הקבינט המדיני-ביטחוני התכנס לדיון ראשון ביום שישי, במטרה להגיב להחלטה של הפלסטיניים לנהל מלחמה מדינית ומשפטית נגד מדינת ישראל.
הקבינט אישר מספר צעדים אשר יינקטו מול הרשות הפלסטינית, בעקבות פנייתה ל-ICJ בשבוע שעבר.
1. העברה של כ-139 מיליון ש"ח מתוך כספי הרשות הפלסטינית לנפגעי הטרור לצורך קיום פסק הדין בתיק "ליטבק", שמפצה משפחות של קורבנות טרור שנרצחו מפיגועי טרור פלסטיני.
2. החלה מיידית של קיזוז תשלומי הרשות למחבלים ובני משפחותיהם לשנת 2022 בהתאם לדו"ח מערכת הביטחון.
3. הקפאה של תוכניות בנייה של הפלסטינים בשטחי C בעקבות ניסיונות השתלטות לא חוקיים של הרש"פ, בניגוד להסכמים הבינלאומיים.
4. שלילת הטבות לאח"מים שמובילים את המאבק המשפטי-מדיני נגד ישראל.
5. ינקטו פעולות מול ארגונים ביו"ש שמקדמים פעילות טרור או כל פעילות עוינת, לרבות פעילות מדינית-משפטית נגד ישראל בכסות של פעילות הומניטרית.
"הממשלה הנוכחית לא תקבל את המלחמה של הרשות הפלסטינית בחיבוק ידיים ותגיב ככל שיידרש", נמסר מלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו.
שר החוץ אלי כהן מסר: ״הרש"פ לא מעוניינת בפיתרון וגם לא מעוניינת בשיפור אמיתי במצבם של הפלסטינים. כל עניינה הוא פגיעה בישראל.
שורת הצעדים עליהם החליטה ישראל נועדו להבהיר – שישראל תגבה מחיר על כל ניסיון לפגוע בישראל בזירה הבינלאומית״.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם הערב (ראשון) במסיבת עיתונאים מיוחדת על צו עיקול של חלק מהכספים שמועברים ממדינת ישראל לרשות הפלסטינית לטובת משפחות נפגעי הטרור.
ההחלטה הזו באה בהמשך להחלטת הקבינט,ובעקבות פסיקת בית המשפט המחוזי, שלפיה הרשות הפלסטינית אחראית לאירועי טרור מסוימים. בהתאם לפסיקה, ישראל תקצץ כ-139 מיליון שקלים מכספי הרשות, ותעביר אותם למשפחות של נפגעי טרור.
מדובר בהליך שכבר קרה בעבר, בסכומים קטנים יותר. במסגרתו, משפחה שנפגעה מטרור ולא קיבלה פיצויים כנדרש מהרשות, יכולה לתבוע את הפיצוי מהרשות דרך המדינה.
מכיוון שהמדינה גובה מיסים כאן בישראל עבור הרשות הפלסטינית, היא יכולה לקזז מהסכום את הכספים שהרשות חייבת למשפחות, ולהעביר אותו לידן. המהלך אושר בישיבת הקבינט הראשונה של הממשלה החדשה בסוף השבוע שעבר.
"אני רוצה להודות לארגון שורת הדין שמנהל את המאבק הזה יותר מדי שנים", אמר סמוטריץ' בפתח דבריו.
"זה אחד המאבקים הצודקים והנכונים לא רק בעשיית צדק אחורה, אלא כצעד הרתעתי. מדובר בשליחות חשובה על מנת שכמה שפחות משפחות יצטרפו למעגל הטרור. הבטחנו לתקן וביום כזה אנו מתקנים עוול. אין צדק גדול יותר מקיזוז כספי הרשות והעברתם למשפחות הקורבנות".
עוד אמר שר האוצר: "אין פה נחמה עבור משפחות הנרצחים, אבל יש פה צדק. מודה לראש הממשלה וחברי הקבינט שקיבלו את הצעתי ותמכו בהצעה שלי להעביר 139 מיליון שקלים מכספי הרשות למשפחות נפגעי הטרור".
בתגובה לשאלת ערוץ 12 אם הוא מודאג שצעדים כאלה יביאו לקריסת הרשות, השיב סמוטריץ': "ככל שהרשות הפלסטינית מעודדת טרור והיא אויב, אין לי אינטרס שהיא תמשיך להתקיים".
רון אלון, בן משפחתן של נרצחות בפיגוע הגבעה הצרפתית, אמר במעמד החתימה: "זה יום היסטורי. יש נחמה, והנחמה הזו היא בשני דברים – פעם אחת שמשפחות נפגעי הטרור יקבלו את הפיצוי שייתן לנו תחושת צדק, ופעם שנייה אותה הרתעה שמתקיימת ממש ברגעים הללו".
"קורבנות הטרור מודים לשר האוצר שהחליט לעצור את עינוי הדין שעוברות המשפחות, ומעתה יקבלו את כספי הפיצויים המגיעים להם", אמרה נשיאת ארגון שורת הדין, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, המייצגת את נפגעי הטרור מהלינץ' ברמאללה.
"זהו הצעד המתבקש והצודק ביותר למימוש פסק הדין ההיסטורי שניתן בתיק נורז׳יץ וקורבנות רבים אחרים נגד הרשות הפלסטינית אשר נמצאה אחראית לפיגועי האינתיפאדה השנייה".