זאב קרומבי – מטפל בהתמכרויות התנהגותיות, בית משיח
מה אנו יכולים לעשות אם אנו מרגישים יותר מידי מתח? לכאורה, הפתרון הכי פשוט הוא להוריד את העומס בו אנו חיים. כפי שכולנו כנראה יודעים, הורדת העומס בחיינו אינה משימה מאד פשוטה. החיים שלנו די מורכבים, ומלאים במשימות ובדרישות שונות ומשונות שלא תמיד קל לנו לוותר עליהן. כיוון שכך, אפשר אולי לנסות לשנות את התייחסותנו למשימות אלו.
תחושת עומס בחיים יכולה לנבוע משני גורמים שונים. האחד הוא אירועים ממשיים שקורים לנו, והשני הוא חוויות מנטליות (מחשבות ורגשות) שיש לנו אודות אירועים שאירעו או שאותם אנו מדמיינים. כפי שכבר ציינו בעבר, האדם ניחן ביכולת מדהימה לחוות אירועים מנטליים (דהיינו את המחשבות שלו) כמו שהן מציאות ממשית. היכולת הזו מהווה חלק משמעותי בכלל ההישגים המדהימים שבני האדם הגיעו אליהם, ויחד עם זאת היא גם מקור להרבה סבל. לא תמיד יש הרבה מה שאנו יכולים לעשות בקשר לשינוי האירועים הממשיים, אולם אנו תמיד יכולים לשנות את התייחסותנו לאירועים אלו. לדוגמא, אפשר לעלות במדרגות תוך שאנו עסוקים במחשבות על המאמץ המיותר שאולי כרוך בטיפוס, על חוסר הצדק שאולי אנו חווים, על האכזבה שאולי אנו חווים, וכו', וכו', או שאפשר לטפס מדרגות "עם הרגלים בלבד". דבר זה נכון לגבי חלק גדול מהמשימות שאנו צריכים למלא בחיינו.
כפי שצוין קודם לכן, יש דרכים יעילות להתמודדות עם מתח, ויש דרכים שאינן יעילות. דרכים לא יעילות גם מקטינות את המתח, אלא שהן עשות זאת רק בטווח המידי. בטווח הרחוק אנו משלמים עליהן מחיר גבוה מאד. ניקח לדוגמא אכילה רגשית. איש שמגיע הביתה אחרי יום מאד מתסכל שהיה לו בעבודה, פותח את המקרר ומוציא את עוגת השוקולד שמחכה לו שם, ומחסל חצי עוגה. בטווח הקצר אכילת העוגה שפרה את הרגשתו. השאלה היא איך הוא ירגיש בטווח הארוך. קרוב לוודאי, שאחרי שאותו איש יסיים לאכול את עוגת השוקולד הוא ירגיש ייסורי מצפון ורגשות אשמה. כאשר הוא יעמוד על המשקל למחרת בבוקר, הוא יתחרט על כך שאכל את העוגה הזו כיוון שהעוגה הוסיפה לו משקל מיותר. קרוב לוודאי שעבור האיש הזה שמירת משקל גוף תקין הוא ערך חשוב, והוא התנהג בניגוד לערכים שלו. כל הדרכים הלא יעילות להתמודדות עם מתח מאופיינות במחיר כבד מידי בטווח הארוך. אנשים שרואים רק את התוצאות בטווח הקצר מתפתים לפתרונות קלים, ועלולים לפתח התמכרות. לא מפליא שמכורים מאופיינים בכך שהוא רואים רק את העתיד המידי, ולא את העתיד הרחוק. מחקר שפורסם לאחרונה בדק איך אנשים תופסים את "העתיד" שלהם. המחקר מצא כי עבור רוב בני האדם "העתיד" עבורם הוא מה שיקרה להם בחמש השנים הקרובות. לעומת זאת, מכורים תפסו את "העתיד" שלהם כמה שיקרה בתשעת הימים הקרובים. יותר רחוק מכך הם לא הצליחו לתפוס!
איך אפשר להתמודד עם מתח בלי שתהיינה לכך תוצאות לא רצויות? הדבר החשוב ביותר להתמודדות עם כל בעיה הוא כמובן עצם המודעות לבעיה. עצם המודעות לבעיה כבר עוזרת. כאשר אנו מודעים לבעייתיות שבהתנהגות שלנו, נחפש דרכים לשנות אותה. בנוסף לעצם המודעות, חז"ל לימדו אותנו דרך מאד יעילה להתמודדות עם מתח ורגשות לא נעימים: "דאגה בלב איש – ישיחנה". שיחה עם אדם נוסף מאד עוזרת להתמודד עם מחשבות או רגשות לא נעימים. אפשר לדבר עם כל אדם, אולם הכי מועיל לדבר דווקא עם האנשים שהכי קרובים אלינו, שהם בראש ובראשונה האישה או הבעל שלנו. כדי ששיחה תועיל להקל את המתח, היא צריכה להיות ברובד יותר עמוק מאשר רק "שיחה טכנית". השיחה צריכה לעסוק במחשבות וברגשות שיש לנו. חשוב לשתף במה שבאמת מטריד אותנו. אם נשתמש בדוגמא שהבאנו, אותו איש שהגיע הביתה כשהוא מתוסכל ממה שקרה לו בעבודה, יכל לשוחח עם אשתו על כל מה שהוא עבר בעבודה. השיחה הזו הייתה מקלה את המתח שלו, והוא לא היה מרגיש רצון לאכול את העוגה. ככל שלאדם יש קשרים יותר רבים ויותר טובים עם בני משפחתו ועם חברים, כך עולה היכולת שלו להתמודד עם מתח.
דרך נוספת שעוזרת להפחתת מתח היא באמצעות כתיבה. כתיבה היא דרך "להוציא" את המתח מתוכנו וכביכול "להניח" אותו על גבי הנייר. בדוגמא לעיל, אותה אישה יכלה להגיע הביתה ולכתוב את כל מה שהיא עברה באותו בוקר במקום עבודה. גם הכתיבה הייתה מקלה את המתח שלה. כתיבה יום יומית היא דרך מצוינת להתמודדות עם מתח ומומלצת על ידי מטפלים רבים. גם פעילות ספורטיבית נמצאה שכדרך יעילה מאד להקלת מתח.
הזכרנו, שחלק גדול מהמתח שלנו אינו נובע מעצם המשימות העומדות בפנינו, אלא מהמחשבות שיש לנו בקשר אליהן. אפשר ללמוד "לצאת" מעולם המחשבות, ולהביא את תודעתנו למה שקורה "כאן ועכשיו". כאשר נחשוב על מה שקורה "כאן ועכשיו", יישארו לנו מעט מאד דברים לדאוג מהם…
ניתן ליצור קשר עם זאב קרומבי ב zeev.crombie@gmail.com או www.zeevcrombie.com
מיוחד