-
זוגות מתלבטים – המומחה עונה. רגע לפני חודש החגים, פנינו אל הרב יצחק חביב, יועץ נישואין מומחה, לשאול אותו האם וכיצד מומלץ לזוגות בשנה הראשונה לנישואין, לטוס לרבי מלך המשיח לחודש החגים • "באופן כללי, מומלץ לזוג צעיר להגיע בשנה הראשונה, בתנאים מסויימים. תשרי אצל הרבי, עם כל המסתעף ממנו, היא חוויה מגבשת" • לקריאה
חב"ד אינפו|כ׳ באלול ה׳תשע״הרגע לפני חודש החגים, פנינו אל הרב יצחק חביב, יועץ נישואין מומחה, לשאול אותו האם וכיצד מומלץ לזוגות בשנה הראשונה לנישואין, לטוס לרבי מלך המשיח לחודש החגים.
הרב חביב, ברשותך נרצה לשמוע את דעתך בנושא החשוב שעל הפרק.
לפני שנענה על השאלות, אני חייב להקדים הקדמה כללית מסייגת וחשובה מאוד. שבייעוץ אין כללים. כל מקרה הוא לגופו ותלוי בנסיבות, בנפשות הפועלות, ברקע של בני הזוג, בקשר ביניהם ובעוד הרבה מאוד משתנים ולכן כל הנאמר להלן הוא רק בגדר רעיון כללי.
זוג צעיר המעוניין לנסוע לרבי לחודש החגים. האם מומלץ?
באופן כללי, ראינו מהרבי התייחסויות שונות לשאלה האם לבוא. יש אנשים שהרבי ממש הזמין אותם אותם, ודחף אותם להגיע, לעומת זאת יש הרבה מענות בהם הרבי כתב מפורש לאנשים שלא להגיע. אם זה מסיבות כלכליות, או שלום בית.
באופן כללי, מומלץ לזוג צעיר להגיע בשנה הראשונה, בתנאים מסויימים. תשרי אצל הרבי, עם כל המסתעף ממנו, היא חוויה מגבשת. זה יוצר חוויות משותפות המבוססות על קדושה, התקשרות לרבי ומסירות נפש. וזה דבר שתורם מאוד לזוגיות ולהמשך בניית בית חסידי.
אבל יש כמה תנאים הכרחיים. הראשון, כאמור, לא מומלץ לנסוע מיד בחודשים הראשונים. בחודשים הראשונים, בדרך כלל הקשר עדיין אינו מבוסס דיו, ולא כדאי לאתגר אותו עם זעזועים כאלו. לכן, הייתי ממליץ לזוגות שהתחתנו אחרי ספירת העומר, לנסוע במהלך השנה או להמתין לתשרי הבא.
תנאי שני: שהרצון והמוכנות שווה לשני הצדדים, ולא שיש צד אחד סוחב וצד שני סובל בשקט.
תנאי שלישי וחשוב ביותר: שהתנאים יהיו ראויים ומתאימים. חייבת להיות פרטיות, מקום המגורים חייב להיות מכבד, ושהתנאים בכלל, הכלכליים, הרפואיים והפיזיים יהיו נאותים, ראויים ומכבדים.
תנאי רביעי: להמשיך לשמור על הזוגיות. אסור שאחד מבני הזוג יחוש שבן הזוג זנח אותו לטובת החברים / הלימודים / התפילות / ההתוועדויות. כל פעם שאחד מבני הזוג הולך לפעילות מסויימת, צריך לדאוג לבן הזוג השני, לראות שהוא/היא לא נשארים לחכות באיזו פינת רחוב או בחוסר מעש. חשוב גם לשתף אחד את השני בחוויות וכמובן, להשתדל להיות גם יחד.
מה לעשות כשההורים מאוד רוצים שהזוג יישארו בארץ, אך מצד שני הזוג מעוניין לנסוע?
באופן כללי, צריך להשתדל להסביר להורים בדרכי נועם את החשיבות של הנסיעה מבחינה רוחנית, ולהראות להם את התועלת שיש בדבר. לנסות לפייס אותם באופנים שונים ואולי לפצות אותם בדברים אחרים, צריך לזכור שאנחנו מחויבים בכיבוד הורים גם אחרי החתונה. אבל בסופו של דבר ההחלטה חייבת להיות של בני הזוג בלבד, וההורים צריכים לתת להם המרחב הפרטי ולכבד את החלטותיהם.
כמובן, שאם בקשת ההורים נובעת מסיבה אובייקטיבית מוצדקת כמו בעיה רפואית, או עניין מהותי אחר שלדעת ההורים יש בעיה מהותית בנסיעה, העניין שונה לחלוטין ובהחלט כדאי לקחת בחשבון את דעתם וניסיונם.
במקרה שהאישה לא מעונינת לנסוע והרגש החסידי של הבחור 'בוער', האם עליו לוותר גם במקרה של הסכמת אשתו לנסיעה?
במקרים רבים דומים, הרבי מסביר שחילוקי הדעות בין הבעל לאישה נובעים מכך שהם לא הסבירו אחד לשני את רצונם בשפה המתאימה. אם הבעל מעביר לאישה הרצאות שכליות על חשיבות הנסיעה, או הפוך, האישה מבססת את טענותיה רק על עניינים רגשיים, עלולים להגיע כאן להתנגשות. לכן, קודם כל, כדאי שכל אחד יסביר את עמדתו בשפה ובמילים שבן הזוג יוכל להזדהות איתן.
אך בסופו של דבר, אם הנסיעה פוגעת בשלום בית, ברור ששלום בית קודם.
בדיוק מאותה סיבה ששלוחים נוסעים לכינוס השלוחים ורבנים נוסעים לשבועות. כיוון שהם אינם יכולים לעזוב את שליחותם וקהילתם בחגים, ואני בטוח שאין רב או שליח בעולם שחושב שהוא לא חסידי מספיק או שיש פגם בהתקשרות שלו, בגלל שהוא לא נסע לתשרי. רבנים ושלוחים יודעים שהרצון של הרבי הוא שהם יבצעו את השליחות שלהם על הצד הטוב ביותר, ואם זה דורש להיות בתשרי עם הקהילה, אז ברור להם שהרבי נמצא איתם שם.
הרבי הרייץ כותב במכתב מיום כ"ט ניסן ת"ש: "הכל ללא יוצא מן הכלל, תורה, מצוות, בריאות, ילדים, פרנסה, לגרום נחת להורים ולילדים טובים, להיות אהוב ונחמד על הבריות – כמאמר כל שרוח הבריות נוחה הימנו רוח המקום נוחה הימנו הכל תלוי בחיי משפחה נכונים".
השליחות של אברך חסידי ואישה צעירה היא קודם כל לבנות חיי משפחה נכונים. בית של זוגיות בריאה, יציבה וטובה. ואם אחד הצדדים מרגיש שנסיעה לרבי תפגע בשליחות הזו אפילו קצת, אין ספק שהשליחות קודמת. והוא יכול להישאר בלב שקט שהרבי נמצא איתו בבית שלו – בשליחות שלו.
כיצד אפשר לנצל את הנסיעה להעצמת הבית החסידי וכצעד בונה לכל החיים?
כמו שכתבתי בשאלה הראשונה. חיים של זוג חסידי צריך להיות מושתת על מסירות נפש, חסידות, רבי, הקב"ה, תורה ומצוות.
נסיעה לרבי, ובפרט של זוג צעיר היא בדרך כלל חוויה שכרוכה בהרבה מאוד מסירות נפש מצד בני הזוג. אם זה מבחינה כלכלית, או בחינות אחרות.
החוויות חיוביות של תשרי אצל הרבי הגיבוש והקרבה שהמסע הזה מזמן, יוצרים תשתית של חיים זוגיים וחיי משפחה המבוססים על עניינים של קדושה וחסידות ואין דבר יותר טוב מזה.
* * *
ליצירת קשר עם הרב חביב: 054-483-3764
תגיות: תשרי בליובאוויטש תשע"ו