-
פרי הילולים חדש ונכבד מבית היוצר של 'ישיבה גדולה ליובאוויטש' בית שמש בראשות הרב ישראל נחמן לרנר, ראה אור בימים אלו, בדמות קובץ 'הערות וביאורים' במהדורה חדשה – "מחודדים בפיך", ובו מופיעות הערות בעריכה מתומצתת, מחודדת ומדוייקת במגמה להקל על קהל הלומדים והקוראים • להורדת הקובץ • לקריאת המבוא למהדורה החדשה
chabadinfo editor|י״ח בתמוז ה׳תשפ״אחברי המערכת מזמינים את קהל שוחרי התורה והחסידות, תלמידי התמימים ואנ"ש, להשתתף בחיזוק מפעל קדוש זה – דרך השתתפותם בדיונים התורניים ושליחת הערותיהם לקובץ זה. תגובה קצרה אך יסודית תתפרסם בקובץ הקרוב למען ימשיך הדיון והחיות בסוגיות תורתנו הק'.
הקובץ הבא יראה אור אי"ה בחודש מנחם-אב ה'תשפ"א. הערות לקובץ יתקבלו עד יום ה', כ"ח תמוז ה'תשפ"א.
כתובת דוא"ל המערכת לשליחת הערות: biurimBS@gmail.com
>> להורדת הקובץ
מוגשים בזה חלקים מתוך המבוא למהדורה החדשה 'מחודדים בפיך'
– באדיבות מערכת 'הערות וביאורים'פנים חדשות באו לכאן
'אין בית מדרש ללא חידוש' אמרו חז"ל, ואף בחידושי תורה עצמם ניתן לראות התחדשות בסגנונם ואופי כתיבתם. אשר על כן, באנו להפנות את תשומת לב המעיינים, אשר לא ראי קובץ זה כראי הקבצים שראו אור עד כה.
ובהקדים: תכליתם ומטרתם של קבצי חידושי התורה היוצאים בישיבות ליובאוויטש די בכל אתר ואתר, כמה אנפין להן, אשר שורשם ויסודותם בשיחות הקודש, ואלו הם:
לכל לראש, עצם ההכרח לחדש בתורה הוא לא פחות מאשר- הלכתי. וכמ"ש אדה"ז בהלכות ת"ת ש"כשיגדיל בחכמה וירבה בה במאד ולא יהי' צריך לא ללמוד תורה שבכתב ולא לעסוק תמיד בתורה שבע"פ. ." מוטל עליו החיוב "לחדש חידושי הלכות רבות לפי רוחב שיש בלבו וישוב דעתו. .".
ערך מוסף נטלה זכות כתיבתם ופרסומם של חידושי תורה בדפוס. "ועיקר טעם הדבר הוא – כנ"ל – שרואים בפועל ומעשה רב, שעי"ז מיתוסף ב"יגדיל תורה ויאדיר", בחיות ותענוג בלימוד התורה, הן בנוגע לעצמו, כפי שרואים בפשטות את התועלת שמתוספת בלימוד התורה עי"ז שצריכים לכתוב זאת לאחרים, והן בנוגע לאחרים ("קנאת סופרים תרבה חכמה") – שזו (התועלת שבזה) היא הבחינה הטובה ביותר לצורך הדבר".
לבד זאת, אשר בכך ידעו ויכירו כל יושבי ארץ, אשר נגלה וחסידות שלובי זרוע הם זה בזה – ואי אפשר לזה בלא זה. כך שדווקא תלמידי התמימים בד – בבד עם עיסוקם בעבודת התפילה, בלימוד החסידות וב"חיזוק התורה והיהדות" – לנים הם בעומקה של סוגיא ומוציאים הם תחת ידיהם עיונים וביאורים במרחבי תורתנו הק'.
מכח חידוד המטרות בכתיבת והוצאתם של קבצי ההערות, נוכל לדייק עצמנו ביתר חידוד לקו המנחה של כ"ק אדמו"ר שליט"א מה"מ בהקשר לקבצים אלו.
ובזה אזרנו חלצינו וייסדנו את הקובץ שלפניכם, אשר יין ישן בכלי חדש הוא.
לשם כך, בחרנו לנו מספר כללים ומגמות עריכה, אשר יאפיינו את סגנונו הייחודי של הקובץ שלפנינו, והקבצים הבאים בעקבותיו בעזה"י. ואי"ה חפץ ה' בידינו יצליח, ויתווספו בכך מאות לומדים ומעיינים בקבצי הערות לנח"ר כ"ק אד"ש מה"מ.
אופי הקובץ וסגנון כתיבתו
סגנונו של קובץ זה מתייחד בהערות מתומצתות, מחודדות ומדוייקות. אף שקצרות ומתומצתות הם בכמות הכתיבה הרי אורך ועומק להם באיכותם. כלומר, בניגוד לסגנון הכתיבה הדוגל בשיטת "כל המאריך הרי זה משובח", ישבו תלמידי התמימים וחברי המערכת על המדוכה כאשר מגמתם שונה בתכלית, בבחינת "כל המקצר הרי זה משובח" סמוך ונראה לדברי חז"ל באמרם "לעולם ישנה אדם לתלמידו דרך קצרה". יודגש: כל הערה מוגשת רק לאחר שביררו ניפו וזיככו התמימים את הסולת מתוך הקמח והמוץ.
למרות שבעין חיצונית, עלול להיראות כי הדברים פשוטים וברורים, אך אל יטעה הלומד בדבר. מי שיעיין בסוגיה מבפנים יבחין אשר אף מה שנכתב בקיצור ובפשטות – מחודש הוא, ולו היה נכתב במסגרת אחרת, או בצורה ארוכה יותר, היה זה מתפרס על פני עמודים רבים ומערכות שלמות. אך במסגרת קובץ זה הובאה הנקודה בלא שום אריכות מיותרת.
ההערות המופיעים בקובץ זה, למעשה מעניקים הצצה לנקודות-יסוד וחידושים שעלו מתוך הדיונים והפלפולים שדנו התמימים והרבנים. העובר בין קטעי ההערות הרי הוא כעובר בין חברותות היושבים ב'זאל' ומאזין להדי שיחתם. מפאת שכך, רבים מן ההערות עוסקות בנושאים הנלמדים בישיבה הן בנגלה והן בחסידות, והרי הם פרי יגיעם ועיונם של התמימים בסוגיות הנלמדות.
יתר על כן, מאחר והתורה נקנית דווקא ב'דיבוק חברים' ו'פלפול התלמידים', על כן הצגנו בפניכם את פלפולה של תורה כפי שעלתה מתוך הלימוד עצמו. לכן יהיה ניתן לפגוש בקובץ זה, שאלה שהועלתה ע"י א' התמימים ומענהו של חבירו, וכן השגות וויכוחים שנולדו תוך כדי בירור וליבון הסוגיא, המאמר או השיחה.
מטרת הדברים היא אכן ללבות את אש העיון והעיסוק בסברות עומק הסוגיות והעניינים. וכפי שאכן הוכח הדבר בישיבה, אשר מעת תחילת הורתו של קובץ זה, רבו גם רבו הדיונים והליטושים בתוככי נושאי הלימוד הנלמדים בישיבה.
סגנון זה של הקובץ מוליד ומגלה אשר כאו"א בכוחו ויכולתו לחדש בתורה. היות וחידוש בתורה אינו בהכרח מערכה, כשם שמערכה אינה בהכרח חידוש. חידוש הוא, פרי ידיעה ועיון המוליד בסופו של דבר הבחנה או מבט חדש בדברי התורה שנלמדו.
יצויין, אשר בימה בפני עצמה ניתנה למערכות וסקירות רחבות בתורת הנגלה והחסידות בקובץ החשוב "היכל ליובאוויטש" היו"ל ע"י הישיבה וכבר נתקבל בחיבה בתוככי אנ"ש ולומדי התורה די בכל אתר ואתר. מלבד זאת, בעז"ה יוקדש ספר מיוחד לפלפולים ועיונים בסוגיות, אשר יראה אור אי"ה.