סקירה קצרה על רקטות החמאס:
בשנים הראשונות של הירי הרקטי מעזה נעשה שימוש בעיקר ברקטות קסאם שחמאס ייצר בעצמו וברקטות קטיושה (גראד) מתוצרת סינית / רוסית / איראנית – שהוברחו לרצועה.
מיד עם יציאת כוחות צה"ל מהרצועה לאחר ההתנתקות החלו הפלסטינים בהקמת מפעלי רקטות, קווי יצור, ותשתית פיתוח נרחבת, וגם הוציאו עשרות מאנשיהם לאיראן על מנת לקבל ידע טכני בייצור רקטות לטווחים ארוכים יותר. כמו כן החל החמאס במאמץ הברחה מסיבי של רקטות פאג'ר 3 (43 ק"מ טווח) ופאג'ר 5 (75 ק"מ) מאיראן.
בהמשך הציג החמאס את החיקויים שלו לרקטות האיראניות – רקטות הסאג'יל ל- 55 ק"מ, ה 75M (ל- 75 ק"מ), וה- 80J (80 ק"מ). ברקטות אלו נעשה שימוש נרחב נגד ישראל בצוק איתן. רבות מהן נורו גם בעימות הנוכחי, ואליהן חמאס התכוון כשהוא התבטא מספר פעמים שהוא משתמש עדיין ברקטות מ'הדגמים הישנים'. וזאת משום שלרשותו בעימות הנוכחי גם רקטות חדישות יותר וארוכות טווח עוד יותר שהוא מייצר בעצמו, כמו רקטת ה 120 A שהיא לטווח של 120 ק"מ, ורקטת ה 90J לטווח של 90 ק"מ.
חמאס גם פיתח והכניס לשירות את רקטת העיאש 250 – שלטענת חמאס יש לה טווח של 250 ק"מ. חמאס ירה אותה לעבר שדה התעופה רמון (שנמצא בערך 200 ק"מ מעזה), אולם הרקטה לא הגיעה אליו, ולכן נראה שהטווח שלה נמוך בהרבה מ 250 ק"מ, ומגיע בערך ל 150-180 ק"מ.
אין ספק שככל שעובר הזמן, הולך ומתרחב הארסנל הרקטי ברצועה הן של החמאס והן של הג'יהאד. הארסנל גם הולך ומשתכלל, טווח הרקטות גדל והולך וגם ראשי הנפץ שלהן הולכים וגדלים (מצורפת כאן מפת טווחים שמראה כיצד הרקטות של החמאס 'מכסות' את רוב שטח ישראל).
רקטה ארוכת טווח נוספת, שבה חמאס מאיים לעשות שימוש לעבר איזור חיפה, היא רקטת ה 160-R , לטווח של 160 ק"מ, על שמו של בכיר החמאס רנתיסי שחוסל.
נראה שברשות החמאס גם רקטות 302-M שיש להן מספר דגמים, לטווחים שבין 115 ועד 200 ק"מ. לא ברור אם לחמאס יש אכן את הדגם לטווח של 200 ק"מ, ונראה שיש לו בעיקר את הטווחים הנמוכים יותר של רקטה זו.
סוג נוסף של רקטות הינו מה שמכונה בצה"ל 'רקטות עתירות משקל' – אלו הן רקטות לטווח קצר, בעלות ראש קרבי של מאות ק"ג. כדוגמת הבאדר 3 (לטווח 20 ק"מ בלבד, אבל עם ראש קרבי גדול של 200 ק"ג), וכן רקטת 'הגיהנום של אשקלון' (לטווח של כמה ק"מ, ראש קרבי 150 עד 250 ק"ג), וכן רקטה נוספת שחמאס טוען שיש לה ראש קרבי של 400 ק"ג.
צה"ל תקף והשמיד מצבורים של רקטות כאלו בימים האחרונים.
כמה רקטות יש לחמאס?
בצוק איתן עמדו לרשותו כ- 9000 רקטות. שליש מתוכן צה"ל השמיד, ובערך 3600 נוספות שוגרו (ועוד 900 פצמ"רים). כיום, ההערכה היא שחמאס התחיל את העימות עם כ- 14,000 רקטות, מתוכן ירה עד עכשיו כ- 3300, וכמה אלפים בודדים נוספים הושמדו בתקיפות מהאוויר, כך שעומד לרשותו עדיין מספר משמעותי של רקטות, לטווחים שונים.
שאלה נוספת וחשובה מאוד היא כמה משגרים נותרו לחמאס? ובמיוחד כמה משגרים לטווח ארוך ובינוני?
צה"ל לא פרסם נתונים ברורים בנושא זה, אבל ניתן להעריך שעד עכשיו הושמדו כמה מאות משגרים הושמדו, וביחד עם זאת ניתן להנח שיש עדיין לחמאס מאות משגרים נוספים, חלקם על רכבים, חלקם בבורות שיגור, וחלקם משגרים מאולתרים למיניהם שמיועדים בעיקר עבור הרקטות לטווח קצר.
המאמץ המודיעיני לאיתור משגרים נמשך כל הזמן, ובכל יום של המבצע נחשפים ומושמדים עשרות משגרים נוספים.
חשוב לציין שלמרות הפחדות רבות שנשמעו בשנים האחרונות, לא הצליחו ארגוני הטרור להוציא לפועל שום טכניקת שיגור או טכנולוגיה ששיבשה את 'כיפת ברזל', הם גם לא הצליחו 'להרוות' את הסוללות ע"י המטחים הכבדים, וגם לא הצליחו לפגוע בסוללות עצמן. לאידך גיסא, בחסדי ה' היכולות של כיפת ברזל רק התעצמו בשנים האחרונות, מספר הסוללות גדל משמעותית, איזורי ה'כיסוי' שלהן הורחבו בהרבה (ע"י העצמת יכולות המכ"ם ויכולות הטיל המיירט), והן מצליחות היום ליירט את כל סוגי הרקטות של החמאס והג'יהאד, גם בלי להזדקק לסיוע של מערכי נ"מ נוספים שיש בישראל (כמו 'שרביט קסמים' או 'פטריוט' ו'חץ').
בחסדי ונסי ה' הגלויים עינינו הרואות את גודל הנסים שמתרחשים מדי יום, כאשר למרות המספר העצום של הרקטות ששוגרו, כמעט כל הרקטות לא מצליחות לגרום לשום נזק, וגם מספר הנפגעים קטן בהרבה ממה שהיה צפוי. נאחל רפו"ש ומיידית לפצועים, ובעזהי"ת מתוך הנסים הללו שניכנס תיכף ומיד ממש לנסי הגאולה האמיתית והשלימה, בהתגלות הרבי מלך המשיח שליט"א.
מאת: אבישי אפרגון, ראש ישיבת 'דרכי תמימים' ת"א, פרשן לעניני צבא ובטחון