קרומבי