מאת: הרב אבישי אפרגון, ראש ישיבת 'דרכי תמימים' ת"א, פרשן לעניני צבא ובטחון
ביום רביעי בשבוע שעבר, דיווחה איראן על נסיון תקיפה "שנכשל" נגד "בנין" של הסוכנות לאנרגיה אטומית של איראן.
בתחילה דובר על נסיון לפיגוע באמצעות רחפן, אח"כ דובר על מל"ט, ואח"כ על פיגוע בתוך המתקן. איראן, כפי שכתבתי כבר אז, מגלה טפח אחד, ומכסה ומסתירה עשרה טפחים.
ככל שעובר הזמן מצטברים דיווחים שמראים שלא היה מדובר ב"בנין", אלא במתקן אסטרטגי – שבו מתבצע עיקר ייצור הצנטריפוגות של איראן, ושהוא אכן ספג פגיעה משמעותית.
המתקן הגרעיני בכארג' הינו אחד הפחות מפורסמים. בויקיפידיה, למשל, יש עליו שורה אחת בלבד, וגם שמו של המתקן מאוית שם לא נכון ("קראי" במקום כארג').
המתקן בכארג' הינו במפורש אחד המתקנים המרכזיים בפעילות הגרעינית האיראנית, וזה עוד לפני שהוקם בו מפעל הצנטריפוגות.
פעילות במתקן זה החלה כבר לפני כ- 25 שנה, ולאחר 5 שנים הוא נחנך במלואו, והוא כלל כבר אז מרכז מחקר גרעיני הכולל מרכז לקרינה רדיו-אקטיבית ומעבדה רדיו-כימית. שנה לאחר מכן, שודרג המתקן, וזאת לאחר שאיראן הציבה בו קליוטרון – מתקן המשמש להפרדה של איזוטופים ע"י כח אלקטרו מגנטי.
קליוטרונים היו אמצעי להעשרת אורניום עוד בזמן מלחמת העולם השניה, וגם עיראק השתמשה בהם. עשרות קליוטרונים הופעלו בעיראק בתקופה שלפני מלחמת המפרץ הראשונה. עיראק הציבה אותם בשני אתרים סודיים ביותר – אש-שראקת, וטראמיה.
עיראק הספיקה להפריד באמצעות הקליוטרונים, עד לפרוץ מלחמת המפרץ הראשונה, כמה מאות גרמים של אורניום 235 (מתוך האורניום הטבעי – אורניום 238). המתקן בטראמיה הושמד ע"י חיל האוויר האמריקני במהלך מלחמת המפרץ, ואילו על השני הצליחו העיראקים לשמור בסוד, והוא נחשף רק כתוצאה מפעילות וועדות האו"ם בעיראק לאחר המלחמה.
פקחי האו"ם גילו את האתר הגרעיני הסודי, והוא נוטרל.
איראן, כאמור, רכשה אף היא קליוטרון (מסין) – והדבר עורר מיד את חשדם של ארגוני הביון בישראל ובמערב, בכך שאיראן מקימה מערך להעשרת אורניום.
כמו כן רכשה איראן ציקלוטרון (מאיץ חלקיקים) מבלגיה, שהוצב אף הוא בכארג'.
אמנם, בדיקות של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה אטומית שנעשו באתר במשך השנים, לא העלו ראיות להעשרת אורניום צבאית, אולם, חששם של ארגוני המודיעין לא סר, וההערכה היא כי המתקן מהווה, כנ"ל, מרכיב חשוב בתכנית הגרעין האיראנית.
לפני כעשר שנים, הוקם באתר גם מפעל הצנטריפוגות – שבהן משתמשת איראן בתהליך העשרת האורניום (העובדה שמפעל הצנטריפוגות הוקם דווקא בכארג', מלמדת לכאורה שאכן מלכתחילה מתקן זה יועד עבור פעילויות הקשורות להעשרת אורניום צבאית, וכפי שחששו ארגוני המודיעין השונים, ובניגוד להערכת סבא"א).
ע"פ מידע של ארגוני אופוזיציה איראנים, במפעל מיוצרים כמה סוגים של צנטריפוגות, בשלושה בתי מלאכה גדולים.
בימים האחרונים, כאמור, מתברר שהמפעל ספג נזק משמעותי. איראן טענה שהתקיפה סוכלה, אולם, אין זה נכון. מדויק יותר יהיה לומר שהמתקן לא הושמד, אולם, הוא ספג נזק ממשי.
כזכור, גם בשתי התקיפות שהיו בשנה האחרונה על המתקן בנתאנז, טענה איראן בתחילה שהן היו לא משמעותיות, ורק בהמשך נאלצה להודות בכך שהן הסבו נזקים משמעותיים לאתר הגרעיני.
נזכיר גם, שהתקיפה על האתר בכארג' הגיעה ימים בודדים לאחר ההודעה האיראנית על כך שתחנת הכח הגרעינית בבושהר "נסגרה בשל תקלה"…
כל הפעולות הללו, מיוחסות על פי מקורות זרים, לידה הארוכה של ישראל, ולאנשי המוסד, שמצליחים, פעם אחר פעם, בסייעתא דשמיא גדולה, להכות במתקני הגרעין של איראן, ובמקומות הרגישים ביותר שלה, בחסדי ונסי ה' יתברך.