-
אינני יודע כמה מכם עברו בשנים האחרונות על מדפי הספרים החדשים בחנויות הספרים, אבל מי שמכיר ונפגש אינו יכול שלא להשתאות נוכח יבול מבורך, עשיר ומקצועי בנושא גאולה, המונגש לילדים בכל הגילאים והרמות. מדובר במהפכה, לא פחות • ר' מנדי דיקשטיין, אבא ומחנך, יצא למסע גאולתי בעקבות סיפרי הגאולה לילדים וחזר מופתע בעצמו • לקריאה
מנדי|א׳ בשבט ה׳תשפ״אמנדי דיקשטיין, בית משיח
"איך לוקחים אלוקים כה גדול ומכניסים בספר כה קטן?". ביטוי זה התבטא רבי לוי יצחק מבארדיטשוב על אדמו"ר הזקן לאחר שחיבר את ספר התניא.
בפרפרזה של משפט נפלא זה, אפשר לתהות בקול גדול: איך אפשר לקחת רעיון כה נשגב, של משיח וגאולת אחרית הימים, ולהכניסו בספר קריאה המותאם לילדים?!
לא יודע כמה מכם עברו בשנים האחרונות על מדפי הספרים החדשים בחנויות הספרים, אבל מי שמכיר ונפגש, אינו יכול שלא להשתאות נוכח יבול מבורך, עשיר ומקצועי בנושא גאולה, המונגש לילדים בכל הגילאים והרמות. מדובר במהפכה, לא פחות.
לו נעצור, אפילו לרגע, כדי לחשוב על ספרות הילדים העוסקת בגאולת עם ישראל, אי אפשר שלא להתפעל מהיצירה המיוחדת הזאת של מיזוג רעיון נשגב, חלום–דורות, כשהוא מוכנס במילים מנוקדות, אותיות גדולות ועגלגלות, באיורי הילדים הצבעוניים ובדפי כרומו עבים.
אך כשהרבי מה"מ מבקש "עשו כל אשר ביכלתכם", ומבקש להעצים את התודעה של כל אחד לגבי הגאולה, נדמה כי בעצם תביעה–בקשה זו, העניק הרבי את הכוח להוריד את השמים אל הארץ, ולמזגם יחד עד שיהיו לדבר אחד. כן, גאולה לילדים.
בנערינו ובזקננו נלך…
חלום דורות בספר לפעוטות
כשביקרתי בה' טבת, חג הספרים, עם ילדיי בחנות הספרים, לא יכולתי שלא להתפעל מהמגוון העצום שנפרס בפניי. העין לא ידעה שובע. זה לצד זה הונחו להם ספרים שרק הכותרות שלהם הסעירו בעבר לבבות וריגשו יהודים בעתות גלות ומצוקה. "בנצי מחכה למשיח", "ריקוד הגאולה של דוד המלך", "מתנה למלך המשיח, ועוד ספרים רבים, באמת רבים, שמבקשים להחדיר את המודעוּת לגאולה בלבם של ילדי ישראל, לא חשוב הגיל.
הנושאים הללו היו כל השנים בגדר שאיפה של גדולי ישראל בלבד. בעצם גם יהודים פשוטים חיכו למשיח – אך הציפייה שלהם הסתכמה בתקוות–לב שנגוזה עם צרות היום–יום עמן התמודדו. "שיבוא כבר". בצמד מילים אלה החלה האמונה ובכך גם הסתיימה התקווה. המציאות חזקה מהחלום.
לא יאומן עד כמה הספרים של היום, מושכי–עין ומרגשי–לב, מנגישים את חלום הדורות ללבבות הרכים.
'המלמד רפאל' מספר על הגאולה
חלק מהספרים הם פרי חיבורו וחזונו של 'המלמד רפאל'.
את 'המלמד רפאל' הלא הוא הרה"ח הרב רפאל בכר מבאר שבע, אני מכיר מאז היותי ילד. זה כשלושים שנה שהוא מלמד דרדקי בכיתות הגיל הרך (גן, א' ב') בתלמוד תורה בבאר שבע ובסביבה, בחלק מהשנים אף היינו קולגות, אך לא הכרתי אז את הפן הספרותי שבו.
הרב בכר לא נולד בעולמה של חב"ד, למרות שכבר בילדותו שמע מאמו דיבורים חמים על גדולתו של הרבי מליובאוויטש והדברים נקלטו בליבו הצעיר.
בהמשך למד בישיבה ליטאית, ואת ההתוועדות הראשונה בחייו הוא זוכר היטב עד עצם היום הזה: חג הגאולה י"ב תמוז תשמ"ב.
כבר למחרת ההתוועדות יצא למבצע תפילין בתחנה המרכזית בירושלים, משבצת עליה שמר לאורך השנים הבאות, למרות שהמשיך ללמוד בישיבה הליטאית. רק בעתיד עבר לישיבת 'תומכי תמימים'.
לימים החל למסור שיעורי תורה וחסידות. בין השאר מסר שיעור חסידות בישיבת בני עקיבא בבאר שבע, שכלל גם התוועדויות ביומי דפגרא ופעולות קירוב.
איך עלה בך הרעיון לכתיבת ספרי ילדים בענייני גאולה ומשיח?
"האמת שהכול החל מהפקות–שמע. זכיתי והקב"ה חנן אותי בזיכרון שמיעתי. לפני כעשרים שנה התחלתי לכתוב בחרוזים והלבשתי את הטקסט על ניגוני חב"ד. עיקר הטקסטים עסקו בענייני גאולה ומשיח, פרשת שבוע וסיפורי חסידים שנגעו לליבי, ועוד. אינני סופר בהכשרתי וגם לא התיימרתי להיות כזה, אלא שבאמצעות אותם שירים ופזמונים חביבים, בקשתי להנחיל לילדים ערכים בדרך פחות שגרתית.
"אגב, עד היום תלמידים מהשנים ההן, היום הם כבר אברכים עם ילדים משלהם, חוזרים אלי ומספרים שהם מלמדים את הילדים הקטנים שלהם שירים מאז.
"לאחר כמה שנים, כשהצטברו שירים רבים, הוצאתי אותם בדיסק ראשון שלי. מי שהתלהב מכך, היה יהודי יקר בשם גד בורשטיין. גד שהיום הוא אברך חב"די יקר, העוסק במרץ רב בהפצת יהדות וחסידות בקרב ציבורים רחבים, התחנן בפניי שלצד השירים, אשב לכתוב ספרי ילדים כיוון שהספרים בנושאים אלו חסרים מאוד.
"בהתחלה ביטלתי את דבריו. לא ראיתי את עצמי ככותב, אולם הוא התעקש, ובסופו של דבר הוא לקח על עצמו את ההוצאה לאור של הספר הראשון "חתונה בפיג'מה?!" ספר זה מספר על החשיבות בהכנות לגאולה. להפתעתי התגובות היו חמות מאוד ומעודדות, ובעקבות כך המשכתי להוציא ספרים נוספים".
למה דווקא עניני גאולה ומשיח?
"מה פירוש? הרי יש לנו שליחות! 'השליחות העיקרית והיחידה להביא את משיח צדקנו'. זו הסיבה שכל הספרים שהוצאתי עד היום: "חתונה בפג'מה?!" "מתנה למלך המשיח", "אורי מגלה מיהו המשיח", "ריקוד הגאולה של דוד המלך", "בנצי מחכה למשיח", "שמוליק והחברים פוגשים בעבדים", "ממקדש הגלות למקדש הגאולה", "הפתעה מעולם אחר", וכעת הספר החדש "לויק זכה להגאל" – כולם עוסקים בנושא הגאולה ובהתגלות הרבי מלך המשיח.
זהו יבול בהחלט מבורך. מותר לשאול מהיכן מגיעים הרעיונות?
"כתיבת ספרים אלו אינה ההתעסקות הראשונית שלי בנושא. שנים רבות אני מרכז את לימודי גאולה ומשיח בתלמוד תורה, וכך יצא שהתעסקתי רבות בענייני גאולה ומשיח באמצעות מאמרים ושיחות של הרבי והרביים הקודמים. כך הכרתי את הנושא מקרוב ולעומק, ובמקביל התחדדה אצלי המודעות האישית לנושא.
"כשראיתי שהשטח הזה 'לא מכוסה', החלטתי לצאת לדרך. מובן מאליו שהספרים הללו הם לא סתם סיפורים עם תמונות יפות, אלא הרבה יותר מכך. לדוגמה: בספר 'מקדש הגלות' הכנסתי ביאור מותאם לילדים מתוך 'קונטרס בית רבנו שבבבל'. גם בספר 'שמוליק פוגש בעבדים' שבו מסופר כמובן על העבדים שיהיו לעתיד לבוא, הסיפור מתחיל ב'מבצע יום הולדת'; ילד ששקוע בהכנות להתוועדות יום הולדת ומזה מגיע לנושא העבדים".
אלו תגובות אתה מקבל על הספרים שכתבת?
במקום תשובה, הרב בכר מציג בפניי מיילים שקיבל מהורים. בחרתי לצטט שניים מהם:
"מבין כל הספרים שנכנסו אלינו הביתה בה' טבת, הספר הזה הכי בלט באיכותו! (מלבד התוכן, כמובן, שסוף סוף מלמד בהסברה, לאלו שלא יודעים, מיהו מלך המשיח)
"מבחינת הטקסט – השילוב המוצלח בין רמה גבוהה של לשון וסגנון, יחד עם סגנון קליל ונעים ומובן לילד (שפה פשוטה, יחד עם שילוב מלים ומושגים קשים יותר (והסברתם!), שמעלה את הרמה הלשונית של הילד). גם מבחינת הציורים – מקצועיים, איכותיים ומתוקים. בהצלחה בהמשך!"
והנה תגובה נוספת:
"המלמד רפאל היקר!
"אין מילים לתאר את השמחה וההתרגשות שהספר גרם במחוזותינו, ולי באופן אישי. הורגשה הציפייה לספר שיבוא ויעסוק בעניין הכי בוער, והנה זה הגיע סוף סוף!
"זהו הספר הראשון שקניתי השנה בה' טבת, והשפעתי על רבים ממשפחתי ומכריי לרכוש אותו, העם מצביע ברגליים, בירידי הספרים שהייתי הספר פשוט אזל!
"יישר כוחך על המלאכה החשובה שרבים ושנים ציפו לה.
"אין ספק שזהו נדבך מרכזי ועיקרי בחינוך ילדי ישראל לקבלת פני משיח, מצפים לספרים הבאים בסדרה".
"התגובה הכי מחממת לב – מוסיף הרב בכר לספר – הייתה של סטודנטית שכתבה לי שלקחה את הספר 'אורי מגלה מיהו המשיח' כעבודת גמר לקורס במכללה…
"במהלך עבודתה ניתחה את הספר והראתה איך הוא מובנה בצורה נכונה לפי כל כללי הפדגוגיה והדידקטיקה"…
יש גם ד"שים לא צפויים שקיבל הרב בכר מקהל הקוראים. כך למשל מהספר "בנצי מחכה למשיח", המתאר כיצד בנצי מכין שלט קבלת פנים למלך המשיח. "שמעתי מכמה וכמה הורים וגננות, כולל ילדיי הפרטיים, שהכינו שלט והתעסקו בנושא קבלת פני משיח בהשראת הספר הזה", הוא אומר בסיפוק רב.
"אנו הרי רוצים שהילדים שלנו יחיו משיח באמת"
התחנה הבאה הייתה אצל הרב מנדי אקסלרוד, שליח הרבי בקישינב בירת מולדובה, אולם מצודתו פרוסה בארה"ק בזכות ספרי הילדים הפופולאריים שהוציא לאור בנושאי גאולה.
למרות טרדות השליחות הרבות, מצא הרב אקסלרוד את הזמן לספר על הספרים שהוציא לאור בענייני גאולה.
איך עלה לך הרעיון של כתיבת ספרי ילדים? ומתי זה החל?
"זה לא רעיון שעלה ברגע אחד. אני כותב מגיל צעיר עוד מגיל בית הספר ואחר כך בישיבה. ברבות השנים השתתפתי בכתיבה של עלונים ועיתוני ילדים, וזה ממשיך עד היום הזה.
"עם הזמן, לאחר שרכשתי ניסיון בכתיבה קלילה, התבקשתי לנסות כוחי גם ביצירת ספרים, וב"ה שזה התקבל יפה מאוד.
"הספר הראשון שכתבתי 'בעקבות המקדש הנודד' נכתב לפני כעשור שנים, ומאז יצאו ספרים נוספים בהוצאת ממ"ש".
למה ספרים דווקא בעניני גאולה ומשיח?
"מה זאת אומרת? זהו הנושא הכי חשוב. כל פעולה בנושא זה מקבלת את העדיפות הראשונה.
"בנוסף, הרי אנו רוצים שהילדים שלנו יחיו משיח באמת, וככל שיהיו יותר ספרים בתחום, זה יסייע לכך לחיות הפנימית שלהם".
מה מיוחד בכתיבה בנושא זה על פני נושאים אחרים?
"מה שמיוחד בנושא גאולה, זה עצם הכתיבה על הנושא. ברגע שאתה כותב על משיח, אתה מיוחד. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהרבי שם דגש על הנושא הזה והגדיר אותו כ'שליחות היחידה', ואם כן, הרי זה הנושא החשוב והמיוחד ביותר".
איך באמת מתמודדים עם המחשת נושא כה מופשט?
"אכן, בניגוד לשאר הנושאים כמו מצוות מעשיות, ברכות, הנהגות טובות וכו', שהם דברים שניתן לצלם או להמחיש באופן ברור מעולמו של הילד, הרי בענייני גאולה ומשיח צריך להיות מקורי ומוחשי ככל הניתן. חובה לכתוב בצורה קולחת ונעימה כדי שציבור הקוראים יתרשם מהכתיבה גם בעלעול חטוף וירכוש את הספרים, על מנת שהמטרה של הפצת לימוד גאולה ומשיח תתגשם ותיושם בפועל.
'קהל היעד' המקורי של הספרים הם ילדים. שאלתי היא: האם זה הגיע גם לקהלים לא מתוכננים כמו מבוגרים, או ילדים מחוץ לחב"ד וכדומה?
"זה משתנה מספר לספר. יש את הספרונים שיוצאים לתהלוכות ומכוונים גם לקהל שאינו חב"די ואף אינו שומר תורה ומצוות. יש גם את הספר 'החלום המופלא' שמתאים גם לקהל דתי וחרדי, ואילו הספרים האחרים מיועדים באופן כללי לילדים חב"דיים".
לפי מה אתה בוחר נושא?
"בשנים האחרונות אני כותב במסגרת הוצאת הספרים ממ"ש; יחד אנחנו יושבים וחושבים ביחד על נושאים מיוחדים בענייני גאולה ומשיח שעדיין לא נכתב עליהם לילדים. ביחד אנו מטכסים עצה איך נכתוב בצורה שתמשוך ילדים לקרוא, ולפי זה אנחנו 'ממסגרים' את הנושא הבא ומכאן מתקדמים לפרוייקט הכתיבה עצמו".
כמה זמן לוקח לכתוב ספר ולהנגיש אותו לילדים?
"הכתיבה עצמה תלויה בסייעתא דשמיא; לפעמים אתה יושב ומיד מקבל מלמעלה את המילים, בעוד האצבעות רצות על המקלדת. יש פעמים שאתה יושב מול המחשב ו'שובר את הראש' עד שמגיעה ההשראה.
"יחד עם זאת, הכתיבה היא רק ההתחלה. אחריה ישנם הגהות, תיקונים, בחירת ציורים וכו', אלו דברים שכרוכים בהרבה מחשבה ומאמץ. כמו כן ישנו הבדל בין ספר שיש לו זמן הוצאה קבוע, כמו ספרון לל"ג בעומר. במקרה כזה העבודה היא אינטנסיבית הרבה יותר, ומסתיימת בתוך שבועות בודדים. לעומת זאת ספר 'רגיל' שאמור לצאת לשוק, אין לו זמן קצוב, ופרוייקט כזה יכול לקחת גם חודשים".
אלו תגובות אתה מקבל על הספרים שכתבת?
"מטבע הדברים אני מקבל תגובות רבות, אולם כמה מהם מיוחדות ממש. דוגמה מרגשת אחת, מני רבות, קיבלתי מאברך שפנה אליי ואמר שבכל לילה הבן שלו מתעקש לשמוע את הסיפור של 'החלום המופלא'. כך מידי ערב הם קוראים את הספר יחד".
כמה ספרים כתבת ומה מסופר בכל אחד מהם?
"ישנם כמה ספרים בנושא: 'בעקבות המקדש הנודד' (יחד עם חיליק גרליק ואריה קירשנזפט). זהו ספר קומיקס על קונטרס בית רבינו שבבבל. 'החלום המופלא' – סיפור על ילד שחולם כיצד הוא נמצא בגאולה, ולפתע מתעורר ומגלה שהוא עדיין בגלות. הספר בודק איך הוא מתמודד עם רגשותיו ולאן הוא מנתב אותם. 'אותיות התורה שמביאות גאולה' – מביא את סיפורו המיוחד של מבצע אות בספר התורה ומעודד את הילדים לרשום את חבריהם.
"בנוסף, יש את הספרונים 'הוא יודע' ו'סוד ההצלחה' – סיפורי מופת של הרבי שליט"א מלך המשיח שהתרחשו באמצעות ה'אגרות קודש'. אלו יצאו לאור לחלוקה והפצה במסגרת תהלוכות ל"ג בעומר".
לסיום, אשמח לשמוע על השפעתך כסופר גם מחוץ לספרים שאותם אתה כותב.
"אמנם אני נמצא בשליחות ולא מתגורר בארץ ישראל, אבל כשאני נמצא בארץ ישראל, בביקורים וכדו', אני משתדל לבקר בתלמודי תורה ולהיפגש עם תלמידים במסגרת 'מפגש עם סופר'. בביקורים אלו אני משוחח איתם על קריאה ועל כתיבה; אני מעורר את התלמידים בעלי חוש כתיבה לנצל את הכישרון שהקב"ה העניק להם, ומדרבן אותם להשתמש בו לטובה. כשצריך, אני גם מכוון אותם בנקודות טובות כדי שהיצירתיות שבהם לא תעלם, כפי שהרבי לימד אותנו לקחת כל תכונה טובה ולרתום אותה להפיכת העולם לטוב יותר".
להנגיש את תורת הגאולה לילדים
אם עד כה עסקנו בסיפורת גאולתית לילדים, הרי שכעת הגיע השלב 'לעלות דרגה' באמצעות ספרי לימוד גאולתיים עבור ילדי ישראל. מי שנטלה על עצמה את המשימה, היא תנועת הנוער "צבאות ה'" בארץ ישראל, שחרטה על דגלה להפיץ את בשורת הגאולה בכל דרך אפשרית בקרב חיילי צבאות ה'.
הרב יוסף יצחק בן–ציון הוא מנהל אגף ההוצאה לאור של תנועת הנוער, והוא ניאות לשתף את הקוראים בהפקות המרשימות של ספרי הילדים בענייני גאולה שיצאו לאור על ידו.
מה הייתה ההוצאה הראשונה של ספרים בענייני גאולה ומשיח לילדים ונוער?
"ההפקה הראשונה שיצאה לאור הייתה באמצע שנות ה–ס', וזאת במסגרת מבצע לימוד של נערים ובחורים ב'דבר מלכות'. בעקבות המבצע יצאו לאור חוברות לימוד שבועיים עם תמצית השיחה השבועית. אלה עובדו ויצאו לאור בחמישה כרכים של 'דבר מלכות לנוער'. אני גאה בכך שעד היום סדרת הספרים הזאת היא 'להיט' גדול שנמכר באלפי עותקים.
"הספרים אומנם מיועדים לנוער, אך הם מדברים גם ללבם של מבוגרים. רבים מוצאים בו רעיונות גאולתיים מפרשות השבוע. כך הספר הופך למקור השראה לדרשנים ובעלי בלוגים פופולריים ברשת ששואבים ממנו תוכן רב ומעבירים את תורת הרבי בענייני גאולה לעשרות אלפים.
"לאור ההצלחה הגדולה של הסדרה, החלו בצבאות ה' במבצע לימוד 'דבר מלכות לילדים'. בכל שבוע התפרסמו דפי לימוד של ה'דבר מלכות' השבועי בסגנון של משל ונמשל עם שיר מיוחד. אלה קיפלו בתוכם את הנקודות המרכזיות של השיחה השבועית, לצד ציורים מרהיבים ומושכי עין. דפים אלו לוקטו בסופו של דבר לסדרת ספרים נוספת בת חמשה כרכים ויצאו לאור בשם 'דבר מלכות לילדים'.
הזכרת "ציורים מרהיבים מושכי עין". היום ספרי הקומיקס הפכו ללהיט מבוקש בקרב הילדים.
"בכל קיץ נוהגים בתנועת הנוער צבאות ה' לערוך מבצע מיוחד לילדים בשילוב עם 'דור דעה'. מבצע זה כולל לימוד בעניני גאולה ומשיח עם מקורות ודפי עבודה. דפים אלו יצרו בסופו של דבר את הקומיקס הראשון בנושאי גאולה ומשיח 'היינו כחולמים', המתאר בצורה מוחשית ומרתקת את חשיבות הציפיה לגאולה במשלים ונמשלים".
מה הייתה ההפקה הגאולתית הבאה?
"ההפקה הבאה הייתה בדמות שני הכרכים של ספרי 'הגאולה'.
"כידוע, נושא הגאולה במקורותינו הוא עמוק ורחב ביותר. זה מתחיל בפסוקי הגאולה בברכותיו של בלעם, ממשיך בנבואות המופיעות בספרי הנביאים והכתובים, וכלה בגמרות במדרשי חז"ל, בספרי הזוהר, ואצל גדולי הדורות כמו: המהר"ל והאברבאנל וכמובן בתורת החסידות. הרעיון היה להעביר את החומר הרב הזה לילדים בכך שיהפכו אותו ללימוד חוויתי באופן מונגש.
"במקום להוציא חוברות לימוד פשוטות כפי שנהגו עד אז, הוחלט להוציא לאור ספר לימוד על נושא הגאולה, שישמש כחומר הלימודים וגם כחומר פעילות בסניף. ההחלטה היתה להעניק לחיילי צבאות ה' מעין 'טעימה' של כל נושאי גאולה ומשיח, מתוך תקווה והבנה שיהיו כאלה שיסתקרנו וירצו להעמיק יותר בנושא המדובר.
"למלאכה זו גוייס אחד מטובי הכותבים והמומחים בנושא, הרב יהודה לוינסון. הוא החל בפעולת 'מיפוי' של כל עשרות נושאי גאולה ומשיח הנמצאים בספרות היהודית התורנית, ופירק כל נושא לתתי נושאים. בכך הגיע למאות נושאים שכל אחד מהם מביא פן מרתק בעניין הגאולה".
תוכל לתת דוגמאות?
"בוודאי. נושא 'תחיית המתים', למשל, קיבל תתי–נושאים: אפילו לרשעים, דווקא בגוף, זמנה, חיים נצחיים, יתגלה אור הסובב, לא צריך לאכול, ממשיכים לחיים נצחיים, מקומה של התחיה, סדר הקימה, עצם הלוז, וכהנה רבות.
"לאחר מיפוי הנושאים וכתיבת 'אינדקס גאולה ומשיח', החלה העבודה האמיתית. כל נושא קיבל את החשיבות והייחודיות הראויה לו. כתיבתו של כל ערך לוותה על ידי ועדת ההיגוי המיוחדת שהורכבה מהרב מאיר וילישנסקי והרב אריה קרישנזפט הידועים כבקיאים בענייני גאולה ומשיח, וביכולתם להתאים זאת לקהל הילדים. לצד הכתיבה של כל ערך, צורף אליו גם סיפור מתאים ולבסוף פעילות מיוחדת לתלמידים לאחר הלימוד עצמו.
"ככל שהעבודה הלכה והתקדמה, התברר שהכמות הרבה של החומר שהצטבר במערכת, גרמה לשינוי כיוון. כך במקום להוציא לאור ספר אחד כפי שתוכנן מראש, הספר פוצל ויצא לאור בשני כרכים.
"ספרים אלו זכו לפופולריות רבה, לא רק כחומר לימוד בסניפי צבאות ה', אלא גם נמכרו כספרי לימוד למבוגרים רבים ויצאו באלפי עותקים".
בהשגחה פרטית ראיתי השבוע שהפקתם גם סידור לילדים ברוח גאולה.
"בתחילת שנת תש"פ הוצאנו לאור את 'הסידור החסידי', סידור המשלב בתוכו חמישה ביאורים ותוספות: ביאורי מילים, הלכה ומנהג, פירוש חסידי, סיפור חסידי מתאים לקטע. גולת הכותרת היא 'ניצוצי גאולה' – חיבור ושיוך של הקטע בתפילה לענייני גאולה.
הסידור הפך ללהיט גדול ובתוך השנה הראשונה להוצאתו לאור כבר נמכרו ממנו כארבעת אלפים אלף העתקים.
"כשהדפסנו את הסידור החסידי, הדפסנו מראש כמות של 2000 עותקים, ומדובר בכמות יפה. בתוך שנה אחת הדפסנו כבר את המהדורה הרביעית – מה שמעיד על נשיאת החן לו זכה הסידור בקרב ילדי ישראל".
כידוע הרבי דיבר לא פעם על כך שגם תינוקות וילדים קטנים צריכים לחיות באווירה טהורה וקדושה. האם יש גם הפקות לגיל הרך?
"יש ספר שנקרא 'חיים גאולה במהלך השנה'. בספר זה המיועד לגיל הרך, ישנם סיפורים קצרים מחייהם של ילדים קטנים, מהם לומדים צדדים נוספים של ראיית גאולה. לדוגמה, ישנו סיפור חמוד על ילד שלא מצליח להירדם. הוא יושב במיטה ומביט בחלון ורואה את הירח, ומזה מגיעים להשוואה בין הירח של זמן הגלות לבין הירח של זמן הגאולה.
"הפקה נוספת לגיל הרך הוא הספר 'ציור הגאולה'. זהו ספר שבכל עמוד ישנו ציור ענק בנושאי גאולה, מה יהיה בזמן הגאולה, איך מביאים את הגאולה, מיהו המשיח, וכו'. גם ילד שטרם הגיע לגיל קריאה, יכול לקבל המחשה מה יהיה בימות הגאולה.
"ספר נוסף שיצא לא מזמן לאור הוא 'גאולה יומית לילדים'. בספר הזה יש בכל יום קטע לימוד מיוחד בענין הגאולה עם סיפור מתאים. ספר זה מתאים לכל הגילאים ולכל הרמות. שמעתי על משפחות שמתכנסות סביב השולחן בארוחת הערב ולומדות יחד מתוך הספר. שמעתי גם על כיתות שמתחילות את הלימוד עם הקטע היומי.
"רק לאחרונה יצאנו במיזם חדש ומיוחד. בשנים האחרונות החל להתפשט הטרנד של ציורי חידות. הצייר מציג ציור ובו פרטים רבים, ועל הקורא להתבונן בפרטי הציור שמחביאים בתוכם רמזים רבים, ולהשיב על שאלות המוצגות בשולי הציור.
"כמובן שניצלנו זאת לענייני החדרת נושא הגאולה, והוצאנו את הספר 'אַ חסידישע קאפ'. בספר זה ישנו ציור מיוחד לכל פרשיה, כשבנוסף לציור יש גם משל ונמשל הלקוחים מתוך שיחת ה'דבר מלכות' השבועי. בצד מופיעות שאלות שניתן להשיב עליהן מתוך התבוננות בציור.
"אם לסכם, נראה שיש בזה היבט נוסף לתיאור הנדיר של הרבי מלך המשיח 'מיום הלכי לחדר ועוד קודם לכן, החל להתרקם בדמיוני ציור הגאולה העתידה'".