ד"ר זאב קרומבי
בני זוג רבים שואלים את עצמם בימים אלו איך הם יצליחו לעבור בשלום את החגים המשמשים הבאים בשלום. זו בהחלט שאלה טובה, שהרי גם בימים כתיקונם ההתמודדות עם כל המשימות הרבות שעומדות בני זוג אינה קלה כלל. בכלל, חיי הנישואין מלאים בהתמודדויות רבות מספור. בני הזוג צריכים גם לטפח את הזוגיות שלהם, וגם לגדל את הילדים שלהם, וגם לדאוג לפרנסה, וגם לדאוג לעבודת השם שלהם, ועוד ועוד. כל המשימות האלו עלולות להיות כל כך מתישות ושוחקות עד שיש תקופות שבהם בני הזוג כבר לא יודעים מה לעשות עם עצמם… והנה עומדת לפניהם התקופה המאתגרת של החגים, עם כל המורכבות שקיימת בתקופה זו. לא פלא שבני זוג רבים שואלים את עצמם איך לעבור בשלום את התקופה הזו.
ננסה להציע מענה לשאלה זו לאור הדברים שהרבי אמר לרבנית פיינשטיין כאשר הייתה ביחידות אצל הרבי בתקופת השידוכין שלה. הרבי הסביר לרבנית פיינשטיין שבמציאות חיי נישואין אינם דומים לחיי הנישואין שעליהם היא קראה ברומנים אותם נהגה לקרוא בתור נערה.
מדברי הרבי ניתן אולי להשליך לנושא שלנו, שאף שכנראה שיש בני זוג שאמנם מצליחים לעבור בשלום את החגים, אולם יכול להיות שעבור בני זוג רבים המציאות כנראה תהיה פחות נוצצת. יכול להיות שהציפייה ״לעבור בשלום את החגים״ פשוט לא מציאותית. ולכן, יכול להיות שדווקא אם נתכונן לכך שתקופת החגים עלולה להיות מאתגרת במיוחד, ולא נצפה שהתקופה הזו ״תעבור בשלום״, יהיה לנו יותר קל להתמודד עם האתגרים של התקופה הזו. יותר מכך, עצם הציפייה לעבור את החגים בשלום עלולה רק להחמיר את המצוקה של בני הזוג מול המציאות המאכזבת… שהרי, אם נחשוב על כל מה שקרה אצלנו במשפחה במהלך החודשים האחרונים, האמנם יהיה זה סביר לצפות שדווקא במהלך התקופה המאתגרת של החגים תמיד נצליח למצוא את המוצץ של התינוקת שצורחת וצווחת כי אף אחד לא יודע איפה המוצץ שלה? או שאף אחד מהילדים לא ילכלך את בגדיו החדשים בדיוק כאשר כבר נגמרו כל הבגדים המכובסים? וכו׳ וכו׳.
הציפייה ש״נעבור בשלום את החגים ״ עלולה לגרום לכך שאנו עלולים למצוא את עצמנו עם שתי בעיות, במקום עם רק בעיה אחת. הבעיה הראשונה היא ההתמודדות עם כל המשברים שעלולים להתעורר במהלך תקופת החגים. אלא שלבעיה הזו אנו עלולים להוסיף בעיה שניה. הבעיה השנייה תהיה מהתסכול שלנו מכך שאצל כולם החגים ״עוברים בשלום״, ורק אצלנו יש את כל המשברים האלו, והרי זו הוכחה לכך שאני ״לא בסדר״, שהרי אם ״הייתי בסדר״ כנראה שגם אצלי הכל היה עובר בשלום.
בעולם ההחלמה מהתמכרות יש אמירה שבדרך כלל קשה לאנשים לקבל אותה: ״ההחלמה מתחילה כאשר נגמר החלום״. בדרך כלל כאשר אנשים שומעים את האמירה הזו הם מאד מתקוממים עליה, ואפשר להבין זאת. אנשים שואפים לשפר את חייהם ולהגשים את החלומות שלהם, ונראה להם שאם הם ״יוותרו על החלום״ הם כבר לא יתאמצו לשפר את חייהם. אלא, ש־״לוותר החלום״ לא אומר לא לנסות לשפר ולהשתפר. ״לוותר על החלום״ אומר לקבל את המציאות כמו שהיא במקום לחיות בציפיות לא מציאותיות שרק עלולות לגרום לנו ייאוש. ודווקא כאשר נקבל את המורכבות הבלתי נמנעת של החיים יהיה לנו יותר קל להתמודד איתה ולשפר אותה.
___
ד״ר זאב קרומבי הינו דוקטור בטיפול זוגי ומומחה להתמכרויות התנהגותיות. להערות ושאלות: 0547-822686