מנהלי מוסדות מחנכים יקרים ואנ"ש שיחיו!
חג הפורים קרב ובא, ועלינו מוטלת החובה לעשות ולחפש ולגרום נחת רוח לרבי, ולזרז את הגאולה תיכף ומיד ממש. התלמידים והילדים שיחיו מתכוננים בימים אלו לחג הפורים וחלק משיחתם בשעות הפנאי היא ה'תחפושת', לפורים ולמסיבות הפורים במוסדות החינוך ועוד.
בואו חשבון, מה המסר שאנו מעבירים לילדינו, ומה היא הסיבה העיקרית של התחפושת.
רבים הסיבות המובאות בספרים, אך הסיבות המקובלות יותר שאנו מעבירים בתור מחנכים לילדים, הן – כשמגיע פורים אנו פונים אל הקב"ה ואומרים לו שכל מה שעבר במשך השנה זו מצד החיצוניות שלנו, אך הפנימיות היא כולה קודש, ואם יש מעידה כאן או שם, זו רק 'תחפושת', אנא ה' רחם עלינו…
בנוסף לסיבות המפורסמות כגון אסתר מלשון הסתר פנים, או מצד 'עד דלא ידע', או לפי דבר המדרש אודות זנבה של ושתי, או כדי להצדיק את הברכה שיעקב קיבל בצדק מיצחק במקום עשו, אבי אביו של המן.
זהו מסר שאנו כהורים ומחנכים מעבירים לילדים והיות ש'מנהג ישראל תורה היא', ע"כ זהו טעם של אמת! ואיך יחד עם זה בשעה שמבקשים מהקב"ה שיעורר עלינו רחמים ואהבה אנו מתחפשים לדמויות שהם הפך הענין שאנו מראים לקב"ה?! שזהו כביכול הפנימיות שלנו. ובאותו רגע אנו מתחפשים ל'אליל' או דמות שלילית וכדומה הנוגדים לרוח התורה והחסידות. וידועה שיחת קודש של הרבי (תענית אסתר מוקדם תשמ"ג, לקו"ש חל"א עמ' 279), שאפילו בהצגה במוסד חינוכי יש לשלול מצב בו ילד מתחפש לדמות המן, ושוב אפילו אם זה רק בהצגה! כי הדבר פועל על נפש הילד…
והרי יש לתת את הדעת מה עושה התחפושת לילד, ובדרך כלל הוא מזדהה רגשית עם הדמות אליה התחפש, הוא חי אותה, חושב עליה וכו', ועד שלפעמים בעת התחפושת הוא עושה פעולות השייכות לדמות זו, שדבר זה עלול לפגוע במחשבה דיבור ומעשה של הילד. והרי כולנו לא רוצים שכשיגדל יהפוך לדמות זו.
וע"כ עלינו להחליט שאנו מודיעים לילדינו שאין להכניס במוסדנו תחפושות מסוג זה, וזה לא משנה באיזו מדינה ועיר, באר שבע, בני ברק או אנגליה. וכפי שמאריך הרבי הריי"צ במאמר דא"ח (כל המאריך באחד תר"צ): "שכל אחד צריך לדעת שהתורה והמצוות נצחיים המה בכל זמן ובכל מקום, ואל יאמר האומר כי המקום גורם כי במדינה זו אפשר לקיים תומ"צ ובמדינה אחרת לא אפשר, חס ושלום לומר כן".
וכמובן שמיותר להאריך על האיסור בשימוש בכל סוגי נפצים ומזיקים אלו שכבר מפורסם הנזק שמסבים.
ונסיים בדברי הרבי מתענית אסתר תשד"מ: "אמנם, בימי הפורים, ישנו החיוב "לבסומי עד דלא ידע", וזאת – כאשר עושה זאת אך ורק מפני וע"פ ציווי התורה, ובאופן כזה – הרי התורה שומרת עליו שלא יבוא לידי ענין בלתי רצוי. ולכן, יש צורך להבהיר את הענין דלקמן, אף שזהו דבר הפשוט: פשוט וברור ששמחת פורים אינה דוחה ח"ו מצות עשה שבתורה, מצות לא תעשה שבתורה . . יהי רצון שמשיח צדקנו יבוא תיכף ומיד ממש, "ארו עם ענני שמיא" שהפירוש בזה הוא – לא רק שגאולת בנ"י תהיה עם ענני שמיא, אלא כפשטות הכתוב – שמשיח צדקנו יבוא עם ענני שמיא במהירות הכי גדולה".