למה כרטיסי אשראי EMV יותר בטוחים?
בשנתיים האחרונות חלה בישראל מהפכת תשלומים של ממש, עם המעבר לכרטיסי אשראי ומסופי תשלום אשר מבוססים על תקן EMV. התקן מאפשר תשלומים מתקדמים, באמצעות טאצ' והקשת קוד סודי, או על ידי הטלפון הנייד, אך היתרונות שלו ממש לא מסתיימים כאן. למעשה, היתרון הכי גדול של התקן, והגורם לפיתוחו מלכתחילה, הוא הבטיחות.
קשה להגיע למסקנות לגבי יעילות התקן בארץ, מכיוון שהוטמע באופן מלא רק לאחרונה. בניגוד אלינו, בארצות הבריות ובמדינות נוספות בעולם, סליקה בתקן EMV החלה כבר לפני כמה שנים, מה שמאפשר לנו ללמוד ולהסיק מסקנות ממה שקרה וקורה מעבר לים.
איך התקן מגביר את האבטחה?
בדומה לכרטיסי האשראי הישנים, עם הפס המגנטי, גם הכרטיסים החדשים מכילים את המידע הדרוש להשלמת עסקה ולהעברת תשלום לבתי עסק. עם זאת, קידוד המידע פועל אחרת לחלוטין. כרטיסי EMV מכילים הרבה יותר מידע (ולכן יעילים יותר באימות הנתונים), ולמרות זאת הסיכון שיפרצו למידע הזה, נמוך באופן משמעותי מאשר בפס מגנטי.
כל כרטיס, באמצעות השבב המיוחד שיש בו, מייצר טוקן (קוד) ייחודי לכל עסקה. במסגרת המידע שעובר במערכת לאישור העסקה, לא עוברים פרטיהם האישיים של בעלי הכרטיסים, אלא הטוקנים הללו. כך, גם הלקוחות מוגנים יותר מאשר בעבר מפני גניבות של כסף או מידע, וגם בעלי העסק הרבה פחות חשופים להונאות ולהכחשת עסקאות, אשר עד לא מזמן גרמו להם הפסדים כספיים כבדים.
כיצד התקן מונע הונאות?
גם אם בעלי העסקים בישראל עוד לא מרגישים את זה, על פי מה שקורה בעולם, אין כל ספק כי התקן יעיל מאוד במניעת הונאות. בשנת 2016, רק שנה אחת לאחר הטמעת התקן בארצות הברית, דיווחה חברת מאסטרקארד על צניחה של 60 אחוזים בהיקף ההונאות בשווקים הגדולה שלה.
הטמעת התקן ברחבי העולם לא הייתה פשוטה, ובחלק מהמקומות עדיין לא הסתיימה. אחת הסיבות לכך, היא החשש של בעלי עסקים מפני המעבר, ותפיסה לפיה זה רק עולה להם כסף, אך לא מסייע. כך קרה גם בארץ – במשך שנים ניסה בנק ישראל לעודד את בעלי העסקים לאמץ את התקן המתקדם, אך ללא הצלחה. בסופו של דבר הוא פרסם מתווה עם לוח זמנים ברור, והודיע כי יפסיק את התמיכה בתקן הישן.
עשיתם את המעבר כי הכריחו אתכם, אבל אתם עדיין ממש לא משוכנעים שזה לטובתכם? אולי הנתון הבא יעודד אתכם: על פי סקר משותף שערכו חברות האשראי הגדולות ביותר, 77 אחוזים מבעלי העסקים מרוצים מאוד מהמעבר.
לסיכום
אחרי שנים בהן שילמתם בטאצ' באירופה, ואז חזרתם לארץ ותהיתם למה כאן זה לא אפשרי, הצטרפנו למהפכה. עם הזמן, יתחילו להתפרסם נתונים ומסקנות מהטמעת התקן, ואנחנו בטוחים ששביעות הרצון תהיה דומה לקיימת במדינות אחרות, שכבר חוו את התהליך.