צה"ל ביטל לאחרונה מעצרים קריטיים לתפיסת מחבלים, לאחר פנייה משירות בתי הסוהר בשל עומס עצורים, כך פורסם בעיתון "ישראל היום".
על פי הדיווח, בין היתר ביקשו בשב"ס מהצבא לא לבצע מעצרים מנהליים, שבאמצעותם נעצרים מחבלים הנחשבים פצצות מתקתקות לפני שהם מבצעים פיגוע.
בשנה וחצי האחרונות חל זינוק משמעותי בטרור ביהודה ושומרון, ובפיקוד מרכז מנהלים מדיניות התקפית במיוחד נגד הטרור, במיוחד בנוגע למעצר של אלפי חשודים. אחד הכלים המשמעותיים ביותר בידי כוחות הביטחון הוא המעצרים המנהליים, שבמסגרתם נעצרים חשודים לפרקי זמן ארוכים כדי למנוע מעשי טרור עתידיים של פצצות מתקתקות.
כך, במהלך ארבעת הימים האחרונים כוחות צה"ל, השב"כ ומג"ב עצרו יותר מ־65 מבוקשים, והתקיימו ארבעה מבצעים חטיבתיים בחטיבות אפרים, שומרון, יהודה ובנימין.
בשנים האחרונות ניכר זינוק משמעותי במספר צווי המעצר המנהליים. בעוד בשנת 2021 בוצעו כ-450 מעצרים מנהליים, בשנת 2022 זינק המספר ליותר מ-900. עד כה ב-2023 נעצרו יותר מ-500 מחבלים באמצעות שיטה זו.
אך דווקא בזמן הזינוק החד בטרור, שדורש צעדים אגרסיביים, נדרשו בצה"ל להאט ואף להקפיא את המעצרים המנהליים.בתקופה האחרונה פנו בשב"ס כמה פעמים בבקשה להאט או לבלום לחלוטין את מספר המעצרים, מכיוון שבתי הכליאה אינם עומדים בעומס. כתוצאה מכך נאלצו בצה"ל לבטל מעצרים שונים, חרף הסיכון לחיי אדם.
"בסוף צה"ל מגיע למצב שבו הוא צריך להסתכל על הרשימה ולומר שאת החשוד הזה והזה לא עוצרים כי אין מקום. זה אירוע הזוי. זה קרה כמה וכמה פעמים", אומר גורם צבאי בתסכול.
משב"ס נמסר: "שב"ס הוא גוף מבצע שאינו מעורב בקביעת מדיניות גופי אכיפה אחרים. מצוקת הכליאה, שהיא כלל-ארצית, מושפעת מנסיבות רבות ושונות. על כן, מתמודד ופועל שירות בתי הסוהר ברמה יומיומית ושוטפת למציאת מתן פתרונות כליאה, כדי לשמור על זכויותיהם באופן הראוי והמתאים של העצורים והאסירים. בין היתר, הנחתה נציבת בתי הסוהר להקפיא תוכניות בינוי לטובת אכלוס אגפים בשיפוץ ופינוי כ־200 מקומות כליאה לעצורים".